Priznať zvýšenie platu manželovi alebo nie?
Mame dve deti, a kedze manzel odmieta byt na OCR v pripade choroby, ako sa ani velmi nepodiela na starostlivosti o deti po skole a na domacnosti, tak je to skoro cele na mne. Z toho dovodu som na skratenom uväzku. Takze zarobim menej. A vycita mi to. Pritom podla mna, mame spolu dobry prijem. Pred detmi sme boli na tom financne rovnako, dokonca som mala prislubenu veducu poziciu po navrate z rodicaku, no muz ma uz vtedy nepodrzal, hoci to predtym prislubil, a tak som sa nemohla vratit a pocas dalsieho rodicaku vznikol v platoch priepastny rozdiel. Ja som mala taktiez pred detmi vela nasetreneho a asi 4 roky na rodicaku som vsetko hradila len zo svojho, az potom mi zacal manzel davat. Mne to proste nevadilo, ved raz taha jeden, potom druhy a brala som to ako spolocne peniaze. Lenze jemu sa to teraz nepaci, ze je akosi rada na nom, ked treba. Nechape, ze to je docasne riesenie. Ked sa o tom bavime, tak sa pohadame, lebo ja samozrejme argumentujem, ze nech teda ostane on doma, ked su deti chore, a ja idem robit karieru, ako som mala rozbehnute. Ked uz nevie co povedat, povie, ze mam odist byvat prec, ked sa mi nepaci. A to ma dostalo. Aj vystrasilo. Byvame totiz unho, kedze on zdedil dom, odmietol ist do nejakeho spolocneho byvania, co som akceptovala. Niekto musel ustupit. Davam do domacnosti vsetko co zarobim. Ja mam 500 eur mesacne, on ma 1800 eur, vsetko v cistom, spolu je to podla mna v pohode. Moje vydaje za vsetko pre vsetkych (jedlo, drogeria, lieky, skola, jedalne, SKD, oblecenie hlavne detom, atd) su 1600 eur, muz plati mesacne najom, energie, vodu a ojedinele platby za jednorazove veci, ako nejaka oprava JEHO domu. Ja muza chapem, ze ho to stve a je frustrovany, ale on zas zjavne nechape mna, ze som to predtym nejaky cas tahala sama a naozaj sa neviem roztrhnut. Kolko obmedzeni som musela aj ja prijat. A stale viac som nastvana na jeho nazory a tie reci o vyhadzovani z domu. Stale viac sa citim ukrivdena, najradsej by som vsetko spätne vycislila, aby si nebolo co vycitat, ale to je absurdne. Viem, ze najlepsie by bolo asi spocitat sucasne realne naklady a rozdelit na polovicu. T.z. ze by som mu mala davat povedzme 1000 mesacne. Teraz ich ale nemam. Ked som isla mat deti, bolo mi jasne, ze tam bude vela obmedzeni a pocitala som s nimi, on zjavne nie. Teraz mi maju v praci zvysit a ja mam taky vnutorny pocit, ze mu to nechcem povedat. Radsej si odlozit. Akurat neviem, co budem robit, az bude chciet vidiet vyplatnu pasku (hoci ja som tu jeho tiez nevidela aspon 2 roky, tiez mu urcite pridali, a nepovedal, ale to nic nemeni na tom, aku pasku budem mat ja.) Este podotknem, ze sme pred par rokmi, ked sme zili z tych mojich nasetrenych, cize aj vdaka mne mohol on viac setrit, kupili nove auto, na jeho firmu, lebo to bolo tak vyhojdejsie, a vyuziva ho hlavne on. Doslo mi, ze takto dalej nie. Ved to auto je technicky iba jeho. Jasne ze by som tiez rada zarobila 2000 Eur, dala do domacnosti 1000 a zvysok si nechala. Ale asi to teda nejde. Ako to zvladaju druhe rodiny, z mensim prijmom? Co by ste robili, priznali by ste zvysenie, ked sa opyta? A co robit, ked vypyta vyplatnu pasku? Ja viem, ze spravne je priznat, ale moj vnutorny hlas mi sepka ine.
jeho pristup je divny, a na tvojom mieste si odkladam peniaze bokom. Ziadny dalsi ucet, prost etreba ti bezpecne peniaze kde si skryjes cash a nedotkne sa ti ho, nebude vediet ze vobec existuje. Nepis to na mamu, babku, tetku, preotze nieco sa im stane (nedaj boze) a mas po peniazoch.
