icon

Priateľova rodina ma nechce prijať

12. sep 2021

Priatelova rodina má nechce priat kvôli tomu že som z rozvedenej rodiny a kvôli tomu že nemám vysokú školu a oni všetci majú aj môj proatel je Ing. Ja mám strednú s maturitou. Povedali mu že zo mňa nebudú mať ziaden osoh a že aj musim byť zle vychovaná keď pochádzam z rodiny kde má rodičia fyzicky tyrali že musím mať urcite psychicke následky a že to budem prejavovat napr pri výchove detí keby sme mali.. čo by ste im na to povedali?

gabrielkaa
14. sep 2021

@21oktober no s Indiou ako rozvojovou krajinou by som sa neporovnávala. Na druhej strane súhlasím, že partneri by mali byt na rovnakej intelektuálnej vlne a z podrobných majetkových pomerov. Ale o to sa tu nejedna. Veď predsa to , že mám vysokoškolský diplom mi ešte nedáva právo niekoho takto ponižovať…niektoré príspevky sú veľmi sarkastické až ponižujúce. A okrem iného , priateľovi autorky to, že je z “inej” sociálnej vrstvy očividne nevadilo… až kým mu to nepovedali rodičia …

nelca0510
14. sep 2021

@21oktober pravda. Môžeme sa tváriť, že sme si všetci rovní,ale nie je to tak. Tento faktor je veľmi dôležitý.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
1katus1
14. sep 2021

Tak sa s priateľom otvorené porozprávaj o tom. To že ťa neprijali neznamená že sa na teba vykašle. Ako dlho ste spolu

bluka2
14. sep 2021

@ckatka a koľko z tých prvákov po tom, čo zistili, aké sú výšky na Slovensku zdvihli kotvy a spravili si ten technický titul radšej v zahraničí?

oriesocek
14. sep 2021

@21oktober nie sme chvalabohu v Indii a v okoli mám vela známych, kde jeden má ovela nizsie vzdelanie a druhý má VŠ - a nie vzdy má vyššie vzdelanie muž a aj viac zarába muž (zatial tie vztahy fungujú - sú to moji rovesníci). v Indii más problém, pokial sa narodíš v niektorej kaste (manžel robí pre indickú firmu, takže to mám z prvej ruky, ako jeho kolegovia chodia rozdávat jedlo pre underprivilaged, ako aj tí, co dobre zarábaju sa chcu dostat vsetci mimo Indiu a robia 12-15 hodin denne, aby sa vypracovali ) , Vďakabohu, že u nás sa to dá - odhliadnuc od niektorých, ktorí sa tu kastujú a majú predsudky. a inak na dedine niekedy nemohli studoavt vsetky deti - dedov brat mal vysoku (ako jeden z prvých vobec a rovnako otcov brat - bohuzial na ostatných nevyslo).

meredith83
14. sep 2021

Jaj toto je hrozne! Niektore zeny tu hucia do autorky aby si nasla niekoho seberovneho??! Ako to myslia? To ze niekto ma vysoku skolu je nadclovek. Ja napr nemam vysku a muz ma a to ako som si ho nemala zobrat? A hadajte kto je schopnejsi v zivote??! Ano uhadli ste JA. Ja vybavujem a riadim veci v domacnosti. Planujem a robim vsetko ohladne rodiny. A robim to v anglictine kedze nezijeme na SK. Moj muz vie citat dllllhocizne knihy o starovekom grecku (je historik) co ja obdivujem. Obaja rodicia su/boli ucitelia( mama zomrela) a ja som z rodiny slobodnej mamicky. Nevidim sa absolutne menej. Take nieco ako nadclovek neexistuje. Co sme v tretej risi?? Su ludia so strednou kt maju viac rozumu aj uspechu ako vela vysokoskolakov.

