Prispievanie partnerov na domácnosť
Maminy aj nemaminy, potrebujem radu. Sme štvorčlenná rodina, ja poberám RP+prídavky na dve deti a partner pracuje /ako SBS 2-3 do týždňa mu vychádza zmena/ - keď je po nočnej tak celý deň prespí, keď je doma je pri PC. Na domácnosť prispieva sumou 200€ a finito - sám si platí benzín do auta aj prípadné opravy. Ja z toho platím 160inkaso /plyn,elektrina/, 15€ internet, cca20€ mobily + strava, drogéria, lieky, oblečenie - najmä pre deti, dva krát do roka platím vodu po 85€ a raz smeti 84€, poplatky do školy a školské potreby... Ja okrem toho ešte roznášam letáky, kamarátovi vediem účtovníctvo a sem tam niečo predám na bazárikoch. A pravdaže celá domácnosť aj deti je na mne. Keď ma už prejde trpezlivosť a vyletím, tak sa ešte dozviem, že on nás živý. Ja už som z toho na nervy... Vďaka za každý názor.
Cauky,ani ja neviem kolko moj drahy zaraba,je mi to aj jedno lebo vsetko plati on-okolo domacňosti a aj na potraviny dava penazky,sem tam zakeca ze ho stojime vela 🙂 a ja mu vzdy na to odpoviem (laska to su iba potraviny co platis,ale kukni sa k sebe do dielny a uvidis tam tolko blbosti co si ty kupis,vazku,mikroskop co lezi a prasi sa na nu a ine hluposti 🙂 a potom je uz ticho a aj k potravinam ked on ide na nakup kupi tolko hluposti co rozbali a nespapa :( a ja to potom vyhodim akorat do kosa) hned je ticho)
Moja RP chodi k nemu na ucet, a ja mam kartu s ktorou platim a nebo mu poviem ze potrebujem korunky tak da 🙂
Musi lebo ja sa staram o nase deti a o domacnost...
Nemozem sa stazovat mam dobreho muza a deti tatinka 🙂
@dada1212 ale povedz odkiaľ to tí chlapi berú 😒 takéto jednanie.
Či je to od prírody ten majetnícky vzťah k svojej " samici " a snahu si ju udržať takto cez peniaze ( ako napríklad moj otec ) , alebo je to fakt čisto egoizmus a sebectvo najhrubšieho zrna veď tu sa ani o rodine v tvojom prípade nedá hovoriť. To je fakt taký smiech cez riadne slzy, skoro ako hrachy, povedať že ma rodina vyjde na smiešnch 150 Sk ( ešte v starom ).
Ako a čo robia tí muži s tými peniazmi , ktoré su akože jeho ? Toto mna by veľmi zaujímalo .
Na inom portáli (veľmi podobnom tomuto ) som tak pred dvoma rokmi čítala príbeh tiež jednej neštastnej mamičky s dvoma deťmi , ktorá písala ako ju jej manžel vodí po obchodoch značkových a kupuje si na seba veci a ona tam stojí s deťmi ako chudera a pozerá na neho ako si to skúša. Stojí tam oblečená vo veciach so seknhandoch , deti tiež a pozerá ako si on kupuje rifle za 150 EUR a ešte jej aj ironicky povie že keď si na seba zarobí tak môže mať aj ona. Samozrejme že bola na materskej. Keď sú v meste tak sa prechádza sa s deťmi pred reštikou a čaká na muža kým sa naje , lebo ona si to nie je schopná zaplatit.
Keď som to čítala , bolo mi zle a oči ma štípali ako hrom . Zle z toho neskutočného hnusu , kam až je schopný zájsť ten druhý partner ktorý je vo výhode a u nás v našich končinách je to v drvivej väčšine chlap.
Ja by som sa len chcela spytat, kto uci nasich chlapcov (buducich muzov), takymto moresom, aby vydelovali svojim manzelkam (a detom 😠 )peniaze?
