icon

Priateľova rodina

rateloqin
7. feb 2017

Ahojte dievcata, chcela by som vediet vas nazor na moju situaciu, ako to vnimate, ake mate vztahy s priatelovou rodinou a pod.
S priatelom sme spolu 8 rokov. Ja mam 27 rokov a on je o rok mladsi. Az teraz planujeme spolocne byvanie pretoze doteraz sme studovali a setrili si peniaze. Tak a teraz to hlavne. Nejak sa necitim komfortne ked je nablizku jeho mamina. Uprimne vam poviem ona posobi velmi milo, aj sa tak sprava, niekedy sa sice prehnane sprava ako nejaka 20tka a mysli si ze je to super. Problem je ten ze na stretnutie s jeho rodicmi som sa tesila ale ten moment ked som sa s nou zoznamila, podala si s nou ruku tak na to nikdy nezabudnem. Ona si ma tak obzerala, tak velmi ma hltala pohladom ze zo mna vycucala vsetko a prisaham aj ked som velmi nechcela mne ostala strasne nesympticka. Ja som sa s nou dlho nevedela normalne bavit, nechcela som. Jednoducho mne ked niekto nesadne ja sa neviem pohnut a robit sa ze juuuj aka si super, mam ta rada. Ale cert to zober prekusla som to aj ked horko tazko a viem sa s nou porozpravat aj ked mi to neni najprijemnejsie. Totiz to ked ja stale nieco nerozpravam tak ona ostane ticho a komunikacia zamrzne. To iste jeho sestra. Poviem priklad. Pridem k nim a poviem ahoj, ako sa mas? Sestra mi odpovie ahoj dobre a ty? A tak jej porozpravam a ked skoncim ona nereaguje len sa usmeje. Ona je velmi zlate dievca, 15 rokov. Priatel mi potom vie povedat ze sa s nou neviem ani bavit. Ale ako? Ved mne sa normalne nechce ked vidim ze neprejavuje zaujem. Ja uz vytahujem uplne kraviny, ani ma to nezaujima len aby rec nestala len jedine coho sa dockam je odpoved a konverzacia sa konci. A to ja som velmi ukecany clovek, rozumiem si s ludmi ale jednoducho toto nejde a to je co povedat. K tym nesympatiam sa pridalo aj to ze s priatelom sme spolu neskutocne dlhu dobu a on mi tajil ze jeho otec ma problemy s alkohol. Dozvedela som sa to od cudzich ludi, dokonca kamoska mi povedala ze ich otec s nimi nezije. Vzdy ked som tam bola mi priatel povedal ze je v praci i ked mi bolo divne ze je napr 10 hodin vecer a on nikde, ked som od nich odchadzala v noci tak jeho tatino stale nebol doma. Potom mi bolo povedane ze babka sa citila zle tak isiel k nej prespat. A takto to bolo cele roky. Dokonca aj mojim rodicom to uz par ludi povedalo. A ked som povedala priatelovi ze som tu ze sa mi moze zdoverit tak len on vie. su tomu 3 roky co som sa to dozvedela a stale sa mi nezdoveril. Ja rozumiem ze mu to neni prijemne ale to su veci ktore mam pravo vediet. A vobec na neho netlacim ked sa na to bude citit povie mi to. To je dalsia vec ktora ma strasne vo vsetkom brzdi a som z toho znechutena. Dalsia je napr taka ze oni su vsetci v rodine vystudovani a u nas nie. Vsetci maju u nich same jednotky a teta to len vykrikuje. Jeden ich kamarat (tiez s titulom) si bral dievca ktore je bez titulu a pracuje za pokladnou. Pane boze to bola cista katastrofa a vysmech tety ze ako si moze brat taky inteligentny clovek predavacku. Ked som to pocula som myslela ze ju zahlusim. Diecata poviem vam ze oni maju vsetci tituly a dosiahli velke NIC, vidim ako ziju, ako hospodaria, ze cele vztahy su narusene a my? Nasi nemaju ziadny titul, dosiahli neskutocne vela, postavili sme dom, mame nehnutelnosti, mamina nemusi pracovat lebo tatinov prijem staci na cokolvek. A to su veci ktore ma hnevaju ze ludia s titulmi ktori nedosiahli nic sa povysuju nad tymi ktory makali aby sa oni a ich deti mali dobre. Dokonca moji rodicia nam pomahaju az privelmi s byvanim, zatial sme neminuli ani cent a jeho? Nemaju z coho. A to vobec nevycitam. Mna to ani nezaujima. Ved rodicia nie su ani povinny nieco take robit. Len ide o to ze niekto sa povysuje a nema dovod. No a posledna vec je taka ze ked maju nejaku oslavu tak vobec na ne nechodim. Bola som len raz. Viete ako prebieha pozvanie? Len nahodou ak som u nich tak ma pozvu. Strasne trapne. Napr naposledy som bola u nich a vecer okolo 9tej prisla za nami do izby teta ze zajtra prides? A ja ze neviem nieco mam mozno sa potom stavim a ona ze pridi mame oslavu. Tak ako sorry ale povedat mi to den predtym a ja ani darcek nemam nic. Sila. A potom su urazeni ked nepridem. Alebo jeho sestra mala narodeniny a ja som tam bola den predtym a nic som jej nedoniesla a teta sa stazovala priatelovi ze nezablahozela som. Ja mu hovorim preboha sak zajtra ma narodeniny tak potom pridem. To je to co ma drazdi a nedovoli mi sa pri nich uvolnit. S jeho babkami si rozumiem uplne, kecame o vsetkom otvorene, bez problemov.
Mozno je problem aj v tom ze my sme velka, ukecana rodina, je nas ako hadov. Ked mame oslavu tak sa prekrikujeme jeden cez druheho (predstavte si taku grecku rodinu) a ich je dokopy na dvoch rukach zratam kolko a ich oslava prebieha tak ze vsetci slusne sedia a sem tam cosi povedia. Ja sa tam proste zle citim. Raz ked som sa rozpravala s jeho babkou mi povedala ze je rada ze som taka, nehram sa nic, rozpravam tak ako to citim.
Uz sa tesim ked budeme spolu byvat pod jednou strechou a nebudem musiet chodit k nemu do rodicovskeho domu a byt v jeho detskej izbe.
A ako som povedala na zaciatku jeho mamina je mila, nestara sa do nicoho len vsetko to co mi tajili, robili sa na nieco co nie su, co sa mi nepaci,...jedno s druhym ma strasne znechucuje voci nej.
Prepacte za ten vylev ale neslo to skratit. Ani by som to sem nepisala ale priatel mi to naznacil a normalne som sa kvoli tomu tak zle citila ze odvcera som nejedla.

