icon

Problém - bývanie

tomas115
23. nov 2021

Caute, chcem sa spytat na Vas nazor, pretoze s teraz uz byvalou partnerkou sme si presli velkym problemom ohladom byvania a spolocneho zivota. Tak zacnime po poriadku, cca pred 4 rokmi sme spolu zacali chodit, ona mala dieta z predchadzajuceho vztahu a ja som pochadzal z vedlajsieho cca 45km vzdialeneho mesta. Mala svoj byt, ktory si splacala a mala stabilnu pracu. Po tom ako sme sa dali dokopy, tak sa rozhodla pracu zmenit a sla do horsie platenej prace, kde jej na ten byt uz ani moc nevychadzalo, ale povedala mi, ze je to jej sen pracovat v tej firme a v danej oblasti tak som si povedal, ze OK uskromnime sa , ja jej budem platit ako keby naklady na jej byt + samozrejme stravu a auto benzin ked sme boli spolu. Priznam sa, ze ma to do urcitej miery prekvapilo pretoze ist do vyrazne horsie platenej prace v case ked sme sa bavili o spolocnom dietati mi neprislo ako dvakrat logicke, ale akceptoval som to nakoniec bez akychkolvek namietok. Konieckoncov v snoch si treba pomahat, ze..

V jej byte som byval tak cca 3 noci v tyzdni pretoze ja pracujem v inom meste. Podotykam ze v tom case som mal v plane kupovat rodinny dom v meste odkial pochadzam a kvoli nej som tieto plany odlozil s tym, ze aj kvoli jej prvemu dietatu, jeho zazemiu bude lepsie byvat v jej meste a mat domov tam, s tym ze ja si casom kupim nejaku chalupu v lokalite odkial pochadzam.
Takto to islo rok a vsetko relativne bez problemov ked otehotnela a pocas toho roku som zistil , ze mi takyto zivot absolutne nevyhovuje, pretoze dovtedy som byval casto v prirode,mal svoje konicky,v cudzom meste som nemal ziadnych kamaratov a kontakt s rodinou tiez obmedzeny. Tak som sa s nou snazil porozpravat a vysvetlit ze takto zit nebudem, pretoze zivot v byte ktory je podla mojho nazoru este aj neskutocne tmavy ma totalne ubijal a pokladal som za prirodzene , ze v novom vztahu sa otazka byvania bude riesit tak aby boli vsetky strany spokojne. Toto odmietla, ze by ten byt nerada predavala a ze moju situaciu nema ako riesit.

Ok navrhol som druhu alternativu ked to nema ako riesit a to taku,ze kupim chatu a budeme aspon na vikendy chodit tam. Toto tiez odmietla, ze chata nie je dobre riesenie, ze kedy si bude moct polievat paradajky cez tyzden. :D Tak a dostali sme sa do slepej ulicky, pretoze jedine riesenie pre nu bolo to ze JA kupim dom v JEJ rodnom meste a prestahujeme sa tam a jej byt sa prenajme. S touto viziou na mna vyrukovali aj jej rodicia, ktori ma dobre ze neoznacili za zlodeja ich rodinneho majetku a ze preco by ona mala predavat svoj byt, ked iba ja chcem dom.

To som samozrejme odmietol a dost ma nahnevalo, ze ked mna ona potrebovala a pomohol som jej v case ked chcela zmenit pracu za horsie platenu, to bolo v poriadku, ale ked ja som potreboval "pomoct" s tym riesit NASE byvanie to uz v poriadku nebolo, to sa ma starat muz a pritom jej prijem bol na ten byt velmi slaby a nechapal som z akeho dovodu sa ma teraz cela rodina uvaznit na x rokov v byte, ked sme mohli zit inak a krajsie. Taktiez som chcel aby moj syn vyrastal v dome a aby sme sa vsetci niekam dalej posunuli. Predsalen rodina s 2 detmi uz nema zit v byte pokial to nie je nutne a podotykam, ze nase 2 prijmy bohate stacili na to aby sme si kupili akykolvek dom priamo v meste a ja by som si casom este poriesil nejaku mensiu chatu.