Pre autorku - Co sa tyka priatelovej rodiny. Priatel to s nimi musi vyriesit. Nech jasne povie ze ty si pre neho ta prava, ze ta lubi a si jeho volba partnerky do buducnosti. nech si otvori svoje vystudovane usta a vysvetli im to. To ze si z rodiny ktora ti ublizovala ako dietatu nie je tvoja hanba ale tvojich rodicov. Nerobi ta to menejcennou ani horsou. Naopak ludia ako ty si vedia extra vazit dobre rodinne zazemie a byt dobrymi rodicmi kedze vedia ake to bolo ked to oni nemali. Pokial ta priatel nepodpori nie je ten pravy. Treba si hladat stastie inde. Zelam vsetko dobre

PS: ked som urobila gramaticke chyby je mi to suma fuk. Nie sme na hodine slovenciny..

nominativ
14. sep 2021

Súhlasím, že keď sa nenájdu ľudia rovnakej úrovne, vždy sa to niekde odzrkadlí. Ono ani nemusí ísť priamo o vzdelanie. Ja som tak zatvárala oči pred kamarátmi môjho muža a ľuďmi s ktorými sa stýka. Už pred tými rokmi to boli také indivíduá bez budúcnosti. Už len z takejto "blbosti" vyplynulo veľa problémov v našom manželstve. Vrana k vrane sadá nie je žiadna novinka, je to roky platná vec. Ale nemyslím, že ide zrovna o vysokú školu.

Ale predpokladám, že takmer nikto kôli takýmto "blbostiam" neukončí vzťah. Každý si počká na to, čo bude. :D

meredith83
14. sep 2021

@heleninamama Toto znie ako keby si pisala slovensky "Mein Kampf" strasne som sa pobavila na tom. Hlavne na -Ale toto z nich inteligentov neurobí. Tie odlišnosti sú tu stále, lebo genetiku neobabreš papierom. To je trochu fantazmagoria. Poznam vela ludi ktory maju obidvoch rodicov z ucnovky a maju vysoku skolu.. Taktiez sa stane ze ti co maju rodicov vysokoskolakov a su ako ty hovoris"inteligencia" su podpriemerny alebo priemery ako ich ty oznacujes. A hold stava sa ze aj lekar si zoberie zeny ktora nema vysoku skolu. Hlavne v zahranici so to stava dost casto. V minulosti si lekari brali zdravotne sestry a tie mali len stredne skoly. V minulosti ktoru tak ospevujes sa na vysoku skolu dostavali aj deti komunistov ktore nemali skvele znamky ale ich rodicia im to vydupali. A bolo toho dost. Moja mama - dcera obycajnych rodicov z Kysuc nevzdelanych sa na vysku nedostala. To rozpravala 3 cudzymi jazykmi , ale jej rodicia neboli v strane a chodili pravidelne do kostola. Take socialne a politicke prostredie zavazi ale vela krat na inteligencii nevezme. Ludia sa aj samovzdelavaju pokial chcu,

21oktober
14. sep 2021

@oriesocek pozri , ja som advokátka, špecializujem sa na rodinné právo , rozvody pre neprekonateľne rozdiely mám na dennom poriadku . Tými neprekonateľnými rozdielmi sú vzdelanie , záujmy , okruh kamarátov , sexuálne nastavenie, iné ponímanie sveta, iné hodnoty ktoré často vychádzajú aj zo vzdelania . Takže , ja som priamo v tom epicentre tej nekompatibility. Naopak nemám v okolí žiadnych známych ktorí majú veľké vzdelanostné rozdiely a to preto lebo neveria na popolušku. Ono je veľmi sexuálne príťažlivé ak partner má protiklady ktoré človeka fascinujú ale vždy len dočasu , potom to zvyčajne lezie na nervy. Kombinácia ženy s VŠ a stredoškoláka alebo muža s učňovkou je pre život veľmi náročná , zvlášť ak tá žena je ešte šikovná , rozhľadená , podnikavá , to máloktorí chlap znesie bez úhony . Opačne už je to pre život jednoduchšie ale stále tam je do budúcna možnosť veľkých treníc.

meredith83
14. sep 2021

@21oktober Si expertka na Indicke kasty? Treba si to viac nastudovat. Kasty si politicko ekonomicky system aby udrzali vacsinu obyvatelstva v chudobe. je to podobne monarchii na Slovensku pred 150 rokmi. Ale kedze v ekonomike sa dost zmohla stredna vrstva tak aj tie kasty zacinaju byt skusane. V Indii stale funguje zajednane manzelstvo ale nie je to jednoduche kedze uz si deti vyberaju nie ako v minulosti. Taktiez je dost pocetna a silna komunita v zahranici ktora ma peniaze a kasta nie je az taka dolezita. Casy sa menia aj tam a chvala bohu nie sme v Indii kedze tam je chudoba katastrofalna..

21oktober
14. sep 2021

@meredith83 a ty si expertka na čo ? Ako nezvládať svoje emócie ? Skľudni sa .

