Priatelov syn a žiadosť o zvýšenie výživného?
Moj priatel ma z prveho manzelstva jedneho syna. Rozviedol sa, ked mal syn ani nie rok, nakolko jeho manzelka chcela sposob zivota taky, ze ona bude byvat so synom u svojich rodicov a manzel/moj priatel/ bude moc ku nim chodit na prespatie kazdu druhu noc. Inak ma byvat tiez u svojich rodicov. Samozrejme mal platit seky, na nu, na syna a na celu domacnost. Moj priatel s tym nesuhlasil a teda sa rozviedli.Do dvoch rokov mu syna vobec nechcela davat az po sude uz nemala na vyber. Sice robila vzdy problemy, ale teraz uz ma syn 15 rokov a chodi ku nam v parny tyzden v stredu a vo stvrtok a v neparny od piatka do nedele. Vychadzame spolu super, u nas je vzdy sranda a zabava. Moj priatel ma so mnou este syna, kt. ma 21 mesiacov. Ona sa znova vydala ma syna 3rocneho a so sucastnym manzelom tiez zije tak, ze chodi ku nej len kazdy druhy den. My s priatelom nie sme zobraty, kupili sme si byt a tam zijeme spolu. Priatel je zivnostnik, nezijeme zle, ale nakolko mame uver na byt 40.000, uver na auto osobne 7000 nevyskakujeme, nechodime po restsuraciach, dovolenkach. Vsetky uvery su pisane na priatela. Priatel plati na syna 120€ mesacne hned od zaciatku. Pri marcovom danovom priznani mu nevysli platit ziadne dane, nakolko rok 2018 mal v podnikani velmi slabi. Viac bol v minuse ako v pluse, nakolko mal casto pokazene auto, ktore potrebuje na podnikanie. Ja som na rodicovskej mam 240€. Myslite si, ze si moze jeho byvala manzelka poziadat o zvysenie vyzivneho, kedze pojde syn studovat inde zo zakladnej skoly? Ako sa to rata? Dik za pomoc.
A mne kua dava ex na stredoškoláka 100. Aj to nie vždy
@thoughtfulweirdo do mesacnych vydavkov sa rata aj naklady na byvanie napriklad, elektrina,voda atd, a na 15rocne dieta sa naklady podstatne zvysuju, najma ked je vo veku, ze zje, co nezje jeho, ked narastie o mesiac par cm atd, kruzky.... Ked tvoje rocne dava na tanecnu, tak co potom nastrocny😉 Je super, ked viete zit takto, ked mas zahradu atd, niektori nemaju, apropo, mimo temy, pisala by si to iste aj na sud v pripade rozvodu, ze ti staci od otca dietata v pohode 50 eur? Ze do 100 sa zmestis? 😉
@maciatkolulu Hneď prvá veta môjho komentára je, že je to mimo témy. O výživnom som nenapísala ani pol slova 🙂
@amstelko to je všetko pravda,ale súd reálne nebude zaujímať,či vari,perie,spáva u rodičov a muž u nej prespava každý druhý deň,to je jej vec do ktorej teba nič nie,rovnako ako posudzovanie,či je jej muž chudák,alebo nie. Rovnako to nemá.nic s platením výživného,ale podla mna si môžeš gratulovať,že nepožiadala ešte ani raz o zvýšenie. má tiež malé dieťa,takže to bude tiež posudzované,tak ako aj u teba. Rátať s tým,že zvýšia podľa mňa môžeš skoro na isto a otec tvojho dieťa sa kľudne môže dať aj na úrad práce s nulovým príjmom,tým akurát tak rozdrazdi sudcu🤪. A kľudne dolozte xy bločkov.... Inak opäť si to otoč,predstav si,že býva u vás a matka prispeje mesačne 100eur, ja vieeeeem zaručene by si sa zmestila😉😉😉😉. Garantujem ti,že nie a žiadala by si vyššie výživné. Výlet s jedným bábätkom,nákup s jedným bábätkom,energie s jedným bábätkom atď sú podstatne nižšie ako + puberťák. Je to dieťa tvojho partnera a úprimne je to také to také hrozne,kebyže platí 150? Prípadne jej začne bez súdu platiť 125??? Fakt vás zabije o 25-30eur naviac mesačne? Píšeš,že nežijete zle,tak sa zamysli,či to stoja súdy a naťahovačky za nejakých 30eur😉
@maciatkolulu pisem, ze nezijeme zle, ano lebo rozmyslame co kupime, ci potrebujeme znackove oblecenie, ci pozrebujeme momentalne dovolenku v zahranici, rozmyslame, ze mame hypo a potrebujeme mat aj nejaku rezervu, kedze priatel podnika a potrebuje auto na podnikanie a oprava stoji niekedy aj 1800€, ale musime tie peniaze niekde najst, ked sa mu to auto pokazi, vacsina zien, ked sa rozvadzaju vykrikuje, ze nepotrebujeme ta, teda ex, nepotrebujeme tvoje peniaze ja sa o dieta postaram, vtedy nevedeli, ze budu mat deti aj vyssie naroky, ze nebudu peniaze zo svadby trvat 100 rokov, ze treba mysliet aj na neskor, kazdy pripad je individualny ako aj kazda rodina
@amstelko 120€ na 15 r je žalostne málo.
