icon

Priateľova mama vyžaduje každý mesiac peniaze

16. jan 2024

Ahojte, prosím o radu. S priateľom sme spolu 2 roky, žijeme spolu v 1,5 izbovom byte a máme psíka. Priateľova mama je na dôchodku, rozvedená, žije sama v trojizbovom byte a priateľ jej každý mesiac prispieva 200€ z výplaty, ktorú nemá nadštandardnú (teda neušetrí takmer nič), aby ona vychádzala. Každý mesiac 7-8x sa k nej chodí stravovať jeho sestra s deťmi, nikdy nič nekúpi, nepomôže, len si ešte zoberú nabalené domov na dalsie 2 dni, vsak aby mali. Keď sa priateľ pýtal mamy, prečo napr. nepredá byt a nekúpi si menší (naozaj si myslím že jeden človek nemá prečo bývať v trojizbáku ak mu to nevychádza), a z rozdielu by si mohla pekne žiť, tak odpoveď bola že sestra nežijú dobre s manželom, a že keby sa raz pohádali/rozišli, tak aby mala kam s deťmi prísť. Príde nám to obom nefér, že teda ona bude bývať sama v trojizbáku, peniaze každý mesiac posielať len priateľ, aby jeho dospelá vyše 30ročná sestra s deťmi mali kam ísť, keď sa s mužom pohádajú. Priateľ mi hovoril, že by radšej tie peniaze odložili a šetril si na lepšie bývanie, takto si odkladám zatiaľ len ja. Všetky pokusy aby spolu aspoň pozreli nejaké 1,5-2 izbové byty zamietla, lebo čo ak sestra. Budúci rok plánujeme svadbu, ale toto nastavenie v rodine sa mi nepáči. My keby sme na to nemali, tak tiež nekúpime dom, a zvyšok čo nám nebude vychádzať nech nám niekto každý mesiac posiela len preto lebo chceme žiť vo vacsom. Samozrejme, ak by zila napr mama v garsonke a nevychadzala by s dochodkom, nepovedala by som pol slova, je to mama a treba pomoct aby sa jej dobre zilo, ved aj ona sa roky starala o mojho priatela a treba jej to vratit. Co si o tom myslite vy?

Strana
z2
hope87
16. jan 2024

Cele zle toto. A z akeho titulu jej financne prispieva len tvoj priatel? Lebo je este slobodny? Lebo este nemate deti??? To kde sme? Tak mama ma moznost, ako si zit ooovela lepsie a "nezdierat" syna, kebyže preda 3izb.byt a kupi 1izb. ale ona nechce, lebo čo ak sestra odide od muza a aby mala kde prist??? WTF? Tak nech jej prispieva teda sestra, ak ona chcela taketo zadne vratka a ak nie, tak nech jej sestra dohovori, ze nech preda alebo jej teraz prispieva aj ona. Nech sa tvoj priatel spyta mamy, alebo rovno sestry, ci to takto chcela, ze on uz nezvlada dotovat mamu, ze si s tebou planuje buducnost - svadbu, deti, byvanie a nema si ani z coho setrit.

tamitamitami
16. jan 2024

Je luxus aby jeden človek žil vo veľkom byte keď na to nemá. Najrozumnejšie je aby šla do menšieho.
Proste priateľ musí povedať mame že nemá financie na to aby jej ďalej pomáhal a teda musia situáciu vyriešiť inak.

vanilkovazmrzka
16. jan 2024

Tak chodievajte tam aj vy na obedy 🤷‍♀️

alebo ked nechce byt predat, jednu izby nech prenajme. Prijem jej pokryje vsetky vydavky, syn tym padom svojich 200€ moze nechat na svoje sporenie. Prenajimat moze kratkodobo, aby izbu mala v pripade potreby v kratsom case k dispozicii pre dceru.

A este by ma zaujimalo, keby sa k nej dcera nastahovala, aj tak by syn nadalej platil kazdy mesiac? 🤷‍♀️

karolinakr
16. jan 2024

tvoj priatel je na hlavu jednym slovom, živi vlastne sestru s deťmi..Mame ked nevychadza, nech ju nepozyva na obedy..Tipujem, ze ked ozaj odide od muža, taxu si zvyši z 200 na 400 eur..A to mamu netrapi, že vy si na svoje neviete našetrit? Stopla by som to už dnes, vòbec by som sa s nimi nevybavovala
Však robia z vas hlupakov, jaj ludia, kde máte rozum
Tvoj partner živi vlastne sestru, je tak?

