icon

Príbehy s "obľúbenými" švagrinkami a krstnými

queen_mary
20. apr 2023

Ahojte, dajte nejake storky s vasimi "oblubenymi" svagrinami.

My mame krstnu mamu muzovu sestru. Uz 2x odignorovala synove meniny, za pomaly 4 roky ho strazila poldna dvakrat.

Sama si ho nepyta, a ja sa doprosovat nechcem. Jej deti som mala u seba ked boli male pomaly kazdy vikend, rada som si ich bravala, nie z povinnosti. Som myslela, ze to je take normalne, ze ked je niekto krstny, tak ze sa tak nejako viac stara a zaujima. Ci? Hlavne, ak je to v rodine 🤭 take mi to prislo prirodzene.

Mate aj vy nejake taketo pribehy? Budeme mat aj druhe dieta, a uz ju za krstnu nechcem, tak to budeme mat asi v nasom rodinnom kruhu zaujimave 😅

andrea_82
20. apr 2023

@cookie29 @miskakyska z pravneho hladiska pred uradmi nemaju krstni rodicia ziadny narok postarat sa o dieta, ak by sa vam nieco stalo (pokial to zaroven nie su rodinni pribuzni). Beru sa ako cudzi ludia.

srdeenko19
20. apr 2023

Tak ja to mam asi inak. Ja som krstných vybrala tak, aby sa o moje dieťa aj zaujimali. Ved to sa aj tak hovori, že krstni by mali byť takí, aby sa v prípade, že sa niečo stane rodičom, postarali oni. Pravidelne si beriem naše krsniatko na par dni par x do roka. Chodí s nami na výlety. Takisto si moju malú berie bracho k nim domov každé leto na týždeň na prázdniny, takisto na výlety. Gratulujeme malej k meninám, narodeninám, dostáva darčeky k Veľkej noci, k Vianociam, plus maličkosti sem tam aj počas roka. Mojej malej oni dávajú aj k vysvedcku, atď. Mne to dôjde prirodzene, že sa zaujímame vzájomne o naše deti - krsniatka a ze ich ľúbime a keď je treba aj postarame. 😊

andrea_82
20. apr 2023

@srdeenko19 jasne, ale rovnako by si sa zaujimala, aj keby si im krstna nebola. Podla tvojho prispevku som pochopila, ze ste si krstni navzajom s bratom, takze to je v rodine. Ale ak by si bola krstna detom nejakej kamaratky, tiez by bol ten vztah taky fajn?

srdeenko19
20. apr 2023

@andrea_82 ja by som si ale kamarátku nedala, lebo to ma byt človek, ako som písala, že by sa vedel postarať. Nedávali sme krstných len na "oko" a "papier" v kostole. A ten, kto si vyberie kamarátku, tak tiez ma asi svoje dôvody prečo.

andrea_82
20. apr 2023

@srdeenko19 nie kazdy ma surodenca, ktoreho moze poziadat.

ruzovakrava
20. apr 2023

Ako tu tak čítam tak už rozumiem prečo sú rodinné vzťahy veľakrát tak naprd 🙂 čo je na tom že som si brávala synovcov alebo neter a niečo sme podnikli, alebo som ich len jednoducho zabavila a hrala sa s nimi kým boli malí? Mne to príde také prirodzené 🤷‍♀️ teraz mám malé deti ja a sestry mi občas zavolajú či si chcem niečo porobiť, alebo len oddýchnuť, že vezmú deti na zmrzlinu, pizzu alebo opekať k nim na dvor. Zas nekalkulujem kto im čo a koľko dal na meniny, to neriešim. Mňa teší že sa o ne zaujímajú, aj keď to neberiem ako samozrejmosť.
Kto iný sa má o deti zaujímať ak nie taká blízka rodina?

tomcimka
20. apr 2023

@gladys_07 konečne rozumný názor 👏.

blondtana
20. apr 2023

@queen_mary mám neter a nikdy nebola u mňa sama, dokonca sa prestala so mnou rozprávať, asi sa nejak hanbí, keď bola menšia, tak som ju 2x vyzdvihla zo škôlky a to je všetko, keď som ju aj pýtala, aby ju u mňa nechali, tak nie...ja tiež neočakávam, že sa oni budú o môjho malého starať, zatiaľ máme rodičov, ktorí sa tešia z prítomnosti vnuka, takže ho máme kde nechať v prípade potreby..mám aj krstnu dcéru, keď bola menšia trávili sme veľa času spolu, ale aj s jej rodičmi, bývajú na jednom sídlisku, raz u mňa prespala, ale inak vždy keď príde, tak s mamou, lebo je to moja kamarátka.... proste nevidím tiež nejaký veľký dôvod na extra viac staranie sa ako ostatní

monika185243
20. apr 2023

@gladys_07 tiež súhlasím, každý to máme inak, ale veľa ľudí v dnešnej dobre pozerá skôr na materiálne veci, myslia si že darček alebo peniaze nahradia čas. Ale keď si vezmeš že niečo sa stane nedajbože rodičom a krstný rodič je povinný sa o dieťa postarať, tak ako sa potom postará keď sa v podstate ani nepoznajú, ako keby ľudia zabúdajú na to čo vlastne pri krste sľúbili 🤷‍♀️

gladys_07
20. apr 2023

@monika185243 krstny rodic nie je povinny sa postarat, to sa len tak traduje. Zakonna povinnost to nie je.

