Prísny manžel
Ahojte, potrebovala by som radu, na koho by som sa mohla obrátiť o pomoc s manželom.
Môj manžel je vtipný spoločník, ale aj starostlivý otec. Máme 3 krásne deti, ja som na materskej a on pracuje ako koordinátor v zahraničnej spoločnosti. Teda pekne zarába, ale s tým ide aj veľká zodpovednosť a veľká pracovná vyťaženosť (telefón zvoní 24/7). ALE!!! Má sklony vybuchnúť (hlavne na starsieho syna 4r., ktorý je tvrdohlavý a snaží sa presadzovať svoje) a potom použije silu (naozaj veľkú) a syn dostane na zadok. Už som mu preto niekoľko krát vyčistila žalúdok, zaberie to na nejaký čas a potom príde znovu výbuch. Už neviem, čo mám robiť. Na koho by som sa mohla obrátiť? Ďakujem za každú radu
@skorpik42 hlavne to musi on chciet zmenit. ja som podobna povaha, viem vybuchnut, ale dieta skratka bit nebudem. mam to tak v sebe nastavene a skratka tu hranicu neprekrocim.
co sa tyka odbornika, mozes ist ty za psychologickou sa poradit (aj bez muza). ale ako som pisala, mal by to riesit on sam v sebe a so sebou (a pripadne s odbornikom, ak to sam nezvlada).
@skorpik42 však zbi ho aj ty, keď ti nejaký chlap mláti dieťa... jaj prepáč, to je jeho otec, tak potom všetko v poriadku 🙄 chudák syn ☹
Psychológ isto. Alebo manželovi kúpiť boxovacie vrece. Zažila som v praxi.... ze bolo odporučené partnerovi vybiť si to inak.... Porozprávaj sa, že čo by jeho naturelu pomohlo. Niekto potrebuje fyzicky si udrieť ci zakričať.... Niekto kresli, pribija klince do dreva.... Treba nájsť niečo čo pomôže.... Treba nájsť, lebo môže dôjsť k tomu ze sa deti otca budú báť a vytvorí sa priepasť....
@skorpik42 vôbec to nemusí byť kvôli práci, ale ma takú povahu výbušnu, cholericku.Mne sa pre takéto scény rozviedla kamaratka.Asi to nebude raz za čas, keď to chceš riešiť s odbornikmi ...ona bola u psychologicky sa poradiť, čím viac on krical a bil deti, tým ho deti viac provokovali a nič si z jeho kricania nerobili.Su deti, ktoré tým vypraskom zlomí a budú sa ho báť a také, ktoré budú vzdorovať ešte viac jedno horšie ako druhé.
Je dospelý mal by sa ovládať každému môžu rupnúť nervy, ale odtiaľ potiaľ.Riesi sa to u psychológa sedeniami, alebo šport, ukludnujuce lieky od psychiatra...
Ak chceš riešiť odborníka,tak asi psychológa, ale nepíšeš prečo manžel vybuchne.Len tak bez príčini alebo ho syn vyprovokuje?Keďže píšeš,že vybuchne hlavne na toho jedného syna, tak mozno bude vhodné riešiť aj synove správanie.Možno keď syn prestane tvrdohlavo presadzovať svoje prestane aj manželov výbuch a bitka syna.
@skorpik42 Ako to máte s mužom dohodnuté ohladom trestov? Máme stanovené pravidlá, že hej na zadok dávate ale nie silno? A potom keď muž má nervy, syn neposlucha tak ho v záchvate hnevu zbije neprimeranou silou? Ak úplne upustite od fyzických trestov, tak sa potom nebude mať ako "pozabudut" pri trestaní. Zarazila by som to okamžite. Ja osobne si neviem predstaviť udrieť dieťa akože výchovne a už vôbec nie tak ze mi ujdu nerviky. A keď ho mlatil, ty si ho nechala a nesnažila sa ho zastaviť?
Najprv si s muzom dohodnite, ako hodlate syna trestat, ked sa sprava nevhodne a musite to dodrziavat obaja. Dostat na zadok je pre mna mimo, nie je to na vychovu potrebne, je vela inych moznosti. Ale viem, ze ini rodicia to vidia inak a prijde im to normalne, zavisi, ako on vyrastal. Toto si musis prebrat s nim, aj to, ze je sila neprimerana - si silny chlap nemusi uvedomit. Muz je isto pretazeny, 24/7 ma telefone urcite byt NEMUSI, aj ked ma ten pocit, fakt NEMUSI, to je workoholik ako vysity a potom nervny, bez nalady, vybusny, prepracovany. Tym ho neospravedlnujem, ale treba riesit koren problemu. Ake ma ventily? Venuje sa sportu? Ked nie, tak nech zacne cim skor...beh, bike, box, tenis, hocico, kde bude musiet intenzivne a pravidelne makat, behat a vypoti sa a zhodi stres... neskutocne to pomoze. Mat narocny job, tri malicke deti doma, je to vela... toto moze skoncit burn outom, to co pises je u muza proste spicka ladovca, posledna kvapka, kvoli ktorej buchne... komunikacia je zaklad...
