Priateľova mama vo všetkom pomáha jeho sestre
S priatelom sme uz spolu nejaky ten rok, aj spolu byvame. Mam vynikajuci vztah s jeho rodicmi a hlavne mamou. Mam ju velmi rada. Strasne mi ale lezie na nervy, ze vo vsetkom pomaha priatelovej sestre. Vsetko za nu plati, ona ma vyplatu vlastne len na svoje rozmary a potreby. Svokra sa jej komplet stara o deti, vari im, chysta im desiate do skoly, upratuje jej, perie, zehli, robi a plati jej vacsinu nakupov, energie, tankovanie, plati jej dovolenky, no proste vsetko...My s priatelom sme financne "nezavisli", byvame sice v ich dome (nie spolu s nimi) ale vsetko si platime sami. Samozrejme ze obrovska pomoc je ze mozeme byvat v ich dome, a nemuseli sme si brat hypoteku. Co mam robit, ked stale nad tym premyslam, ze je to podla mna nespravodlive ked jedno dieta ma vsetko "zadarmo" a je nezodpovedne a mina si len na svoje rozmary, a ostatnym detom ( su traja) to nie je ponuknute a vsetko si platia same ? Akoze zase druha vec je ze on je hrdy a on by sa nikdy nenechal vyzivovat rodicmi, a nase platy nam vystacia na pokrytie nakladov na zivot, cize nejde o tie peniaze, ale stale na to myslim. Zaroven mi tym aj jeho sestra lezie na nervy a stale o nej premyslam ako o nezodpovednej a nevyzretej, hoci mi nikdy nic zle neurobila a je vzdy ku mne mila a dobra. Mrzi ma, ze mam taketo myslienky ale nemozem si pomoct.
...aj pre taketo veci je fajn byvat dalej od svokry. Vidite si az do hrncov a potom riesis kraviny do ktorych ta nic.
Ok tak dala byt aj dcere len stale nechapem ako vam ma pomahat? Co take potrebujete aby pre vas urobila?
A dcera bude vzdy viac ako nevesta, s tym nic neurobis, jej bude vzdy viac pomahat ako tebe.
Prepac, ale pimahat sa ma tym, ktori to potrebuju. Vy dvaja ste sami, nepotrebujete pomoc, sama pises, ze mate dost financii aj vsetkeho, svokrovci sa vam postarali aj o byvanie, co je v sucasnosti obrovska pomoc do zaciatku a nic vam nechyba. Ich dcera ma uz deti, teda jej svet uz je iny, musi sa tocit nielen okolo prace, ale aj deti, ich povinnosti, ich skolky/skoly/kruzkov, atd. To uz nie je take, ze pridem z prace a mam padla. Taktiez postoj tvojej svokry moze k celej zalezitosti byt taky, ze to co robi, nerobi pre dceru, ale pre svoje vnucata, ktore zrejme velmi lubi. Jednoducho ju tesi im navarit, co maju radi, tesi ju kupit im co maju radi, atd. Ved su to jej vnucata, deti ma dospele a uz takmer vsetky vyleteli z domu, tak sa tesi z vnucat a ma to stastie, ze ma s dcerou dobre vztahy a je jej umoznene, ze je u nich stale a moze sa vnucatam venovat. Tak nech tu radost ma! Bud vdacna a rada, ked to vidis, namiesto zavisti. Uvedom si totiz, ze ak jej to bude zdravie dovolovat, tak sa pravdepodobne rovnakosrdecne, pekne a s laskou bude chciet venovat aj vasim detom, ked ich raz budete mat a ty nebudes mat potom problem kam dat dieta, ked budes chciet ist ku kadernicke, alebo s kamoskou na wellness. Lebo ta podpori ochotna svokra a povaruje. Ine zeny by za taku svokru dali aj neviem co. Bud ty len rada, ze je taka, aka je. Ked v buducnosti uvidi, ze pomoc potrebujete vy, tak ju zrejme tiez dostanete. Nezavid, dopraj.
@deniseee dakujem, mas pravdu.
Ono to tak zvacsa byva, ze rodicia takto pomahaju tomu dietatu, ktore ma toho ci uz viacej, alebo sa mu tak nedari a nezvlada to. Moze ti to byt na oko neprijemne, ale vam sa zjavne dari, tak nemaju preco a to nemozes zas brat nejak v zlom
No keď platite mesačne len energie, tak v podstate vám dáva nájom zadarmo.
