Problém - bývanie
Caute, chcem sa spytat na Vas nazor, pretoze s teraz uz byvalou partnerkou sme si presli velkym problemom ohladom byvania a spolocneho zivota. Tak zacnime po poriadku, cca pred 4 rokmi sme spolu zacali chodit, ona mala dieta z predchadzajuceho vztahu a ja som pochadzal z vedlajsieho cca 45km vzdialeneho mesta. Mala svoj byt, ktory si splacala a mala stabilnu pracu. Po tom ako sme sa dali dokopy, tak sa rozhodla pracu zmenit a sla do horsie platenej prace, kde jej na ten byt uz ani moc nevychadzalo, ale povedala mi, ze je to jej sen pracovat v tej firme a v danej oblasti tak som si povedal, ze OK uskromnime sa , ja jej budem platit ako keby naklady na jej byt + samozrejme stravu a auto benzin ked sme boli spolu. Priznam sa, ze ma to do urcitej miery prekvapilo pretoze ist do vyrazne horsie platenej prace v case ked sme sa bavili o spolocnom dietati mi neprislo ako dvakrat logicke, ale akceptoval som to nakoniec bez akychkolvek namietok. Konieckoncov v snoch si treba pomahat, ze..
V jej byte som byval tak cca 3 noci v tyzdni pretoze ja pracujem v inom meste. Podotykam ze v tom case som mal v plane kupovat rodinny dom v meste odkial pochadzam a kvoli nej som tieto plany odlozil s tym, ze aj kvoli jej prvemu dietatu, jeho zazemiu bude lepsie byvat v jej meste a mat domov tam, s tym ze ja si casom kupim nejaku chalupu v lokalite odkial pochadzam.
Takto to islo rok a vsetko relativne bez problemov ked otehotnela a pocas toho roku som zistil , ze mi takyto zivot absolutne nevyhovuje, pretoze dovtedy som byval casto v prirode,mal svoje konicky,v cudzom meste som nemal ziadnych kamaratov a kontakt s rodinou tiez obmedzeny. Tak som sa s nou snazil porozpravat a vysvetlit ze takto zit nebudem, pretoze zivot v byte ktory je podla mojho nazoru este aj neskutocne tmavy ma totalne ubijal a pokladal som za prirodzene , ze v novom vztahu sa otazka byvania bude riesit tak aby boli vsetky strany spokojne. Toto odmietla, ze by ten byt nerada predavala a ze moju situaciu nema ako riesit.
Ok navrhol som druhu alternativu ked to nema ako riesit a to taku,ze kupim chatu a budeme aspon na vikendy chodit tam. Toto tiez odmietla, ze chata nie je dobre riesenie, ze kedy si bude moct polievat paradajky cez tyzden. :D Tak a dostali sme sa do slepej ulicky, pretoze jedine riesenie pre nu bolo to ze JA kupim dom v JEJ rodnom meste a prestahujeme sa tam a jej byt sa prenajme. S touto viziou na mna vyrukovali aj jej rodicia, ktori ma dobre ze neoznacili za zlodeja ich rodinneho majetku a ze preco by ona mala predavat svoj byt, ked iba ja chcem dom.
To som samozrejme odmietol a dost ma nahnevalo, ze ked mna ona potrebovala a pomohol som jej v case ked chcela zmenit pracu za horsie platenu, to bolo v poriadku, ale ked ja som potreboval "pomoct" s tym riesit NASE byvanie to uz v poriadku nebolo, to sa ma starat muz a pritom jej prijem bol na ten byt velmi slaby a nechapal som z akeho dovodu sa ma teraz cela rodina uvaznit na x rokov v byte, ked sme mohli zit inak a krajsie. Taktiez som chcel aby moj syn vyrastal v dome a aby sme sa vsetci niekam dalej posunuli. Predsalen rodina s 2 detmi uz nema zit v byte pokial to nie je nutne a podotykam, ze nase 2 prijmy bohate stacili na to aby sme si kupili akykolvek dom priamo v meste a ja by som si casom este poriesil nejaku mensiu chatu.
