icon

Priateľova rodina ma nechce prijať

12. sep 2021

Priatelova rodina má nechce priat kvôli tomu že som z rozvedenej rodiny a kvôli tomu že nemám vysokú školu a oni všetci majú aj môj proatel je Ing. Ja mám strednú s maturitou. Povedali mu že zo mňa nebudú mať ziaden osoh a že aj musim byť zle vychovaná keď pochádzam z rodiny kde má rodičia fyzicky tyrali že musím mať urcite psychicke následky a že to budem prejavovat napr pri výchove detí keby sme mali.. čo by ste im na to povedali?

evica17
13. sep 2021

@taskataska
@oli18 prestante riesit slovencinu. Ja poznam inziniera a slovencina mu nikdy nesla

heleninamama
13. sep 2021

@beronsche Netreba hneď uražať vzdelaných ľudí. Je aj veľa takých, ktorí naozaj vystudovali náročné školy, majú tomu adekvátnu prácu a život a takýto ľudia obyčajnú stredoškolsky vzdelanú dievčinu, navyše z problematickej rodiny, medzi seba nepríjmu. A ja ich chápem, hoci pre niekoho je to snobské a povýšenecké. Majú inú životnú úroveň, hodnoty, očakávania... Je to pre ňu iný, neznámy svet. A ona to sama cíti - takže naozaj, by sa nasilu trepala tam, kde nepatrí a ani ju nechcú. V tomto má dokonca výhodu, že jej to dali pocítiť otvorene a hneď. Horšie by bolo, keby sa tvárili milo a ohovárali by ju poza chrbát.
Nebudem tu autorke fúkať rany a hladkať ego. Proste tento vzťah je mimo jej ligu. A jej urazená reakcia, keď ju kritizovali za písomný prejav to len potvrdzuje. Zrejme čakala, že všetci budú nadávať rodičom priateľa do snobov a podobne. Lenže ľudia sú rôzni a nie sme si vo všetkom rovní, tak načo si lepiť zrak a klamať? Vrana k vrane sadá...
Dievča najlepšie urobí, ak sa vráti z kratšej cesty.

lvula
13. sep 2021

Neviem, z coho som viac prekvapená.
Ci z názorov rodičov, ze z teba nebudú mať osoh (co si nejaké domáce zviera? 😃) alebo z názorov tu prítomných zien, s ktorými nazormi väčšinou súhlasím.
Suhlasim, aj pre mna gramatika odzrkadluje všeobecný rozhľad a intelekt cloveka (aj ked mnohí budú mať 1000 výhovoriek, ze to tak nie je), ale s VS to nemá nič spoločné 😃
Teraz VS študujú kadejaki blbci, doslova, neuplatnitelni v realnom živote a z tych skutočne nebudeme mat ako krajina žiadny osoh 😃
Ovela viac by dnes mali byt cenene odborné školy a ucnovske odbory, pretože to na SK bude čochvíľa veľmi chýbať.
Kazdopadne, aj keby mala autorka nižší intelekt ako jej budúca rodinka úžasných (netvrdím, ze ho má), moze byt ďaleko lepší človek nez celá tá podarená rodinka dokopy. A súdiť cloveka, lebo si v minulosti presiel tyranim? Skutočne? Som šokovaná obmedzenostou týchto názorov.... Dnes trpí kadejakymi psychickymi problémami tak vela ľudí (aj ked vacsina to neprizná) a mohli mat dokonale zázemie.
Kazdopadne, ci by uz z teba osoh mali alebo nie, byt tebou, velmi si rozmyslim, ci chcem byt súčasťou tejto rodiny, najmä keď tvoj drahý sa ta nevie ani zastať.
Si rovnako hodnotný človek ako oni (hodnota človeka sa nemeria titulmi ani peniazmi na účte) a rozhodne máš na viac, než je tato pseudo rodinka úžasných.

