Dobrý deň,
píšem tu s malou dušičkou, že zistím ako mám vyriešiť daný problém, ktorý mám a zároveň sa potrebujem aj vyrozprávať a poradiť.
Mám 21 rokov, bývam stále s rodičmi v rodinnom dome s mojou mladšou sestrou, rodičmi a dedom. Je to rodičovský dom môjho otca. Ešte predtým, než sme sa sem nasťahovali mal ísť dedo na operáciu a bál sa, že ostane ležiaci, tak zvolali rodinnú radu, kde sa malo rozhodnúť, ktorý z 5-tich súrodencov vrátane môjho otca príde bývať sem k mojím starým rodičom s tým, že dom sa prepíše na toho kto tu príde bývať, ale na dome bude ťarcha dožitia + že moji rodičia sa majú postarať o mojich starých rodičov do smrti. Nie celkom dobrovoľne táto možnosť ostala na nás. Keď sme sa sem sťahovali dedo "daroval" dom môjmu otcovi s tým, že z penazí, ktoré sme získali predaním bytu sme MY vyplácali ostatných súrodencov. (totálna blbosť, a radím každému aby v živote neurobil takú chybu ako my!). Takže sme si vlastne kúpili dom s ťarchou a to ani nehovorim o problémoch, ktoré prišli s tým. Jediná výhoda je, že máme oddelené bývanie. Dedo býva na dolnom poschodí a my na hornom + máme osobitné vchodové dvere. Bývame tu už 14 rokov, dedo je stále chodiaci, vie sa o seba postarať, len je už pomalší a nevládze. Vôbec nevychádzame dobre. Ešte keď žila babka, ktorá bola už neskôr ležiaca ( trebalo jej plnohodnotnú starostlivosť, na WC, otáčať v posteli a podobne) boli problémy skôr zamerané jej smerom, boli časy, kedy sme všetci mali toho dosť a podobne, ale nikdy sme si nemysleli, že najväčšie problémy prídu po jej smrti a to práve s dedom, ktorý je (podľa nás) určite psychicky chorý. Stále nás obviňuje, že sme mafiáni, zlodeji, že mu kradneme peniaze a podobné veci, krivo obvinuje celú moju rodinu, dokonca aj vlasné vnučky, mňa aj moju sestru, nazval nás strigy a ježibaby. Čerešnička na torte je to, že mal platiť každý mesiac čiastku 100 eur na domácnosť (zato mal popratané, navarené, vypraté, vyžehlené, proste full servis), no jedného dna sa rozhodol, že nebude platiť, že mi u tie peniaze ajtak kradneme... už to bude druhý rok, urážky a obvinenia počúvame na dennom poriadku. Je to nepríjemné, keď vám niekto hocikedy príde do vlastného domu a vrieska na vás a nenechá vás poriadne ani žiť. Moji rodičia sú zlatí ludia, dobrosrdeční, ale už to nezvládame, otec sa s dedom stále háda, snaží sa mu dohovoriť, no nedá sa. Stále hovorí ako niekoho videl sa rozprávať s niekým o jeho peniazoch a podobné výčitky. S nikým nemá dobré vztahy a ostatní otcovi súrodenci sa tvária, že sa ich to netýka. Málokedy prišli s niečím pomocť.. lebo však ked som dostal dedičstvo a nemusím sa starat, najlepsie je si tak zit. Ach, už sme z toho na nervy, ničí nám to všetky sily na život. Nevieme, čo máme robiť, peniažky na rozdávanie nemáme, so sestrou sme obe na vysokých školách, žijeme dá sa povedať na hrane s financiami a ešte aj tie problémy, ktoré máme. Nevieme, čo možeme spraviť, snazili sme sa mu dohovoriť, no po dobrom to nejde. Je strasne tvrdohlaví a sebeckí. Nevieme spolunažívať. Vztahy sú rozvrátené a nemylím si, že sa niekedy dajú dokopy. Milionkrat nam povedal ze mame z tadeto vypadnut ze on s nami nechce zit, ze mu prekázame, no my ani nemáme kde ist. Chcem sa preto spytat, ci tu nieje niekto, kto mal podobny problem, ako mozeme riesit tento problem, ci ist za psychiatrom sa poradit, ako s nim mame jednat, kedze pravdepobone je psychicky chory alebo ako riesit financie ktoré nám neplatí. Poprípade ho dať na sud, no to otec nechce koli vztahom so surodencami a stoji to peniaze. Dedo nieje taky chory zeby zabudal a dalo sa s nim manipulovat. pamata si vsetky udalosti z mladosti, ake mal s kym konflikty, vsetko si pamata, len asi nevie uz rozoznavat realitu od snov alebo co. Nevieme ci sa len pretvaroval cely zivot alebo bol stale taky. Konflikty boli stale ale poslednym rokom sa to už len zhoršuje kazdy den. Prosím o radu, ak máte niekto podobné skúsenosti. ďakujem veľmi pekne za každú cennú radu. Strašne chcem pomôct rodičom, lebo sa trápia a nevieme ako dalej...
@luba41 Môžu. Myslím, že neprejde deň, aby nebol slovne agresívny alebo nedudral, že ho okradli, RZP stačí povedať to, s tým, že to už nezvládajú a inak ho k lekárovi nedostanú.Bežná realita, asi o tom viem, keď s tým denne robím, Ty berieš všetko príliš "lege artis" , ale reálne to tak nefunguje.
