Priatelov syn a žiadosť o zvýšenie výživného?
Moj priatel ma z prveho manzelstva jedneho syna. Rozviedol sa, ked mal syn ani nie rok, nakolko jeho manzelka chcela sposob zivota taky, ze ona bude byvat so synom u svojich rodicov a manzel/moj priatel/ bude moc ku nim chodit na prespatie kazdu druhu noc. Inak ma byvat tiez u svojich rodicov. Samozrejme mal platit seky, na nu, na syna a na celu domacnost. Moj priatel s tym nesuhlasil a teda sa rozviedli.Do dvoch rokov mu syna vobec nechcela davat az po sude uz nemala na vyber. Sice robila vzdy problemy, ale teraz uz ma syn 15 rokov a chodi ku nam v parny tyzden v stredu a vo stvrtok a v neparny od piatka do nedele. Vychadzame spolu super, u nas je vzdy sranda a zabava. Moj priatel ma so mnou este syna, kt. ma 21 mesiacov. Ona sa znova vydala ma syna 3rocneho a so sucastnym manzelom tiez zije tak, ze chodi ku nej len kazdy druhy den. My s priatelom nie sme zobraty, kupili sme si byt a tam zijeme spolu. Priatel je zivnostnik, nezijeme zle, ale nakolko mame uver na byt 40.000, uver na auto osobne 7000 nevyskakujeme, nechodime po restsuraciach, dovolenkach. Vsetky uvery su pisane na priatela. Priatel plati na syna 120€ mesacne hned od zaciatku. Pri marcovom danovom priznani mu nevysli platit ziadne dane, nakolko rok 2018 mal v podnikani velmi slabi. Viac bol v minuse ako v pluse, nakolko mal casto pokazene auto, ktore potrebuje na podnikanie. Ja som na rodicovskej mam 240€. Myslite si, ze si moze jeho byvala manzelka poziadat o zvysenie vyzivneho, kedze pojde syn studovat inde zo zakladnej skoly? Ako sa to rata? Dik za pomoc.
@maciatkolulu si predstav, neminiem, a bývam v podnájme a mám dve deti. (plus jedno dospelé). To podľa teba, keby som tie dve deti nezivila, tak by som mala akože mesačné výdavky menšie o takmer 500€? To ťažko.
@maciatkolulu kde som napísala, že nemá žiadať o zvýšenie? Prosím prečítaj si všetky moje príspevky v tejto diskusii, ak tu chceš ešte nejako útočiť na mňa, alebo sa mi vysmievat. Pretože na súde naozaj tie blocky sú argumentom, nie pocity matky a otca.
120€ je veľmi málo, určite jej zvýšia.
@amstelko waw. Bud ta jeho byvala robi svojmu terajsiemu manzelovi v posteli nieco o com sa mu len snivalo alebo je psychopat ale to je ich vec. K tvojej otazke. Ano moze poziadat o zvysenie vyzivneho. Tvoj priatel nech si odklada vsetky blocky co mu kedy kupil, oblecenie, elektronika, kruzky a proste vsetko. Ona musi do navrhu uviest preco ziada o vacsie vyzivne. Ak poziada sud mu pravdepodbne to vyzivne aj zvysi ale nie o horibilnu ciastku mozno 10-20€ mesacne. Aspon moj brasko tak plati na syna co je na SS plati 150€ a na druheho co je este na ZS 120€ jeho cisty prijem je asi okolo 900€. Urcite sa poradne s pravnikom pripadne aj na UPSVaR vedia poradit.
@nika898 Ak si otec dokladuje nulovy prijem, tak sud bude zaujimat z coho plati byt na hypoteku, auto na leasing a z coho zije on sam. A vypocita mu vyzivne podla toho ako "luxusne" zije - ak to dokaze zabezpecit sebe s nulovym prijmom, tak nech rovnaku uroven zabezpeci aj dietatu.
@nika898 sklameme tá,ale.slecne prechytralej naopak zvýšia🤣akože z bukového príjmu dostal a spláca hypo a leasing🤣🤣🤣nuž takých už bolo prechytralych a hold dostali ešte viac platiť.
@fokuska ano jasne ze ma hypo a leasing ale da sa to. Viem ze leasing a poplatky na auto sa daju dat do nakladou firmy s hypo neviem ako to je. Ale to je jedno. Ocividne to takto riesit nebude. Keby chcel byt svina voci svojej byvalej prepise leasing a hypo na autorku diskusie a to ze plati on uz nikoho zaujimat nemusi. Vsetko sa da ked sa chce a velmi jednoducho. Kolko je takych ze na deti platia minimum a sami si ziju ako prasce v zite a ked su deti u nich tak dobre ze nemaji zlate iPhony. To som tym chcela povedat.
@maciatkolulu pokial bude dokladat prijem normalne tak ano zvysia. Vsetko zalezi od jeho prijmu. Viem aj o takych co nie. Hold vsetko zalezi od sikovnych pravnikoch 😉
@nika898 autorku nanrodicaku🤣🤣🤣🤣ktorá banka a leasingovka to spraví🤣
@nika898 Ja chapem co tym chces povedat, ale nemoze "prepisat" hypo a leasing len tak - a uz vobec nie na matku na rodicaku. To tak lahko nefunguje.
Okrem toho aj na toto sa na sude da poukazat - ze napr. 2 roky mal hypoteku, leasing, bol vlastnikom bytu a zrazu urobil prevod - na to musi byt zmluva nejaka, darovacia? kupnopredajna? - a teraz vyzera ze chudak nic nema?