Mnohým tu prítomným odporúčam, aby nesudili, lebo sami môžu byť súdení...

beronsche
13. sep 2021

@heleninamama nikde vzdelanych ludi neurazam!
Za tym, ze z autorkinho popisu mam pocit, ze dana rodina ma primitivne nazory si stojim.
Ono, naozaj mudry a vzdelany clovek s vysokym EQ , nema potrebu vyvysovat sa nad inych. Taky clovek ti nepovie, ze z teba nie je osoh, lebo..... Toto je skor vidiet u tych, co maju sami nejaky vlastny nespracovany problem.
Stretla som svojho casu roznych ludi a tym naozaj velkym a v odbore uznavanym kapacitam zvycajne toto vyvysovanie sa nad "plebs" chybalo...
Zaujimalo by ma, ci tymto ludom staci titul z beznej slov. univerzity.. 😉
Ze vrana k vrane, ina liga... ach neviem, tolko predsudkov v jednom prispevku..
Suhlasim s jednym, tento vztah zrejme fungovat nebude. Ale z dovodu neschopnosti rodiny respektovat rozhodnutie svojho syna a kvoli ich snobizmu..

bluka2
13. sep 2021

@beronsche možno liga je také blbé slovo, ale v angličtine tomu hovoria, že ľudia hľadajú vo svojom vlastnom "pool".
To nemusí byť snobizmus. Proste napríklad na všetky svoje zamestnania som musela odkladať diplomy. Je to iný životný štýl, sa intelektuálne vzdelávat, stále rásť a ak už človek nemá rozbehnutú činnosť na živobytie, ktorá zaberá čas a má výsledky (peniaze alebo fakt nejaky sektor ovplyvňuje a pôsobí v ňom zmenu), tak k tomu v 99% prípadoch patrí ta výška.
Tiež neviem, ako to vôbec vedia, že bola psychicky týraná. Však také súkromie, hlavne ak to mám už od psychoterapeuta pod kontrolou, si nechám pre seba, resp. ani od priateľa nečakám, že im bude také dosť súkromné veci o tebe rozprávať. Možno po istom čase, keby aj tebe bolo príjemné im o tom rozprávať, nie nejako na začiatku.

bluka2
13. sep 2021

@beronsche tiež si myslím, že možno slovo "osoh" ani nepadlo, možno je to iba interpretácia. Znie to skôr ako slovník niekoho na poli, že ďalšia sila na kopanie zemiakov alebo čo. Ja som to v tomto kontexte, že mať osoh z nevesty ešte okrem historických textov nepočula

sari24
13. sep 2021

Mne to príde inak veľmi tupé a obmedzené ak ľudia prvé čo riešia tak či niekto má vysokú školu. Akoby titul zaručil patent na rozum. Už to dávno nie je to čo bývalo. Dnes ti to nezaručí ani vyšší plat (ak sa teda nebavíme o profesiách, ktoré si titul vyslovene žiadajú). Ani si nepamätám pri zoznámení s priateľovou mamou, že by sa ma pýtala na dosiahnuté vzdelanie. Ono to tak samozrejme vyplynulo z debaty, prípadne jej to povedal priateľ - to už ani neviem. Ale keby som mala len strednú školu s maturitou tak by určite neachkala, že ach aké nevzdelané dievča si našiel.
Ako tu bolo spomenuté, dnes má titul už každý blbec, ale prídu na pohovor a do prvej práce a sú úplne nepoužiteľní, tak čo z toho titulu?

luckynat
13. sep 2021

Nuz, pozri sa…ako pise @heleninamama , mala by si si hladat rovneho…priatel je z ineho socialneho prostredia, ktore ho formovalo cely zivot, ty z ineho…ci chces ci nie, teraz mate obaja oci zaslepene laskou, ale casom pochopite, ze to nema buducnost a tento vztah nemoze fungovat.
Moja sestra ma VS, vybornu pracu, odisla do zahranicia a v praci ma naozaj vyborne postavenie. Lenze nikto tam nema zaujem o dievca z Vychodnej Europy, nech ma akukolvek pracu, postavenie. Jednoducho o nu chlapi nemali zaujem, len vyuzit a dovi, vzdy ju poslali k vode kvoli zene z ich krajiny. A co sa stalo? Nakoniec ju nabuchal murar, z danej krajiny 🤦‍♀️ A ona si dieta nechala, ziju spolu, maly mal polroka a nabuchal ju zas. Dievca sa moze rozlucit s dovolenkami na Maldivach, Seycheloch, Miami….murar ju vezme tak do Chorvatska a do Slovinska a hotovo. Kabelky od Vuittona vymenila za Primark. Ona sa este stale hra na lasku, ako jej tento zivot nevadi, ale my nie sme slepi. Davam tomu max 5 rokov a idu od seba.
Nehovorim, ze vrchol zivota su Maldivy a Vuitton, ale raz ked niekto zije na urcitej socialnej urovni, mal by si hladat partnera podobneho. Vsetko ostatne casom sposobi partnerske nezhody a rozchod a trpiet budu deti.