h2
20. apr 2023

Dievčatá, ale autorka má 3 a pol ročné dieťa. Tak ja neviem, ale ja nepovažujem za nezáujem, keď takto malé dieťa krstná mama nepýta na víkend. Navyše píše, že ona sa prosiť nebude. Tak ja si myslím, že krstná by rada postrážila, ak by bolo treba, čiže keď by jej to autorka povedala. Ale keď nepovie, krstná nerobí nič zlé, že nepýta sama od seba jej dieťa na víkend k sebe.

h2
20. apr 2023

@gladys_07 Nielen, že nie je povinný. Nemá na to dokonca ani žiadne právo.

gladys_07
20. apr 2023

@h2 zasa na druhej strane ma “moralnu povinnost” viest dieta vo viere (ak cirkev a nabozenstvo berie vazne a nie len do kostola v nedelu aby babka nesomrala). Takze ocakavat zaujem zo strany krstneho rodica je podla mna na mieste.

monika185243
21. apr 2023

@gladys_07 zle som to napísala, ale myslela som to tak že v podstate by mal byť deťom ako druhý rodič...ja si pamätám keď sme boli mladší mamina nás vedela zobrať aj so sesternicami veľa krát do kina, na výlet...a to nebola krstná, kedysi to proste tak išlo samo od seba, lebo ľudia chceli. Dcérkyn krstný ju nevidel od krstu a to sme si mysleli že bude mať záujem, takže občas to príde ľúto...

h2
21. apr 2023

@gladys_07 Ja si myslím, že v prvom rade by mali viesť dieťa vo viere rodičia. Zase nerobme z krstných rodičov nejakých učiteľov náboženstva.

zuzinka888
21. apr 2023

@zuzanaam a tvoje deti nechodia do skolky, na kruzky?

gladys_07
21. apr 2023

@h2 na co potom niekto akceptuje rolu krstneho rodica? Co je podla teba jeho uloha?

zuzinka888
21. apr 2023

Ja a sestra sme krstni detom navzajom. A ked boli mensi a bolo treba a dalo sa tak sme si postrazili. Sem tam prespavacka, ci mini vylet. Zalezi mi na tom abyz msoje deti mali s nimi dobry vztah- aby im boli blizky. Ak by sa nam nieco stalo aby sa o nich " nestarali" cudzi ludia. Rolu krstneho vnimam,ze su to nahradni rodicia. Nie osoby ktore kupia dietatu na sviatok drahy darcek( tie si davame len take mini( knihu, malovanky...)

h2
21. apr 2023

@gladys_07 Tak jasné, že AJ toto. Ale príde mi také trochu divné, že to má byť krstný rodič, kto je za toto zodpovedný. Primárne to je úloha vlastných rodičov.

guiseppinka
21. apr 2023

@miskakyska to platilo kedysi. Dnes legislativa je ina... Samozrejme, ze je vyssia pravdepodobnost, ze ak je sestra krstna, tak to dieta dostane ako ked je krstna nejaka kamoska...

U mna je funkcia krstnych rodicov cisto cirkevna, ale aj tak mam na to svojsky pohlad... U nas sice mi krstny je mamin brat, ale nikdy sme to neriesili... Byvali sme daleko, ked sme boli u babci, sli sme k nemu ako k ujovi (iba oslovenie mal krstny). Pri nasich deckach sme sa dohodli, ze krstni budu mimo rodiny. Ani darceky, ani strazenie, vidime sa ozaj parkrat do roka, zavolame si (ale ako kamosi). Nikdy som ziadne darceky nechcela a bolo by mi to proti srsti... Teraz napriklad mame prijimanie, ktore je u nas ale skor ako sa ocakavalo a nemozu prist, lebo maju zrovna na ten cas nieco uz dlhsie dohodnute. Mam sa teraz zrutit? Nie...

cookie29
21. apr 2023

@andrea_82

Krstní rodičia sú v prvom rade duchovnými rodičmi, pričom táto tradícia vyplýva z kresťanského krstu a práve pri tom sľubujete, že dieťaťu budete rovnocenným pomocníkom ako jeho vlastní rodičia. Od pradávna úlohou krstných rodičov bolo hlavne to, aby v prípade straty biologických rodičov, zastúpili ich miesto a vychovávali svoje krstné dieťa ako svoje vlastné so všetkým, čo s tým súvisí.

