Ako ubezpečiť priateľa pri odchode od spoločného bývania?
Mám 22 rokov a približne 2 roky bývam s priateľom a jeho mamou v Prešove. Za ten čas som si však stále nezvykla na mesto ani na ľudí a necítim sa tam šťastná. Preto som sa rozhodla, že sa vrátim bývať k svojim rodičom na dedinu pri KE . Od septembra budem chodiť do školy v Košiciach a v Prešove budem mať polovičný úväzok, takže u priateľa budem hlavne počas pracovných dní. Od seba budeme len približne 20–30 minút autom. Priateľ to však ťažko prijíma, pretože si nevie predstaviť, že už spolu nebudeme pravidelne bývať a že nebudeme v kontakte pravidelne. On si myslí že je to začiatok konca , aj ked mu vravím že to robím kvôli sebe aby som bola viac štastnejšia , vyštudovala školu aby som potom mala lepšiu prácu. On by bol ochotný sa so mnou nastahovať do môjho rodného mesta ale teraz by to finančne nevychádzalo. Ako ho mám viac ubezpečiť , že to nerobím kvôli tomu že by som ho nechcela a chcela skúšať a hladať niečo iné ale že to robím aj kvôli nám.
Treba nájsť zlatu strednú cestu .. ak je taká možnosť nech sa on nasťahuje k vám .. alebo nech maká a časom si zarobíte na spoločne bývanie .. je smutne , že po 2 rokoch vzťahu to ide priateľ ťažko znášať a mysli si , že je to začiatok konca .. v tom prípade mi to príde ako keby nechcel nájsť spoločne riesienie a už to vzdáva .. však nech aj on urobí niečo preto .. vieš ty si nešťastná myslíš aj na svoju budúcnosť a máš ostať žiť naďalej snim v maminkinej chalúpke aby bol spokojný .. v tom vzťahu ste dvaja nech na to nezabúda nie ty sama
Ja mám dobrého priatela , myslí na našu buducnosť. Len nechápe prečo som radšej nešla na školu v jeho meste a bola tu. Nejak nechce pochopiť že som tu neštastná kvôli ludom a mestu.
Ja mám dobrého priatela , myslí na našu buducnosť. Len nechápe prečo som radšej nešla na školu v jeho meste a bola tu. Nejak nechce pochopiť že som tu neštastná kvôli ludom a mestu.
@anonym_autor koľko má rokov ?
lebo mi nepríde v poriadku, že nechápe tvoje pocity , nechápe výber školy - čo je dôležitá pre tvoj ďalší život a dobrú profesiu, nechápe že si mladá a nemusíš sa viazať na chlapa ani poslúchať jeho nápady, nemusíš sa mu prispôsobovať, nemusíš žiť v detskej izbe priateľa u jeho mamy, nemusíš žiť so "svokrou" v jednej domácnosti, nemusíš byť ani pod jeho ani pod jej dohľadom. a už dupľom nemusíš žiť v komunite/ lokalite, ktorá ti nie je po chuti. si mladá, buduj si svoj život, nie život pod taktovkou niekoho iného. aj ked kompromisY treba, aj dohody, plány, ale nie proti svojej integrite.
Podľa mňa Ti takýto útek nepomôže, práve preto sa mu to zdá nezmyselné. Pretože toto tvoj pravý dôvod vôbec nerieši. Len budeš viac času tráviť na cestách a s rodičmi a v škole ako s ním. Na život s rodičmi si si už tiež za 2 roky odvykla. Rozumiem mu, že on to vníma ako krok vzad vo Vašom vzťahu.
Neviem čo Ti môže prekážať na meste, ak Ti prekážajú nejakí ľudia, tak si zariaď život tak, aby v ňom neboli. Ak sa jedná o členov jeho rodiny, tak aj s nimi môžete obmedziť kontakt. Ak si mohla tú istú školu študovať v Prešove, tak sa mu to naozaj môže zdať divné a môže mať pocit, že utekáš nie len od problémov, ale aj od neho.
Pravdou je, že ste asi ozaj ešte mladí, kedy je lepšie byť viac od seba, ako teraz.