Prepáč , skúste si ho vziať na mesiac za 120€.
Smutné ....
keď som sa rozvádzala syn mal 3 r žiadala som 230€ kde mi ich aj súd uznal . Ex mal hypo , a minimálnu mzdu .
Súd to nezaujíma ak má na hypo a leasing má aj na výživné .
Ktoré je prvoradé .
No biju sa tu dva pohlady na jednu vec. Pravda je niekde uprostred, zlaty stred.
Na jedno dieta by sa malo platit aspon 200 eur, aby malo ako tak slusny zivot. Ak niekto normalny (nehovorime o socialne neprisposobivych) nema zvysnych 200 eur na dieta, tak nech radsej nema ziadne, alebo max jedno. Idealnych by bolo 250-300 eur, to je uz skoro prijem dochodcu, na to ale nema kazdy. Samozrejme minut sa da hocijako velka suma.
Na druhej strane nazor, ze dieta ma narok na zivotnu uroven otca, kde matka nerobi, je doma a on robi 12 hodin denne, 7 dni v tyzdni na 2-3 tis eur, je tiez trosku mimo, lebo obaja rodicia maju vyzivovaciu povinnost a su povinni pracovat v ramci svojich moznosti a schopnosti, nie iba otec.
@majkeel áno dieťa má nárok aby mu bol dodržaný štandard . Tvoj príklad je v práci 7 dni v týždni 12 hodín kedy je s dieťaťom ? A rad by prispel 100€ ?
Tu sa neriešia vzťahy ex a ex ale dieťa .
O to dieťa sa aj niekto stará keď jeden len prispieva predsa ten druhý rodič zabezpečuje aj iné veci od ktorých je oslobodený ten rodič ktorý má výživ povinnosť.
@amstelko áno, všetko to, čo ste písala sa na súde berie do úvahy, vaše príjmy a výdavky a tiež musí aj ona zdôvodniť, prečo požaduje zvýšenie výživného, aké výdavky sú na syna a pod. Je to potom už len na rozhodnutí súdu.
@amstelko prosim ta co to meles o vykrikovani? To fakt nechapem, osobne nepoznam zenu, teda okrem takych predpokladam, kde bol partner tyran, alkoholik atd, zeby povedali, ze nechcu peniaze a ze im vystacia zo svatby, prepac, to si kde pocula😅 snad nie od partnera, pretoze od svadby ubehlo 15 rokov... nuz a tebe by ani peniaze zo svatby neostali, ale k veci, vy mate auto na hypo, takze to nebude stara kraksna, opravy 1800 mate ako casto? Prosiiiim ta, odpovedz mi na otazku, ci by vas zabilo davat dobrovolne a bez sudu o 30 eur viac? Ale vies co, nemusis ani odpovedat, lebo mi je jasne, ze by vas to dostalo do krachu, len potom fakt neplac, ked vam zvysia o viac. Vzdy je lepsie sa dohodnut mimosudne a slusne ako sa natahovat a ver tomu, ze priklepnu exmanzelke. Tak vela stastia a vzdy sa skus pozriet na vec aj z druhej strany, ze sa mozes ocitnut v rovnakej situacii, len tebe ani peniaze zo svadby neostanu😂
Ale niektoré z vás tu zabúdajú na jednu vec - vyživovaciu povinnosť na dieťa majú obaja rodičia nielen ex...