No a takto presli takmer 3 roky a nic sa neriesilo, akurat ja som musel platit na jej byt a popri tom si este aj krvopotne setrit na dom, o ktorom mi bolo povedane, ze ked ho chcem ja tak si ho mam platit ja.
Sledoval som ako vsetky pary v mojom okoli si spolu zobrali hypoteky a do domu sa davno presunuli, sledoval som ako kazdy rok ceny domov rastu a snazil sa nasu rodinu aspon nejako posunut vpred.. Cez vikendy som bral maleho autom ku svojim starym rodicom na zahradu, kde sme stravili aspon 1 den v normalnom prostredi, kedze mrhat svojim zivotom uvazneny v byte som uz dalej odmietal a financovat cely dom v jej rodnom meste som taktiez odmietal, pretoze ak si ona predstavuje fungovanie v style ze chlap ma zabezpecovat vsetko tak by bolo fajn, aby sa aspon prisposobila, ale ona sa nebola schopna ani prisposobit a ani sa dohodnut na nejakom kompromise. Aj ked naoko uz po xy hadkach povedala, ze svoj byt preda, ale nikdy k tomu realne neprislo a ani nebola snaha aby k tomu prislo..

Nasledne kedze mi nepresla ani jedna varianta, ktora by bola pre priatelku prijatelna tak som povedal, ze aspon kupim pozemok, snad ju to namotivuje, ze to myslim vazne. No pozemok som kupil (stale sa bavime o meste odkial ona pochadza), ked som ho kupoval tak prve co spravila je ze napisala na zmluvu svoje meno. To ma vtedy neskutocne nahnevalo, pretoze s jej pristupom "nemam to ako riesit" potom ako ma nechala v tychto veciach trapit sa sameho tak prve co spravi si napise svoje meno na 1/2 v liste vlastnictva. Takze tam vznikla dalsia hadka..

A nakoniec ked sa stalo to, ze ten pozemok este v najblizsej dobe k vystavbe pripraveny nebude, prisla korona a ceny vsetkych nehnutelnosti narastli do zavratnych vysok a popri tom som sledoval ako vsetci moji kamarati uz v domoch davno byvaju a ja kvoli neochote a tomu, ze som mal pocit ze toto uz hranici s vyuzivanim, som povedal, ze je koniec a idem si svoj zivot riesit sam. Takze napiste mi co si o tom myslite, pretoze ja uz naozaj neviem ci ja som chory alebo kde je problem.

Este napisem narovinu, ze cely cas ked sa toto riesilo bola na rodicovskej dovolenke, ale to nehralo ziadnu rolu, pretoze jej prijem v case mimo rodicovskej dovolenky a rodicovskej nebol defakto rozdielny. Preto som to chcel riesit spolocne a ihned, pretoze tam nebola vizia lepsieho prijmu z jej strany na najblizsich xy rokov a nemalo zmysel cakat.

A este pikoska na zaver, potom ako sme sa rozisli, dostala odo mna vyzivne o akom drviva vacsina zien moze iba snivat tak si este aj urcuje podmienky s malym a to take ze kazdy den MUSI spat doma. Nikdy nesmie spat pri mne, pretoze je to zle na jeho vychovu. Aj ked s malym mam vyborny vztah, je pri mne spokojny a nema absolutne ziadny problem v zivote so mnou. Takze ked chcem stravit 1 den so svojim vlastnym synom tak musim kazdy den stravit 3 a pol hodiny v aute aby som ho rano vyzdvihol z jeho rodneho mesta, odniesol k sebe a vecer zas naspat. Maly ma cez 2 roky a kludne funguje bez mami, neplace, nijak mu nechyba (aspon to nedava najavo ked je so mnou). Niekolkokrat som ju prosil, ze ked sme sa uz rozisli tak by mi mohla aspon vyjst v ustrety a to ze mi ho necha normalne od piatku do nedele (pracujem v Bratislave od nich vzdialenej cez 200km) pretoze neustale chodenie hore dole ma ubija a okrem toho, ze to stoji nie malo penazi tak vplyv na jeho vychovu za par dni v mesiaci mam nulovy.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
kate211
23. nov 2021

@cocolino234 Uplne s tebou suhlasim. Dost zien z MK zastava nazor, ze dieta bez svadby neni problem. Ale pri kupe byvania bez svadby a hlavne, keby to malo byt len chlapove, tak uz problem je a obrovsky. Z toho by zena nic nemala.