Ale ak plánujete v budúcnosti sa zobrať, tak by ste mali robiť rozhodnutia spoločne, s ohľadom na spokojnosť Vás oboch. Napríklad, ísť obaja do spoločného podnájmu v KE - kde si on skôr nájde prácu...
Podľa mňa Ti takýto útek nepomôže, práve preto sa mu to zdá nezmyselné. Pretože toto tvoj pravý dôvod vôbec nerieši. Len budeš viac času tráviť na cestách a s rodičmi a v škole ako s ním. Na život s rodičmi si si už tiež za 2 roky odvykla. Rozumiem mu, že on to vníma ako krok vzad vo Vašom vzťahu.
Neviem čo Ti môže prekážať na meste, ak Ti prekážajú nejakí ľudia, tak si zariaď život tak, aby v ňom neboli. Ak sa jedná o členov jeho rodiny, tak aj s nimi môžete obmedziť kontakt. Ak si mohla tú istú školu študovať v Prešove, tak sa mu to naozaj môže zdať divné a môže mať pocit, že utekáš nie len od problémov, ale aj od neho.
Pravdou je, že ste asi ozaj ešte mladí, kedy je lepšie byť viac od seba, ako teraz.
Ale ak plánujete v budúcnosti sa zobrať, tak by ste mali robiť rozhodnutia spoločne, s ohľadom na spokojnosť Vás oboch. Napríklad, ísť obaja do spoločného podnájmu v KE - kde si on skôr nájde prácu...
@anonym_e4b334 mesto ti môže nesedieť rovnako ako ľudia… prešov a košice sú úplne iné mestá práve kvôli ľuďom… nie konkrétnym, ale všeobecne…
My sme byvali pred tým v podnajme spolu dvaja ale zrušili nám ho a zatial sme išli k jeho mame , a tak sme zostali. Už dlho som mu vravela že to tu nemám rada a neviem si proste zvyknúť na to mesto , ludi. Ak by som išla na školu tu v jeho meste , a išla na polovičny nemala by som z čoho platiť byt.
@anonym_e4b334 bohužial vadi mi tu celková ta mentalita ludi , pracujem v obchode s oblečením a robím 20 dni v mesiaci a nedávam to tu celkovo
@anonym_e4b334 on nechce odísť z tej práce , kedže ju ma velmi lepšie platenu ako inde
a aj tak už som mala toho dosť poslednú dobu byť s jeho mamou v jednom byte. vravela som mu o inom podnajme on nechcel , a nakoniec som sa takto rozhodla takže už je neskoro
a aj tak už som mala toho dosť poslednú dobu byť s jeho mamou v jednom byte. vravela som mu o inom podnajme on nechcel , a nakoniec som sa takto rozhodla takže už je neskoro
@anonym_autor ja ta plne chapem ja som tiez musela travit cas v po kvoli skole, kvoli praci tam niekedy ist a ja to tam neznasam, pre mna je to moja osobna cierna diera, nedokazem tam existovat… chapem, ze mas priatela rada , ale kde zit je zasadna vec si to vyrieste cim skor
@anonym_e4b334 on nechce odísť z tej práce , kedže ju ma velmi lepšie platenu ako inde
@anonym_autor
Chápem to správne, že teda sa vlastne úplne odsťahuješ z bytu jeho matky, budeš bývať u rodičov, kde nebudeš musieť prispievať na bývanie. Budeš ale prespávať u priateľa, lebo naďalej budeš pracovať v Prešove v obchode, kde chodia ľudia, ktorých chovanie je Ti nepríjemné? Či časom si plánuješ nájsť prácu v KE aby si nemusela tráviť čas s ľuďmi v Prešove? Potom nebude vlastne dôvod tam cestovať.
Alebo sa teda dohodni s rodičmi, nech býva on u Vás, bude síce denne dochádzať, ale budete spolu a pre zmenu u tvojich rodičov. Tiež sa bude musieť prispôsobovať tak ako ty u jeho matky.
Ak budete žiť v inom meste, možno sa zemní vaše spoločné žitie, skôr na občasné randenie a jemu sa možno táto predstava nepáči. A obáva sa, že či to Váš vzťah vydrží. A rozhodne sa zmení jeho komfort, musieť za tebou dochádzať, viac komunikovať bez osobného rozhovoru, je to určite skúška vzťahu.