Aj sestra dostala od rodičov dom? Ináč tiež si myslím, že je to vnúčatami 🙂 moja mama sa ide pre môjho synovca roztrhať 😂 stále mu vari a zanesie aj domov k nim , nakupuje mu veci , ale fakt by ma nenapadlo si myslieť niečo negatívne 🙂 obzvlášť, keď som ja sama od nej dostala byt , byť dostal aj brat a asi 5x väčší , možno aj viac 😄 ale závidieť mu kvôli tomu ? To určite nie. Je tam vnucatko a nenadarmo sa hovorí, že človek si viac užije a ľúbi vnúča ako vlastné deti , teda aspoň u nás. Samozrejme súhlasím s názorom vyššie , že až budete mať vlastné deti , tak sa to vyrovná. Ona to zrejme berie teraz tak, že ste len dvaja, čo si zarobíte je vlastne len pre vás , že sa nestaráte už o nikoho mimo. Tvoja budúca svokra je len taká typická babička 🙂
Jedine výdavky , ktoré má brat je elektrika , kúrenie a zvyšok vlastne tiež platia naši 🤷
Čomu nerozumieš? Dcéra bude vždy jej milovaným dieťaťom, ktorému dala život a s láskou vychovala (ako aj bratov) a ty budeš LEN nevesta. Je to sakra rozdiel, takže nečakaj rovnaký vzťah ako má s dcérou. Mimochodom čo dáva a ako rozdeľuje svoj majetok a peniaze, teba trápiť vôbec nemusí a aj ťa je do toho veľké vieš čo. Starať sa môžeš akurát o to, čo dávajú či nedajú tebe tvoji rodičia.
nic... zmierit sa s tym a nechat to plavat... my mame to iste, samozrejme aj nam svokra vela pomohla a ked treba tak aj pomoze, ale je to ine... My sme sa postavili na vlastne nohy a oni dostali vsetko zadarmo... este aj hypoteku im svokra dlho platila (teraz uz neviem ako to maju, nestarame sa, lebo zbytocne by sme sa len rozculili. Nehovorim, zas oni neutracaju uplne na hovadiny, nechodia nejak po dovolenkach alebo take nieco, svagor skor investuje do domu a pozemku a odviedol tam kus roboty, to treba uznat, ale nebyt toho, tak na to tiez nemaju ako my, lebo furt proste daco vybehne a tym padom rekonstrukcia resp zveladovanie u nas stoji... svagrina je doma, pritom najmladsia ma uz 8 rokov ale je to proste ich vec. Najlepsie sa je jednoducho nestarat ako to maju druhy a pozerat sa len na seba). Manzel to tak mal cely zivot... to co povie brat, to je svate, do toho uz spada aj svagrina, ked mame odlisny nazor, tak proste ten ich je zarucena pravda aj ked o tom prd vedia, ale oni povedali, tak to musi byt tak. Okolo ich deti sa svokra nezastavi, okolo ich psa sa nezastavi - nase psi boli vzdy pritazou, ked sme tam este byvali... taka banalita, ale spomeniem, ze ich pes dostane darcek na vianoce aj na narodeniny, na nasich si ani nespomenie (toto je samozrejme najnepodstatnejsia vec, ale ide o princip) a vseobecne na nasich sa nerbalo ohlad, vkuse nechali otvorenu branu aby usli atd... ja viem, ze ich pes nevyjde z brany a aj keby, tak pocuvne na slovo a aj tak na to davam extra pozor a aj 3x skontrolujem, ci som dobre zavrela a pod... jednoducho my budeme vzdy menej a svokra to tak vobec nevnima... treba sa s tym len zmierit, naucit zit a nevrtat sa v tom. Napriek tomu mame so svokrou dobre vztahy a musim povedat, ze mam velmi dobru svokru, ale nikto nie je dokonaly. Bohuzial ale toto je dovod, preco manzel nechce 2 a viac deti, lebo sa boji, ze tiez budeme niektore uprednostnovat a tiez si to nebudeme uvedomovat.
este teda doplnim, samozrejme, pisem "my" ale ja som nikdy od nikoho nic necakala, pisem to skor z manzelovho pohladu, resp ze ma to hneva zanho. Ale odkedy sa s tym on zmieril, tak mna to tiez uz tak netrapi, lebo tu nejde o mna ale onho
Dakujem za niekolko milych odpovedi, ktore som tu obdrzala, ktore ma nechceli "ukamenovat" kvoli tomu co som napisala, hoci som sama v uvode prispevku napisala, ze ma moje myslienky mrzia, a ze si uvedomujem, ze moje myslienky voci danej situacii asi nie su na mieste, nesnazila som sa "dovolat spravodlivosti".
