icon

Príliš hlučná suseda v byte nad nami

11. mar 2023

Ahojte, potrebujem radu. Od októbra bývame v novom byte, stal nás nemalé peniaze, nervy a čas, takže rovno píšem opúšťať ho nebude a predať skôr ako o 5 rokov ho nemôžeme. Samozrejme ze sme chceli dom, ale v tej situácii bol nad naše finančné možnosti.
Keď sme ho riešili s predajcom, zisťovala som aj susedov a povedal ze nemajú žiadne problémy. Pravdu som sa dozvedela až keď už sme problém mali aj my...
Po poriadku, nad nami býva asi 50rocna rozvedená žena, ku ktorej skoro každý piatok a sobotu chodia 20 ročný syn s frajerkou a dcéra, a do rána minimálne do 2 chlastaju a sú hlucni...xkrat sa z bytu ozývajú hádky, padanie fliaš...zatiaľ som im asi 2x buchla na radiator, ale bezuspesne..muža mam v nemecku väčšinou a zažil to len 1x, ale on nemá v sebe "odvahu" riešiť spory..
Tak sa to vo mne len zbiera a zbiera...ale v poslednej dobe ma čoraz viac vyrušuje to, že ona cele poobedia búcha, dozvedela som sa minulý týždeň ze vyrába sochy...môže takéto niečo v byte vôbec robiť? Je to bytovka plná dôchodcov, očividne to nikoho neruší a možno to natoľko nepocuju, lenže nám sa to ozyva keďže je priamo nad nami. Bonus je ze "atelier" ma priamo nad našou spálňou, kde mu poobede spi dcéra a ma občas z toho buchania aj polhodinu problém zaspať....viete mi poradiť? Som nejako vo výhode, či mám smolu a ostáva mi len nohami suchat? Neviem ci mam chuť volať na ňu policajtov v čase nočného kľudu a tiež mam obavu ze keď pôjdem za ňou len ma vysmeje a bude robiť väčší hluk. Co by ste robili vy?

Strana
z2
autor
11. mar 2023

Nie som troll panebože 😑
Predávať ho za kúpnu cenu? Stal nás 163 tisíc a ešte skoro 40 sme do KOMPLETNEJ prerabky vrazili, nabytky na mieru, všetko nové 😔
Možno je to tým ze je zima a sme nonstop doma, cez jar leto a teplú jeseň sme s deťmi stále vonku, ale tieto sochy začala robiť nedávno, predtým to nebolo také hlučné. A možno máte pravdu ze je to aj o zvyku, šli sme z bytu, kde sme bývali na prízemí a nad nami býval len starší bezdetny par, ktorý bol cele dni preč. Žila som tam celý život (30 rokov) a na iné som nebola naucena, ale teda nečakala som ze niekto je takýto netolerantny a hlučný, ja som sa minule zdrahala vysavat o 8 večer a to mam ultrasilencer...osobne som sa s ňou nestretla, a tento nápad, ísť tam osobne mam v hlave, ano, ale isto nie v noci, som doma sama s deťmi a jej syn, alebo priateľ už párkrát kričal "zabijem ta" keď sa v noci hádali, takže zabiť sa v amoku nedám 🙈 (kričal to chlap žene, alebo jej syn frajerke, nie na mňa).
A na druhy deň mam hlavu vychladnutú a vravím si ze to prežijem a zase to príde. Tento týždeň mali party aj na MDZ, fakt je to časté...ale asi to vidím ozaj len na rozhovor. Lebo viem ze ani domovnik nič nemôže.

maciatkolulu
11. mar 2023

Tykze ty buchas na radiátor v noci.... Nejdeš a nezauvinis, ale zobudíš celý dom, skvelý nápad.

autor
11. mar 2023

@maciatkolulu v noci som nebuchala, sprostá nie som 😑 vravím ze v noci tam nemám odvahu ísť, keďže som doma sama s deťmi a ona tam ma 1-2 chlapov.

maciatkolulu
11. mar 2023

@nikaeli to na com sila? Suseda šije a není počuť ani náhodou. Môj syn hraje na husle, a teda má pred sebou veľa učenia a neznie to teda úplne fajn vždy, akože aby mne niekto nariadoval kedy ma hrať a podobne a to aj viac x denne hra. Mne je ľúto, ale keď hrá v čase, keď iné dieťa ide spať, čo sa dá robiť. Cez deň si snáď vo svojom clovek môže robiť čo chce. Nám nad hlavou okolo 5.00 vstáva sused a co mam volať po lisov, že ide, oblieka sa, sprchuje, dokonca pral minule v noci a? Asi potreboval.

maciatkolulu
11. mar 2023

Toto si napísala..
minimálne do 2 chlastaju a sú hlucni...xkrat sa z bytu ozývajú hádky, padanie fliaš...zatiaľ som im asi 2x buchla na radiator, ale bezuspesne..

