Pripadám si neschopná a to ešte nemáme deti

nevludna
19. nov 2018

Ahojte, obdivujem vsetky zeny co chodia do prace, zvladaju domacnost a k tomu este deti. Ja neviem, ci mam depresiu alebo co, ale vzdy ked pridem domov a zbadam ten bordel, mam chut sa rozplakat a obcas sa neviem pohnut aspon 15min z miesta, proste zamrznem (na gauci alebo za stolom)
Mame novy dom, len prizemie ma 100m2, horne poschodie 60m2 a k tomu pivnice. Nastastie staci upratovat len to prizemie, kedze hore sa to este nepouziva (tam to obcas povysavam a pretrem podlahy) a pivnice mozu byt zatial v takom stave ako su.
A teraz k veci, stavam kazde rano o pol 5, hodina mi trva cesta do prace/z prace, po praci do obchodu, z obchodu domov. Pridem a vsade bordel(riad, chlpy od psa,atd). Podlahu musim denne povysavat a umyt, potom navarit (nemozem nic rychle, bo drahy nezje hocico a vacsinou je to casovo narocne) a ja uz nevladzem. Viem ze ma tu odsudite, ze este nema ani deti a uz to nezvlada, ale prave z toho som zufala, ze som ako zena zlyhala. Som unavena, psychicky vyšťavena z prace a cestovania. Ako to zvladate este aj s detmi?
Rozmyslam, ze zacnem cvicit, ze by ma to dobilo ale neviem sa donutit, iba by som spala a spala.
Manzela nechcem nutit mi pomahat, robi este okolo nasho domu a aj svoju pracu a je mi trapne, ze ja nezvladam tu svoju “zensku” cast domacnosti. Sice poriadok vzdy nejako spravim, bo mi to neda ale o 22tej padam do postele mrtva. Chceme dieta ale ja si to neviem predstavit a dost ma to od toho odradza.:(

beky1813
19. nov 2018

Nevarit kazdy den, nenakupovat kazdy den, zapojit chlapa, z coho mate tolko riadu a bordelu, ked nie si doma?

amonet
19. nov 2018

Zapojit chlapa. Chapem ze ma svoju robotu, ale sme ludia a nie stroje. Nakup raz za tyzden velky potom len pecivko a hotovo

anve
19. nov 2018

@nevludna niesi neschopna,len si to musis zorganizovat lepsie😊a nech ta dieta neodradza..to budes doma na materskej takze popraces aj navaris popri babetku😉...vyskusaj navarit na dva dni a kazdy druhy den dajme tomu popratat..a inac zapoj aj chlapa...moj tiez maka v praci..na nasom dome,ale ja ked som bola od rana do vecera v praci 3 dni v kuse a chodila som domov o 22:15 tak mu nic ine neostavalo len si navarit...a velakrat ma cakal s vecerou😉

helena1982
19. nov 2018

jednoznacne chlapa zapojit, aspon nieco, na nakup moze ist aj on 🙂 plus nemusite chodit do obchodu den co den, ci? usetri ti to cas, ked nebudes chodit kazdy den 🙂 ani upratovat podla mna nemusis kazdy den, ved vam nema kto bordel narobit, ked ste sami dvaja, ci?

lus83
19. nov 2018

@nevludna teraz v zime uz chlap nema tolko roboty okolo domu a podla mna je normálne, zeby ti mal pomoct aj doma. Ved nie si jeho sluzka prepana. Aspn za sebou nech si umyje riad a raz ua týždeň ked povysava sa mu nic nestane. Tiež by mal udržiavať poriadok. Viem, ze mnohi su takto rozmaznani z domu, ze chlap doma nic nemusi a potom v tom pokracuju aj manzelky. Ale to nie je dobre. Ty tiez musis chodit do prace, skoro rano vstavat a si tiez unavena. Zapajaj ho do upratovania. Nemusi stale, ale aspon nieco by mal. Neobsluhuj ho, lebo si z teba urobi sluzku.

