icon

Priateľ zdedil dom po starej mame

30. aug 2023

Čaute. Priateľ zdedil dom po starej mame. Treba ho prerábať, je malý, na sídlisku atď. Ja som z dediny, bývať tam ísť nechcem. On tam pri starkej vyrastal. Chce tam ísť bývať. Dom by sa mohol predať za cca 100 000. Je v meste. Ja som z dediny. Naokolo lesy a ďaleko susedia. Pri zdedenom dome paneláky plus dom spojeny s inym. Treba veľa € na prerabku cca 50 000. Začali smr sa kvôli tomu vadiť.neviem ako k tomu pristúpiť. Ja mu vravím, je zo medzi ním a mamou, nech robia ako uznajú za vhodné. Predsa niesme manželia. On je na nervy z toho že nechce byť bez nás ( ja a 6m syn) ale chcel by tam bývať.

Strana
z5
lienka.7
2. sep 2023

@chillibubble uľavilo sa ti?

chillibubble
3. sep 2023

@lienka.7 mne sa nemalo preco. tebe sa asi ulavilo ked tu pises vymysly na autorku, o ktorej nic nevies.

tiika
3. sep 2023

@lienka.7 Je mi ľúto, vyzerá to tak, že máš asi nejaké zle skúsenosti, možno problémy, či prežívaš krízu, niečo či niekto ťa sklamal. No nie je správne to prenášať a vyvršovať sa na autorke.
Niektoré veci o autorke, o ktorých píšeš, si iba sama dotvaraš, zrejme na základe niekoho s kym ju porovnávaš.

dankuk
3. sep 2023

@sasa1310 viac ludi sa Ti snazi vysvetlit co je dedenie v priamom rade a ty si stale ides svoje. Preco si tak presvedcena o svojej pravde? Si auditor, pravnicka, alebo financna kontrolorka? Lebo sa mylis. Priame dedenie je aj stary rodic-vnuk. Nepriame dedenie je po tete, ujovi, bratovi, sestre, atd.

sasa1310
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
3. sep 2023

@dankuk Občiansky zákonník § 473 ods. 2. Nech sa páči
Keby v tomto prípade priateľovi zomrela mama skôr ako babka, tak priamo dedí po babke

lacibo
3. sep 2023

Zivot na dedine s detmi od 8 do 20 rokov je velmi tazky..vsade ich treba vozit alebo.budu chodit taxikmi z party v meste..dedina je dobra pre malicke deti a potom uz pre pary, ktorym sa deti osamostatnili..viem, o com hovorim, vsetci spoluziaci mojich deti z dedin nadavali, ako to maju do mesta za spoluziakmi a kamaratmi daleko...ale zase do 5 min neberiem ze dedina..to je ako jedno mesto..

budova1
4. sep 2023

Trošku sa zapojím do diskusie. Ako tu vyznelo medzi riadkami, dievča rieši vec, ktorá sa jej netýka. Nehnuteľnosti vlastní jej priateľ. Bude bývať tam, kde jej priateľ dovolí. Pokiaľ sa nevydá, skutočne sa môže ocitnúť na ulici aj s dieťaťom. Verila by som tomu, pretože keď si nájde inú (však sa nechce viazať) bude sa súdiť o alimenty. Ženy odjakživa ťahali za kratší koniec, takže inštitúcia manželstva nie je len výmysel farárov, ale chráni ženu a deti z právneho hľadiska. Neviem, či autorka počula o bezpodielovom spoluvlastníctve manželov. Tým, že on bude rekonštruovať, nebodaj s jej pomocou, bude si zhodnocovať svoj majetoček. Takto sa obetovať pre chlapa? Roky života, budúcnosť svojho dieťaťa a uspokojiť sa s drobkami? Ak napr. priateľ zomrie, bude po ňom dediť ešte tak syn. S takýmto postavením konkubíny by som sa nikdy nezmierila. Mať aspoň vlastné napr. bývanie.

akiana
4. sep 2023

Cakas inu odpoved zakazdym, co tu repostnes vas problem? Proste je to jeho dom, jeho vlastnictvo, jeho rozhodnutie, nie ste vzati, tak sa bud prisposobis, alebo sa s nim rozid. Co ti mame povedat?