No a takto presli takmer 3 roky a nic sa neriesilo, akurat ja som musel platit na jej byt a popri tom si este aj krvopotne setrit na dom, o ktorom mi bolo povedane, ze ked ho chcem ja tak si ho mam platit ja.
Sledoval som ako vsetky pary v mojom okoli si spolu zobrali hypoteky a do domu sa davno presunuli, sledoval som ako kazdy rok ceny domov rastu a snazil sa nasu rodinu aspon nejako posunut vpred.. Cez vikendy som bral maleho autom ku svojim starym rodicom na zahradu, kde sme stravili aspon 1 den v normalnom prostredi, kedze mrhat svojim zivotom uvazneny v byte som uz dalej odmietal a financovat cely dom v jej rodnom meste som taktiez odmietal, pretoze ak si ona predstavuje fungovanie v style ze chlap ma zabezpecovat vsetko tak by bolo fajn, aby sa aspon prisposobila, ale ona sa nebola schopna ani prisposobit a ani sa dohodnut na nejakom kompromise. Aj ked naoko uz po xy hadkach povedala, ze svoj byt preda, ale nikdy k tomu realne neprislo a ani nebola snaha aby k tomu prislo..
Nasledne kedze mi nepresla ani jedna varianta, ktora by bola pre priatelku prijatelna tak som povedal, ze aspon kupim pozemok, snad ju to namotivuje, ze to myslim vazne. No pozemok som kupil (stale sa bavime o meste odkial ona pochadza), ked som ho kupoval tak prve co spravila je ze napisala na zmluvu svoje meno. To ma vtedy neskutocne nahnevalo, pretoze s jej pristupom "nemam to ako riesit" potom ako ma nechala v tychto veciach trapit sa sameho tak prve co spravi si napise svoje meno na 1/2 v liste vlastnictva. Takze tam vznikla dalsia hadka..
A nakoniec ked sa stalo to, ze ten pozemok este v najblizsej dobe k vystavbe pripraveny nebude, prisla korona a ceny vsetkych nehnutelnosti narastli do zavratnych vysok a popri tom som sledoval ako vsetci moji kamarati uz v domoch davno byvaju a ja kvoli neochote a tomu, ze som mal pocit ze toto uz hranici s vyuzivanim, som povedal, ze je koniec a idem si svoj zivot riesit sam. Takze napiste mi co si o tom myslite, pretoze ja uz naozaj neviem ci ja som chory alebo kde je problem.
Este napisem narovinu, ze cely cas ked sa toto riesilo bola na rodicovskej dovolenke, ale to nehralo ziadnu rolu, pretoze jej prijem v case mimo rodicovskej dovolenky a rodicovskej nebol defakto rozdielny. Preto som to chcel riesit spolocne a ihned, pretoze tam nebola vizia lepsieho prijmu z jej strany na najblizsich xy rokov a nemalo zmysel cakat.
A este pikoska na zaver, potom ako sme sa rozisli, dostala odo mna vyzivne o akom drviva vacsina zien moze iba snivat tak si este aj urcuje podmienky s malym a to take ze kazdy den MUSI spat doma. Nikdy nesmie spat pri mne, pretoze je to zle na jeho vychovu. Aj ked s malym mam vyborny vztah, je pri mne spokojny a nema absolutne ziadny problem v zivote so mnou. Takze ked chcem stravit 1 den so svojim vlastnym synom tak musim kazdy den stravit 3 a pol hodiny v aute aby som ho rano vyzdvihol z jeho rodneho mesta, odniesol k sebe a vecer zas naspat. Maly ma cez 2 roky a kludne funguje bez mami, neplace, nijak mu nechyba (aspon to nedava najavo ked je so mnou). Niekolkokrat som ju prosil, ze ked sme sa uz rozisli tak by mi mohla aspon vyjst v ustrety a to ze mi ho necha normalne od piatku do nedele (pracujem v Bratislave od nich vzdialenej cez 200km) pretoze neustale chodenie hore dole ma ubija a okrem toho, ze to stoji nie malo penazi tak vplyv na jeho vychovu za par dni v mesiaci mam nulovy.