@majaxy priznam,nepochopila som,co a ako s domom
ja som bola v tom,ze otec im dal dom,prepisal na nich,s vecnym bremenom....no a ci vyplacali etse dlasich oni,to uz neviem...takze dom je ich,nie?
ale je to jedno...uznavam,tazka situacia....a urcite je treba riesit,ale nie stylom,ze dedovi nic neurobim,nedam jest,nepomozem...lebo si ublizia este viac
@luba41 dobre, tak si hovor svoje, no. Nedá sa to, tak nech sa s tým zakladateľka zmieri.
Veď stačí ísť za nejakým psychiatrom, keď nevedia, či dedo nejakého vôbec a má a ten im poradí. Ja neviem, čo je tu také ťažké, že sa to nedá. No, ale keď sa nedá, tak sa nedá a budu musieť trpieť do konca života.
@terezka1947 pisala, ze vyplacali vsetkych predajom svojho povodneho bytu. Cize nie, neprisli v podstate k ziadnemu extra majetku, naopak maju na krku este toto. Viem, ze mas na situaciu vlastny nazor, ale nemozes zovseobecnovat, poznam v okoli par takychto pripadov a nie, stari nie su dementni, taki su ako aj stale byvali - dominantne panovacne typy, okolo ktorych ma kazdy skakat uz od momentu, ked si zalozili rodinu, cize od mlada. Suhlasim, ze sily uz niekedy nestacia a pomoct treba, ale zasa taka buzeracia? Kazdy vie pochopit, ze nevladny a stary clovek dokaze byt frustrovany a neprijemny, ale tento je ocividne hnusny len tak, lebo moze a je to jeho povaha. Spomeniem jednu babku, tiez ma 80. Vzdy to bola neprijemna zena, 3 deti, prisna, agresivna, naladova, bila ich ako zito, ked jej daco sadlo na nos, kazdy po skole odovzdaval 100% vyplaty, ktore minala na seba, v 20tke povinne kazdeho vyhodila z domu. O vnucata sa nikdy nestarala, lebo 'ona na to nema nervy a ved pracuje, neni ziadna babka', ale trvala na pravidelnych navstevach, ktore boli hlavne o tom, ze sa chcela dookola vykecavat o svojich somarinach, plus si obcas pozicat. Vzdy detom nadavala, kaslala na nich, ale ony ako slusne deti za mamkou chodili a pomahali jej. Teraz ma 80 a vrieska, ze maju povinnost sa o nu starat, zobrat ju k sebe, alebo sa k nej nastahovat - jeden syn to urobil, do mesiaca ho vyhodila. Robi kazdemu zo zivota peklo, ale pred ostatnymi hra divadielko, aka je opustena starenka, ktora vychovala deticky, vnucata a tie svine na nu kaslu. Dcera kontakt neudrziava uz ziaden, lebo psychicky ju tie hry nenormalne zozierali uz dekady a bolo jej to odporucene psychiatrom.
Tak ako dieta nerobi z cloveka automaticky rodica, tak ani staroba nerobi automaticky z cloveka skusene vdacne zlatko :(
@dorottka nie,urcite nehccem zovseobecnovat....jasne,clovek ma na vela veci svoj nazor a potom to vyznie,ze tych inych hned odsudi-mozno to aj robi,ale teraz som to nechcela,skor povedat iba svoj nazor,zo svojej skusenosti a aj povzbudit autorku temy,aby si nemyslela,ze je jedina,ale ze je to riesitelne,ze su na riesenie viaceri,ze mozu skusit aj ostatnych surodencov zvolat,ze ked je to na lekara,treba vyskusat,lebo niektore pripady su naozaj pre lekara a clovek aj pri najlepsej voli nema samcu zvladnut to sam
ono,so starymi ludmi,ci s chorymi ludmi vo vseobecnosti to chce vela sebazaprenia a trpezlivosti a niekedy ide clovek naozaj nadoraz vlastnych sil,ci psychickych,ci fyzickych-ide asi len o to,kolko toho ktory zvladne,tiez nie sme stroje a mame aj svoje limity
asi sa skor stretavam s pohodlnostou ludi,preto som to mozno aj pisala skor vycitavo-ak to tak u autorky nie je,ospravedlnujem sa
uprimne, nic nezmenite kym dedo nezomre. ak ho aj dovleciete k lekarovi, lieky nebude uzivat a vy budete stale za prizivnikov a zlodejov. on ma svoju pravdu.
jedine co mozete spravit je co najviac sa obrnit trpezlivostou a ignorovat jeho poznamky
prajem vasej rodine vela sil
Mamičky ste ešte na tejto téme?
Potrebujem sa poradiť
Moze clovek s demenciou ublizit cudziemu človeku?
tak ako si dopadla po 3 rokoch
@topanocky054 može , nakoľko agrasia vo vyšších fázach demencie je častý príznak . Ale myslím, že to nie je úmyselné, takí ľudia často trpia mylnými predstavami, bludmi. Treba sa poradiť s lekárom o vhodnej medikácii.
@womankc pisala som vam do spravy
Ďakujem krasne
@janaochi až ked bude agresívny , ked bude ohrozovať na živote, vyhrážať sa -tak vtedy možu riešiť ..nemožu len tak zavolať RZP, policajtov alebo lekára a tí najdu dedka napr.v klude pozerať TV..