21oktober
14. sep 2021

V každom prípade , idealizácia že práve my to zvládneme a láska všetko prekoná nie je namieste. Niekedy je dobré načúvať aj rodičom čo hovoria, často majú pravdu . Nie vždy ale často . Bojovať o tu svoju lásku , brániť ju zubami nechtami je síce pekné a romantické , ale po odoznení zamilovanosti nastáva normálny život , kedy práve ten pár by mal byť čo najviac kompatibilný .

oriesocek
14. sep 2021

@21oktober pokial je to tvoja práce, tak verím, že sa stretávas s problémami, ktoré mi veľa krát nevidíme. tak je to ešte vyhrotenejšie a rozdiely sa zdorazňujú. MOje kamošky majú VŠ a ich manželia učnovky. funguje to uz u nich cca 15 rokov, ale ich manželia su šikovní, pomáhaju aj v domácnostia aj s detmi. Lepšie to funguje, kde má žena nižšie vzdelanie a stará sa o domácnost, deti o tzv rodinný krb. aj to u nás v okolí funguje. nehovorím, že to bude fungovat aj o 5 rokov, predsa prichádzame do veku, ked budú hlavne chlapi riešiť svoju druhú mladost. Problémom moze byt v maželstve fakt všetko.....

ckatka
14. sep 2021

@bluka2 veru nikto...jazyk nevedeli, baby sa povydavali a na školu sa vykaslali, chalani robia pomocné prace a pretlkaju sa ako vedia. Niektorí po 4-5 rokoch spravili aspoň bakalara, ale potom keď bolo treba platiť za nadštandardnú dĺžku štúdia, tak na Ing. už nemali. Aspoň čo takto sledujem na linkedine a Facebooku....nikto nejakú dieru do sveta neurobil. Ale.ci sú v živote šťastní a spokojní, môžu posúdiť jedine oni. Oni si túto cestu zvolili.

meredith83
14. sep 2021

@21oktober jedina expertka si ty... Na zbabrane vztahy ako hovoris. No zbohom ze pravnicka to je tvoja argumentacia?Sudit moje emocie🤣🤣😂🤣

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
21oktober
14. sep 2021

@oriesocek ja takéto kamarátky nemám mám len jednu spolužiačku čo som tu spomínala a tam to naozaj nefunguje, ale formálne sú spolu . Tu ani nejde o to či manželia pomáhajú alebo sú šikovný , tu ide o tej životný spoj ,ktorý často chýba. Ono to často vydrží 5-10 rokov, je to také že milé ale potom začnú vadiť také veci že by človek len oči otváral . Predstav si že si že máš VŠ určitého zamerania , prideš domov , príde manžel , poviete si ahoj , ty by si si rada dala šalát na večeru ale on jednoducho tvrdo fyzicky maká tak chce hutné jedlo ( segedínsky s knedľou ) , večer sadneš otvoriš si víno a rada by si si podebatovala o novej knihe čo si čítala ..napr. kauza Cervanová , ale tvoj muž ti vysvetľuje ako im praskla kladka na stavbe, poriadne neurobili betón ale teba to vôbec nezaujíma. Alebo si rovno otvorí pivo ( po práci si zaslúži )a o 15 minút je tvrdý na gauči ). Prídeš na návštevu k svojim rodičom , vediete nejaké rozhovory a on tam sedí a sedí lebo sa nemá čím zapojiť. Prídeš ty k jeho rodičom a len sa zdvorilostne usmievaš lebo nie je o čom. Ty pracuješ hlavou a potrebuješ cez víkend pohyb, on pracuje rukami a potrebuje sa kľud a oddych. jednoducho ten spoj tam nie je , a pritom obidve strany môžu byť dobrý ľudia len sa k sebe nehodia.
Ono ešte keď sa beriete nie je to ani tak zďaleka vyhrotené ale je potrebné zobrať do úvahy aj že prostredie v ktorom sa ten človek pohybuje ťa do určitej miery formuje , teda aj počas toho manželstva sa meníme. Potom sa dozvieš od klientky že ten chlap chlipe polievku , drží lyžičku ako sedlák , od neho že má by furt len diskutovala o nesmrtelnosti chrústa atď.