čiže nerátam len výživné 120eur ako príjem na dieťa ale 240eur(120otec,120matka).Súd rovnako zaujíma životná úroveň oboch rodičov a rovnako príjem oboch rodičov. V tomto prípade sa pri ex bude vychádzať nielen zo zisku uvedenom v priznani, či zo straty ale z celkových príjmov počas podnikania.....Rovnako ak žije v spoločnej domácnosti s partnerkou a má hypo - partnerka tiež môže prispievať na domácnosť(teraz z úspor). Matka musí preukázať prečo žiada zvýšenie. Čiže ak dieťa nebude bývať na internáte a na SŠ bude chodiť v meste kde býva tak tam sa náklady nejako nezvýšia. Známa je rozvedená o zvýšenie žiadala 3x - pri nástupe do školy, pri prechode na druhý stupeň, pri prechode na SŠ (v meste kde býva) - vždy jej zvýšenie zamietli......Inak je to stredoškolák a tiež dostáva výživné len 120 eur🙂jej ex je učiteľ a žije u matky🙂Mal jednoducho dobrého právnika, ten mu poradil čo najviac bločkov čo na syna platí mimo výživného aby bola vidieť snaha že prispieva aj mimo určeného výživného....ale neplatil hypo ani leasing.....V tomto prípade stačí ak ex preukáže že leasing na auto potrebuje k podnikaniu a hypo musí mať lebo by nemal kde bývať(samozrejme ak ide o bežný 2-3izbový byt v normálnej lokalite a nie o luxusný byt či vilu)....tak súd prihliada aj na to.....jednoducho príjem nemôže zadať nižší ako jeho reálne výdavky....
@mogaa celý čas píšem 240eur😉
@maciatkolulu ja som nepísala konkrétne na teba, len v niektorých príspevkoch sa stále oháňali ako je 120eur málo na stredoškoláka.....
120€ ako výživné mne príde malo .
V tomto prípade nevieme čo študuje či má krúžky ako sa dopravuje do školy atd aké majú výdaje na bývanie a žitie .
Každá rodina je iná .
Ja som písala za seba 120€ na stredoškoláka mne príde málo.
@maciatkolulu priatel ma auto na podnikanie, ma autodopravu, ma jedno auto na ktorom si jazdi on sam, ak sa to auto pokazi, zajtra nepojde do roboty lebo nema na com previezt tovar a firmy si najdu ineho prepravcu a tych firiem nema 10 aby si mohol vyskakovat. Oprava, olej, je uplna samozrejmost, niekedy to je aj kazdy mesiac, auto ma najazdenych 700.000 km takze to nie je ziaden mercedes, ale sanuje si ho aby cim najdlhsie vydrzalo, odvody tiez nie su 30€, musi natankovat, nema firemnu kartu, kde ked prejazdi sofer 50km navyse tak ho to neboli, jeho to boli teda mojho priatela, aj kazda oprava lebo to nie su lacne veci, pred rokom mu vybuchol motor a ten stal 4300€,museli sme sa postarat, ale samozrejme nad nikto nelutoval lebo kazdy si mysli, ze podnikat v dnesnej dobe je med lizat
@amstelko a ty si myslíš, že matka, u ktorej dieťa býva ho neživí? Nenakupuje, nevarí, neperie? Veď samozrejme že aj matka prispieva, ty si myslíš, že z otcovych 120 euro sa mesačne vychová jeden pubertiak bez matkinko prispenia? Či ako si to myslela?
U môjho pubertiaka je 100 euro len školné, 30 obedy v škole, 20 mhd. A to sme sa ešte nenajedli, neobliekli a neprispeli na vreckové, na školské výlety a iné aktivity.
@amstelko na akú strednú školu chodí/ alebo chce chodiť syn? Aj od toho veľa zaleží. Lebo náš syn chodí na lepšie gymnázium a určite na neho minieme 240 e. Na začiatku roka učebnice nielen cudzie jazyky, farba do tlačiarne nas stoji tiež dosť. Potom angličtina, čo v dnešnej dobe je už nevyhnutnosť. A to na oblečenie nie je náročný. Posilovňa 15 e, kredit na mobil 8 e. a postupne sa nazberá.