Ale povedzme si, skončíš školu a čo?! Vrátiš sa do Prešova, lebo tam on má dobrú prácu? Vie vlastne, že tam rozhodne nechceš žiť, že tam svoju budúcnosť nevidíš?
@anonym_autor dam ti radu ako matka 21r dcery, tak rob aby si ty bola spokojna. Frajwr dnes je, o rok nrmusi. Mysli na seba, na svoje plany, svoje ciele, uz teraz vidis ze on pri mamicke, v robote zabetonovany ja ja ja jenom ja. Nasrac.
@anonym_autor ja ta plne chapem ja som tiez musela travit cas v po kvoli skole, kvoli praci tam niekedy ist a ja to tam neznasam, pre mna je to moja osobna cierna diera, nedokazem tam existovat… chapem, ze mas priatela rada , ale kde zit je zasadna vec si to vyrieste cim skor
@jeennyv hej to ludia z pomima nechapu, ale kazdy, co nejaky cas existoval v Presove a v Kosiciach chape, o com je rec. Tie mesta su neporovnatelne... Nesla by som do PO studovat, ak mam na vyber KE, a este k tomu v Presove ako bonus detska izba v byte u frajerovej mamy... Ako sorry,...
@anonym_autor kamarát býva v Košiciach a každý deň dochádza za prácou do Prešova, veď po diaľnici je to v pohode. Nájdite si podnájom v Košiciach
@jeennyv hej to ludia z pomima nechapu, ale kazdy, co nejaky cas existoval v Presove a v Kosiciach chape, o com je rec. Tie mesta su neporovnatelne... Nesla by som do PO studovat, ak mam na vyber KE, a este k tomu v Presove ako bonus detska izba v byte u frajerovej mamy... Ako sorry,...
@anonym_3cbcba ja som z ke, ale musela som dochadzat, znie to fakt smiesne, ze dochadzas kazdy den ke-po a naspat…ale je to na palicu za mna to mesto je pre mna proste …
Myslím si že aj keby sa hodis o zem bude okolo toho robiť ceremónie.Zrejme je za tým žiarlivosť .Máš len 22 myslím že sa nemáš kam ponáhľať takže ak to nechápe je to jeho problém.Ja som tiež v meste v ktorom si neviem zvyknúť aj keď som tu niekoľko rokov a chcem sa vrátiť domov do môjho rodného mesta .Tam som šťastná ,tam má srdce ťahá
@anonym_3cbcba ja som z ke, ale musela som dochadzat, znie to fakt smiesne, ze dochadzas kazdy den ke-po a naspat…ale je to na palicu za mna to mesto je pre mna proste …
@jeennyv ja som v KE byvala a dochadzala tak denne do prace v PO 😁 na dochadzanie a autom je to fajn smer, lepsie ako naopak. Ale tam to konci, co sa tyka mojich pozitiv Presova voci Kosiciam....
A nakoniec sme sa usadili v PO (ja vobec nie som z vychodneho SK) a teda my sme na to mali dovody a rozhodli sme sa takto, ale neodporucam nikomu, co ma moznost volby medzi KE a PO 🙂 Keby sme co i len trochu mohli inak, isto si vyberieme Kosice...
@jeennyv ja som v KE byvala a dochadzala tak denne do prace v PO 😁 na dochadzanie a autom je to fajn smer, lepsie ako naopak. Ale tam to konci, co sa tyka mojich pozitiv Presova voci Kosiciam....
A nakoniec sme sa usadili v PO (ja vobec nie som z vychodneho SK) a teda my sme na to mali dovody a rozhodli sme sa takto, ale neodporucam nikomu, co ma moznost volby medzi KE a PO 🙂 Keby sme co i len trochu mohli inak, isto si vyberieme Kosice...
@anonym_3cbcba a ako sa nakoniec citis, ked “musis” byt proste v po

Moze to byt prenho motivacia nech maka a casom mozte mat realne spolocne byvanie. A nie zit v detskej izbe pri jeho mame... Ved neda sa vsetko a hned. Za mna velmi nedospele.