dadis
23. nov 2021

@cocolino234 Dieta si spravili obaja. Viac k tomu nic nemam. Nemyslim si, ze jedna alebo druha strana je vypocitava, skor opatrna. A myslim si, ze s dobrym mediatorom a psychologom sa da vztah zachranit.

panda21
23. nov 2021

@cocolino234 neboj, keby je to naopak a píše sem žena, tak jej všetci pritakavaju, aký je muž vychcany 🤷‍♀️

lianka123
23. nov 2021

@tomas115 ahoj, ja budem teraz za nenazranu zlatokopku. 1. Ist do vztahu so zenou co ma zavazky, by som nesla. Treba si hladat seberovnych 2. Moj muz kupil prvy byt, postavil nam dom. Vsade som bola spoluvlastnik, moj prinos bol vzdy mensi.
Teraz kupujeme byty na investicie, nie vzdy sa zhodneme, ale nikdy si nedovolime urobit rozhodnutie bez toho druheho.
Nemas vztah. Iba kopu problemov. Mohol si mat slobodnu zenu s nou dieta a usetrit si tento nonsense.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
cocolino234
Odpoveď bola odstránená
tomas115
autor
Autor odpoveď zmazal
acrobaleno
23. nov 2021

@tomas115 No čo povedať, bol si hlúpy. V prvom rade by som ja, ako žena, neriešila decko bez manželstva a už vôbec nie kúpu spoločného domu. Jediné, čo môžeš urobiť, je upraviť vzťah s dieťaťom súdnou cestou. A keď bude väčší, požiadaj o striedavku. A je na tom pozemku napísaná aj ona?

jaskolka
23. nov 2021

@cocolino234 ja len nerozumiem, prečo by po svadbe nemohli vziať hypotéku. Osobne sme s manželom v takej situácii (po svadbe, ja bez príjmu, len na RD,byt kúpený pred svadbou na hypotéku, dokonca ani zamestnana nie som, keďže som po svadbe odišla 200 km z pôvodného mesta, a ako tehotná už som prácu nenasla.) a hypotéku sme dostali aj pomerne vysokú. Vôbec nebola prekážka,ze "sme manželia a jedna strana má nízky príjem".A nie, manžel nemá extra nadštandardny príjem, normálne priemer.

dadis
23. nov 2021

@cocolino234 Nemyslim, ze ste spravodlive. Manzelstvo je vzdy ochrana toho slabsieho. Teda v prvom rade deti a zien. Zeny maju priemerne nizsi zarobok a viac neplatenej praci v domacnosti. V tomto rovnopravnost nie je

luccija
23. nov 2021

@tomas115 nečítala som všetko ok nevedeli ste sa dohodnúť kde bývať čo je blbé, lebo už ste mohli mať postavený dom .Prečo ste sa vlastne rozišli?o dieťa bojuj....nebol náhodou dôvod, že má niekde za chrbtom v meste rodicov?príde mi nejaká nezrela zahodiť vzťah kde chlap akceptoval cudzie dieťa a vyzerá, že ústupkov si spravil dost

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
kate211
23. nov 2021

@dadis Prepac, keby som ja mala byt chlap, vziat si zenu, ktora ma dlhy (hypo na byt, ktory je jej a chlap k nemu nema ziadne pravo) a naviac hrozi, ze vdaka jej dlhom my ako manzelia (teda aj chlap) nedostane dalsiu hypo, tak si ju nevezmem. Je to pre chlapa cesta do pekiel. S ochranou slabsieho to nema nic spolocne. Toto je vychcanost: ja si najdem pracu s mizernym platom a chlap nech plati moju hypo na byt, z ktoreho on nic nema a ja sa ho nevzdam a ani neprenajmem.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
mareka49
23. nov 2021

