icon

Problém so susedmi

domenico34
6. nov 2022

Zdravim

Bývame s priateľkou v novostavbe a nad nami bývajú susedia s malým chlapcom. Keďže pracujeme obaja aj doma dosť nás rusi dupot a vyskanie nie len dieťaťa ale aj matky. Je mi blbé chodiť klopať a povedať nech sa hrajú tichšie, preto neviem ako túto situáciu riešiť. Človek si chce po práci aj oddýchnuť ale zrejme nevedia že pod nimi bývajú ľudia. Ako by ste to riešili? Vďaka

D.

lili929
7. nov 2022

Ludia a co by ste poradili mne, mam 2 rocneho syna, pod nami suseda sa uz ani neodzdravi, a stale vybuchuje zospodu, ked sa hrame podvecer. Alebo ked maly prebehne, stale ho s manzelom upozornujeme, ze nedup, behaj potichucky, uz mu ani papucky neobuvam, radsej dam dvojo ponoziek. Uz sa naucil behat potichu, ale sem tam mu ujde a dupne alebo skoci,ved mne ho uz je luto, ze sa ani hrat poriadne nemozeme. A to sme doobedu vonka vzdy 2-3 hodiny, potom prideme, naobeduje sa, cize je ticho, lebo sedi, potom 2 hodiny spi a podvecer este chodime von a ak prsi, hrame sa doma. Suseda je doma cely den a nevie stolerovat proste ze niekedy podvecer idu zvuky od nas... O deviatej je uz v postielke a spinka do osmej, cize nocny klud je... Uz neviem co s nou, ale do oci mi nic nepovie, len vybuchuje zospodu a mne je neprijemne z toho

zowie
7. nov 2022

@domenico34 raz budete mat vy deti a predstav si ze ta bude niekto buzerovat vyklepkavanim ze mate byt ticho. Su to deti, raz vyrastu, moze to byt nabuduce aj pes u susedov ci metalista pubertak, ci cholericka panicka, ci hluchy dedko pred telkou.
V rodinnom dome ti kikirika kohut, susedovci maju zahradnu party, dalsi pilia drevo. Odporucam dat si hlasnejsie telku, kupit si nieco na nervy, sluchatka do usi alebo odstahovat sa na samotu u lesa.
Som zla ale take su obdobia nazivania v bytovke, raz robis hluk ty, raz ludia okolo teba. Verim ze ked uspava dieta a ty v tej chvili vysavas tak to pocuju aj oni. Zi a nechaj žiť

katka700
7. nov 2022

@lili929 Asi by som prestala dieťa upozorňovať 😂

sowka
8. nov 2022

Ahojte, vidím, že so susedmi to je jedna kapitola, práve to tiež riešime. Možno ma tu niektorí s deťmi ukameňuju, ale aspoň sa tu posťažujem a možno sa mi uľaví 🙂 začala som bývať s priateľom u neho na byte, každý susedný byt sú rodiny s deťmi. S tým ja nemám najmenší problém, či tu malé dieťa plače v noci, alebo proste hocičo. Jediné, čomu nerozumiem, sú práve ti susedia, ktorí majú jedno dieťa, 9 ročne dievčatko, a to dieťa odkedy príde zo školy do 22.00 behá, kričí, naháňa sa po byte a ja toto už nedávam. Vedľa našej obývačky majú obývačku, vedľa spálne ma ona detskú izbu. Ešte o pol 10 večer počujeme ako skáče na posteli a spieva si. Jediný krát som sa teda odhodlala, že idem im zaklopať, nedeľa večer, 21.30. Len som sa slušne spýtala, či by sa nedalo byť tichšie, predsa už je večerná hodina. Odpoveď? Že veď je len pol 10 a počkaj keď budeš mať ty deti. A dorozpravane. Odvtedy som ich nekonfrontovala ale nič sa nezmenilo. Stále deň čo deň, to isté, ja už mám viacmenej na ušiach slúchadlá, priateľ robí na smeny, ten je viac v robote ako doma. A ja sa tu idem zblázniť 😀🙈 tiež pracujem, ale iba ráno, čiže keď sa vráti mala suseda zo školy, prídem z práce a mám tu do večera o zábavu postarané. Tiež sa snažím byť tolerantna, nebucham im, neklopem, len nerozumiem, to nie je v ľuďoch kúsok ohľaduplnosti, že keď bývame raz na byte, nebudeme si z neho robiť Ihrisko? My sme dvaja mladí ľudia ale nikdy by som si nedovolila tu večer robiť hluk, párty alebo niečo podobné. Len mám akurát chuť začať, akurát že som tehotná, takže tých párty zas toľko robiť neplánujem 😀