Je to blbec. A kludne by som pod zamienkou, prejedlo sa, odlozila aj viac, ako mi zvysia plat. Ja inak dakuejm bohu vzdy ked toto citam, ze ja som sa svojich nasetrenyh penazi pocas MD nedotkla, povedala som ze to je moja jedina istota, su to moje peniaze, a proste neminieme to. Z toho co som zarobila, alebo dostala sme fungovali, ak nebolo tak proste nastupil otecko. Tiez som dlho vydrzala bez jeho penazi,ale potom sa mi po jednom vystupe, ako minam, otvorili oci...
Drzim palce, nech tu rezervu nepotrebujes na start bez tohto muza a ze dostane rozum. Je to nechutne tieto prepocitavania penazi v domacnostiach. NECHUTNE.
A nie, nie je povinnost manzelov ist s vydavkami na polovicu. ani len partnerov. Rozumni ludia to prisposobia prijmom.
Tak TY dávaš všetko a ON skoro nič. Odlož si na horšie časy. V manželstve majú byť spoločne peniaze deti sú jeho tak tiež nech sa podieľa. Ak by si žila sama a dostaneš pekné výživne mala by si bez nervov. Divne že aj ak je dom jeho že ťa vyhadzuje lebo to bolo že ťa vyhodi .Akú ma k tebe úctu porodila si mu deti však to si ťa vôbec neváži. To znamená kedykoľvek mu prepne vyhodí ťa na ulici. Aj dom v ktorom bývam je mužov ale nikdy za 20 rokov som nepočula že chod preč dom je môj. Nikdy toto nepovedal. Hoci aj mám tiež svoj v prenájme. Moja rada rob kariéru šetri peniaze a ak budeš mať dostatočne našetrene tak odid. Požiadaj o výživne na deti.
Tak my máme spoločný účet a platí sa z toho, nik nedeli nič, keby sa rozvazdame, tak to dáme na polovicu a je jedno ze muž teraz zarába oveľa viac ako ja mam rodičak.
Ale ak máte rozdielne účty, ty výplatu 500a on 1800tak tam by ste mali deliť výdavky nie na polovicu ale pomerne vzhľadom k príjmu, ved ty nemôžeš platiť 1000eur a on 1000eur pri výdavkoch 2000eur.on zarába trikrát viac, tak aj výdavky jeho by mali byť trikrát väčšie, na deti a spoločnú domácnosť. Zvyšok môže dávať na svoje koníčky a kde uzná za vhodné, ako aj tebe ostane nejaká cats navyše, tak dáš kde uznáš za vhodne.
a autorka ak si myslis ze spravodlivost je v tom ze date obaja rovnako dajme tomu 1000 eur- tak sa mylis. Sedelo by to, ak by ste sa rovnako spravodlivo podielali aj na vychove deti, domacnosti, a rovnaky cas si budovali karieru a na presnu polovicu si delili aj dobu stravenu na materskej rodicovskej dovolenke.
Áno, pri vašom príjme sa mi to zdá veľa
Keď on zdedil dom a nechcel ísť do spoločného bývania tak by mi asi blikla kontrolka a kúpila by som aspoň daku malú nehnuteľnosť.
Ďalšia vec máte spolu deti - prečo nemáte spoločný účet? Moja mama zarobí o 2 tisíc menej a chodia jej obe výplaty všetko hradí sama a ocovi posiela peniaze keď mu sú treba.