lilke
13. sep 2021

Otázka je, či skôr zo vzájomného rozhovoru s potenciálnymi svokrovcami nevyplynulo, že komunikácia bude viaznut. Možno témy, ktoré bežne preberajú, sú mimo autorkinho obzoru. A zjednodušili: nie je vysokoškoláčka, nebude to fungovať.
Ja si napr. poznám svojho syna. Je ešte len puberťák. Ale poznám jeho kamarátov (aj dievčatá), jeho-ich témy. A sama učím, zachytavam za tie roky poriadne rozdiely v komunikácii podľa intelektovej úrovne. Ak by domov priviedol syn kamarátku, ktorá by sa jednoducho vyjadrovala, tiež by sa mi spustili poplasniaky.
Niekedy je to životná skúsenosť rodičov, nie túžba mať v rodine tituly.

slecnalemonova
13. sep 2021

@lilke presne tak👍Vnímam to uplne rovnako.

stanislavicenka
13. sep 2021

Nemusis sa hned urazat, ked ta niekto upozorni na chybu. Bolo to 2x, a aj tak si to neopravila.
A co sa tyka priatelovej rodiny, nie je pekne, ze to takto vzali,tiez maju 2 moznosti, bud to spravit tak, ako to sprabili, alebo jednoducho do teba vliat nadej, ze ta vzdy podrzia. To, ze mozes mat traumy z detstva, je pravda, ale je iba na tebe, ci chces na sebe pracovat, alebo sa im podvolit

gabrielkaa
13. sep 2021

@luckynat no v niecom suhlasim a v niecom nie. Neviem preco v nas zostava komplex vychodoeuropaniek... s tym sa uplne nezhodujem. Ja zijem v zahranici, a velka cast mojej rodiny tiez. Moja nevlastna dcera vystudovala VS v Britanii, ma muza rodeneho anglana, spoluziaka. Pohybuje sa ako bankarova zena v celkom dobrej spolocnosti...Nevidim problem v tom, ze zeny z vychodnej europy by pokladali za menejcenne...mozno niektori, ale nie vsetci. Tuto takisto moj prilad z okolia, kamaratka z Ukrajiny, a nedavno si zobrala Rakusaka s modrou krvou....dokonca 🙂

number19
13. sep 2021

@luckynat To v akom zahranici zije tvoja sestra, ze o nu nikto ako o dievca z vychodnej europy nema zaujem?

bluka2
13. sep 2021

@luckynat prosím ťa to o akej krajine hovoríš? Ak tá známa tam mala prácu, teraz poberá materskú plus rodinné prídavky podľa platu a takto dokopy príjem a teda životná úroveň snáď neklesne, nie? Aspoň tak v Nemecku, Rakúsku?
Či hovoríme o USA a pod. ? Keby aj, tak snáď si z toho super platu predtým trochu odložila, či minula vsetko na "Viuttonky"? Keď tak, murár s tým nič nemá. Chlap neviem ako by mohol spôsobiť zníženie životnej úrovne ženy akú popisujes.

bluka2
13. sep 2021

@number19 to bude len interpretácia 😉

bluka2
13. sep 2021

@gabrielkaa ja ti neviem, ale ja žiadny komplex východoeurópanky nemám... Len pozerám, čo ešte v nejakých hlavách žije

bluka2
13. sep 2021

@lilke to mas pravdu, ja si to všímam už u detí na základnej škole ten rozdiel v komunikácii. Bohužiaľ drsne, ale už vtedy sa dá ľahko odhadnúť , kto z akého prostredia pochádza. V tomto veku sa rozdiely zrejme ešte dajú vyrovnať, ale u dospelych ľudí už ťažko

gabrielkaa
13. sep 2021

@bluka2 veď ani ja nie, len po prečítaní toho príspevku sa mi zdalo že niekto má … 🙂