Sud bude zaujimat preco teda vsetok svoj majetok daroval alebo preco ho predal.
To nie je len tak "vykrutit" sa zo svojich povinnosti.
@simca06022011 ja som robila niekoľko rokov jednoduche účtovníctvo, takze ma presviedčať nemusis, či sa dá živnostník dostať do straty.. tomu sa práve hovorí kreatívne účtovníctvo..😉
@maciatkolulu na rodicaku bude do konca zivota????? Jeho byvala ide ziadat o zvysenie vyzivneho zajtra?????
@alenah31 ano chapem a viem ze aj keby bol dobrovolne nezamestatny tak nepochodi. Napisala asi moc velky extrem. Ale chcela som len podotknut ze pokial nema jej priatel 3000€ prijem nemusisa sa bat ze teraz mu zvysia vyzivne na 500€ len preto ze mlady ide naa SS. Priemer na taketo deti pri priemernom plate je okolo 150-200€
@11mirka22 No škoda, že si nemôžeme vypočuť aj matku chlapca. Jednostranný postoj priateľky ani nie manželky otca, nám nemôže dať reálny pohľad na vec. Na súde budú obaja rodičia, a ak matka predloží svoj návrh, a po dokazovaní bude rozsudok, bude už autorke reálne známa suma výživného. V každom prípade by sa malo prihliadať hlavne na potreby detí!
@nika898 tak asi bude žiadať skôr ako sa zamestná autorka a bude mať slušný príjem istý čas,aby banka prepísala na ňu hypo a rovnako leasing😉vsakze
@lula313 účtovníctvo nie je kreatívne. Dá sa prispôsobiť. Ale nič viac. Ak niekto zarába veľa nedokáže sa dostať už do straty teraz tak že si vyčaruje doklady a vydavky. A to vravím ako neikto tko sa tomu venuje. Intenzívne. Odborne. Ak zarobí aj 2000eur mesačne je to v tejto dobe nič s ak si pomôže a výkaze iba 1/3 je to šikovnosť ale ak niekto zarobí 10000 už sa do straty nedokáže dostať. A súd nie je sprostý, vypýtajú si daňové priznanie a vidia aké má celkové príjmy a výdavky.
@simca06022011 to ale nie je pripad autorky a ten, kto zarába viac, všetko nevyfakturuje, alebo si zaradí do majetku mercedes(lebo kto zarába 5litrov asi nechodi elektrickou) a sú aj iné metódy, ktoré ti asi nemusím vysvetľovať, keďže sa tomu venuješ intenzívne ako si optimalizujes náklady..dokonca sme mali jedného živnostníka, ktorý tých 5litrov mesačne mal, žiaľ oprávnene realne náklady by nemal skoro žiadne, lebo sprostredkovaval finančne služby a aj tak sa vedel dostať papierovo do straty, takze hlúposť, že to nejde😉 buď si konzervatívny učtovník, alebo tu legislatívu nemas zmaknutu na toľko, aby si vedela, v akých mantineloch sa mozes pohybovať..
@maciatkolulu Ja teraz úplne mimo témy, len na margo tvojho komentáru- síce celý rodičák miniem, ale určite nemám výdavky 240€ mesačne na jedno dieťa. Mesačne na potreby dcéry ide max 100 a to rátam aj potraviny pre ňu, zvyšok ide do domácnosti.
@thoughtfulweirdo podľa toho čo berieš do "potrieb" dcéry, ale fakt ťa obdivujem. pri dnešných cenách potravín, detského oblečenia, obuvi a pod.
@patka06 Oblečenie a obuv ani zďaleka nekupujem každý mesiac 🙂 jasné, že vtedy tie sumy riadne naskacu, ale to je len pár krát do roka. V podstate mesačne ma malá stojí 6€ plienky (jednorazovky používam len zriedka), 8€ mlieko, 16€ tanečná, pár € kozmetika a zvyšok je na stravu, pri ktorej sa podľa sezóny snažíme mať čo najviac domáceho, napríklad na ovocných presnidavkach veľa ušetrím. To je samozrejme všetko zaokruhlene a sú to len tie pravidelne výdavky, nerátam tam trebárs lieky pri chorobe, dovolenku, jednorazové výdavky ako trebárs odrážadlo a podobne 🙂
@thoughtfulweirdo do mesačných výdavkov na dieťa patrí ešte aj kopec iných vecí ...napr. pranie, žehlenie ...keďže zrejme používaš látkové plienky suma sa navyšuje, kozmetika, cesty napr. autom, ktoré absolvuješ len kvôli dieťatku...atď V priemere prepočítané na rok sú výdavky na dieťa oveľa viac ako 240.-
@patka06 Nezehlim a plienky mi týždenne spravia dve pracky naviac, to nie je nič horibilné 🙂 Kozmetiky je minimum a nekupujem ju každý mesiac. Čo sa týka cestovania, auto takmer nepoužívame, jedine na spoločné dovolenky a to do toho nerátam, keďže to nie je kvôli dieťaťu. Ono my máme celkovo taký dá sa povedať low-cost životný štýl z viacerých dôvodov, ale to už je úplne mimo tejto diskusie 🙂 preto som od začiatku písala len konkrétne o mne. Ak by sme sa chceli baviť všeobecne, máš samozrejme pravdu.

@11mirka22 skús fakt potom napísať aj tým.zenam,čo idú žiadať naopak o výživné,že načo,veď im stovecka stačí😉a nie kadejaké grify ako odkladať bločku aj z wc papieru,vidíš aj to tam treba zarátať 😉😉😉