Syn asi na seba puta pozornost hoci nevhodnym sposobom. Asi je tvoj muz moc busy a maly potrebuje viac jeho pozornosti. Neviem naco chces odbornu pomoc ? Proste mužovi povedz ze fyzicky nesmie trestat deti a hotovo. Maleho poslite za zle soravanie do jeho izby hnet a nech z nej nevide kym sa neukludni a pride sa ospravedlnit. 4r uz je dost velky toto chape ked robi zlotu. Vyventiluje si v izbe nervicky a pochopi ze chce byt s vami Lebo stale chce vasu pozornost no uz vie ze taketo chovanie nebude tolerovane. Muz ked citi ze vybuchne nech tiez ide mimo a vrati sa ked to rozdycha.
Jednoznacne mu prepina z prace...ma toho vela a nevie RELAXOVAT...A potom dostane taky zachvat zlosti...Jednoznacne sa naucit RELAXOVAT,vypnut napriklad jeden den mobil a mat svoj program,kde sa uvolni a zabudne ze ma nejake pracovne povinnosti...Lenze to musi hlavne ON chciet,ty ho tam vsak mozes priviest a nez bude chciet zbit syna alebo silovo nieco ukazat synovi by som mu hodila bezecke veci s teniskami do hlavy,nech sa ide vybehat...Ked chce da sa vsetko aj vypnut mobil na jeden den...Len musi chciet...
@skorpik42 keď neuvoľní on sám, skor či neskôr on bude mat problémy a príde k vyhoreniu. Sám bude hľadať psychológa a ten mu jasne povie.. zvoľniť tempo. Prečítaj si o vyhorení... je to dlhšia cesta, na ktorej on už je. Treba zísť z kratšej cesty, pre dobro a zdravie celej rodiny. Nikde nie je normálne pracovať 24/7. A ak si to niekto mysli.. treba mu zaklopať na celo nech sa zobudí.
@skorpik42 ako je to často? a čo syn? bola si s ním už aj u lekára? ublížil mu? aké sú to rany? cez plienku, cez oblečenie, na holú? ostáva červená ruka dva dni na zadku?
@skorpik42 na nijakého odborníka títo nie je, chyba je v tvojom mužovi, musí sa ukludnit, 4r.dieta nie je tlupa debilov z roboty a on to musí pochopiť a ty vždy zasiahnuť.
Bohužiaľ, ten telefón sa nedá vypnúť, nakoľko musí byť pružný, čo sa reakcie na pracovné zmeny týka. Som presvedčená, že aj syn sa snaží svojim správanim na seba upútať pozornosť, ale muž to nevie spracovať. Syn je strašne tvrdá povaha po ňom a ide si svoje, je veľmi inteligentný a snazi sa dosiahnuť svoje. A keď je toho veľa, tak dostane po zadku. On deti miluje, o tom som presvedčená, preto sa pýtam na inú pomoc, lebo ja som sa už snažila zmeniť tento jeho postoj, a vydrží to vždy len nejaký čas.
to by som povedala aj ja, ak sa mu venuje malo, tak je si proste pozorost vynucuje niekedy mozno nestastnym sposobom, no tvoj muz by mal pochopit, ze sa mu aj napriek pracovnej vytazenosti proste musi venovat, bo pride cas kedy chlapec rezignuje a bude ho tak povediac prehliadat
@skorpik42 on to musi mat zvnutornene, rozumiet tomu co to s tym dietatom robi a co to moze rpbit s ich vztahom. Cize mozno aj nejake vzdelavanie - knihy, webinare, videa? Ale potrebuje sa naucit aj inak ventilovat - to sa tiez da svojpomocne ale pokial nie je nudza o peniazky verim ze investicia do seba ( do psychoterapeuta) by stala za to.