cawes
19. nov 2018

noooo hm co ti nato povedat, mame novy dom 250m2 pouzivame vsetky poschodia cez pivnicu mame vchod do garaze, cize musim tam vysavat, navyse dole mame pracovnu a zehlim tam, takze sa tam prasi, priizemie mame obyvacku, jedalen, kuchynu, wc a dalsie dve poschodia su kupelne a izby na kazdom. Neviem ako udrzujete poriadok ale ja normalne upratujem cely dom raz za tyzden, zvysok 6 dni sa udrzuje upratane. V izbach mame parkety, cize tam len vysavam a utieram prach, raz za 3 mesiace umyvame specialnym mydlom na parkety. Mame psika, steniatko mame ho dva tyzdne za tie dva tyzdne som umyla dlazku dole na prizemi uz asi 20x. Ved poznas.
Vstavam o 5 rano ci mam volno ci idem do prace, utekam zo psom ho dat cikat, potom ho dam spat, ja si lahnem niekedy s nim, niekedy si rozvarim a niekedy idem do prace, o 6:30 ho krmim a ideme na prechazdku, o 7 budim maleho do skolky, chystam pre vsetkych ranajky, o 7:45 maly odchadza ja spracem co treba a idem podla potreby upratat, alebo do obchodu, o 9 idem znovu zo psom, potom pridem domov, porobim zvysok co je treba (pranie, zehlenie, wc, kupelky) varim kazdy den cerstve jedla, zacinam podla narocnosti varit 10:30 najneskor 11 niekedy sucasne varim a peciem, o 12 obedujeme, potom spracem kuchynu, vylestim sporak, umyvadlo v kuchyni, vsetko upracem, umyjem dlazku a idem zase zo psom, po obede sa venujem pootm malemu, neaky vylet, obcas prechadzka atd. Podla pocasia a nalady, toto robim kazdy den ked nepracujem ci pondelok ci nedela, do toho sa mamm ucit este do prace, a chcem ist do jazykovky, chlap mi samozrejme pomaha ak umyvam dlazky on vysava alebo ide pozehlit, takto fungujem cely rok proste inak sa to neda. Clovek si zvykne len si treba najst neaku cestu, a hlavne si to neako zmanazovat. Proste ja kolko krat robim 4-5 veci sucasne, som schopna, prat, vykladat nakup, piect, varit a este aj psa kontrolovat a to sucasne, ked musis tak musis

nevludna
autor
19. nov 2018

@anve nojo, asi sa to len naucit zorganizovat, snad casom sa do toho dostanem

Manzel robi z domu, kazdy den mu pridu kamosi na kavicku a tak, to sa nahrabe a este ked by mali uvidiet ten bordel, tak mi to neda a musim to proste upratat vsetko (aj ked to nie vzdy dam). ja neviem, proste nechcem byt v jeho ociach, ze nic neviem, este on musi aj upratat a navarit (parkrat pozametal uz, daco uvaril) a potom to vytahoval pred kamosmi (ked tam boli aj vecer)...myslel to ako vtip ale mna sa to dotklo, ze co si oni o mne pomyslia

nevludna
autor
19. nov 2018

@cawes no tak to mas moj obdiv😄

moonlight1210
19. nov 2018

@nevludna dam ti moj navod na setrenie casu:

navrhnut si jedalnicek na tyzden tak, aby sa pripadne zvysky dali zapracovat do noveho jedla (kuracina z polievky do rizota alebo kuracieho sote, ...). Navarit vzdy viac, dve porcie zamrazit, potom len dat rano rozmrazit do chladnicky do misky (aby nestiekla voda do policiek) a vecer dovarit ryzu, zemiaky, kupit knedlu,... .

Kupit roboticky vysavac na vianoce, dat mu svetelne zabrany a nech si pobeha izbu za izbou sam.

Vyhadzat nepotrebny nabytok, z polic drobnosticky, stavit na minimalizmus.

Kupit susicku, pradlo este teple vybrat, hned poskladat. Netreba zehlit, je hned krasne rovne. Kym vychladne takto poskladane, je ako vyzehlene z obchodu.
(Ak nestihas, ukladaj ho naplocho na seba a takto skladuj. Malo sa pokrci, a aj to sa poskladanim potom vyrovna.)
Co treba obcas pozehlit su lemy a rukavy triciek. A veci co nejdu do susicky - bluzky, kosele.

A mnoho inych vychytavok urcite najdes casom sama.

caelley
19. nov 2018

kavicky s kamosmi nech si pekne menezuje sam, naco po nom umyvas riad? :D nech si umyje / nalozi do mycky, Ty si jeho zena, nie sluzka, raz za cas v pohode, ale denne mu robit full servis ? :D a este varit casovo narocne jedla ked prides unavena z roboty, no teda, ja byt zenou Tvojho muza, podaval by o rozvod hned prvy den :D

nevludna
autor
19. nov 2018

@moonlight1210 pradlo je ok, vsak to robi pracka a susicka, wc umyvam 1x tyzdenne, kupelnu podla potreby (2-3x tyzdenne umyvadlo, zrkadlo, sprchac). To je ok.
Zatial ziadne policky nemame, mam rada ten minimalizmus.
Asi pouvazujem nad tym robot. vysavacom, to by mi usetrilo kopec casu🙂