barboraalexej
9. nov 2022

@sowka gratulujem k tehotenstvu... Konečne aspoň pochopíš aké to je. Vám všetkým bezdetným sa zdá, že za tým múrom je asi besné zviera ale ono to tak NIE JE. Deti sú deti oni nebudú vkuse sedieť na zadku a neviem či si vy predstavujete, že pri každom skočení, dupnuti dieťa okamžite spacifikujem, no nie. Je jasne, že jednoducho rodina s deťmi bude vždy hlučnejšia ako pár bez deti! Neviem ako si to asi predstavujete, kde mame s tými deťmi žiť, v lese??? Ja svoje deti napominam stále, nie nenechám ich vkuse behať ani dupat ani sa naháňať ani hrať futbal... Vysvetľujem im, že pod nami niekto býva a vadí im to, napriek tomu viem, že proste u nás ticho nie je. Ja varím deti sa začnu naháňať, tiež to chvíľu trvá, kým ich usmernim lebo oni meposluchnu na slovo a ja po nich nevyštartujem okamžite aby som ich spacifikovala. Moje deti vstávajú o 5:30 o 18 ležia v posteli a o 19 spia napriek tomu mám tak úžasnych susedov, ktorí bez toho aby sa obťažovali čo len raz prísť za mnou hore, okamžite na mňa podali sťažnosť na bytový podnik.... A milujem keď mi niekto povie, že aj ja som mala deti ale toto nerobili. Jasne moja stará teta, opýtala by som sa susedov

sowka
9. nov 2022

@barboraalexej práve preto tam nechodím klopať ani ich upozorňovať, lebo to chápem, že je to dieťa. Len nechápem tomu, prečo napr vaše deti dávate o 7 do postele, a tu si suseda skáče po posteli ešte o pol 10. Neviete si predstaviť, čo by som dala za to, keby ju uložia o 7, ani by som ten hluk neriešila, ale keď to začne o 16 a trvá do 22 tiež to nie je sranda. A ďalšia vec, oni ju neupozornuju. Mám tu susedu, kamošku s 2 deťmi, 4 a 8 a je zaujímavé, že kedykoľvek tam som, dokonca jej ich chodím strážiť, tie decká sú naučené hrať sa, spolu, a normálne. Kreslia si, idú von, tvoria doma, ale nikdy som ich nevidela naháňať sa po byte ako besni 4 hodiny vkuse. A nie je to občas, tuto to je každý deň, víkendy nevynímajúc. Určite vás ani nikoho nevyháňam do lesa, ale niektorí ľudia by si mali uvedomiť význam slova ohľaduplnosť. To je celé.

mamkalentedkova
9. nov 2022

Golf..bývate v bytovke ,museli ste s tým počítať ,že susedia budú rôzni..že sa bude aj vŕtať ,že tam budú žiť aj deti ,deti sa potrebujú hrať , niekde zas celé.dni breše pes ..odhlucnit strop ...Skrátka ,v bytovkách to tak chodí .Keď som bývala ešte ako dieťa v rodičovskom byte ,Non stop hucal výťah ,bolo počuť susedov ,akonim vrzgaji dvere ..ich pes zabíjal celý deň a celú noc ..skrátka život v bytovke