Strana
z3
nyusika
8. feb 2017

@mimla
dokonale napisane 😀

mimla
8. feb 2017

@tinuskamartinuska

Berieš to zbytočne osobne. Odpoveď na otázku, či je zlá pretože je ukecaná...no ak niekto melie 8 rokov vkuse bez zjavnej odozvy, asi to nebude OK. A nie, ani 50tich rokoch, nemá nikto právo všetko o mne vedieť. Ale máš pravdu, rodiny sú nekompatibilné.

obsadenemeno
8. feb 2017

@tinuskamartinuska ty sa ukludni a radsej si pories toho svojho, co pokukuje po svagrinej..... ozaj, tiez si nenapisala, ako to pokracuje???

a btw, z toho vyplodu, co tu autorka temy napisala sa da celkom dobre vycitat, aka je. Takisto, ako sa z tvojich prispevkov da vycitat, aka si ty a ze si tu uz kedysi pisala pod nickom "marisola".

mrkvicka060
8. feb 2017

No...podla mna zas nie je ok, ked sa ludia prekrikuju ako taki taliani, ked sa stretnu, lebo kazdy si musi povedat svoje bez ohladu na ostatnych... to velmi nesvedci o vyske IQ, bez urazky...

tinuskamartinuska
8. feb 2017

@obsadenemeno boze,ty sa uz konecne raz znormálni, ok? MAM pravo si napisat,co ja chcem, a akosi si pozabudla, ale v diskusii neriesime MNA, a moj problém, ok? si s tym ok,ci nie si ? asi taky clovek,ako ty , ktory vkuse potrebuje rypat,tak nikdy nebude ok,ale tvoja vec, ked ta to bavíííí, je to vysostne tvoja vec.
ja si budem pisat take komentare sem,ake chcem ja,a nikto ma tu nebude osocovat ani mi to zakazovat, rob si srandu z niekoho ineho,je to maximalne trapne,akurát tak.nebudem ta riesit.
sme na slobodnom fore,kde si kazdy moze napisat,co chce ! je to jeho vec.