Rodicia, porozmyslajte...... urcite to vela z nich skusilo na vlastnej kozi, ked aj ich otec vydeloval mamu....
Smutna "intelektualna" zaostalost....
Este raz, neda mi, ale tie zeny si za to mozu same, ze dovolili sa dostat do takej situacie, potom si este s takym jedincom urobit deti a nakoniec to este zvaluju na deti, ze ostavaju vo vztahu "kvoli detom". Prave kvoli detom by sa mali vzchopit a riesit. To je aky priklad pre syna a pre dceru, ked matka so sebou necha zametat?
Uz tu bolo niekolkokrat spomenute, zo zakona sa prijem manzelov spocita a deli na polovicu. Rodicovsky prispevok nie je urceny na vyzitie rodiny ani matky, ale na "prilepsienie" lebo deti predstavuju zvysene naklady, tak aby to trochu pomohlo odlahcit rodinny rozpocet. Nie je to "prijem" rodica na materskej.
@skeptik súhlasím s tebou o tom rodičovskom príspevku,tým sa to riešiť nedá, keby mal ten príspevok taký, aby sa matka na materskej nedostala do takej situácie a bola finančne nezávislá, tak to si ani nechcem predstaviť, že o koľko by sa zvýšila u istej skupiny pôrodnosť a najsmutnejšie na tom by bolo to, že tie príspevky by u dosť početnej skupiny, ktorá by to najviac využila išli na všetko, len nie na to dieťatko.
súhlasím tiež s tým, že nie je dobré v takom prostredí vychovávať deti, akurát nesúhlasím v tom, že si môžu za to samé. často sa takéto problémy začnú napríklad až počas materskej alebo po pár rokoch vzťahu.
@maminuska takýchto mužov fakt ťažko pochopiť, to by aj mňa zaujímalo, že kde sa to v nich berie a prečo sa tak správajú. prečo aj napriek tomu, že tie deti chceli, tak doprajú iba sebe, prečo si ani trochu nevážia partnerku, ktorá nie je doma kvôli tomu, že by bola lenivá, ale sa celé dni stará aj o ich malé deti...
@skeptik mas uplnu pravdu,ale ja to vidim tak, ze tie zeny sa svojich muzov boja....ine vysvetlenie nevidim....
snad sa boja nasilia, alebo maju naozaj strach zacat same. nie kazdy ma take sebavedomie, ze dokaze odist.
ja to neospravedlnujem, len sa snazim pochopit.
zena, ktorej niekto od detstva udupava sebavedomie, zacne sama nakoniec o sebe pochybovat...a dalej na tom pracuje manzel.
co sa tyka tych tehotenstiev, casto za to moze velka religiozita casti Slovenska a dokonca strach zeny pred odmietanim sexu a pod....casto je zena priamo v manzelstve znasilnovana, ale ona to tak nechape. mysli si, ze musi plnit svoje manzelske povinnosti...
nuz, je to velmi siroky problem...
@dada1212 muzi - tyrani tak jednaju z roznych dovodov. najdolezitejsie vsak je, ze obet je ten, kto sa nevzoprie.
slabe, poddajne zeny, tychto muzov priam pritahuju. sebavedoma, sebaista zena, by takeho chlapa hned kopla do zadku!
casto sme o tychto veciach diskutovali aj s @bodka70 v teme Feministky.
@filipal
krasne napsane... 😉
znasilnene telo je bolest mentalni i fyzicka...ale
ale snad jeste horsi je, kdyz nam nekdo vedome "znasilni" nase sebevedomi...a dela to systematicky, ucelove, zamerne...
proc je horsi prave toto? protoze nasili neni videt, ma sice dusledky a nasledky(ale bez "krve"), a jen tezko se daji prisoudit a odsoudit vinika...pokud tedy neni jeho stav prilis viditelny... 😒
ked uz sme to tak nacali, tak naozaj by ma zaujimalo, ci sa zeny miluju so svojimi muzmi len ked chcu....
mozno sa niekto k tomu vyjadrite.