patulieenka
9. nov 2022

@barboraalexej veru suhlasim, zalezi velmi aj od povahy dietata. Ked maju kludne deti, co kde posadis tam budu aj hodinu ,tak sa im lahko vravi 😅 my mame velmi temeramentne dievcatko a teda moc neobsedi, no napriek tomu sa to snazim korigovat. No odmietam na nu cele dni vrieskat, aby bola ticho. Sama uz ako 2 rocna vie, ze pod nami byva ujo a treba obcas byt aj tisko.. Sme vonku ozaj vela od cca 10:00-12:00 potom spinka 2 hodky a znova ideme von od 16:00-18:00 . Vecer sa chce chvilu blaznit s ocinom, kedze ho nevidela cely den. Mame penove koberce aj v detskej aj v obyvacke, ale urcite ju obcas dost pocut.. Ved sa vyvija a rastie, predsa ked je stastna nebudem ziapat nech drzi usta.. Cize mam rovnaky nazor, treba usmernit, ale nie obmedzovat 😇

zuzuliennka1
9. nov 2022

@dzina007 presne si mi pripomenula situaciu, ked susedia nad nami nam vyklopkavali na radiator, ked bol moj syn trosku hlucnejsi, kedze zvuk ide hore, obcas som aj nadranom sople vysavacom odsavala, proste trosku viac hluku - oni mali vtedy novorodenca , to bolo tak rok dozadu.
syna mam teraz o rok starsieho, samozrejme este trosku “hlucnejsieho” - ale uz nevyklopkava nikto🤣 lebo teraz pre zmenu to ich rocne dieta dupe 🤣 teda normalne beha po byte, ja to chapem - ale dupe, nad nami….
uz asi stiahli perie a ked je aj doma u nas trochu kriku, zrazu pochopili s vlastnym, ze mat s dietatom doma ticho, v bytovke, je nonsens

zuzuliennka1
9. nov 2022

@sowka ale male deti nemaju take ze nocny klud a bude ticho. Mne syn zacal vecer chodit spat medzi 20:00 - 21:00 az ako trojrocny.
Dovtedy od narodenia zhruba do 2,5r neexistovalo, aby zaspal pred 22:00. Nerobil doma “diskoteku” ani nejacal, nekrical, ale pocut ho urcite bolo. Jednoducho dieta. Proste su take deti a kazde ma aj nejake obdobie - neskoreho zaspavania, skoreho vstavania (okolo 4:00). To je nejaka pomylena predstava, ze male deti chodia spat skoro, lebo vsak deti musia spat. No ale to sa da uspesne aplikovat vacsinou az neskor, kym sa cely spanok dietata ustali na zhruba takom, ako dospelaci - ubehnu priemerne 3 roky. Dovtedy su aj nocne desy, budenie 9x za noc, velmi skore vstavanie alebo naopak zaspavanie az v noci.
Gratulujem k tehotenstvu a zelam ti tolerantnych susedov 🙂

sowka
9. nov 2022

Áno malé deti. Malé dieťa má každý v byte tu, a ako som písala vyššie, to mi absolútne nevadí, lebo je to normálne a tiež ma to čaká a neviem čo bude. Aj keď plánujeme stavať dom, tak veľmi dúfam,že sa tu dlho nezdržim 🙂 Preto im neklopem ani neupozornujem, lebo si stále hovorím, že veď dieťa. Ale zas na druhej strane, aby som ako rodič 9 ročnej nevysvetlila aspoň po tej 20tej neskáč z postele na zem hodinu vkuse, to sa asi dá či chcem naozaj tak veľa ?

silvia2013
9. nov 2022

@mamkalentedkova aj byvanie v byte ma isté pravidla hlučnosti, ak chcem mat dobré vztahy so susedmi, nebudem vecer o 19 vrtat, nedovolim, aby mi decko behalo po byte na kolobezke, nebudem o polnoci šit na šijacom stroji atd. To snad pochopí každy inteligent.

silvia2013
9. nov 2022

@barboraalexej mna sa moji susedia pýtali, kde máme tie deti schované, že ich nepočuť, napriek tomu ich vnučatá behaju po byte na kolobezkach , skáču, kričia ako besné , vonku som ich ešte nevidela. Chvalabohu víkendy a sviatky travime na vyletoch a na dome. Deti treba vediet vychovávat .

barboraalexej
9. nov 2022

@sowka no ak je to 9 ročne dieťa a ozaj nepreháňaš, tak by som zaklopať išla, slušne...