@mimla neberem to osobne, nemam dovod,len neznasam, ked hned zacne kazdy utocit na zakladatela diskusie, pricom sa zakladatel nijako neprevinil, a ešte aj to ironizovanie, a zhadzovanie, posmesky, urazky ..ked sa dievcina iba pyta, tak to beriem za nekorektne.
a co boze,ze je ukecana ?to je vacsina zien...a ako sa im ma prihovorit?ked su taki,ze ledva odzdravia a ani sa jej nespytaju,ako sa ma ? je slusne vychovana, este ze sa im chce prosit takto,ja bych sa na nich vykaslala ,ona sa este snazi
a ty ako o nej mozes vediet, ze melie 8 rokov bez odozvy ? si tam bola s nou?

nyusika
8. feb 2017

@tinuskamartinuska
tak pardon, kebyze za mnou dolieza nejaka takato a silou mocou chce so mnou diskutovat, zavriem sa pred nou v izbe.
a kebyze sa dozviem, ze blba bratova frajerka rozobera na nete financnu situaciu mojej rodiny, rovno by som k nim vpochodovala a brata zvozila, ako take male decko.
s hentakpou sliepkou by som su ruky nespinila...

lubkavargova1
8. feb 2017

Dakto zabudol vziat tabletky?

mimla
8. feb 2017

@tinuskamartinuska Ak sa sama rátaš k ukecaným, tak skús poradiť zakladateľke niečo k veci. Ja sa nerátam k ukecaným, aj keď teda pozdraviť sa ešte zvládnem, tak jediné, čo môžem poskytnúť je pohľad z druhej strany. Často to pomáha pochopiť druhú stranu. Ale chce to snahu niečo vyriešiť a nie len sa niekde vykecávať a omieľať dokola to isté. Reči sa hovoria chlieb sa je. Mimochodom osobne poznám oveľa viac ukecaných mužov ako žien. To je len taký stereotyp, že ženy sú ukecanejšie. Ženy majú len iné témy.

tinuskamartinuska
8. feb 2017

@nyusika " takato a sliepka" to sú urážky a bezdovodne dokonca, ,ona ta niekedy niecim urazila?ty ju poznas osobne,ked si ju dovolujes takto castovat,? ja zakladatelku obdivujem, ze vobec este s hentakymi si spini ruky ona ruky a ze este sa im prihovara vobec.Ja by som sa na nich kaslala zvysoka. Nech je zakladatelka hocijaka, tu nie je diskusia o tom,aka je ona.ak ste to tu viacere nepochopili.

toto forum je iba o osocovani a urazani, je mi z toho zle

nyusika
8. feb 2017

@tinuskamartinuska a tu poznas mna osobne, ked su dovolis na mna takto utocit ?
nemusim by einstein, aby som dokazala pochopt z napisaneho, kde je problem.
pokial je to v reale inak, autorka by sa mala naucit inak pisat.

obsadenemeno
8. feb 2017

@tinuskamartinuska tak potom ani TY neries ostatne prispievatelky, ale autorku. Aj ostatne si mozu pisat, co chcu. Presne ako ty.

a prispevok od @mimla bol mysleny ironicky.....ako pohlad z druhej strany. Ale to ty, slecna seriozna, nikdy nepochopis. Lebo tebe zmysel pre humor daaaavno vyoperovali.

moonlight1210
8. feb 2017

@rateloqin myslim, ze vas vztah je taky "prechodeny".
vase rodinne zazemia, z ktorých ste vysli su moc rozdielne.
neviem ako jemu tvoja rodina, ale tebe jeho rodina vôbec nesadla.

ak ti napr. po 8 rokoch nepovedal pravdu o otcovi, tak neviem, co by som si o tom myslela.
spytala by som, preco to nepovedal.
nenasepkalavala by som mu, ci to urobil preto, lebo ma nechcel stratit, alebo sa hanbil predomnou, alebo ine veci.
nech povie sam.
aj od takej odpovede dost zalezi, lebo vela ukaze.

pre mna kopec veci, co si tu povedala, su klince do rakvy toho vztahu.
byt tebou, spisala by som si, co mi vadi:
(napríklad)
nerozumiem si s jeho rodinou.
podla mna su ohovaraci.
vyvysuju sa, hoci nic nedosiahli.
su skor introvertni, tichsi, utiahnutejsi. ja mam rada rodiny hlucne, nazorovo pestre a odviazanejsie.
nemaju zaujem sa prilis zdoverovat, drzia si odstup.
8 rokov mi (vsetci svorne!) tajili dost podstatnu vec.
pravdepodobne si potrpia na povesti pred druhymi (typ "len aby ludia nepovedali").
.
.
.

