Prispievanie partnerov na domácnosť
Maminy aj nemaminy, potrebujem radu. Sme štvorčlenná rodina, ja poberám RP+prídavky na dve deti a partner pracuje /ako SBS 2-3 do týždňa mu vychádza zmena/ - keď je po nočnej tak celý deň prespí, keď je doma je pri PC. Na domácnosť prispieva sumou 200€ a finito - sám si platí benzín do auta aj prípadné opravy. Ja z toho platím 160inkaso /plyn,elektrina/, 15€ internet, cca20€ mobily + strava, drogéria, lieky, oblečenie - najmä pre deti, dva krát do roka platím vodu po 85€ a raz smeti 84€, poplatky do školy a školské potreby... Ja okrem toho ešte roznášam letáky, kamarátovi vediem účtovníctvo a sem tam niečo predám na bazárikoch. A pravdaže celá domácnosť aj deti je na mne. Keď ma už prejde trpezlivosť a vyletím, tak sa ešte dozviem, že on nás živý. Ja už som z toho na nervy... Vďaka za každý názor.
@stela01 možno na to prišiel tak že takto vydeľoval rodinu jeho otec, alebo sa bavili s kamarátmi. Tak ako niektoré ženy tak niektorí muži sa nemaju ženit a nemaju byť radšej rodičmi .
Každý normálny chlap považuje za svoju psiu povinnosť sa o manželku a deti postarať , zabezpečiť im aspoň základný a nutný životný štandart.
Ale ak niekto svojvolne a s plným vedomím týra svoju partnerku tým že jej na život nedáva dostatok financii ( a podotýkam mohol by ) a nech je to už z akýchkoľvek pre neho "ušľachtilých" pohnutok ( trebárs aj typicky chlapská výhovorka - nech sa naučí šetriť 😠) , nie je partnerom a manželom.
Existuje aj ekonomické týranie a kedysi som čítala k tomuto príspevok, kedy manžel povedal žene ked od neho pýtala penaze na nové topánky , lebo staré už mala deravé tak jej poskytol radu , že si ich má zvnútra oblepit igelitom a potom vystlať novinami .
@maminuska za prvej republiky (pred rokom 1948) bol muž dokonca zo zákona povinný ženu živiť primerane svojmu postaveniu. To jest, ak bol muž solventný podnikateľ, alebo nejaký profesor atď. tak žena mala nárok držať si napr. slúžku,ˇmala nárok kupovať si šaty primerané jej postaveniu (čiže vrátane drahých kožuchov, rób a pod. bez toho aby to manžel mohol pripomienkovať) "Obyčajnejšie" ženy mali nárok obliekať sa za "manželove peniaze" primerane postaveniu, avšak ani tie nemohli ich manželia nechať chodiť OTRHANÉ.
No a okrem iného, keď už žena musí riešiť takéto existenčné otázky so svojím mužom, ktorý vedome odmieta prispieť na základné životné potreby svojich najbližších, tak potom tu už fakt nie je dôvod prečo čakať so súdom...
Myslím, že nejaká láska tam už byť nemôže, teda ja by som už lásku k človeku ktorý sa takto správa určite necítila...teda niežeby vzťah bol o peniazoch, ale myslím si, že zabezpečiť si rodinu je tá najbežnejšia vec... A pokiaľ je chlap taký hajzlík, že mu to je jedno, tak nie je o čom. Nech sa to aj ťahá, veď on potom bude musieť vyplácať peniaze spatne...