Ďalšia vec neviem aké máš vzdelanie ale na 2 deti takýto spoločný príjem sa mi zdá malý, zapojiť muža viac a zobrat riadnu prácu.
500€ si študenti vedia zarobiť na brigáde..
No ved mu vyuctuj mesacne za starostlivost o deti a domacnost, ked si vsetko tak pocitate, a hned si financne prilepsis.
Ale teraz naozaj, mali by ste si zalozit jeden ucet a z neho platit vsetko spolu a ziadne moje tvoje atd alebo sa vazne porozpravat a podelit si pekne krasne starostlivost o deti 50:50 a ty na plny prac. uvazok a potom sa spravodlivo delit aj na vsetky vydavky.
Lebo takto je to velmi divne, on by bol asi najradsej, keby si ty domov nosila vyplatu ako on, ale domacnost a deti aby ostali na starosti len tebe.
@negymama tak z môjho pohľadu je to dosť hlavne ak im očividne peniaze chýbajú. A ak je jej príjem 500 eur, tak ako môže mať výdaje vo výške 1600 eur. Potom jej musí aj muž dávať peniaze. A na druhej strane, koľko je tu žien, matiek, ktoré sa tiež prevažne starajú o deti a domácnosť a nerobia na skrátený úväzok. Ja netvrdím, že jej muž má správne zmýšľanie, ale na druhej strane si myslím, že aj ona by mohla ísť normálne do práce, keďže má už školopovinné deti.
existuju rozne modely ako moze fungovat domacnost ak to obom vyhovuje, u vas je ale evidentne problem, ze nevyhovuje
my napr. s manzelom mame financie oddelene (ano z titulu BSM su spolocne ale v praxi to tak nemame) a na spolocny ucet si posielame na vydavky na domacnost, stravu, dieta...kazdy rovnym dielom, my ale zarabame plus minus rovnako, inak by bola fer pomerna cast
kazdopadne ak by manzel chcel vidiet moju vyplatnu pasku potukam si po cele 🤷♀️ treba sa s nim ale otvorene porozpravat, mozno je skratka nervozny, ze sa mu nedari odkladat, poznam take typy, moze mat x dovodov, pre ktore sa sprava takto nie uplne optimalne
kazdopadne aj starostlivost o dieta je u nas rovnocenna, ziadne, ze na OCR budem len ja
inak preco si na ciastocnom uvazku?
Mame vyssie mesacne naklady, nastastie normalne zijeme a nielen setrime a prezivame..
Aktualne mi skoncila RD, muz zarobi nadstandardne. ale keby musel riesit polovicu OCR, polovicu kruzkov, polovicu prace v domacnosti, nakupy, starostlivost o deti v case beznych nadcasov atd atd, tak by sa mu tak v praci nedarilo a ani moj zvyseny prijem z plneho uvazku by zdaleka nepokryl stratu v jeho. Nastastie sme team, financie su spolocne, zratali sme si, ze kym su deti male, nonstop doma chore, ja ked si to odmakam doma a on nestrada v kariere, tak je nam obom v konecnom dosledku lepsie.
hm..odo mna nikdy nepytal vyplatnu pasku, ja pracujem preto aj, ze potrebujem pocit nejaej osobnej financnej slobody, ze idem a kupim si co chcem a potrebujem, nepotrebujem zobronit, muz plati naklady ako najom, hypoteka, ja ostatne a stravu, my mame mensi prijem ako vy spolu a fungujeme, zarobime priblizne rovnako. Ja by som na tvojom mieste isla na normalny uvazok, pokial deti nie su male babatka a o plate zatial nehovorila, mozno je len nervozny, ze nerobis na plny a potom by sa spraval inak
Strasne divné , my mame jeden ucet a všetko spolu platime odtial.