@alenah31 OČR na stredoškoláka?😉jasne že sa prihliada aj na príjem OBOCH rodičov rovnako aj na preukázateľné náklady na syna....len ked si pozrieš spätne príspevky tak veľa mamičiek s tým výživným kalkuluje ako s jediným príjmom na dieťa😉....iná suma sa stanoví na chalana čo býva na intráku a venuje sa napr. tenisu či hokeju alebo potrebuje platiť za doučovanie jazykov a iná na chalana čo sa ide učiť za kuchára v meste kde býva a nemá žiadne koníčky....a to ked sa vychádza z rovnakého príjmu...tu všetci len kričia že 120eur je málo, ale nikto nepozná reálne náklady na chalana....pritom keďže mama žije u rodičov v dome, neplatia nájom, možno prispievajú na plyn elektriku....chalan môže študovať niekde na učňovke v mieste bydliska, žiadne extra záujmy nemusí mať...takže jeho náklady by boli podstatne nižšie ako keby študoval niekde na jazykovke alebo športovom gymnáziu či sa súťažne venoval tenisu....rovnako živnostník môže zarobiť 2000eur - ale treba platiť odvody, prevádzkové náklady na podnikanie a reálny čistý príjem mu môže ostať 800-900eur...pritom chala býva 2dni v týždni u otca žije aj tam niečo preje, keďže uňho býva aj počas týždňa tak otec platí čo chalan práve potrebuje do školy, možno mu platí doučko alebo výlety zo školy...ale všetci vidia len že platí 120eur a na chalana je to málo🙂🙂🙂🙂🙂:ja netvrdím ž🙂e je to tak, ale ani nebudem tvrdiť že 120eur je málo, ke´dže neviem čo iné mu platí a rovnako ani aké sú na chalana náklady
@mogaa je to presne takto ako si to napisala, chalan chodi este na zakladnu skolu v meste, chodi na florbal, kde ho otec v tom podporuje, chodi na kazdy jeden zapas aj mimo mesta teda aj 100km a vsetko na vlastne naklady, nikdy som nepovedala ani slovo, ze nech tam nejde za nim a chodim tam aj ja, nejake ine zalubi, kde sa musi platit nema. A presne tak je to aj s nasim prijmom ako si to napissla, my nevyskakujeme, zijeme ako vela inych rodin, ziadne dovolenky, tesime sa z kazdeho preplatku, kt. nam v byte pride. Dakujem za pochopenie aspon jednej osobke.
@mogaa samozrejme, ze mu kupujeme aj oblecenie, boty ma u nas vreckove, kedze ona ho nepusta vobec von cez vikend a ani po skole u nas mame dohodu, ze musime vediet, kde je, a neraz ho isiel otec skontrolovat. Niekedy za vikend minie na bicykel, kupalisko, priehrady aj 20-25€.Nikdy sme nic nepovedali, pritom sa naje u nas a to minie len na malinovky, zmrzku, palacinky a drobnosti
@amstelko nechápem aké pochopenie čakáš? Ani tvoja druhá téma o priatelovom synovi sa nenesie v privetivom duchu. Hold nech ex manzelka poda návrh a uvidíte.
@amstelko úprimne mi je zle z toho ako sa vypočítava čo kde a koľko vlastne dieťa u svojho otca zje, spotrebuje atď. Fakt myslíš,že to nevníma???? To je fakt super mlátiť sa o 30eur..... Smutne

@patka06 do výdavkov na dieťa sa podľa mňa rata aj nájomné, a všetko čo platím na osoby (smeti, spoločné priestory, upratovanie, strážnik), čo je teda v BA mesačne na 1osobu vyše 100€, bez ohľadu či je to dieťa alebo dospelý, ... Takže ja len ziram a závidim na aké nízke ceny/náklady na deti sa niektoré vedia dostať... Wau.
Potom hocijaké divadielko, akcia, predstavenie, kniha, hračka, výlet, plaváreň, doprava,...
A to nevravím o poplatkoch v škôlke (školné+strava), plus ZRPS (u nás 120 na rok) a krúžky...
Potom keď ochorie dieťa, tak náklady na lieky (pripadne ak užíva dlhodobo), alebo odborné vyšetrenie (všetko súkromné ambulancie), k tomu znížený príjem matky samozrejme...
Alebo poplatky za stráženie (napr počas uzávierok ak treba ostávať dlho v práci), alebo hlavne počas školských prazdnin (!!) Kedy je škôlka zavretá ale rodič do práce proste ísť musí, u nás napr aj celé leto 2 mesiace je zavretá škôlka , tak nie je iná možnosť...
No, a to som sa ešte nedostala k strave 🙂)) ja napr varím každý deň, ale jasne, že dieťaťu chceme dopriať aj kvalitnejšie potraviny a ovocie...
Fíha. 🤔 Obdivujem niektoré ženy.