@tomas115 pozri nikoho nepresvedčis, že má narábať s majetkom a bývať ako on nechce.Dala najavo, že nechce chatu, dom s podmienkou...ak by chcela dalo sa rozumne dohodnúť.Pises rozumne možno Ti je od nej, svokrovcov vytykane niečo iné ...ja si myslím, že si sa chcel posunúť čo Ti kvitujem žiaľ ona nechcela.Kto jej plati hypo rodičia?lebo si písal, že jej plat bol skoro rovnako veľký ako materská tak mi to stále matematický nevychádza či si môže dovoliť platiť hypo a byť na RD ...ale asi má výživné na prvé dieťa, a dobre výživné od teba....neviem mne sa zdá, že ste to rýchlo zabalili vzhľadom na to, že máte malé dieťa, ale kvôli synovi bojuj aj, keby si ho mal voziť tie 3 hodiny.Vela chlapov má striedačku či neobmedzený styk aj s malým dieťaťom
Vy máte súdne dane kedy môžeš byť so synom?
@tomas115 Ja stále nedokážem pochopiť, prečo si nekúpil tú chatu. Lebo ona povedala, že chatu nechce? Veď si nežiadal od nej peniaze. Tebe nevyhovovalo, ako ste bývali. Ona všetky Tvoje riešenia zamietla, nechcela ustúpiť ani o milimeter. Keď si chcel chatu a mal si na ňu peniaze, mal si si ju kúpiť.
@tomas115 My tu nerozhodneme, kto je viac vinny na rozpade vasho vztahu. Chapem argumenty oboch stran. Obaja ste mohki ustupit. Ja chapem tu partnerku, ak je obozretna, ak sa chces ozenit az po vyrieseni bytovej otazky. Ved si mal prist s navrhom...pozri, toto je teraz trhova hodnota tvojho bytu 100 tisic eur, ostatok hypoteky je 80 tisic eur. Podme za pravnikom a dohodneme sa, kolko ti zaplatim a byt bude spolocny, aj hypoteka. Potom sa vezmeme. Chcem s tebou tvorit rodinu. Casom by som chcel dom, aky mas ty na to pohlad? Chces ist do domu vobec? Jednoducho treba o vsetkom komunikovat a predislo by sa tejto katastrofe.
@tomas115 No neviem. Kupit chatu a tahat zenu a 2 deti kazdy vikend do chaty mi pride take ... dost divne.
A tiez mi pride divne, pozadovat predaj nehnutelnosti tvojej priatelky s tym ze sa zainvestuje do vasho spolocneho byvania. Predpokladam, ze jej na ten byt financne pomohli jej rodicia. Preto ich intervencia. A tu s nimi suhlasim. Plus ak si sa nechcel prisposobit a trval si na kupe nehnutelnosti v tvojom meste...a jej sa tam nechcelo.
Vies ako sa hovori.
Postav dom, zasad strom...
Mam pocit, ze ste sa obaja spolahli na vyriesenie situacie dietatom. Chuda.
Ak by moja dcera mala vlastny byt (ku ktoremu jej pomozem) a nasla by si priatela, ktory by navrhoval predaj toho bytu a kupu vlastneho byvanie - nesuhlasila by som tiez.
Treba si spolu zariadit spolocne byvanie a na nehnutelnosti nadobodunute pred manzelstvom netreba siahat.
@number19 Ta nehnutelnost na ktoru sa nema siahat je zatazena hypotekou buducej manzelky s mizernym prijmom, ktoru z toho dovodu platil autor. Uz len preto ma aspon drobne pravo k predaju tejto nehnutelnosti sa vyjadrit. Co je dolezitejsie: pri zriadovani toho spolocneho byvania ako ty navrhujes sa posudzuje prijem aj manzelky. A z dovodu ze ma mizerny prijem a ma uz jednu hypo (na nehnutelnost, na ktoru sa nema podla teba siahat), im dalsiu hypo nedaju.