@sasa1310 kazdy okrem kubkovej mamy to pochopil
Jasne že si odlož keď môžeš, pri tomto jeho prístupe máš na to plné právo.
Ak sa to rokmi zhorší budeš mať rezervu ak sa veci zlepšia tak si neskôr peniaze užijete spolu.
@bmolko to co je za hlupucky napad? Akonahle by sa jej mame nieco stalo, ucet je bloknuty a ide do dedicskeho. To ti nenapadlo, ked tu toto radis?
Ty máš príjem 500, on 1800, spolu 2300. Tvoje výdavky na rodinu sú 1600 a on platí nájom, energie, vodu plus výdavky, ktoré sa vyskytnú na dom. Napísala si to najprv tak, akoby si tých 1600 platila ty, ale potom píšeš, že on sa hnevá, že nevie nič odložiť. No nie je divu, keď ty sa tváriš, že zo svojich 500 eur platíš 1600 a ešte je pre teba kkt, že ti to vyhadzuje na oči. Pritom vlastne väčšinu platí on. A nehnevaj sa minúť na 4 člennú rodinu 1600 EUR len na stravu a kozmetiku a on platí bývanie, tak to sa mu fakt nečudujem, že je naštvaný
Vypýta výplatnú pašku?To myslíš vážne?Nehovor o zvýšení platu,odkladajú,a ak bude pýtať pasku,tak neukaz,keď sa nechce podieľať na financovaní,je ho do toho💩
@babulkomale to bolo napriklad....viem o com hovorim, som po rozvode a bohaty ex isiel po vsetkom, co mi mohol zobrat a to sa 20 rokov nejavil ako dement ako ona opisuje toho svojho. Až ked si nasiel o 19 rokov mladsiu mu preplo a uz 2 roky sa vlacime po sudoch o BSM
Sorry, takže ty vlastne nevieš, aký má plat, netušíš, či mu pridali, ale ty máš dilemu, či sa mu máš priznať... 😂😂😂. A prečo by si sa mala? Ja byť na tvojom mieste, tak od dnešného dňa spisujem všetky spoločné výdavky a každý mesiac mu to hodín na stôl a žiadam aj od neho zoznam výdavkov na spoločné veci. Byt tebou, snažím sa ísť na plný úväzok a vydupať očr na 50:50, alebo trebárs zavolám jeho mame, nech príde varovať a vysvetlím, že žiaľ každá očr mi ukrajuje z môjho už aj tak polovičného platu a že to proste nevykrývam, keďže muž mi neprispieva, zato očakáva, že všetko pokryjem ja. Ako sorry, keby ste mali spoločné peniaze nehovorím, nech teda si na očr len ty, bude to pre OBOCH výhodnejšie (tak to máme my a muž nikdy ani len nepipol - by skúsil, okamžite by som sa pratala na 8 h do práce, nech sa zapojí aj on). Ale evidentne si gazdujete každý sám, tak potom naozaj treba ísť 50:50 so všetkým... Nie, že tebe z tvojho smiešneho platu ešte krátia kvôli očr... A keď sa ti vyhráža vyhadzovom z domu, na tvojom mieste by som si pripravila plán B, našetrila nejaký základ a potom keď začne brblať s vyhadzovom, tak by som mu pokojne povedala - OK, mám sa zbaliť? Mám baliť aj deti? Ak áno, čakaj žiadosť o výživné. Ak nie, prajem ti príjemnú zábavu na očrkách... Ja si prosím deti na víkend, kedy mám čas ich rozmaznávať, venovať sa im a poľutovať ich, aké to majú ťažké s tým prísnym ockom...😁.
"povie, ze mam odist prec," - tak to aby si si dala pozor, lebo sa ocitneš na ulici s holým zadkom ani nevieš ako a kedy...
si v podstate vydaná na jeho milosť - nemilosť. - potrebuješ takýto život?