@vivusika podla mojho nazoru sa da toto definovat uz ako psychicke tyranie... To, ze sa k tebe takto chova, tak to je vrchol. Ty nevies kolko zaraba? Ste manzelia, mate 2 deti. Nebola som v tvojej situacii, takze neviem ako poradit, nechcem ani mudrovat, ale vobec sa mi nepaci, ze existuju chlapi, ktori su takyto k zenam, doslova ta to musi deptat. To nema k tebe uctu. Ja mam teda nastastie doma chlapa, este nie sme ani zobrati, ale o svojom prijme sa vyjadri vzdy, cokolvek potrebujem alebo chcem, nema problem mi dat, ci sa to tyka domacnosti alebo niecoho ineho, taku istu spatnu odozvu mu ponukam aj ja. Ked nema, dam mu, ked ja nemam, da mi. A to sme teda neni ziadni bohaci a ja som na rizikovke a mam polovicu platu uz. Viem, ze vzdy sa mozem s nim dohodnut, porozpravat o vydavkoh, vzdy je ustretovy. O vsetkom sa informujeme. Je to taka vzajomna ucta. Co robit, ked ty mas takeho muza, ktory je presny opak? Ako som citala, skusila si viacero moznosti, ides na to rozumne, ale on sa nechyta. Co tak mu pohrozit rozvodom??? Potom by ti uz musel inu ciastku platit.
Len nevolit Mor ho, lebo je to v nasom zakonniku trestne 😉
@vivusika nečítala som ani jeden príspevok, čo ti radia baby, alebo aký majú názor....
napíšem ti len jedno....
neper mu (nech si kúpi práčku, prášok)
nevar mu (nech si kúpi chladničku a robí si do nej zásoby zo svojho)
vyúčtovanie vody, elektriny, plynu si pekne podeľ podľa členov domácnosti a svoju čiastku nech si zaplatí
neplať zaňho smetie
vypočítaj mu čiastku za nájom
na každé dieťa mu vypočítaj "alimenty"
pekne zrátaj, predlož účet a nech si tú svoju výplatu strčí vieš kam....
Prepáč, že to napíšem takto otvorene (snáď sa ťa to nedotkne, nemyslím to osobne, ale všeobecne...) ale niektorí chlapi sú nechutné hovädá, ktorí žijú ešte v dobe, keď mlieko stálo tri koruny a rožok 10 halierov....
@vivusika a myslis, ze tomuto sa este hovori manzelsky vztah? Jeho nezaujima z coho to zaplatis, jeho nezaujima co budu jest deti, jeho nezaujima nic okrem seba..... Prepac, ale takyto chlap by prestal zaujimat mna (teda na tvojom mieste)... a to velmi rychlo. Pokial si sa s nim snazila o tom rozpravat a skoncilo to vzdy hadkou, myslim, ze nezmozes uz nic. Je to proste druh chlapa, ktory ked nechce, tak proste nechce a nepohnes s nim nicim. Ani tym, ze nebudes varit, prat, zehlit. Nebude navarane alebo navaris nieco "nejeditelne"? Pojde sa najest do restiky, k mame alebo kamkolvek. Nebudes zehlit? Väcsine chlapov to nevadi. Nebudes prat, operie mamicka....A ty budes este aj mrcha, ktora mu to nespravi. Prepac za tvrde slova, ale z mojho pohladu, ak chces prezit a nezivit ho je jedine mozne riesenie bud rozvod alebo vyzivne na seba a deti. 😒
no tak teda a co robi zo zvisnymi peniazmi?mate to teda divne podelene unas to funguje ze vsetko su nase peniaze a o kazdej korune vieme obaja tak ako pisali baby neprala by som, nevarila prenho a ak by sa mu nepacilo pekne by som mu pohrozila ze si dam sudom urcit alimenty ktore mimochodom mozu bit aj 150€ na 1dieta.a naklady na byvanie nech si hradi sam tiez na polovicu taktiez strava ...to co ti dava niesu peniaze na stravu a najom alôe maximalne tak alimenti na deti!ak by mi nieco povedal jasne by som mu povedala nech sa stara sam peniaze dal len na deti!