Rodicia mozno pomohli, ale dost pomohol aj partner preto, ze plati JEJ hypo. Takze rovnako ako sa to nepaci rodicom, nepaci sa to ani parnerovi.
@dadis On si ju chcel vziat, ked doriesia bytovu otazku. Pisal to. Keby si ju najprv vzal a ona by po svadbe nesuhlasila s nicim (ako pred svadbou), mohla by len ziskat. Jej dlhy (hypo) by mal povinnost platit (bez toho, ze byt by bol jeho) a cokolvek by autor kupil po svadbe (za jeho peniaze nadobudnute pred manzelstvon) by bolo spolocne. Preto sa chcel najprv rozumne dohodnut na bytovej otazke pred svadbou a az potom svadba.
@kate211 By ma zaujimalo, aka bola ta mesacna splatka hypoteky, to autor nepise. Podla mna viac ako 200eur to nebolo, ked pise, ze ta zena ma slaby prijem. Majetkove veci si mali doriesit prv nez splodili dieta. Mali sa dohodnut spravodlivo a uzavriet manzelstvo a az potom malo prist bejby. Najprv mu nevadilo, ze plati, neriesil nic ohladom prepisu bytu a svadby a potom mu to vadi a rodinu kvoli tomu rozvracia.
@kate211 Nemal platit hypo a len polovicu rezijnych nakladov na byt. On platil hypo, lebo s predajom nehnutelnosti do buducna pocital. Aky pomer hypo z celkovej hodnoti nehnutelnosti jej zaplatil- nevieme...ako sa na tom rodicia spolupodielali - nevieme a autor nam to nevykalkuluje.
Obaja kalkuluju...a hlavne on sa vo vela situaciach/rozhodnutiach spoliehal na jej byt.
@kate211 Ale keby si kupi svoju nehnutelbost, tak ona s tym nic nezmoze. Dom nechcel kupovat sam, lebo vsak on tam ani nechce byvat a co bufe potom s domom...akoby ho nevedel uz nikdy predat 🙄. Cele to je divne, on si myslel, ze bude len po jeho, ale ak su partneri, treba brat ohlad na oboch, to este o detoch nehovorim.
@kate211 Ale oni hovorili o hypoteke, teda o zavazku buducich obdobi. Ten jej byt jej mohol ostat a mohol sa platit z prenajmu. Neviem preco chcel, aby byt predavala. Teda viem, ako manzelom by im potom nevysla hypoteka. Nemaju spolu dostatocny prijem, tu vidim zadrhel. Ak by mal suhaj v hotovosti peniaze na dom a ona od neho chcela, aby bol na polovicu, to by bolo ine.
@dadis Neviem ci mal na dom peniaze v hotovosti, ale na pozemok mal - to suhaj pisal a uz ho kupil (tak som pochopila). Ona chcela polovicu. Prenajom bytu suhaj niekolkokrat spominal. Nechcela byt prenajat ani predat. Ona tam chcela zostat byvat. Neviem z coho ho chcela platit s tym mizernym prijmom (myslim JEJhypo), ale asi jej vyhovovalo, ze to zacvaka suhaj.
@kate211 Darmo tu uvazujeme nad tym, aka bola splatka, prijem, materska/rodicovska- nevieme to. Ved jasne, ze ak byvali spolu, tak usetrili na nakladoch na byvanie obaja. Blbost tu pisat, ze ona ho vyuzila, aby si mohla najst horsie platenu pracu. Zda sa mi to pritiahnute za vlasy. Ak by na to nebol vtedy pristupil, urcite by si s nim nerobila dieta len tak, ze nejako bude. Vtedy sa tvaril, ze vsetko ok, baba mu dovolila, aby jej spravil dieta, vsak vsetko tak klapalo a zrazu nie je nic ok. Vtedy mal navrhnut, ze ak spolu byvat a mat dieta, nech sa finacne dohodnu a vezmu sa, aby neplatil jej hypoteku. A toboz, ak mu porodila dieta, stazovat sa na to, ze nema na splatky. No nema, lebo dieta je spolocne, ale na matersku a rodicovsku ide matka. A co si ona tie peniaze odklada bokom?