Takže oni robia party cez den😉

autor
11. mar 2023

@maciatkolulu keď to bolo neúnosné po Vianociach tak som 1x buchla asi o 11, ale nepomohlo. Odvtedy len trpím, ale včera trieskala s tými sochami tak som jej buchla, to bola ale 1 hodina cez obed. Lenže to ona asi netuší ze to bolo jej myslene, zoberiem si metlu a budem jej asi tak búchať nabudúce. Nerada sa hádam s niekym, ale tu asi iná možnosť nebude

tahomi
11. mar 2023

Nerada sa s niekym hadas, ale vytrieskavat po radiatore/metlou buchat ti pride OK 🤦🏻‍♀️

amonet
11. mar 2023

prvykrat hluk po 22 volam policiu a neserem sa. ziadne bucham na radiator, ked oni nemaju uctu nemam ja🤷‍♀️

viestta
11. mar 2023

@missdiva odhlucnit stropy v paneláku? Toto je riadne draha záležitosť s minimálnym vysledkom.

slavomira236
11. mar 2023

No cez den si nepomozes...

dixitka
11. mar 2023

A keby si jej napísala odkaz na dvere / do schránky, keď sa bojíš ísť za ňou osobne? Aspoň taký pokus, prv než budeš volať políciu

baskustek
11. mar 2023

Skús jej napísať úprimný list a hodiť do schránky...

petedea
11. mar 2023

@bluka2 Sitie samotne, na kvalitnom stroji hlucne nie je a v ziadnom pripade sa ani hluk, ani vibracie nemozu prenasat, cez niekolko poschodi.

Nieco ine ale je, ked sa sije na nejakej rozheganej starej priemyselnej herke, ktora uz moze byt aj poriadne hlucna, pretoze sije rychlostou niekolko tisic stehov za minutu a z ktorej sa mozu vibracie prenasat v podstate, do celej bytovky, ked zoberies do uvahy fakt, ze panelaky nie su nijako medzi poschodiami odhlucnene.

kitycat
11. mar 2023

Ked sa raz budem stahovat, tak uz iba na najvyssie poschodie

bluka2
11. mar 2023

Trochu off topic, ale typkovi by som povedala, že ešte raz budem počuť "zabijem ťa" volám policajtov na neho...

petedea
11. mar 2023

@nikaeli Tato tvoja skusenost, nie je nicim inym, len nad slnko jasnejsim dokazom nekonecnej sprostosti slovenskych uradnikov, ktori su az natolko sprosti, ze im nenapadlo dotycnej prikazat, aby sijacie stroje osadila tak, aby sa vibracie nemohli prenasat do okolia.
To sa totiz riesit da, ked sa chce a mohli jej to aj prikazat.
A na miesto toho, ti debili po bytovke behali s hlukomermi :D :D :D

petedea
11. mar 2023

Nemusi to byt take beznadejne, ako ti tu poniektori pisu.
Totiz, bytovka nie je ani klastor, ale z druhej strany nie je ani fabrika, v ktorej niekto moze pravidelne susedov rusit neprimeranym hlukom.
Precitaj si uryvok z clanku, na to su totiz paragrafy.

Obráťte sa na políciu a úrady
Ak ste sa nestretli s pochopením, alebo susedia odmietli s vami komunikovať a hluk pretrváva, môžete sa obrátiť na políciu. A to aj v prípade, že nejde o rušenie nočného kľudu.

Neprimerane hlučné správanie je totiž možné považovať za schválnosti alebo hrubé správanie tak, ako ho vymedzuje § 49 ods. 1 písm. d Zákona 372/1990Zb. o priestupkoch. V takomto prípade ide teda o priestupky proti občianskemu spolunažívaniu. Polícia problém môže riešiť dohovorom, ale takisto môže previnilcovi udeliť pokutu, najmä pri opakovaných porušeniach.

Pokiaľ ste hlukom rušení aj v čase nočného kľudu, je dobré vedieť, že v tomto prípade ide o priestupok proti verejnému poriadku (podľa § 47 ods. 1 písm. b Zákona 372/1990Zb. o priestupkoch) a na jeho spáchanie postačí aj nižšia intenzita než v prípade priestupku proti občianskemu spolunažívaniu.

missdiva
11. mar 2023

@viestta @beata_k
Poznam ludi co si to pochvaluju a pomohlo im odhlucnenie. Tak vela zalezi asi ake materialy su pouzite.
Viem, ze to nie je najlacnejsie ale ked sa nechcu stahovat tak to urcite za ten klud stoji.
A tusim autorka pisala, ze to nie je panelak ale bytovka.
Podla mna je bezkonkurencne najlepsie z hladiska sukromia mat byt na najvyssom ale na to je uz v autorkinom pripade neskoro.

dzejn80
11. mar 2023

Byt mozes predat, dan platis iba zo zisku medzi obstaravacou a predajnou cenou. Do obstaravacej si mozes zaratat aj vsetky naklady na prerabku, zdokladujes blockami. Nevyjde vam to?

beata_k
11. mar 2023

@missdiva Hluk sa siri po stenach. Tomu sa zabranit neda. Nieco ano, ale su to vyhodene peniaze. Ja by som isla do predaja bytu v jej pripade.

