Prispievanie partnerov na domácnosť
Maminy aj nemaminy, potrebujem radu. Sme štvorčlenná rodina, ja poberám RP+prídavky na dve deti a partner pracuje /ako SBS 2-3 do týždňa mu vychádza zmena/ - keď je po nočnej tak celý deň prespí, keď je doma je pri PC. Na domácnosť prispieva sumou 200€ a finito - sám si platí benzín do auta aj prípadné opravy. Ja z toho platím 160inkaso /plyn,elektrina/, 15€ internet, cca20€ mobily + strava, drogéria, lieky, oblečenie - najmä pre deti, dva krát do roka platím vodu po 85€ a raz smeti 84€, poplatky do školy a školské potreby... Ja okrem toho ešte roznášam letáky, kamarátovi vediem účtovníctvo a sem tam niečo predám na bazárikoch. A pravdaže celá domácnosť aj deti je na mne. Keď ma už prejde trpezlivosť a vyletím, tak sa ešte dozviem, že on nás živý. Ja už som z toho na nervy... Vďaka za každý názor.
@stela01 to bol len priklad. SBSkar urcite zarobi menej, to je jasne. Ale aj keby zarobil kolkokolvek, zrejme by jej nedal dobrovolne viac penazi. Toto ja poznam, moj otec je taky. Ci zarobil 1500, ci 200, furt dal do domacnosti len 100 a este nejaky nakup. To mas take typy. A to ma serie.
@viera27 osobne s tebou veľmi suhlasím.
Ja som viac než poučená z prvého manželstva , dostala som taku facku od života , ktoru mi exmanžel sprostredkoval že až .
Ja už na také : " ale miláčik , to by som nikdy neurobil , hádam mi neveríš ?" ani nereagujem.
Všetkým žená ktoré tak bezmezne veria svojim mužom chcem len povedať , nebuďte také sprosté aká som bola ja 🙂
@viera27
@maminuska život je nejlepší učitel...? 🙂
Jináč moje máma má s manželem taky rozdělené účty a opravdu to z jeho strany chápu, ona co má to utratí a doma není co jíst... On jako její manžel jí platí nájem (hodně), přispívá na stravu a ještě na střídačku dělají velký nákup, dle potřeb, máma taky neví kolik má plat 😉 Jsou i situace kde je to jediné řešení 🤐
a 200 EUR prispievať na domácnost a dve deti je veľmi málo , skutočne.
To aj samotné výživné by sa približovalo danej sume a to by ešte aj autorka nemusela živit manžela.
Ono je skutočne veľa takých chlapov , ktorý manželke vydeľuju peniaze . Ja úplne bežne počujem u svojich bratrancov, kamarátov hlášky typu :
" Bude mať vodičák keď si naň zarobí ( žena na materskej ) "
" Auto do ruk žene nedám , ešte " by mi ho " rozbila" ( auto kupené počas manželstva )
" Manželka s deťmi k moru nejde , idem iba ja, nebola schopná našetrit sebe a deťom ! "
Preto je veľmi dôležité aby žena zvážila s kým bude mať deti , ako sa bude financovat domácnosť a aby od takýchto mužov dala ruky preč.
@stela01 Ano, ale já třeba chci ty ustupky i z druhé strany, ono když pořád couváš, jednou narazíš do zdi... U nás to funguje, když se něco nelíbí jednmu z nás, tak to řekne, vše řešíme spolu, jednou jsme rodina tak není na místě dělit si starosti... Čím více se v rodinách komunikuje, tím méně je v nic problémů/nedorozumění 😉
Len je veľká škoda že tieto vedomosti mám až po funuse 😠
@stela01 áno nie všetko vychádza vždy v živote v súlade so zákonom a na to ten zákon je aby sa človek mohol domáhať nápravy. (Stáva sa i, že finančné hospodárenie manželov musí nakoniec upraviť súd, to je už potom ale naozaj skôr na zamyslenie, či to má význam také manželstvo, že manželka musí žalovať manžela).
Uviedla som to preto, aby si to partneri uvedomili, že keď takto manipulujú so svojimi partnerkami z pozície sily že oni sú tí čo hlavne zarábajú peniaze, nie sú v práve, keď len oni sa cítia byť povolaní rozhodovať čo koľko dajú.