cacianka
4. sep 2023

@zmrzlinka2021 ako keby tu neboli stovky príbehov "milovali sme sa sto rokov a teraz ma vyháňa na ulicu, nemám kam ísť s dieťaťom, nemám rodinu a alebo ak mám tak majú malý byt"......
autorka si neuvedomuje, že aj keby si partner prerobil starý dom po babke, financie pôjdu z jeho príjmu, o ktoré však bude oberať svoju rodinu, ale ani nie manželku. Bude si budovať svoje, zveľaďovať iba svoj majetok, výlučný majetok, a jej nebude patriť ani kľučka. Vlastne áno, šporák, kredenc, postele, hnuteľné veci sa však opotrebúvajú, úplne strácajú na hodnote, pri nedajbože rozchode ich musí sťahovať, kam ich uložiť a ich opotrebenie vysoké, hodnota nulová. Zato dom naberá na hodnote neskutočne.
dom nalepený na dom,
dvor ako divadlo pre panelákových susedov,
svokrovci 10m oproti,
strata súkromia
veľký úver na prerábku
nervy a makačka okolo prestavby = no nestálo by mi to za ti nervy ani zadarmo

cacianka
4. sep 2023

@lienka.7 ty čo riešiš, útočíš, urážaš ?! kde núti partnera, aby bolo po jej gusta ? iba sa pýta na názor, lebo ona svoj názor má, jej partner tiež, a tu sa radí. iba radí. hned v úvode píše, že rozhodnutie čo s babkiným domom je na partnerovi a jeho matke. je to ich vec, ona sa iba vyjadrila a nemá záujem isť do starého malého domu. ty tu režeš ako motorovou pílou, hlava nehlava. ľahni si na svoj gauč a daj si psychoanalýzu

cacianka
4. sep 2023

@budova1 ked si dočítaš príspevky dokonca, ako teraz ja, tak by si vedela že svoje bývanie má, čiže by na ulici nezostala. to ostatné je reálne, aj ja som sa vyjadrila v podobnom duchu.

cacianka
4. sep 2023

Autorke - netráp sa nad niektorými príspevkami, aj tu sa nájdu frustrované dr.bnuté ženy, tak ako nejaká suseda či kolegyňa, aj na také osoby slnko svieti , bohužiaľ slušnosť, rozum a slušné správanie ani v lekárni kúpiť nedá

zmrzlinka2021
4. sep 2023

@cacianka
Mas pravdu, zial autorka tejto témy vníma svoje "zabezpečenie" v tom, že si hnutelný majetok, ktorý extrémne stráca na hodnote, odprace k rodičom do nejakej prístavby. Ciže vlastne opat by bývala s niekym, aj keby zdielali len spoločný dvor. On si celý čas bude zveladovať svoj majetok a ona mu bude zabezpečovať starostlivost o dieta a domacnost a ked nastupi do práce, prispievat aj na chod jeho domácnosti.

lienka.7
4. sep 2023

@cacianka neviem co mas potrebu tu mudrovat. Pokial si chce autorka "rozkazovat" co a ako, nech zabezpeci bývanie ona! Z akého dovodu ma priateľ predávať nehnutelnpsti, lebo jej sa to nepáči bývať kde ma on možnosť? No tak nech to zabezpečí ona, jednoduché.
Preco teda nebývajú u nej a u jej rodičov?
@zmrzlinka2021 opakujem, moze zabezpečiť bývanie ona, keď sa hej nepáči to, čo jej ponuka priateľ. Nema ani euro, bez roboty, jedine na co sa zmohla je si urobiť dieta. Kupit dom niekde v hladovej doline na dedine, lebo ona to tak chce. Pytam sa, či rozmýšľa aj do budúcna? Ono je krasne byt na dedinke, pokial mas babo v kociku, resp.nejde ti do skolky a žena má ísť naspať do prace.je tu milión príspevkov o tom.
Mimo to, autorka jasne napisala ze ona si nemieni kupovať nic vlastne, ona chce spoločne (z 99% za priatelove peniaze) a tam, kde si povie ona. No sikulka je, fakt👌 ale to vam asi uslo....

cacianka
4. sep 2023

@lienka.7 daj si obklad, na nohy aj na čelo alebo vypni koňa, mudrujes tu mimo obraz

alex1212
4. sep 2023

@sasa1310 sem tam má štve aj to, ale muž nie a nie do bytu. Nemôžem od neho chcieť, aby na mňa prepísal polku domu. Tak platí hypo, ja polku nájmu a mám figu.. čo uz. Prispela som nenávratných 10 000 eur, aby som akože nebola úplný prizivnik

Strana
z5