jaskolka
13. sep 2021

Moja kamoška to raz opísala takto... A celkom mi to tu pasuje.
Bolo to už dávnejšie, chodila s prvým chalanom (ona 23,on 25).Laska ako tram, ružove oblaciky a jednorozce. Po pár rokoch ale šli od seba. Keď sme sa po pár mesiacoch stretli (bola v zahraničí) tak samozrejme som sa pýtala, čo sa stalo, veď to bola taka láska. Pokojne mi vysvetlila, že po čase vnímala, že skratka su veľmi odlišní, ona hlboká intelektuálka, vážne knihy, filozofické debaty, celá ich rodina bola tak zameraná,a vyrastala v paneláku, kde jediná zeleň bol park oproti ☺️On jednoduchý chlapec z dediny, role, pôda, krava, sliepky, mal strednú školu, ale bez maturity, 17 ročný šiel robiť ako tesár.
Ona nechápala jeho rečiam o tom, ako ide pilit, frezovat, nevedela čo si počať v obrovskej záhrade, kde nerozoznala burinu od mrkvy. On sa šiel zblázniť v meste, nedokázal posedieť v divadle, lebo sa nudil a radšej by, šiel asi opraviť pódium ☺️😁(obrazne povedané)
Takže to bolo niečo, čo absolútne nemohli spojiť. Obaja boli mili ľudia, s dobrým srdcom,mali sa radi, ale... Úplne odlišný štýl života, výchovy, pohľadu na svet a hodnoty, záujmy... proste bolo jasne, ze oni sa k sebe nehodia. Po dvoch rokoch sa čím ďalej tým viac hádali, ona nechcela kopať zemiaky, on netúžil po ďalšej časti dokumentu o výskume v Egypte.
Takže hoci so slzami, šli od seba. Momentálne ona je vydatá, deti nemajú, s mužom obaja prednášajú na fakulte. O ňom sa zmienila raz, že ma dieťa, ale so ženou spolu vraj nežijú.

vroni
13. sep 2021

@luckynat, takúto znosku dedinských klebiet, hlúpych, predpojatych a zo zdroja jpp som už dávno nečítala. Áno, predsudky voči východnej Európe ako takej ešte kde tu existujú, ale hlavne medzi menej vzdelanými a nie medzi vs vzdelanými ľuďmi. Keď ma sestra dobrú pozíciu, asi nie je odkázaná na vreckové od nejakého murara a je schopná Maledivy zaplatiť zo svojho. A ako vznikajú deti sa snáď tiez v škole ucila, takže mi skôr vychádza z popísaného, že sestra zdrhla od rodiny zapsklych malomestiakov a žije tak, ako to vyhovuje jej. A to sa na Slovensku nerobí, tu je hlavne, čo si myslí rodina, susedia, susedovho koňa švagor....

sari24
13. sep 2021

@luckynat mne sa páči ako každý pozerá na murárov, stolárov alebo ľudí z podobného fachu ako na niečo menej pritom také povolania sú dnes veľmi žiadúce hlavne keď vidím koľko ľudí dnes stavia domy, prerába jadrá v bytoch a podobne. Náhodou to vôbec nie sú zle platené joby a úprimne by si sa divila že aj taký murár by ju vzal aj ďalej ako do Chorvátska.
A to Slovinsko vyznelo vtipne. Je to celkom vychytená destinácia dnes medzi ľuďmi a je tam aspoň čo pozerať.

21oktober
13. sep 2021

Ja zas nechápem čo je nepochopiteľné na tom že dvaja ľudia z odlišného sociálnoekonomického prostredia sa veľmi ťažko sklbujú a teda len láska k tomu nestačí . Lebo či chceme alebo nechceme , po čase nastanú problémy a pnutia. Pritom sa tu nehodnotí menejcennosť ale odlišné intelektuálne vybavenie a pohľad na svet, odlišní priatelia , témy na rozhovor atď. Moja spolužiačka z VŠ si naozaj zobrala sústružníka - učňovka , ona je právnička a majú spolu dvojčatá . Sú dodnes spolu ale ako povedala , nemajú si čo povedať, každý žije svojim životom a so svojimi priateľmi. Celú VŠ s ním chodila, láska to preveliká , po škole sa zobrali napriek silnej nevôli jej rodičov a popravde on je u nich ako 5 kolo u voza, jednoducho nie je o čom . A ona opačne, svoju svokru má rada ale ako povedala je taká no jednoduchá .
Partneri majú byť v mnohom kompatibilní a jedno z toho je aj vzdelanie.