A varenie....no to je velmi pri jeho rozmaznanosti tazke, ale asi si bude musiet zvyknut:/

mala_hobitka
19. nov 2018

@nevludna Popravde ja nechapem preco muzovi robis doslova otroka + otroka domacnosti. Domacnost upratuju vsetci kto v nej ziju (samozrejme okrem malych deti). Uplne zahod myslienku zenskych prac. Su to domace prace. Tvoj chlap ma ruky aj nohy a pokial su zdrave nie je jediny dovod preco by ste si domacnost nemohli podelit. O to viac ked pracuje z domu. Pokial je mentalne schopny pracovat tak vysavanie, nakupy a varenie zvladne tiez. A ze je fajnovy a musi mat tip top veceru na to by som sa mu mohla vykaslat. Nechuti? Uvar si sam. Dievca zlate, si zena nie sluzka, nie kucharka, nie upratovacka, nie stroj. Zacni si viac vazit seba, svoj cas, svoju energiu a snazivost. Davas zo seba maximum a co to dava naspat? Stres? Depresiu? A kvoli comu? Aby chlap nepovedal? Keby mne chlap povie si neschopna nestihas...plakala by som... ale od zlosti. A potom by som uz nerobila pre take hovado vobec nic.

saja1
19. nov 2018

@nevludna roboticky vysavac, umyvacka, susicka, pes na dvor. Nechcem ta strasit ale aj zahrada da dost zabrat 😀 ja som tiez dost neschopna - nikdy som v dome nebyvala ani som po tom netuzila. Ulahcujem si zivot ako viem a inak - mame aj upratovacku 😛

alex49
19. nov 2018

vypíš všetky veci, ktoré v domácnosti robíš, rozdel na polovicu, jednu budeš robiť ty a druhú chlap. Ak chce jesť náročné jedlá, tak bude musieť po sebe upratovať. Neviem aký bordel tam môžete mať, ked väčšinu času nie ste doma... Var jednoduché a rýchle jedlá, ak sa pánkovi nepáči, nech si varí sám, si jeho manželka a nie slúžka.

pajinka91
19. nov 2018

Neviem, či som tu jediná alebo sa iba nik zatiaľ neozval, ale krv mi vrie v žilách! Každý deň podlahu drhnúť? Zložité jedlá vyvárať? Kúpeľňu umývať 3x týždenne? A hlavne sa pri tom všetkom zle cítiť? Nie, nie je to normálne. Nemám prečo ťa odsudzovať, je mi ťa ľúto. Neviem, či ti to doma vbili do hlavy alebo muž, ale takto sa iba zbytočne zničíš.

Píšeš, že prídeš domov a tam bordel, ktorý za sebou nechal chlap. A potom s kamošmi kávičkuje a ty upratuješ po ňom a ešte sa aj hanbíš. Moja mama a starké podobne zmýšlali, ale ja som s tým sekla. Bolo to ťažké, pripomienok mali neúrekom, ale zvládla som to. Našťastie pri mne stál chlap. Nie si stroj ani slúžka, poľav zo svojich nárokov.

lienoccka85
19. nov 2018

@pajinka91 Podobne! Krutim hlavou. Ano aj ja mam rada, ked mam upratane, ale zase preco ja by som sa mala nahanat a stresovat, ze nemam zotratu dlazku alebo, ze nemam utrety prach dva dni? By som sa zblaznila. Ved neni vsetko o tom mat tip top upratane 🙂

bluka2
19. nov 2018

Podľa mňa to vyplýva z postoja, že si ako žena zlyhala. Za mňa rozhodne kvalitu ženy neurčuje množstvo umytych m2 každý deň. A rada? Najlepšie upratovačka, ak sa dá.
Nejako to riešiť musíš, lebo takto ti je veľký dom skôr na ostaru ako pre radosť.