@filipal
Pekna nahoda, Tva otazecka, prisla zaroven s mou odvahou..😉
...uz jsem to nevydrzela a dostala odvahu to napsat do statusu..
Odpoved na Tvou otazku:
Ja se miluju jen kdyz chci ja, ale je to uz velmi sporadicke..
Me sny mi nabouravaji sexualni identitu...touzim opet citit sve telo vibrovat a vystavet ho chveni....vidim ve snu muzske telo a prala bych si,aby patrilo memu muzi...moc bych si prala obnoveni tohoto pocitu prave s nim,ale vim, ze to neni lehke a na intimnosti v teto podobe bohuzel neni "cas"...hlava neni cista a tudiz chybi cisty motor ...touha zustava...ale nevzdava se.. 😉
p.s. doufam, ze jsem uspokojila tvou zvedavost 🙂 😉
@filipal ci sa zeny miluju len ked chcu si sa pytala. Ja by som to mozno este trosicku upravila: Ci sa zeny miluju len z lasky?
Lebo aj ja sa nepriklad nie vzdy chcem milovat, ale to suvisi s mojou nizsou sexualitou. A vtedy sa milujem len kvoli tej blizkosti a intimite, nie preto ze sa mi chce.
Ale ty si zrejme hovorila o zenach, ktora sa miluju "pod natlakom". Ci uz aby dobre bolo, nech manzel za inymi nebeha, partner si to vynucuje atd atd. Jednoducho tie silou vynutene milovania.
@irriss moj prispevok nebude plny lyriky ako tvoj, ty si majsterka poezie textov 🙂 🙂
....ja som skor pragmatik. 😉
a milujem sa skoro vzdy, len ked chcem ja. ale niekedy snad preto, lebo vidim tuzbu a nemam to srdce odmietnut....nikdy vsak nie som nutena...
a tie sny.....och rano sa neviem hodinu spamatat....
dik za uprimnost! 😵 😵
chcelo by to zalozit novu temu.
@viera27
nejako tak, ako pises v poslednom odstavci, ale zas neberu to celkom ako natlak, ako znasilnovanie ale ako svoje urcite povinnosti. mozno nad tym ani neuvazuju....neviem to celkom presne vyjadrit,
napadlo mi to v suvislosti s tym, ako pokorne prijimaju ekonomicke vydieranie a svoje podriadene postavenie v rodine,
@filipal
Jsem pro..ale chtelo by to az rano, musim varit!!! 😀 😀 😀 😀 😀
Ted mi prisla dcerka z basketu😉..s takovym tematem hrozi, ze tu vsichni zustanou o hladu😉
...to Tve doplneni je asi i u nas...i kdyz to pricitam k tomu, ze i ja chci, jelikoz opetuju...
Ona "touha" se to da rozclenit a rozvetvit na hooodne okolnosti..ale dokud zapojime srdce, tak je snad vsechno v poradku..
Horsi by bylo mluvit o "soucitu"..ale to chce vazne tema...a asi do Volne Diskuse.. 😉 tady jsme mimo..
i kdyz ne tak daleko od tematu..protoze o "prispivani" je rec stale ale z druhe strany.. 😉
Jináč já znám osobně jednu ženu, co "potřebuje" být, dá se říct týrána, ona není schopna se rozhodnout sama za sebe, je na partnerovi závislá, každé jeho rozhodnutí bere hned za své, nemá potřebu se vzepřít, nebo něco dělat podle svého. Ona prostě chce být ovládána (má to zřejmě co dočinění s tím jak vyrůstala, ale...) a rozhodně není jediná, je spoustu žen/lidí co potřebují aby je někdo ovládal... ☹
No my máme spoločný účet, kde nám chodia všetky peniaze, odchádzajú z neho všetky platby, platíme z neho všetky nákupy a nejakú hotovosť vždy vyberieme a kto kolko potrebuje toľko si zoberie, takže úplne v pohode! Zatiaľ sme spokojní a bez problémov. 🙂
@vivusika Máš môj obdiv, že dokážeš hospodáriť z tak málo peniazmi. Môj manžel mi dáva tak 400-500 eur mesačne, niekedy viac. Môj RP ide celý na úver za byt. Ale samozrejme aj ja si vypočujem, že veľa míňam. Pritom všetko ide len na veci okolo bytu, potraviny, dogériu a oblečenie pre synčeka. No skrátka chlapi nemajú ani najmenšiu predstavu, ako je dnes všetko drahé. V obchode si kúpia akurát 4 rožky a pohár zavináčov, ale to nie je celá kuchyňa. A hlavne keď je v rodine dieťa, tak sa musí variť a nie byť na studenej strave a polotovaroch.