barboraalexej
9. nov 2022

@silvia2013 ako viete, že nechodia von, keď vy nie ste doma? Samozrejme každý si myslí, že to jeho nie je až tak hlučné. Ono záleží aj od povahy dieťaťa, keby mám iba toho 5 ročného, tak by susedia ani nevedeli, že mám dieťa. Menší ma 2,5 a je to väčší vykuk a samozrejme, že staršiemu sú jeho vylomeniny smiešne, tak sa niekedy pridá. A predstavte si, že ich vychovávam oboch úplne rovnako a jeden je totalne kľudne dieťa od mala a druhý je proste šibal od mala. A rovnako záleží na miere únosnosti hluku od susedov, niekto vydrží viac nikomu vadí uplne všetko ako tým mojim. A nie, nenechávam deti doma behať polhodinu, ani pol hodinu skákať z postele ani hrať futbal a už vôbec nie jazdiť na kolobežke. Nechám ich 2 minúty ponaháňať sa potom im poviem, že stačí už dosť ale to tiež niekedy trvá 2-3 minúty, takže sa naháňajú možno 5 minút cez deň! Lebo ja odmietam zase po 5 sekundách čo sa začnú naháňať po nich vrieskať, nebodaj ich zato byť, nie je to nič nenormálne na správaní dieťaťa.

sowka
9. nov 2022

@barboraalexej bola som zaklopať raz, večer 21.30 už sa to nedalo počúvať. Reakcia mamy taká, že som stratila reč. Vraj veď je len pol 10 a mám si počkať keď budem mať ja deti. Ale keď som zaklopala, počula som ako malej hovorí, že no vidíš, už prišli susedia že máš byť tichšie. Čakala som trochu inú reakciu, keďže predpokladám, že oni si uvedomujú, že je hlučná. Ale neurobia s tým nič. Ešte aj na stretnutí majiteľov bytov sa smejú, že veď oni vedia že ich počuje celá bytovka ale že haha. Tam sa neúčastnim, a priateľ sa neozve, lebo nechceme robiť rozbroje.

mamkalentedkova
9. nov 2022

@silvia2013 bohužiaľ ..aj moje dieťa behá aj v neskorých hodinách niekedy po byte ,keď poobede neskoro zaspí na druhý spánok ,neskôr vstane tak nepôjde spať o 20:00 a nebudem teraz preto skrývať všetky hlučné hračky a vykladať ich hore na skriňu ..lebo asi inak 16 mesačnej nevysvetlil,že susedom kože kociarik na podlahe vadiť ..jasne ,že určité pravidlá spoločného spolunažívania by mali platiť ..bohužiaľ niekedy sa nedá vyhnúť ani vŕtaniu po 19:00..nie každému konci pracovná doba o 14:00..keď je do 18:00 doma a potrebuje niečo zmontovať,nebude si kvôli tomu brať dovolenku ,aby vŕtal iba doobedu ..s tým zas môže mať problém iná suseda ,ktorej doobedu malé.dieta spí ...nedá sa vyhovieť všetkým..

domenico34
autor
9. nov 2022

@sowka presne tak ... Ako som písal ... Matka je hlučnejšie ako jej dieťa ... A keď plače sa mu smeje ... Niekedy to dieťa je ešte o 23 hore a ráno plače lebo nechce vstávať do školy tak na neho zjape už 6:30

silvia2013
9. nov 2022

@barboraalexej za tych 8 rokov som ich este von nestretla, len pocula doma, sme doma cez tyzden, nepracujem nonstop, pracujem 4 hodinny denne. cize ich vnimam a deti, ktore maju priestor vybehat s avon nebudu doma robit ramus ako utrhnute z retazi, pokial ano, tak tam je uz na zvazenie navstivenie psychologa, alebo ineho lekara. A ja nic nepisem, o tom, ze mi vadi ak 5 minut behaju po byte, Vidis ten cas, ktorý ttravis tu na MK písanim romanov radsej venuj detom.

silvia2013
9. nov 2022

@mamkalentedkova ja s anečudujem, že ta nemaju susedia radi.