cacianka
16. jan 2024

Každý mesiac 7-8x sa k nej chodí stravovať jeho sestra s deťmi, nikdy nič nekúpi, nepomôže, len si ešte zoberú nabalené domov na dalsie 2 dni, vsak aby mali.
- baby túto vetu si všimnite, sestra sa tam v podstate aj s deťmi viac ako polovicu mesiaca !!!
Matka/babka živí v podstate 4 hladné krky, samozrejme že to všetko nemá z čoho platiť, tak je syn vhodný ako dojná krava - oslík potras sa !!!
Tvojmu priateľovi to vyhovuje , páči sa mu takáto úloha a povinnosť ?
Ak áno, vykašli sa na neho, lebo toto bude stále, stále bude jeho sestra vyžierať aj s deťmi matku aj svojho brata.
Ak sa mu to nepáči, on sám musí zastaviť toto priživovanie, mame aj sestre riadne a poriadne vysvetliť že koniec, nedostanú ani euro, lebo ved aj on potrebuje žiť, platiť si svoje veci, tvoriť si úspory, chce si založiť svoju domácnosť, svoju rodinu.
Silno pochybujem, že by jemu mama a sestra v niečom aspoň za nechet pomohli, keby nedajbože ochorel, či si zlomil nohu a klesol by mu počas PN príjem !
ked si sestra spravila deti s debilom a nevedia uživiť deti, nie je to problém tvojho priateľa.
Kedˇ je sestra vyžírka a parazituje aj s deťmi na seniorke , je to chrapúnske a tvoj chlap by jej to mal vytmaviť, a rázne. Kľudne mu daj prečítať diskusiu, si tu anonymne, nikto z nás netúší kto ste a ani odkiaľ. ja oceňujem aj podporujem pomoc rodine, priateľom, aj neznámym ľuďom ked treba, ale pijavice ženiem bičom. obrazne.
Dajte si to naporiadok už teraz, inak sa do svadby nehrň, lebo škaredo zaplačeš.

konikmodry111
16. jan 2024

Autorka úplne súhlasím s príspevkom od @lienka.7 , to iste som isla napísať. Veru do svadby by som sa nehrnula vôbec kým to nebude mat doriešené a pozri ten kataster.

lienka.7
16. jan 2024

@cacianka presne tak. Aby teraz setril (pre vás), tak financuje v podstate sestru aj s matkou.
@autorka len tak odhadom, kolko toto uz trvá? Ako dlho?ide mi o to, ze (teoreticky), koľko ste už mohli mať (z jeho strany samozerejme) nasetrene.
Inak matka na tom nevidí nič zlé. No blikala by mi v hlave kontrolka, aby to takto náhodou nepokracovalo aj ďalej, lebo po svadbe už nič s tým neurobíš. V niektorých rodinách je to skrátka tak, ze k jednému dietatu sú rodicia až priam nekriticky co sa tyka pomahania a druhe dieta je im ukradnuté, vsak to sa postará aj samé.

domiklik
16. jan 2024

Určite by som si ho nebrala, pokiaľ si toto s dráhou pani matkou neporiesi

ahhola
16. jan 2024

Priateľ dáva matke 200€ do ruky, alebo to aspoň preháňa cez účet?
Koľko rokov to už robí, ved napr. za 3 roky to je 7 200...(a ešte ho okefuju o byt.)
Mohol to rovno segre posielať, keď sa tam ona nanominuje 2*do týždňa v plnej zostave na opulentnu hostinu.
Takže... 200tovku jej posiela povedzme 15.v mesiaci, nepošle 16.,17. a matka co? Ty taky a onaký kde mam gážu? Ježiš dám 20cku za nahrávku toho telefonatu😄.nedať a pozorovať, co sa bude diať. Čoho sa vzdá. Podliezaniu dcére asi nie, nezaplatí nájom (a platí ho vôbec??? )... zistiť, ci nelieta v pôžičkách a dlhoch. Krátky proces,... Ja idem živiť svoju rodinu a švagor nech si kŕmi tu svoju. 🍄

mima1608
16. jan 2024

Tak priateľ platí máme 200 eur na mesiac, lebo mama nevychádza, lebo podporuje dcéru... A vy bývate kde? V podnájme? Vezmete hypo a ste v keli lebo už nebudete vychádzať ani vy. Do toho prídu deti, ty na MD a môžte ísť predať orgány... No ja neviem, ak by to bola iná situácia,bola by som za, aby podporoval mamu (aj môj otec určitý čas podporoval svojich rodičov, lebo im to nevychádzalo, ale teda tam bola situácia diametrálne odlišná od tohto a nebolo to dlhodobé, ale len kým sa to dorieši). Ja by som toto určite na priateľovom mieste riešila. On nie je povinný živiť svoju sestru a jej deti (lebo to robí). Nech pošle 100ku nabudúce a keď bude mama pýtať ďalšiu, treba ju odporučiť za dcérou. Ale teda určite by som to časom znížila na 0, lebo mama nie je v hmotnej núdzi, ak by nepodporovala dcéru.

koniarova
16. jan 2024

Ty vážne rozmýšľaš nad svadbou? Daj si lopatou.

lienka.7
16. jan 2024

@koniarova kruto, ale pravdivo si to napísala 👌

domkakvet
16. jan 2024

Ak z vyplaty neusetri nic, tak ked budete mat deti, tak sa to nebude dat, ani keby ste neviem ako chceli, treba na to jeho mamu upozornit, aby o tom vedela, pripadne sa zariadila uz teraz.

marca12
16. jan 2024

Toto si musi priatel vyriesit a neposielat jej peniaze. Az potom sa pani uvedomi. Priatel musi mame vysvetlit,ze planujete svadbu,rodinu a jeho rodinou si uz ty a teda uz nemoze pomahat mame,ked ona zije nad svoje pomery. Alebo sa dohodnut so sestrou,nech teda ona prispieva,ked sa drzi ten byt pre nu. Najlepsie by bolo si ozaj sadnut s mamou a sestrou a normalne sa porozpravat ako si to dalej predstavuju

0kristina0
16. jan 2024

A mozno tych 200 e dava svojej dcere.

lija22
16. jan 2024

200€ je nic. Tvoj buduci manzel nevie nic zarobit ked mu chyba 200€, sorry to budete kazdy gros obracat..to by sa zislo zmenit

cacianka
7. jún 2024

prešlo pár mesiacov, ako ste dopadli ?

Strana
z2