martinka17
11. mar 2023

Pohladaj si podobné otázky na porada.sk tam si píšu aj predsedovia spoločenstiev, skôr nájdeš dobre rady ako tu na MK. Máš práva - tak ich yvuži.
A za mňa - sťahovanie je risk že budeš mať horších susedov. Vždy keď sa jeden "problémový" sused v bloku konečne vystavuje, do roka príde nový "exot" a zase sú nejaké problémy.

x_mery_x
11. mar 2023

Preto sme sa odstahovali, ale az po 3 rokoch, kym som chodila do roboty a nemala maleho tak sa este dalo, lebo som bola cele dni prec a na vecer stuple do usi, ale ako sa narodil maly, tak som ich uz nemohla nosit a len som trpela furt este korona do tohoa, takze cele dni boli doma, muz bol tiez zufaly zo mna aj im bol povedat niekolkokrat, ale nic a tak nastastie pristupil, ze kupime nieco ine ak to zariadim a tak sa stalo a som stastna dan sme platili, ale aj znisili o nejaku cast, ale teoreticky ak by si predala za sumu ako ste kupili, tak vtedy sa myslim, ze neplati dan, ale neviem isto no
My sme aj znizovali strop, ale nepomohlo

nikaeli
11. mar 2023

@maciatkolulu bol to veľký stroj, ako stôl.. keď ho zapínala, štartoval ako cirkulárka a každý steh 'robil' vrrrrr - bolo to veľmi nepríjemné, bežne šila aj do deviatej večer, lebo veď biznis. Susedia sa tvárili zhovievavo, lebo z niečoho musí žiť, no my sme boli priamo nad ňou a bolo to veľmi nepríjemné. Nie iba kvôli bábätku. Dcéra sa nevedela sústrediť pri učení, my sme si tiež chceli oddýchnuť. Keď som nastúpila do práce, potrebovala som chvíľu ticha (pracujem s deťmi s autizmom, takže som neustále v hluku, v rôznych zvukoch). Človek si nemohol oddýchnuť vo vlastnom byte, cez víkendy sme utekali preč. Puberťáci ju prekrikovali rádiom a do toho štekajúci pes, čistá psychiatria ☹️

@petedea bohužiaľ, keď som podala podnet, pani z hygieny MI odporúčala odhlučniť si podlahu, keď mi to tak vadí. Pani krajčírka mohla veselo podnikať ďalej, lebo nameraný hluk neprekročil normu 🤦🏻‍♀️ podlahu som mala dávno odhlučnenú kvôli deťom. Pani asi nevie, že zvuky v bytovke so železobetónovou konštrukciou sa šíria aj po stenách 🤷🏻‍♀️

Už 5 rokov bývame inde a máme úžasných susedov ♥️ niet nad pokoj vo vlastnom hniezde 😉

mira0611
11. mar 2023

Ahoj, podomnou byvala romska rodina so skolopovinnymi detmi. Kazdu nedelu od 22.00 zacala u nich zabava, po pol roku pretiekol pohar trpezlivosti a zavolala som policiu, zaklopali k nim cca. 2-3tyzdne bol pokoj a potom zas sa to zacalo, ale uz neboli taky hlasny.
Policajti nehovoria, ze kto im volal. Klude to ries, cez nich.

valeria_h
12. mar 2023

Bože to sú zase rady, ženské Vám by bolo treba takú susedu ako má autorka a hneď by ste videli. Hnus, fakt. Ľudia sa už nevedia chovať, sú čoraz drzejší a arogantnejší.

valeria_h
12. mar 2023

@autorka S takýmito neprispôsobivými ľuďmi sa nemaznaj, ak je hluk po 22:00 hneď volaj políciu. My sme takto volali niekoľkokrát, nakoniec sa to riešilo na úrade a tí smradi dostali pokutu a je kľud. Cez deň bohužiaľ asi riešenie nie je..

autor
13. mar 2023

Tak dnes sme sa stretli, a povedala mi, že ona tie party ma naschvál, lebo vraj aby som vedela, aké to je, že mám hlučné deti. Ona býva nad nami, nechápem. Jasne ze behajú a hrajú sa, po pár minútach behania ich vždy upozornim, lebo to lezie na nervy aj mne, ale stále ich okrikovat, nech sedia na zadku? Ja od susedov spod nás nič nepočujem, max vysavac, ani len dvere keď zatvárajú nepočujem. Co ona rieši? Urazena že sa stazujem, tak útočí? Ale ako píšete, do 22 je všetko ôk a po 22 už nočný klud. A syna mam v škôlke do 15:30, možno hodinu večer ich chytí šajba a bláznia sa, ale o 19 už sedia na gauči, večeraju a chystaju sa na spánok, o 20 ležia v posteli. Ako ona môže brat nočne party od 21 väčšinou, xkrat do 2 rána ako normálne???? Normálne mi je z nej zle.

kvetinka75
13. mar 2023

môžeš sa sťahovať aj skôr ako o 5 rokov. Nič ti v tom nebráni

Strana
z2