barboraalexej
9. nov 2022

@silvia2013 ty, ktorá tu vkuse odpisuješ mi napíšeš, že sa mám venovať deťom miesto písania?! Predstav si, že ja som sa im venovala celý deň až doteraz kedy sú už v posteli, čo sa o tebe zjavne povedať nedá

mima172
9. nov 2022

@domenico34 Máme to isté pod nami - dve deti, neuroticky otec (mama od nich odišla). Niekedy ešte o 23 buchot ako na stavenisku. Máme tiež dieťa, má 2 a pol roka, no snažíme sa byť čo najohladuplnejší (mame podlahy, tak dcéra nenosí papuče, my tiež nie, žiadne odrážadla atď v byte a keď je hlucna, tak ju krotíme. U nás je ticho zásadne najneskôr od 20:00. Som toho názoru, že život v paneláku nikdy nebude tichý, no minimálne nočný kľud by mal byť posvätný. V tvojom prípade by som sa slušne porozprávala s tou maminou, možno si uzná, že ziape až príliš.

sowka
9. nov 2022

Ono je podľa mňa rozdiel dieťa a dieťa. A každý si pod pojmom usmerňovať a upozorniť dieťa predstavuje to svoje. Ja si myslím že každý sme ochotný tolerovať, že ma sused dieťa. Že plače, hra sa, tiež že sused prerába, vŕta. Ale keďže niektorí majitelia bytov si myslia, že majú všetky práva sveta a žiadne povinnosti alebo len proste nechcú a nemajú záujem brať ohľad, neurobíme nič. Nečakám, že dieťa sa bude hrať 2 minúty a bude ticho. Ale tiež má nebaví počúvať dupot a trieskanie od popoludnajsich hodín do 22.00. A perla ešte k tomu, večer o 10 počujeme v spálni z jej detskej izby, ako malá rodičom číta a precvičujú si veci do školy. Keby ju k tomu posadili možno skôr, tak by sme si tu aj my užili trochu viac ticha cez deň, kým by sedela a učila sa🙂

silvia2013
Autor odpoveď zmazal
silvia2013
9. nov 2022

@barboraalexej
@barboraalexej Ja po 7hodinach a ty v kuse na kazdu. Pekny vecer, uz ns teba nereagujem, az tersz dom pozreka profil.

barboraalexej
9. nov 2022

@silvia2013 ty musíš byť strašne zatrpknuta zo života, vidieť to na každej tvojej správe. Ty si jedna z tých, ktorá tu chodí len nato aby do každého rýpala. Ani ja na teba už nemienim reagovať, nestojíš mi za môj čas

mamkalentedkova
10. nov 2022

@silvia2013 ja so susedmi nemám žiaden problé
😉 .Prajem pekný deň 😘
Pevne verím,že teba susedia všetci tiež milujú

silvia2013
10. nov 2022

@mamkalentedkova určite ano, chodime s nmi na dovolenky, do hor, k nam na dom na vikendy 🙂 asi 8 rodin , ostatní su dochodcovia a tým, chodime na nakupy, na kolacik , postrazili deti kym boli mensie, Aj tebe pekny den a šup vonku s dietatkom, popripade ku kadernicke, kozmetičke 🌹

den123
10. nov 2022

no ja by som to riesila tak ze sa s nimi porozpravate, poviete ci sa neda ten hluk trochu zmiernit mozno ani nevedia ze je to az tak pocut ? alebo si to neuvedomuju.. kazdopadne uz pri kupe bytu alebo zvazovani podnajmu si treba zistit a popytat sa aj susedov ci tam ziju nejake male deti alebo ci je blizko ihrisko.. dost klucova vec podla mna, ale chapem ze kedze je to novostavba asi ste nevedeli do coho idete .. kazdopadne ak by to boli extremy a aj vo vecernych, nocnych hodinach mozno skusit rovno policiu :D alebo stuple do usi :D :D

domenico34
autor
27. jan 2023

@zowie poprosím prečítajte si príspevok ešte raz. To že má niekto deti ho neospravedlňuje k tomu aby deň čo deň pani suseda kričala na dieta a to dieťa má z nej šoky a má záchvaty plaču...to sa mi fakt nechce počúvať. Poprosím ešte raz prečítajte si príspevok .. nechajte si to prejsť hlavou a buď zareagujte ešte raz alebo vypnite telefón a venujte sa rodine. Dovidenia