@nibiru vieš, to je ťažko. My nie sme zobratí, žijeme spolu 12 rokov v dome po mojich rodičoch, ktorý sme spoločne prerobili a upravili na naše potreby. Keď sa deti narodili, tak som si požiadala o určenie výživného na ne a minulý rok o zvýšenie. Súd určil 40 na dcéru a 30 na syna 😖
@viera27 no co sa tyka zrovna oddelenych uctov, tak ti napisem jeden velmi nepekny priklad, ze preco je to napriklad dobre... nedaj boze jeden z partnerov zomrie a banka zvycajne v takom pripade ak aj su dvaja vlastnici ucet zamrazi a pozostaly partner nema na nejaky cas kym obeha vsetky papierovacky okolo toho vobec pristup k svojim peniazom, toto zazila mama mojej spoluziacky zo strednej ked jej pri nehode zahynul otec, veru nic prijemne... nie som odporca spolocneho uctu, ale tam kde to funguje, tak to vie fungovat aj bez toho, nie je to nevyhnutne...
@vivusika v tom prípade, že je to tvoj dom, tak ho môžeš hocikedy poslať kadeľahšie. Síce je pekné, že ti pomáhal dom prerábať, ale žiaľ preňho nie ste zobratí, takže je to tvoje a to, že on investoval hold smúúúla.....tak mu treba, má sa starať, možno je to hnusné, ale to čo robí on je hnusné tiež, takže tak....skús ísť naňho tvrdo a buď sa spamatá, alebo pobalí...
No a když se pobalí tak bude mít ještě o 130€ méně... No nevím, ale nejlepší by bylo nějako ho přesvědčit, o tom že částka kterou on dává není ani tolik co dáváš ty a prostě je to málo, ale jak, když to do teď nešlo, to ti neporadím 😒
Áno bude mať menej, ale keď súd určí výživné, tak sa to vrááti. A teda presviedčať ho, prosiť sa ho a podobne, to by som fakt nemusela...veď keď to nepochopil za 12 rokov, pochybujem, že teraz ho odrazu osvieti, uvedomí sa a bude jej dávať peniaze...to sa možno deje v rozprávkach, ale v skutočnosti v jednom z 1000 prípadov a @vivusika sa určite snažila milionkrát o debatu. Hodiť to na fórum, bolo zrejme to posledné, keďže s ním nie je rozumná reč a chce počuť názor iných, takže tak
bohužial tu ťažko radiť pri takýchto mužoch. keby sa aj rozviedla alebo by dala návrh na výživné, tak pri takýchto mužoch ťažko dostanete viac...
naschvál budú mať na papieri nízky príjem, len aby nemuseli platiť viac.
ešte k tým oddeleným účtom, ak je muž takýto mierne povedané sebec je jedno či by mali spoločný účet alebo nie, keby aj mali spoločný, tak by tiež nemyslel viac na potreby svojej manželky a detí a veľkú časť spoločných peňazí by minul na svoje výdavky typu posedenia s kamarátmi, alkohol, cigarety.
a možno by to bolo ešte horšie, lebo takto aspoň vie, že koľko peňazí má na mesiac a ked je to aj málo, vie si to rozdeliť, prípadne použiť nejaké rezervy .pri spoločných peniazoch by možno kvôli manželovým "potrebám" nebolo na konci mesiaca ani na základné potraviny.
naozaj záleží len na charaktere muža, nie na tom či majú spoločný účet a peniaze alebo nie.
@vivusika to je strasne male vyzivne, ak pracuje. Co on bol vtedy nezamestnany???? Ved vyska minimalneho vyzivneho ak je nezamestnany alebo invalid je 26 Eur. Ak je zamestnany, situacia sa radikalne meni!!!! A to nevravim, ze by mal prispievat aj na teba ak si na RD 😉
@dada1212 mozno od neho nedostane viac, ale bude mat o jeden hladny krk menej. A to taky chlap "zozerie" dost 😀 , menej vydajov za energie atd.

@maggie2 Kazdy sa ucime na vlastnych chybach