A k tomu pracovnemu vytazeniu.. skutocne by som bola na pozore, moze to mat vplyv aj na jrho zdravie a pod. Hladala by som moznosti aspon den dva do tyzdna nech ma tu pracovnu pohotovost na starosti niekto iny. Chapem ze je dolezity ale urcite nie nezastupitelny - kto robi jeho pracu ked lezi v 40, ide na svadbu, k moru?
@skorpik42 no raz ti fakt nevesta "podakuje". Ale k veci. Sadnut si s muzom, ze jeho spravanie je k synovi neprimerane a ze ho prosis, aby navstivil psychologa a zacal situaciu riesit, lebo nechces, aby toto bolo pricinou rozpadu vasho manzelstva a nechces, aby dieta malo traumu, ze ho vlastny otec bije. Psycholog mu poradi techniky, ako s tym pracovat. Kym sa k nemu dostane, mozete sa dohodnut, ze ked na neho pridu "nervy" na dieta, odide z bytu (napriklad vyniest smetie, zabehat si, ist nieco robit do pivnice atd.). Btw nenahraditelnych tu uz bolo... tak aj tuto stranku by mal prehodnotit.
@skorpik42 manzela velmi zastavas, on je dospely, vas syn je dieta... treba sa mu venovat a ked vidi, ze otec je doma,t ak samozrejme chce s nim byt, co je na tom tvrdohlave? Ja som na homeoffice roky a velmi casto, a tiez mi dieta pili usi ze nieco chce.. a nedostane za to bitku 🙂 Musi si uvedomt otec, u vas to bude asi naozaj neprimerane, ked nie si s tym spokojna. Lebo aj ja dieta vyhresim, aj na zadok par krat dostala, ale neriesim to vobec, lebo to primerane bolo. Nech si ide zabehat a zacvicit, ak sa potrebuje vyventilovat. A tiez si nemyslim, ze akakolvek profesia potrebuje byt 24/7 na telefone. A aj keby, tak mu realne nik 24/7 nevyvolava... tiez mame telefony 24/7 zapnute a to neznamena ze som na strune, ze niekto moze volat. ved ked zavola, tka zavola a bude sa riesit... to nie je dovod na celotyzdenny stres.
@skorpik42 otázka znie: ak aj nájdeš nejakú odbornú pomoc, bude tam chcieť tvoj manžel ísť? Tvrdé povahy len tak nepopustia a "maju vždy pravdu". Ďalej - nevyventiluje si manžel potom toto tvoje hľadanie na tebe? O ňom bez neho? Vie manžel, že zháňaš nejakú pomoc na jeho správanie voči synovi? Ak chceš predísť hádkam a ďalšiemu násiliu, najlepšie bude začať so synom.. Rozprávať sa s ním a rozprávať, kľudne, o otcovi o jeho práci o vás, dávať mu svoju pozornosť viacej trosku, keďže ešte mate ďalšie deti, malý si takto vynucuje pozornosť... Ak by si potom po svojich snaženiach sk synom aj napriek tomu videla, že to nie je ok, potom navštíviť odbornú pomoc detskú, a ak by aj odborník potvrdil, že malý je z toho čudný, a neide správnym smerom, ukázať papiere manželovi a porozprávať sa s ním o všetkom od A po Z... A poprip.potom mu dat ultimátum, že buď bude aj on navštevovať odborníka, alebo nech k synovi vôbec neide, aby dieťa nakoniec nemalo traumu z toho.. Neviem, či má rozumieš, čo tým chcem povedať.. Nevidím ani do vášho manželstva a ani ako sa správa manžel k synovi, ked "ma dobrý deň". Všetko toto musíš najprv ty sama s dieťaťom a potom dospelé u mužovi hľadať pomoc
@cukricek4 ja robím v štátnej službe, momentálne mám službu na RD, tehotná, k tomu 1,5r.syn,ďalší skoro pubertiacka, ale fest tvrdohlava balkanska povaha, a ver mi nikdy som si svoj stres nevybijala na svojich alebo cudzích deťoch... Muži sú v tomto trosku iní, než ženy, ale to sa nemôže ospravedlňovať ťažkou prácou a vyťaženosťou chlapa... To potom môže každá jedna mamička povedať, že je 24/7 nonstop v strese.. A najviac keď nedajbože dôjde na dieťa choroba...
Jednoducho hľadá pomoc nesprávnym smerom.. Najprv doma, u seba.. Neviem, ako by reagoval manžel, keby sa dozvedel, že manželka vyhľadáva pomoc pre neho bez neho

Prísny? Možno preťažený a ventiluje si nervy na dieťati. Cez víkend vypnúť prác. mobil a hotovo.