Možno len na okraj.
Akoze spoločne dieťa áno, ale spoločne bývanie nie.
Pritom majetok sa dá ošetriť všakovako, keby došlo k rozchodu.
Zatiaľ čo dieťa už nerozdvojis.
Už len ho trmacat medzi dvoma životmi a dvoma domacnostami.
Ach, veľa detičiek takto funguje dnes

ivkazba
23. nov 2021

@dadis ale táto žena sa sama postavila do ťažkej situácie. Dobrovoľne zmenila prácu za menej platenú a pritom mala 1 dieťa a hypotéku a vyhovovalo jej, že nový chlap jej prispieva na hypotéku aj na jej bývanie. A keď on za vlastné išiel kupovať pozemok, tak ešte chcela byť spoluvlastník? Wtf??? A teraz bude predpokladám kade tade na nadávať, lebo ostane na rodičáku s dvoma deťmi a po jej skončení bude mať prácu za málo peňazí, lebo chcela robiť niečo, čo ju baví. Žena, ktorá má hypo a dieťa robí to, čo ju uživí. Ona sa vlastnou nezodpovednosťou dostala do tejto situácie.

dadis
23. nov 2021

@ivkazba Ivka, nevieme ako to bolo. Ale tak ked snad byvali spolu, tak tazko hodnotit, kolko jej prispieval a kolko by ho skutocne stal podnajom, strava, atd....Stale mam pocit, ze vychcana nie je ani ona, ani on. Aj ja som v istom obdobi zivota uprednostnila nizsi plat za odbornejsiu pracu, aby som sa profesne posunula. A 6 rokov som bola kvoli detom na 1/8 prijme. Obaja su velmi opatrni, skoda ze veci miesto rodiny neprebrali s niekym nestrannym, napr.mediatorom...aby im osetril majetkove veci...

kate211
23. nov 2021

@dadis Ja som citala tu na MK uz dost nazorov od teba. Ty vsetko tak pekne a krehko dokazes zaobalit v prospech a ochranu zeny. Ty to dokazes snad aj v tej najvacsej vychcanosti. A tato situacia: matka samozivitelka, hypo, zalostny plat, bytu sa nevzda - chce byt len tam, prenajat ho nechce, plati jej ho zjavne chlap, chlap chce silou mocou vlastne byvanie (kludne aj s nou, ale jej dlhy to komplikuju). A podla teba je to asi dobre, ze prispieva do cudzieho, podnajom a strava by bola pre neho asi drahsia. Ona este spravila dobry skutok, ze ho prichylila. Ako keby vlastne ten chlap nemal na vlastne byvanie, ona ho prichylila za vlastne peniaze a zalostny plat mal vlastne ten chlap a nie ona.

panda21
23. nov 2021

@dadis jeho by nič nevyšiel podnájom, lebo by mal dom a platil by hypo na SVOJE.. Plus jej platil stravu a benzín, čiže on v podstate prerobil.

dadis
23. nov 2021

@kate211 Je to mozne 😀. Nase nazory formuju vlastne skusenosti. Ja sama idem brat teraz 200tisicovu hypoteku, tak sa snazim vcitit do oboch stran. Viem, ze moj plat je nadstandardny, dokazem ju v pohode splacat sama, ale ak by som teraz ostala doma s dietatom, tak som nahrana...

andrejkap123
23. nov 2021

@tomas115 necitala som komenty iba uvodny prispevok a uplne s tebou vo vsetkom suhlasim, chapem tvoje pocity. Ale nechapem ako si mohla ona zapisat 1/2 podiel na pozemku. Ocividne si to povolil a rovnako podpisal. Cize to bola riadna chyba. Ja by som sa tiez citila v byte uvaznena!!! Do bytu uz nikdy. Pekne ta vyuzila. AVSAK toto je len tvoj pohlad, cize nesudim nikoho… 🙂 prajem ti nech sa ti to vyriesi v spokojnost.

kate211
Autor odpoveď zmazal
kate211
23. nov 2021

@dadis I tak nechapem, co ma vcitenie tvojej 200tis hypoteky spolocne s tymto pribehom. Ked sa zena ocitne s mizernym platom alebo doma s detmi (jasny pokles prijmu), hypo na JEJ nehnutelnost nema platit chlap. A uz vobec nie chlap, ktory ma peniaze a prijem na vlastne (alebo spolocne) byvanie a toto spolocne byvanie sa nerealizuje z dovodu, ze zena nechce svoju nehnutelnost predat ani prenajat. Jasna vychcanost zeny je preto, ze chlap by znacne platil hypo na JEJ nehnutelnost zatial co by si mohol platit vlastnu (alebo spolocnu). Takze ohanat sa, ze vlastne tej zene prispieva na podnajom a stravu (ona vlastne chudaka chlapa prichylila) neni na mieste a to i vzhladom na tvoje krute skusenosti a komplexy z minulosti.