jaskolka
13. sep 2021

@21oktober úplne súhlasím. To nie je, že by ten jednoduchy murár, alebo tesár z dedinky bol "menej" a intelektuálny vysokoškolský profesor žijúci vo veľkomeste "viac". Ale v konečnom dôsledku nesedia k sebe a z toho nastanú takmer určite problémy v živote

minie_
13. sep 2021

Pozdravujem všetky pani učiteľky slovenského pravopisu - a najmä tie, ktoré vo svojom vlastnom príspevku, v ktorom mudrujú o pravopise dotyčnej slečny, uobili xy preklepov, vynechali xy čiarok a prehrešili sa aj hrubicou 🤦‍♀️
A k tej polemike o učňovke.....Vážne? Akože kompletne mi unikla pointa, čo tým chcela diskutujúca povedať 🤷🏻‍♀️ Tlieskam Olinke aj 35 ďalším vtipným igelitentkám...neviem, milé dámy, či vám ešte nedošiel tento životný princíp, ale tak, ako potrebujeme právnikov, lekárov, učiteľov či zdravotné sestry, potrebujeme aj murárov, maliarov, smetiarov, kaderníčky či upratovačky....a to ani nehovorím o tom, že charakter sa vyštudovať nedá 😉 Ja svoje deti učím, že KAŽDÁ jedna práca, ktorá sa robí poctivo, je dôležitá, nie je jednoduchá a zaslúži si úctu..

Milá autorka príspevku, prosím ťa, odpusť nám tú tuposť srdca v niektorých odpovediach na tvoju otázku. Je mi ľúto, čo všetko nepekné ťa v živote postretlo. Zaslúžiš si partnera, ktorý ťa bude ľúbiť takú akou si. Podľa mňa, je prijatie od rodiny dôležité, pretože, ako tu už zaznelo, v dlhodobom horizonte by vám to robilo problémy aj vo vašom vzájomnom vzťahu s partnerom...na tvojom mieste by som sa porozprávala s priateľom - ako to vníma on, čo ďalej..a ak by bolo treba, neboj sa, prosím ťa, povedať si, "OK, zaslúžim si niečo lepšie" a ísť ďalej.

heleninamama
13. sep 2021

@minie_ Nikto nehovorí, že človek s učňovkou je menejcenný alebo nepotrebný. Ale ak si raz lekár, tak predavačku si za ženu nezoberieš. Pritom jej prácu si môžeš vážiť, správať sa k nej slušne - to považujem za samozrejmosť, ale intelektuálne ste proste niekde inde.
Aj lekár aj predavačka sú pritom potrební, prácu si môžu robiť poctivo, byť k sebe vzájomne úctivý, ale to na spoločný život nestačí. Takže do toho netreba ťahať nejakú rovnosť ľudí - to nie je o nej, ani o jej nepochopení.

leuchtturm
Odpoveď bola odstránená
oriesocek
13. sep 2021

@katka2602 prisahám, ze si chodila s mojim bývalým frajerom. Mama doktorka, otec Ing., babka doktorka, atd... ja som mala iba prirodovedecku VŠ do toho aj nieco za sebou (mladá vdova). rozisli sme sa a s ohladom casu to bolo asi to najlepsie, co mohlo byt. Oni sa do nasej normálnej rodiny nehodili.... teraz ma manzel 2 doktoráty a ja uz 2 VS, ale sme "normálni".

minie_
13. sep 2021

@heleninamama ale ja vôbec neporovnávam intelektuálnu a ľudskú rovnosť 🙂 v prvej časti ani nereagujem k téme, ktorú začala autorka diskusie. Hovorím, že vyjadrenie "hm,to vyzerá na učňovku" nepovažujem práve za uctivé..necítiť za tým práve tú ľudskú rovnosť, a to je dôvod, prečo som mala potrebu ju podčiarknuť 🙂

katka2602
13. sep 2021

@oriesocek vidím, že je takých pošahanych rodičov viac 🤣🤣🤣

luckynat
Odpoveď bola odstránená