keby som si dala na papier taketo body, tak by som na konci vedela, ci sa do takej rodiny vydat chcem alebo nie.

pis to zo svojho pohladu, kludne bud tvrda, vsak je to tvoj papier. nie verejna sprava o tej rodine (naslene to trebárs skartuj, spal, ....). pis, co citis a myslis si. bud uprimna vo svojich pocitoch. nehraj sa na chrumkavu pred sebou. to ti nepomoze rozhodnut sa.
nepis su taki a onaki, ale zase obcas, ked pripustim, ... toto nepis.
pis priamo: su hentaki a onaki. bud jednoznacna.

az nasledne si to znova prejdi a mozes niektore body nasledne prehodnotit, ci s tym vies nieco urobit. ci naozaj ich az takto vidis.

najprv zo seba vypust vsetko, co citis, potom o tom znova popremyslaj.

ked sa budes uz pocas toho pisania hrat na "objektivnu", tak iba dospejes k pocitu, aka si velkorysa a oni divni. a nikam sa nepohnes. budes tam, kde si teraz.
lebo aj teraz si podala opis, ktory je ani-ani.
preto sa nevies pohnut. a preto sa klasicky upinas na vidiny buducnosti, ze ked od nich odide a budete konecne byvat spolu iba vy dvaja, tak sa to zmeni.

nezmeni. rodinna vychova ostava, odpozerane vzory spravania a riesenia veci tiez. nieco sa zmeni, vacsina nie.
naopak, na stare kolena sa casto vela crt z povodnej rodiny zvyrazni.
a pokial on s nimi neutne vztahy na nutne stretania (na co nevidim dovod), tak s nimi budes stretat cely zivot a budu ti do neho zasahovat. s tym pocitaj.
takze bud jeho rodinu sa naucis akceptovat a vychadzat s nou bez blbych pocitov, alebo to s nim skonci.
beztak by ste si po par daslsich rokoch vykrikovali, kto z vas aky je a aku ma rodinu.

no a moc toho konkretne o vasom vztahu nepises, len o rodinach. tak este to stoji za zamyslenie, ci to vsetko chces riesit. ci ten vztah je tak dobry, ze to stoji za to riesit.

obsadenemeno
8. feb 2017

@tinuskamartinuska a este ako je "takato" urazka?

6mia6
8. feb 2017

U nas je to podobne, tiez som sa snazila nadväzovať konverzáciu. Ked som s tym prestala vyzera to na navstevach takto.
Dobrý deň....3 hodiny ticha, vyfajcena krabicka cigariet svokor+svokra....dovidenia.

Mam rada ked je zivo a ked sa stretneme z nasej strany, rec nestoji. Nebavime sa o majetkoch ani peniazoch. Bavime sa kto co zazil ako sa nam dari. Chodíme cela rodina na chatu a neviem si predstavit ze by sme tam sedeli za jednym stolom a nerozpravali sa.
U nich sa proste nerozprava a ja len ziram ked sa moj muz utrhne z prace a ide s nami, usta sa mu nezavru ale doma so svojimi rodicmi neprehodi vetu.

6mia6
8. feb 2017

@mrkvicka060 predpokladam ze to prekrikovanie bolo myslene obrazne. Podla tohto by som teda IQ nehodnotila. My sme tiez ziva rodina aj s titulmi aj bez. Sme uz 4 generacie ked sa stretneme takze riadna zmes vzdelani a nazorov.

threetail
8. feb 2017

V prvom rade to beriem tak, že sa to v tebe nakopilo a potrebovala si to zo seba dostať von 🙂 lebo verím, že ak sa nemáš komu zdôveriť zdajú sa aj niektoré banalitky ako brutálny problém.

V druhom rade:
1. Pozvanie na oslavy - podľa mňa by ťa mal zavolať tvoj priateľ (asi ste spolu každý deň, predpokladám, že nie vždy u nich doma). Teda aspoň keď sa robí oslava u nás, rodina dá info mne a pozýva nás oboch (rátajú s tým, že sa mu o tom zmienim). Takže ak sa už chceš preto hnevať, tak naňho.

A už keď nevieš , že sa dáka oslava koná a ona vyrukuje či prídeš tak normálne povedz , že si nevedela že dačo chystajú, XY ti asi zabudol povedať. A buď trkne XY, alebo tetku

2. Otec alkoholik - mi nepovedz, že si mu minimálne päť rokov žrala že si jeho otca nevidela nikdy preto, lebo je v práci alebo u babky... A že ti nikdy nebolo divné, že nie je ani na oslavách (či si si myslela, že aj jemu dali vedieť na poslednú chvíľu tak šiel do práce lebo nevedel prehodiť zmenu?) teda prepáč ale... Ak si sa frajera ani nepýtala za ten čas naňho tak možno aj usúdil, že ťa to až tak nezaujíma... Celá kauza "otec" mi príde zvláštna aj z jeho aj z tvojej strany.