toto je pre mna dost nepochopitelne, ako moze niekto nevediet, kolko zaraba partner s ktorym zijem a otec mojich deti????? preboha..my mame 2 ucty, z manzelovho ide hypo, poplatky za byt, internet, jeho poistka, telefon, cesta do prace atd., z mojho moja poistka, tel. a veci pre drobceka a stravu plati ten kto zrovna nakupuje alebo ten kto ma peniaze na ucte este:D
ako keby som mala platit ja hypo, byt z materskej, tak mozem ist rovno na ulicu, ze takych chlapov hanba nefacka
a baby fakt sa cudujem ze to trpite..ja som si s mojim vyjasnila tieto veci este ked sme spolu chodili....
@filipal ,
@irriss , áno je to širšia problematika, veď všimnite si, ako často v tejto diskusii (aj na tejto strane 😉 ) zaznieva slovné spojenie "manžel mi dáva peniaze". Ako veľmi je v povedomí všetkých (žien i mužov) zafixované, že príjem manžela je JEHO príjem, ktorý ON dáva (či nedáva) a podľa toho sa hodnotí, či je alebo nie je dobrý partner, je to na jeho dobrej vôli, či sa s ním podelí alebo nie. Darmo zákon hovorí o spoločnom príjme, realita a vnímanie spoločnosti je niekde inde. Áno, sú rodiny, kde sa to, že ide o spoločný príjem a to, že rodičovský príspevok a "materská" nie je plat ženy berie ako samozrejmosť, o ktorej netreba ani diskutovať. Bohužiaľ, ešte stále ich je málo.
@locko007, áno je obdivhodné, ak žena dokáže hospodáriť s tak málo peniazmi. Je však skôr poľutovaniahodné a smutné, ak dôvodom na šetrenie nie je celkový nízky príjem rodiny, ale ekonomické týranie "zarábajúceho" partnera.
@bodka70 presne bodi.
to som si vsimla davnejsie na tomto fore, lebo inak to s kamoskami nerozoberame, takze som ani netusila .... ze ako casto je rozsireny ten model hospodarenia... "Muz MI DAVA nejaku ciastku na domacnost... a zvysok SVOJHO prijmu si necha..." samozrejme ten "lepsi" chlap da viac, a ten horsi je skupan a da menej. Ja to vidim tak, ze ten spravny chlap
ma so zenou SPOLOCNE prijmy a ten ehm nie spravny, ten vydeluje, nezalezi na ciastke, ide o princip...
naivne som si myslela {podla seba} ze normalne je mat spolocne peniaze, vsak muz su "jedno telo a jedna dusa" tak preco nie aj "jeden prijem" ? 😎 😉
@jolinka , áno i keď aby nedošlo k nedorozumeniu, ja pod spoločným príjmom myslím tú "mentálnu" úroveň, ako partneri vnímajú svoj spoločný vzťah, nie ani tak fyzické prejavy príjmu. Na fyzickej úrovni môže nastať situácia, že partner mi "dáva peniaze", v zmysle toho, že fyzicky mi ich dá do ruky, alebo ich prevedie na nejaký účet. V tomto zmysle nemusí mať rodina spoločný účet, či účet, na ktorý majú fyzicky obaja partneri prístup. Niekedy spôsob hospodárenia či spôsob podnikania niektorého z partnerov čisto z praktických či ekonomických dôvodov vyžadujú určité fyzické oddelenie peňazí, ale toto nepovažujem za "oddelené" financie.