Ja si to neviem predstaviť deliť peniaze na moje a tvoje. Nikdy sme to s mužom takto neriešili. Sme spolu 12 rokov a každá koruna ktorá prišla do domácnosti bola vždy naša.
Viem presne koľko zarába muž,ja mu zakladám výplatné pásky a platby cez IB robím len ja, takže mám presný prehľad o jeho peniazoch a ja mám momentálne rodičovský, takže si ani neviem predstaviť, že by sme to mali riešiť, ty si plať zo svojho a ja zo svojho...
Boli časy keď som veľmi pekne ja zarobila, ale vôbec som neriešila, že toto sú moje peniaze na domácnosť dám určitú čiastku a zvyšok je môj a takisto aj muž, chodí aj na fušky a vždy sa doma spoločne dohodneme čo s tými peniazmi urobíme. Niečo odložíme, niečo minieme, ale vždy to riešime spolu.
Takže si neviem predstaviť, e by muž zarobil 1000 E a mne by dával na domácnosť 100 E. Proste koľko je treba toľko sa minie...veď je to spoločná domácnosť, naše deti....
mne sa az hnusi v manzelstve ponatie moj ucet tvoj ucet,tvoje peniaze moje peniaze,my mame dva ucty a su nase spolocne on si zobere na cigarety ja si zoberem na kadernicku a pod.a aj ked nevychadzame obcas,vie kde su tie peniaze,vie aka je doba a ze nezaraba majland,ale aby nas vydeloval tak to teda prr.Taky chlap mi je na dve veci.A napadlo by ma ze mu az tak na nas nezalezi.Toto sa stalo mojej mame ze tatko jej daval 4000sk a starala sa o 4 deti a on chcel este kazdy den mäso,vsetko mu to trpela,az nakonec si nasiel fuchtlu,uz su rozvedeni a mamina stastna.
@stela01 Ja neviem koľko robí príjem teraz na SK rodičovský príspevok a prídavky na 2 deti, ale teraz neviem z hlavy či sa to berie ako výlučne príjem matky, alebo sa to berie ako príjem oboch rodičov pre ich deti.
Ak by tak bolo, jeho plat a všetky tie prídavky s rodič. príspevkom sa spočítajú vydelia dvomi a to čo vyjde - tá polovica je teoreticky jej príjem. Ale to neznamená, že ona sama má ťahať domácnosť.
Ak by ten jej chlap nechcel pristúpiť že on sa živí sám a ona nech sa živí sama, tak potom by sa mali vypočítať náklady na vedenie domácnosti a úhrady spojené s užívaním domácnosti, vrátane nákladov na deti, a potom vydeliť dvomi.
Rozdiel ktorý by ostal každému po odpočítaní týchto nákladov by činil ženine aj mužove vreckové pre vlastné potreby.
A okrem toho keď robí 2-3 krát do týždňa, to si v pohode môže nájsť ešte nejakú robotu, na stavbe, alebo tak....
Veď to sa v pohode dá....
My sme stavali dom a takisto peniaze chýbali muž robil dennú, nočnú dva dni voľna a cez tie dva dni nič nespal po nočnej a chodil na fušky a tak zháňal peniaze čo chýbali...chlap má vždy vačšiu šancu nájsť si robotu ako žena..
@stela01 Tak ale potom žiť s takým vychc..... je masochizmus, nech sa na mňa nikto nehnevá. Pokiaĺ si nedá povedať ani potom čo sa mu vec podá po právnej stránke (niektorí sa potrebujú fakt len uvedomiť) a on si aj tak bude trvať na svojom, už len preč od takého...ako to tu niekto napísal...vyžírka chlap
@stela01 Keď sú deti jeho, zápis nezápis, to je jedno, ak si mala na mysli, že sa bojí, že ju bude s tým vydierať.
Podanie návrhú na súd o určenie otcovstva nestojí a nebude stáť dotyčnú nič, pokiaľ má istotu, že on je otec. Pokiaľ sa bude brániť priznať, šup súd nariadi DNA testy, a keď sa preukáže že je otcom, všetky súdne trovy a nákjlady na test bude znášať on.

@aspinka No mě by ta vyčleněná částka nestačila ani na hypotéku 😒 Ale u nás třetí bude a když to půjde i čtvrté, jak nám budou ubývat splátky spoření a úvěrů, budou přibývat dětí 😀 😀