3. Svokra, švagriná a tetka... Nesil to. Keď to nejde, tak to nejde. Nepochopila som kto čo hovoril tvojmu priateľovi (jeho sestra?) no a napadol ti variant, že jej je nepríjemné že z nej stále ťahas niečo? Možno čaká ahoj, ako sa máš čo máš nové... Povie ti dve vety a ty sa následne s nejakou frazickou máš odsáčkovať k priateľovi a nebyť pri nej... Napr.

mima4
8. feb 2017

@mimla no sila...
a o tomto je pocut vyjadrenia oboch stran

cottonwomen
8. feb 2017

@mima4 mala by si to vyriesit🙈🙉🙊

bmuller
8. feb 2017

nahodou sa priklonim na stranu tych, ktorym sa nepaci odsudzovanie autorky v zmysle, ze musi bezhranicne akceptovat priatelovu rodinu. akceptovat by ju mala, ale svoje si mysliet moze 😝 a radsej teraz ako uplne neskoro - kedze sa este nestala oficialnou clenkou tej rodiny, chcela by asi pocut aj ine nazory. a inak - vy tiez neviete, ako to v jeho rodine skutocne je, tak nerozumiem, s akou istotou tvrdite, ze prave ona chape situaciu v priatelovej rodine uplne zle 👽
kazdy je na nieco v zivote citlivy, a u autorky je to asi atmosfera v rodine a dobry pocit v rodinnom kruhu. ale zvyky su vsade ine, aj clenovia rodiny... ze sa jej napr. nepaci honosenie sa titulmi v rodine, aj ked vela s nimi nedokazali? to sa mozno mnohym z vas vidi ako robenie somara z komara, ale naoazaj su take rodiny, kde pocit lepsieho /vzdelania, majetku, zivotnej bezuhonnosti.../ hraju pri "ceneni" si druhych ludi ulohu, ale v konecnom dosledku zeby mohli byt samotni "posudzovaci" hrdi na vzajomne vztahy, sa povedat neda... takze co u jednej rodiny je bezvyznamne, u druhej naozaj moze tym, ktori "nesplnaju kriteria" zneprijemnovat zivot.
ak si autorka ceni druznu atmosferu velkej rodiny, tak ma vo svojom pripade a perspektive o com rozmyslat ... 🙄

mandala77
8. feb 2017

@tinuskamartinuska dievča, Ty sa ukľudni. Urážky sú niečo iné. Ono to je téma blízka Tebe, takže nie nadarmo Ti dvíha tlak. Alkoholizmus v rodine priateľa, neznášanie tej rodiny. Ale čo sa Teba týka, možno si aj Ty tou zakladateľkou, vystriedala si už viac nickov. Samé príbuzné témy totižto. A ak nie si, skľudni sa. Zakladateľka si dovolí o jeho rodine napísať, že nedokázali NIČ - to nič bolo veľkými písmenami. Povyšuje sa nad nich. Chýba jej pokora. Mne táto téma pripomína veľmi Teba. Aj štýl autorky. Má podľa Teba právo vedieť VŠETKO čo sa týka tamtej rodiny? Tamtej rodiny? Myslím ale, že Ty nie si schopná pochopiť čo tu ženy píšu. Lebo vidíš len seba a svoju pravdu a začneš útočiť. Ako autorka používaš veľké písmená v texte... ona sa ešte vôbec nevyjadrila, Ty si ju tu začala obhajovať... No neviem.

dvp
8. feb 2017

Netes sa....rodiny sa nezbavis a celkovo...nevadi ti byt s chlapom, s ktorym po 8!!! rokoch riesis taketo veci...ktory ti nedoveruje...

nela1916
9. feb 2017

@tinuskamartinuska No myslím, že babeny asi majú tajný manuál správania, v ktorom je presne zakódované čo a ako. Ale len oni vedia. ☹ Inak tiež nechápem, konečne aspoň trochu realistická téma, nijaká telenovela, tiež netuším, kde má byť akože problém. Vytkla by som jej asi len to, že sa rieši na internete, takýchto vzťahových nesúladov je jak maku, skôr by som ale na to použila kamošky.

Strana
z3