Mozem byt vdacna za "svokru" ktoru mam, aj ked nam v buducnosti nebude pomahat tak ako sestrinej rodine, nie sme na to odkazani, uz nam aj tak pomohli aj pomahaju dost aj bez toho.
Prajem pekny den vsetkym ostatnym damam 🙂
Kazdy vidi nieco ine. Nic v zlom, ale riesit ako frajeroa mama pomaha inym, a pritom ja sama od nej mam vo VELKOM pomahane... V dnesnej dobe mat "zadarmenko" byvanie, a byvat takmer ako vo vlastnom? A domceku? Ved uz aj to je nieco o com vacsina mladych ani nesniva, ze sa im ujde byvanie co zabezpecia rodicia. A domcek vlastny, kde iny sa za roky prebojovat musia, kym si dovolia, kym nasetria, kym mozu...
Autorka, asi ste este nesedeli pri inzeratoch na podnajom, aby ste nieco ok nasli. A ked aj nieco normalne vyzerajuce nasli, platili dva mesiace depozit + prvy najom naraz, a potom mesacne niekolko stoviek na najomne a byvate u CUDZIEHO. A ak ste sa aj posunuli do vlastneho, asi ste nevybavovali uvery hypoteky a nepodpisali sa na 30 rokov a platili zas mesacne niekolko stoviek na to byvanie. A kedze vyrazna cast vyplaty ide na byvanie, pekne krasne aj celkove fungovanie v zivote sa Vam v tom odrazi, a inak by ste sa museli uskromnovat, aj s inou zodpovednostou fungovat.
Z mojho pohladu je aj taketo byvanie od rodicov skoro ako na zlatej tacke.
Takze by som absolutne nepozerala po priatelovej mame (co teda nieje svokra, ani rodina) a bola extremne vdacna za startovaciu ciaru, co (sme) mnohi ini ani nesnivali.
nestaraj sa. Je to jej dcéra, jej peniaze, jej čas a jej rozhodnutie. Vám už pomohli dosť. Nakoniec, prečo by sa mala pretrhnúť s pomocou tebe? Nie si jej rodina, len synova frajerka. A vzťahy so švagrinou )ktprá ti tiež nie je švagriná)? No tak sa nemáte o čom porozprávať, ty nemáš kamarátky, že sa tak fixuješ na rozhovory so švagrinou?
Odkiaľ tak presne vieš, čo všetko dcére platí? To by ma celkom zaujímalo...
Mile damy, uz som si myslela ze sa vyjadrovat v tejto diskusii nebudem, ale teda neda mi to. Kde v prispevku bolo naznacene, ze sa citim ukrivdena, lebo svokra nepomaha mne ? Ked ma tu mile damy v kazdom druhom prispevku osocujete, ze co cakam, ako mi bude priatelova mama pomahat. Zmienovala som sa o jej synovi, nielen o sebe. Okrem toho som to aj sama priznala, ze viem, ze na taketo myslienky nemam pravo. Som rada, ze vy vsetky ostatne mate 100% ciste, skromne a pozitivne myslienky ohladom vsetkych ludi vo vasom zivote.
Takže ty žiješ vďaka nej u frajera zadarmo, ale závidíš že pomáha svojej vlastnej dcére. Tiež by ta mohla poslať domov s holou riťou, nič iné si ani nezaslúžiš.
No proste zavidis... ako si to oni stanovili, tak majú. Radim ti sa tým ďalej nezozierat.
ak je tvoj frajer spokojný a nerieši a nečaká pomáhanie, tak ty nerieš. Je to tvoj frajer, nie manžel. Pomáhanie môžeš očakávať od svojej rodiny, nie od frajerovej.