Ja to beriem tak, že medzi partnermi môže nastať diskusia ohľadne toho, kto koľko pracuje, kto aké práce vykonáva, bez ohľadu na to, či sú zaplatené alebo nie. Môže nastať situácia, že niektorý z partnerov nadobudne pocit, že robí viac ako ten druhý (čo je značne subjektívne) a hlavne sa to stáva u neplatených prác v domácnosti a okolo detí. Kedže prácu "zvonka" môžeme akosi kvantitatívne merať či hodnotiť podľa výplatnej pásky a "domácu" prácu, ktorá sa robí stále dookola akosi menej vidno 😝. Ale táto diskusia by mala smerovať skôr k vyrovnaniu pomeru práce a oddychu u oboch partnerov ako ku vyrovnávaniu cez peniaze (ty akože menej robíš, tak ti zo "svojich" peňazí dám menej).
V tomto zmysle, ak partneri tvoria skutočnú rodinu, ich príjem má byť spoločný. Kto chce súkromníčiť, nech si založí živnosť alebo s.r.o. Alebo potom nech umožní aj svojej partnerke byť "súkromníkom" a nechá si vystaviť "účet" za všetky tie uvarené večere, vypraté a vyžehlené prádlo a starostlivosť o spoločné deti. To by mnohí muži zistili, že zďaleka nie sú "živitelia" rodiny a mnohé ženy by došli k záveru, že doteraz boli len veľmi slabo ohodnotené slúžky.
Lebo taká tá klasická situácia že muž-živiteľ pracuje "vonku" a žena je na materskej a pracuje "doma" znamená len to, že obaja pracujú v prospech rodiny, pričom jeden prospech znamená fyzický príjem peňazí a druhý prospech je v podobe vykonanej nevyhnutnej práce okolo detí a domácnosti, ktorý ak by nebol urobený, tak by rodina utrpela ujmu - buď by sa znížil komfort rodiny (neporiadok, zanedbané deti...) alebo by sa znížil príjem rodiny (za dané práce by sa muselo zaplatiť - reštaurácia, profesionálne upratovanie, opatrovateľka detí atď....). Takisto ak už žena pracuje a má o niečo nižší príjem ako partner, je takisto spravodlivé, aby bol ich príjem spoločný, lebo na nižšom príjme ženy sa podieľajú práve tie roky, ktoré strávila doma - nižšia uplatniteľnosť na trhu práce po MD, skrátený čas na budovanie kariéry, nižší plat, ktorým často zamestnávateľ postihuje ženu za to, že buď pôjde na MD (na začiatku kariéry), alebo že viac času strávi s deťmi aj po MD (choroby detí, vyberanie detí zo škôky, školy atď.).

ja to tiež poznám z rodiny, otec celé roky platil len polku inkasa, stravu len sebe a raz za mesiac kúpil do domácnosti kilo cukru, po kile múky, olej, kávu a to bolo asi tak všetko.
ked ostala matka bez práce, tak som ju musela živiť ja, hoci som vtedy ešte študovala, bola vtedy chorá, čakala ju operácia, živila som ju len ja a mala som čo robiť aby som jej začas platila aspoň dobrovoľné nemocenské poistenie a aby potom, ked bola pn a neskôr na liečení, dostala aspoň niečo.
pred pár mesiacmi som mu to pri jednej hádke povedala, jeho reakcia niečo v zmysle, že sa staral, však vždy kúpil tú múku, cukor, olej a tak.
podľa neho sme mali na mesiac vyžiť z toho, čo som písala hore že vždy kúpil.najviac ma na ňom štve, že on si chybu neprizná a čo sa týka vzťahu k nemu, tak samozrejme, že to ovplyvnilo môj vzťah k nemu a preto sa on cíti ešte ukrivdený že prečo nemám k nemu nejaký úžasný vzťah.