Zákon mozno nepozná určenie poručníka pre prípad smrti oboch rodičov, ale zaroven ani nevylučuje zriadenie nejakej takejto listiny pre takýto prípad. A pokial viem, sud berie ohlad na najlepsi zaujem dietata ked ide o urcenie porucnika a nahradnej osobnej starostlivosti. Som si vedoma, ze starostlivost rodinnych pribuznych je uprednostnovana pred nahradnou osobnou starostlivostou vo vseobecnosti. Ale prvorady je zaujem dietata. A prave o to ide aj co sa tyka vyberu krstnych rodicov. Kazdy si vybera podla toho co od nich ocakava.

zuzanaam
21. apr 2023

@zuzinka888 k podobnej otázke som sa už vyjadrovala.Nie nechodila. Od 4 rokov chodieva na tréningy, keď bola malá, bola som tam spolu s ňou (aj ostatní rodičia so svojimi deťmi) a teraz je už samostatná.

pipistrel13
22. apr 2023

@queen_mary zjavne vela komentujucich nepochopilo p co ti ide...
nemyslim si,ze si prispevkom chcela povedat,ze tvoja svagrina je povinna starat sa o tvoje dieta,ale skor,ze si myslela,ze ak je niekto krstny,chce budovat vztahy...
bohuzial na tomto fore sa podpory nedockas,lebo tu je to castokrat len o sebectve a nevidenia si pred nos a tak aj nase vztahy v spolocnosti vyzeraju...
ja si myslim,ze rodina by mala byt o tom,aby sme sa navstevovali,mali zaujem jeden o druheho,poznali si deti a deti sa poznali a hrali navzajom,ale toto uz je pre mnohych nepodstatne,nedolezite a...

simona20201309
22. apr 2023

@pipistrel13 o com tocis? Moj krstný otec je ten najlepší krstný otec aký mohol byť, ale prisaham, nepamätám si, aby ma niekedy raz vzal sám so ženou niekam, ani ma len nestrazil. Stretavali sme sa celé rodiny a napriek tomu mam v ňom oporu a doveru. Nepamätám si, aby mi niečo niekedy kupoval, výnimočne na narodeniny, aj to určite neboli veľké dary. Žiadne bicykle, mobily ...absolútne
Pamätám si plysoveho psíka. Prečo si myslíš, že sa vzájomne vzťahy budujú tým, že si budem synovca bravat na víkendy a budem mat pripomienky aj na meniny?
Ja osobne som si synovcov brala, ale keď som ešte nemala vlastne deti a teraz už u nás spali tiež. Ale sú to už veľké samostatne deti ktoré mi skôr ešte pomôžu s mojimi akoby som sa ja starala o nich.
Sestra moje dieťa tiež nepýta a ja jej ho ani nedám 😂
Možno keď bude veľká a bude sa pýtať sama.
Takže neviem ci my všetci sme nepochopili, alebo ty máš zvláštny názor?

simona20201309
22. apr 2023

Umenie je získať si dieta bez darov. Moja krstná a krstný nikdy pre mňa nenosili cukrík vo vrecku ani ma nebrali na výlety a napriek tomu máme úžasný vzťah a znamenajú pre mňa veľa. V tomto prípade platí, že nie je dôležitá kvantita, ale kvalita stretávania sa.
Základ je, aby krstné dieta vedelo, že si tu vždy pre neho a môže sa na teba kedykoľvek obrátiť.

mikadooo
22. apr 2023

@queen_mary nemám také príbehy. Nesledujem, kto k nám koľkokrát ide a prečo nechodí častejšie/menej často. Ak chcem, aby k nám niekto prišiel, tak zavolám a pozvem ho/ju k nám, ak nechce/nemôže, tak si zariadim iný program.

pipistrel13
22. apr 2023

@simona20201309 a ty o com tocis prosim ta?citaj s porozumenim
akoze zeny zle je mi z vas,snazim sa byt tolerantna ku kazdej ale tu hned vyrukujete s urazkami,akonahle niekto nieco napise inak ako sa vam paci,nepricetne reakcie...

simona20201309
22. apr 2023

@pipistrel13 tak ty nám to vynadas do nechapavych a sebeckých a keď tu niekto s tebou nesúhlasí už je nepricetny. 😆
Ani trochu ti nechýba sebareflexia, že?

zmrzlinka2021
22. apr 2023

@simona20201309 a ako má krstná privádzať krstné dieťa k Ježišovi, keď odmieta budovať vzťah s krsniatkom? To je význam a rola krátkych rodičov.

thoughtfulweirdo
22. apr 2023

Celkom som prekvapená, koľké píšu, že úloha krstného rodiča nie je zaujímať sa o svoje krstné dieťa. Čo je teda tou úlohou? Priznám sa, že vždy som to brala tak, že keby si ma niekto vybral za krstnú pre jeho dieťa, bolo by to čiastočne aj "moje" dieťa, v zmysle, že by som mala aktívny záujem o jeho život, venovala sa mu, budovala si s ním vzťah a nečakala, že ma niekto poprosí, aby som s ním bola. Po prosbe by som totiž pomohla aj s dieťaťom od susedov, to moje krstné by malo byť niečo bližšie 🙂 a áno, myslím si, že vzťah sa buduje už aj v 3 rokoch, lebo keď sa teda krstná mama z ničoho nič odhodlá mať záujem v jeho 10tich, je dosť možné, že to dieťa už záujem mať nebude.