Dostali ste dom. Ale to už bolo, tam už bývate, to je už zabudnuté. Chudera svokra. Má 3 deti a de facto sa ona postarala o bývanie pre všetkých z nich a ešte plus ich partneri. A aj tak je nespravodlivá. Si strašne nevďačná!
tak pomaha aj Vam,ked neplatite najom.Najom na 3izb byt je okolo 609€ mesacne.Inak svokra musi mat dobry dochodok ked vsetko plati sestre plus vlastne byvanie,byvanie Vam a este aj sestre dovolenku.
Kedze nie ste bobrati nie je to tvoja svokra…a rodicia tvojho priateľa musia byt aku milionári,ze vam kupili dom a sestru nakompletku aj s jej detmi živia..wau!! S tym nenarobíš zatial nic,mozno ked budete pobrati a budete mat deti jej mozes spomenut (ak mas na to gule), ze je to z pohľadu tvojho uz manzela a jej syna nespravodlive a tiez by ste uvítali,aby živili aj vas s detmi…
inak ty musis byt riadne zavistliva,tak dom ti je malo chces aby ti aj olatili vserko?Co co chces aby svokra nikoho nedinancovala a peniaze po jej pojrebe si rovnako rozdelite?Ale to ze vam dali dom,to neberies ako nespravoslive?
S priatelom spolu zijeme skoro 10 rokov, takze si dovolim povedat, ze celkom dlho na to aby som poznala rodinne zazemie atd.
Necakala som, ze tato diskusia tu rozprudi taku burlivu debatu.
1. Ano mozno sa mi to nepaci z dovodu zavisti-ktoru som si priznala ( nie kvoli sebe, kvoli priatelovi, ja som zabezpecena ( nie priatelovou rodinou) a navyse mam dobry plat. Viac menej som si chcela vypocut len nazor, ci je to podla vas normalne, taketo ataky som veru necakala.
2. Nikde nepadlo ani slovo o tom, ze nam niekto DAL dom, byvat tam a vlastnit nieco je sakra rozdiel.
3. Priatelova sestra takisto uziva rodicovsku nehnutelnost so svojou rodinou, ale to je bezpredmetne.
4. Nebola by som si pomyslela, ze zeny dokazu byt take zlomyselne a dokazu bez hanby urazat jedna druhu bez toho, aby ju poznali.
Vyjadrenia o tom kto by ma mal ako kopnut do riti a aka som zavistliva ze mi nestaci ani to ze nam dali dom, no ubohe. Mali by ste sa nad sebou dievcata zamysliet, je tiez vo vas viac nez dost zlomyselnosti a zavisti asi aj viac, ako vo mne.
Skoda, ze sa tento prispevok neda vymazat.
Prepáč, ale čo si čakala? Dom vám možno nedarovali, ale dostali ste ho zadarmo k dispozícii. To vám ušetrí kopu peňazí každý mesiac. A ešte ti vadí, že nepomáhajú viac? Jediné slovo som nevidela od teba napísané o tom, ako vy s priateľom pomáhate svokre. Nemáte ani deti, tak čo čakáš, že ti svokra bude žehliť a upratovať? Lebo svojej dcére, ktorá má deti, to robí? A tebe vadí, že tebe to "nebolo ponúknuté"? Ty si svokre niekedy ponúkla, že jej s niečím pomôžeš? Zamysli sa skôr ty sama nad sebou!
Nuz autorka. Niekedy proste clovek potrebuje dostat aj takyto internetovy preplesk. Nabuduce budes vediet, ze si situaciu musis pozriet z roznych perspektiv pred tym, nez das zelenu negativnym emociam typu ziarlivost a zlost.

Ved pomaha aj vam. Ak by ste niekde platili najom alebo hypoteku, stalo by vas to mozno cely jeden vas plat. Takze to, ze byvate v podstate len za energie je neskutocna pomoc a nemate najmensie pravo vycitat matke, ze pomaha aj sestre.
Ine by bolo, keby ste boli uplne samostatni vo vlastnej nehnutelnosti/podnajme a videli by ste, ze sestre sa pomaha a vam nie. Tam by sa dalo pochopit, ze sa citite ukrivdene. Ale takto... prepac, je to fakt smiesne.