heleninamama
14. sep 2021

@meredith83 Aký Mein kampf? V tomto prípade ide jasne o nevzdelané dievča, zrejme absolventku slabšej strednej školy, na výchove a vzdelaní ktorej si rodičia, žiaľ, nedali veľmi záležať. Nie je to jej chyba, je iba produktom svojich rodičov a prostredia a to sa istým ľuďom nepáči. A majú na to plné právo odmietnuť ju vo svojej rodine.
A veru nepoznám hlúpych/nevzdelaných ľudí, ktorí by mali výnimočne múdre dieťa. Ak aj malo k štúdiu predpoklady, prostredie mu ich neumožnilo rozvinúť, alebo ich priamo zadupalo.
Vo svojom okolí jasne vidím, ako dieťa formuje genetika a prostredie, v ktorom vyrastá. A rozdiely je vidieť už na malých deťoch. Najmä dnes, keď sú mnohé veci o peniazoch - a tie práve menej vzdelané vrstvy vedia minúť na iné veci, ako na vzdelanie pre deti. Samotná kvalita štátnych škôl ide dolu vodou a obyčajné dieťa je sotva konkurencieschopné s deťmi, ktoré chodia na jazykové školy, pobyty, kurzy, majú precestovaný svet, doma bohaté súkromné knižnice, vedú debaty s rodičmi, ktorí sa venujú svojim odborným profesiám... Mám dieťa na 8ročnom gymnáziu a všetky deti v triede tam majú otitulovaných rodičov (žeby náhoda?) Už samotné prijímačky boli nastavené na vyšší level myslenia, všeobecný prehľad a vedomosti nad rámec osnov bežnej ZŠ.
Osobne som nikdy ani nechodila s človekom, ktorý nemal VŠ (okrem prvej lásky na gymnáziu). Nebolo to účelové, ale tak sa to nejako vyfiltrovalo, lebo som si nemala s takýmito mužmi čo povedať. A fakt si neviem predstaviť, že žijem napr. s murárom, hoci sa s nimi stretávam pracovne. Rovnako, keď si zoberiem kamarátky a známe z ihriska - už podľa tém vie človek rýchlo identifikovať, o akého človeka ide. Pritom matky, manželky, gazdiné boli mnohé výborné, ale vzdelaním a záujmami proste mimo moju misu. Rozprávali sme sa o deťoch alebo nastalo ticho. Rovnako si neviem predstaviť, že by mi raz syn, priviedol takúto nevestu. Viem, že by sa v našej rodine necítila dobre a zrejme by trpela. Sotva by zapadla a viedla nenútené debaty s mojím mužom... A ak by trvala na prerušení kontaktov, ako je dnes bežné, rýchlo by zrejme skončila, lebo my sme súdržní. 😂 Tak načo to siliť a spájať odlišné?

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
heleninamama
Odpoveď bola odstránená
oli18
14. sep 2021

Baby, autorka nahlásila príspevky, ktoré sa jej nepáčili a tie boli vymazané .

gabrielkaa
14. sep 2021

@oli18 ani nie. Boli vymazane len niektore, ktore porušovali pravidla MK

oli18
14. sep 2021

@gabrielkaa tak ja som žiadne pravidla neporušila, ani ostatné baby, čítam príspevky rad radom od založenia diskusie.

heleninamama
14. sep 2021

@gabrielkaa @oli18 Pravidlá som nijako neporušila, vyjadrila som sa slušne a k veci a predsa mi prišlo upozornenie, že môj príspevok vymazali. Zrejme preto, že nevyhovoval názorom slniečkárok, ktoré sú za stránku zodpovedné. Nestalo sa mi to prvý raz. Je tu horšia cenzúra ako kedysi dávno...

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
heleninamama
Odpoveď bola odstránená
bona_dea
14. sep 2021

@gabrielkaa prosim ta, ako tento komentar porusil pravidla:

"Ak mi raz syn predstaví slečnu, čo napíše "priať" namiesto "prijať", tiež nebudem skákať meter dvadsať od radosti 😆🙈. Pardón, ale musela som."
Normalne je to k teme, nikoho nemenujem, nenadavam.

Tu sa niekto dobre vyzuril na tom vycisteni od nevyhovujucich prispevkov.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
gabrielkaa
14. sep 2021

@heleninamama no v prom tvojom prispevku, inak dost brutalnom, si ju celkom pekne dourazala. Povedat o niekom, kto hovoril, ze ho v detstve tyrali, ze musi byt posahany... no neviem ci sa teda tak u vas rozpravate medzi sebou, ale je to podla mna uz cez ciaru.... ostatne prispevky som necitala takze neviem.