danula.ch
19. nov 2018

@nevludna aj my sme dokoncovali zároveň, keď sme uz bývali, tak som uz išla písať podľa nás, že chudák chlap, namaka sa určite na dome, ale ten tvoj zase až tak nemaka, však? Každý deň kavicky a kamosi, kamosi večer. ......Len čo bordel narobia. Tak nech pán domu teda aj uprace po kamaratoch. Keď ma čas na toto, má čas aj na pomoc v domácnosti, alebo nech teda zaplatí výpomoc. Na nákupy chodiť kazdy deň, to je zabijak času, zložité vyvaranie večeri, je dobre akurát na priberanie na vahe.
Tak mi to príde, že on si celkom fajn užíva voľný život a ty makas v práci, veľa času ti zhltne dochádzanie za pracou, denne nákupy, upratovanie, varenie......Máš čas na seba? Ani sa nečudujem, že máš pocit, že to nezvladas. Tiež by som toto nezvládala. Pri troch deťoch mám tiež parádne tempo, ale ty ešte deti nemáš, mala by si si užívať život, nie padať po veceroch na hubu 🙂

saslavka73
19. nov 2018

Kto robí bordel keď ste dvaja?

saslavka73
19. nov 2018

No a aký bordel narobia kamoši? To čo tam robia? Do mycky vie dať aj on. Však tam hádam nechodia obuti.

beckinka
19. nov 2018

@nevludna presne tak ako pisu baby...kupte si roboticky vysavac, umyvacku. Nalozit/vylozit umyvacku zvladne aj chlap, dat tabletu a pustit..To nie je ziadna veda. Sem tam moze aj on navarit (parky, cestoviny atd). Nakoniec, robi z domu tak ked je doma, pekne nech pusti pracku, susicku, umyvacku a bude o to menej.. To mu zase nezaberie cely den ale len par minut 🙂

kachita
19. nov 2018

@nevludna vies, mozno aj mas depresiu, preto nevladzes a mas.pocit, ze.je toho az prilis vela na.teba, ja som dlho brala nedostatocne.vysoku davku antidepresiv a citila som s ako ty, teda fungovala som ale nestacilo to, myslela som, ze som fit ale este stale prevladala latentna depresia, teraz.mam lieky nastavene spravne a vladzem, a.nadavam na tie stratene roky. Takze.aj takato moze byt moznost ale to musi posudit odbornik, teda psychiater.

nevludna
autor
19. nov 2018

@beckinka to on robit nebude

Kedze je to novostavba a robi sa stale nieco vo vnutri, tak je tu stale este prach po zemi, parapetach, kuchynskych skrinkach chlpy od psa, taniere a kooopec salok (vylozit a naplnit mycku tiez nespravi)

2-3x tyzdenne kupelnu mi neprislo vela, kedze je furt spinava po pouzivani :/

A cestoviny nezje, mlete maso, paradajkove veci, maso na stave, ryzu atd atd atd

saslavka73
19. nov 2018

Mne sa to nepáči. Keď robí doma ok, ale ak tam má čas mať kamošov a baví sa s nimi pol dňa. Žena príde z roboty má upratať, navariť hádam ešte aj obslúžiť, no to by sme sa pozreli na to. Otázne je či si to nerobis sama máš stres z jednej omrvinky na zemi? To akože každý deň varíš zložité jedlá? Čo neexistuje donáška? Jeden deň navr je aj na druhý, potom donáška, potom cestoviny a už je piatok. A ešte po ňom zbierať jeho bordel. Nie si jeho mama.

moonlight1210
19. nov 2018

@nevludna kupelnu staci 1x tyzdenne. Pre pocit cistoty staci len prebehnut kohutiky a umyvadlo drsnejsou handrou, nech to odstrani flaky po kvapkach a vylesti ich to. Leskle kohutiky a povrch umyvadla robi dojem prave umytej kupelne. 🙂

dskjhfdlkdjhl
19. nov 2018

@nevludna tak ked on nebude chciet prispiet a pomoct, tak nech veceru objedna. Neviem, ale mam taky dojem, ze tahas za ovela kratsi koniec vo vztahu a to je zle. A cim dlhsie to takto bude, tym horsie sa to bude napravat.

nevludna
autor
19. nov 2018

@moonlight1210 ok🙂 skusim

bluka2
19. nov 2018

Ani mne sa to nepáči a núka sa mi aj možnosť zbaviť sa toho domu alebo takého chlapa alebo oboch 🙊

moonlight1210
19. nov 2018

@nevludna co sa tyka tvojho muza: to neurobi, hento nezje,...
vies preco? Lebo pocka, kym to nevydrzis ty a neprisposobis sa jemu. Alebo to sama neurobis.

beky1813
19. nov 2018

@nevludna no, tak ked pridu deti, sa zblaznis, chlapa prevychovaj, lebo keď nechce ani umyvacku nalozit, tak to je riadny sebec a lenivec. A to ti zacalo až teraz vadiť? Ja som mojmu od prvych spolocnych dni povedala, ze nie som sluzka a veci sa same neuribia