michaela567y
23. nov 2021

@tomas115 ahoj, poviem ti toľko k tomu, že som bola v podobnej situácii. Snívala som o domčeku, malom krásnom s peknou zahradkou🙂 príjem som mala rovnaký ako moj byvaly priateľ, no vysmial ma, že on nikdy nebude mat so ženou spoločný majetok. A tak sme žili v jeho malom byte, kde som mu prispievala 150€ mesačne plus na stravu asi 220€. Po čase som si to všetko zratala, chcela sa s ním nejak dohodnúť ale s ním nešlo ani pohnúť. Strata času.. a samozrejme už nie sme spolu. Momentalne som v štádiu kedy si chcem domcek poriešiť sama aj keď viem že je to strasne narocne. Kazdopadne sa nikdy nevzdávaj svojich snov

dadis
23. nov 2021

@kate211 Comu nerozumies? Keby teraz prisiel do mojho zivota muz, nechcel by byvat v mojom byte, lebo vsak by chcel platit do svojho. To chaoem. Potom by chcel kupit dom. Ja viem, ze domy v Bratislave stoja tolko, ze by som si nemohla zobrat dalsiu hypoteku. Musela by som svoj byt predat. Ak by som ho predavala do 5 rokov, tak by som z nadhodnoty platila dan a zp *cca 30%. Stale neviem, ci by bol uz v tejto faze moj manzel 🤷‍♀️, no viem, ze este v tejto faze by som urcite nechcela byt tehotna. Ach no tazko, majetkove veci je dobre riesit s chladnou hlavou. Myslim, ze obe strany tu pochybyli, ze to neriesili a nechali to zajst az do skoncenia vztahu.

dadis
23. nov 2021

@kate211 Ja som mu radila, aby si kupil vlastnu nehnutelnost..

kate211
23. nov 2021

@dadis Tak snad sa spolocne dohodnete, kde budete byvat nie? Pokial sa toto neda zrealizovat, neni sa o com bavit. Ani o dietati, ani o svadbe. Varianta 1: on zostane u teba, hypo na seba prevezme aj on a cast bytu na neho prevedies v spravodlivej casti Varianta 2: byt predas, kupite dom, investujete rovnako, hypo budete platit napol (dokial nebudes na RD). Varianta 3: byt prenajmes, cast hypo zaplatia najemci, cast ty, spolocne prijmy by mohli stacit na hypo na dalsi byt .... Su aj dalsie varianty a je dobre ich realizovat UZ v manzelstve. Ale predstava zeny (a mam pocit, ze ju tu dost preferujes), ze ja si necham SAMA byt, prejdem do prace alebo na RD za zalostny prijem a chlap plat mi hypo, pricom o inom rieseni nechcem pocut je vychcana. Takze tebou popisanu situaciu z osobitneho hladiska chapem, nechapem vsak suvis tvojej situacie s tym ako vyriesila svoju situaciu expriatelka autora temy. Pripada mi to ako by si s nou sympatizovala. Co je podla mna vychcane.

Mozno si mu radila, nech si kupi vlastnu nehnutelnost. Ale, on si ju chcel tusim vziat. Ona na RD, jednu hypo uz ma, neviem ci by to slo. Pokial by boli manzelia, berie sa do uvahy aj jej prijem aj jej uz jedna hypo. Takze, asi by im ju nedali.

jana_eyre_2
23. nov 2021

A snažil si sa niekedy ju požiadať aby sa z vás stali manželia a riešili majetok ako manželia? Pretože ja sa jej vlastné ani nečudujem - slobodna matka s dvoma deťmi asi nechcela prísť o svoju nehnuteľnosť.. mám dojem že celý vzťah ste sa delili na moje - tvoje.. vaše bolo len dieťa, nikdy ste neboli tím..

dadis
23. nov 2021

@kate211 Heureka. Uplny suhlas a zhoda, co sa tyka riesenia 😀. Co sa tyka tej zmeny prace, vobec nevieme o tom podrobnosti a nedovolim si nic tvrdit. Este raz pisem, ze chapem obe strany