No muz je idiot,ale prepac 1600? Ved oblecenie nekupujes kazdy mesiac,drogeriu tiez nie. Mate to cele zle
A ano,odlozila by som tie peniaze a vyplatnu pasku neukaxuj. Ak mozes,nechavaj si v praci,aby nehladal ani
V tvojej situacii by som mu nic nepovedala. Najvyssi cas robit rozumne financne rozhodnutia, urobila si niekolko obrovskych chyb.
Ani som nedočítala....Nie každý chce robiť kariéru...Spočítala som si, koľko krát mi navrhli robiť "šéfa" 😝 a ďakujem. Robím vo svojom obore 38 rokov a odmietam to každý rok...Je mi dobre tam, kde som a som spokojná. Žiadna kariéra ma nezaujíma.
Gratulujem k vyberu otca deti. Nevyzrety debil. Granko mu nerobis nahodou? Tvoj muz zdedil dom a ty si z rodicaku tahala vsetko? A on kde daval peniaze? Naklady na dom mesacne 300€ a zvysok pchal do ponoziek?
Normalne mu spis vsetky naklady ale nie ze nedam nejaky kruzok dietatu, lebo je drahy. Zacni robut full time a delte sa o vsetko na polovicu a odkladaj si bokom peniaze.
Takto ty nic nezarobis, hradis skoro vsetko, staras sa o vsetko a este Ta vyhadzuje z domu? On sa bude branit, lebo je tak nauceny ze nic nechce a nemusi robit a uz vobec nie platit.
Je to cele divne a smutne. Nechapem ako platis 1600e ked zarabas 500e a muz 1800 zarobi Cize tych 1100e co ti chyba platis z tvojho ušetreneho ci on ti doloži? Mne sa zda 1600e mesacne na stravu kozmetiku oblecko kruzky dost vela v pomere k zarobkom vasim. Ak ti muz da tych 1100e plus este on plati nejake ucty ostane mu par stoviek a tebe nic . Ak to platis vsetko tych 1600 zo svojho platu a uspor tak to mas este horsie. Ked ta vyhodi z domu tak sa ti tych 400e na osobu na handre stravu kozmetiku nebude zdat v pohode suma ked mas len 500e. Ty si len pekne setri na horsie casy ziadnu vyplatnu pasku mu nemusis ukazovat. V takom nastaveni financii ako to mate od zaciatku je naivne cakat ,ze tvoj muz zrazu bude chapat a podporovat zmenu. Mozno by stacilo znižit vydavky menej kozmetiky menej oblecenia docasne kym nebudes zarabat viac . Menej sa hadat a viac mysliet na to co by si robila ked ta raz ozaj z domu vyhodi.
A kde je láska, spoločné hospodárenie? Ja tam vidím len sebectvo.. to sú moje peniaze, to tvoje.. otras!
Mohla by si trošku detailnejšie rozpísať výdaje, takto je to dosť nezrozumiteľné. Ale inak, keď už Ťa vyhadzuje z domu, podotýkam matku jeho detí, tak nie je o čom. Ty sa pekne pripravuj, že jedného dňa si zbalíš caky-paky, ja by som takto nevedela žiť, s takým kretenom.
Preco by si mala muzovi ukazovat vyplatnu pasku preboha?? To co je za kontrola? Mna nezaujima vyplatna paska mojho muza a naopak. Zena, nic nehovor a odkladaj peniaze, aby si potom nezacinala s nulou na ucte.

@sima234 je to primerane
muz plati zo "svojho" len energiu a vodu, ona spomina aj najom, ale neviem aky "najom" ked ide o vlastny dom, ledaze by to bola hypoteka.
dakze dajme tomu energie s vodou 150-200, eur, ostatne naklady 1600...otocit 1800 na 4clennu rodinu pri dnesnych cenach mi pride uplne normalne. My sme siesti a minieme 2,7- az 3tisicky mesacne len taky fukot. Ale zas je pravda ze nase deti su vsetky 4 v dost "drahom" pubertalnom veku.