Problém - svokrovci
Ahojte maminy. Idem si k Vam len pre nazor, co by ste mi poradili alebo skor co by ste urobili v takejto zlozitej situacii. Takze zacnem pekne poporiadku. Mam priatela uz par rokov. Vsetko bolo pekne ale posledny polrok to zacalo skripat. Zacali sme pomalicky planovat aj buducnost. On pred polrokom totiz kupil dom. A tu je ten problem - nastahoval si tam nielen seba ale aj rodicov. Vraj z dovodu, ze svokrovci maju exekucie a pritom maju vlastny dom ale. Zacal apelovat na mna ze kedy sa k nemu nastahujem, kedy budeme spolu zit a podobne. Stretavat sa stretavame ako doteraz, raz je on u mna raz ja u neho, ale ked som ja u neho odkedy su tam svokrovci tak sa citim dost neisto. Istym sposobom mi vadia a neviem si predstavit zivot v takejto stvorkenakolko tiez nemam 20r a uz by to chcelo iny smer. Problem je aj ten ze ako tam pridem zakazdym to je to iste - jeho mama ma zavali informaciami o neviem kom, co kto robi, kde kto je, ked nieco varim pride a sleduje co robim neustale sa vypytuje. Ked zacnem nieco ine robit vsetci na mna toto nerob lebo pre to pre toto. Kukaju proste na mna ako na vraha. A toto je ten problem ze dom je sice jeho, ale oni su tam pani a ja ako namiesto stvrteho kolesa na voze som piate koleso
Ja by som mu to povedala. Síce nie som mamička ale o takých veciach viem až veľa. A rozhodne sa nevzdávaj svojho bytu. Asi synáčik svojich rodičov miluje strašne, ale ani mne by nebolo príjemné žiť v dome s mužom a svokrovcami. Ak ti povie že tí svokrovci tam zostávajú radšej naňho kašli. Nech si vyberie teba alebo rodičov v dome
@elektrina Dost blba situacia. To co spravil, nebolo velmi mudre rozhodnutie. V podstate im tymto gestom obetoval uplne vsetko. Slachetne, ale zaroven hlupe, pretoze pochybujem, ze sa mu pri takychto podmienkach podari zalozit rodinu. Povedat mu, nech rodicov vyhodi alebo nech sa na nich vykasle mu nemozes. Podla mna mas iba jednu moznost, vycuvat z tohto vztahu. Uprimne, radsej by som brala chlapa s troma detmi na krku, ako chlapa ktory ma na krku rodicov "bezdomovcov" s exekuciami. On zial nemoze za to aky su, ale chces ich potom zivit aj ty? Chces investovat do domu v ktorom nikdy nebudes pani domaca? Ked sa uz teraz do vsetkeho montuju ked si u nich, naozaj nechci vediet co bude ak sa ti narodi dieta....
@froschka keby mal dlhy priatel, tak mu nedaju hypo na dom. Skor by som sa zamyslala, co su to za ludia, ked v strednom veku s dospelymi detmi, kedy by ludia povacsine mali byt uz financne stabilizovani a vo svojom...maju dlhy a exekucie.
Pri dlhoch a exekuciach vzdy je v pozadi nejaky problem - kde sa tie peniaze leju... bud alkohol, alebo gembling, alebo nadmerne utracanie u smejdov, spotrebaky na bezne veci, dovolenky a podobne... cize neuvazene financne rozhadzovanie nad ramec moznosti, na taku rodinu by som si davala pozor.
o to viac , ze nepriamo ich priatel zivi, a ak by boli oni po case manzelia a mali spolu bsm, tak by ich zivila aj ona zo spolocnych manzelskych financii. Ked maju rodicia dlhy a neprispievaju alebo len minimalne na domacnost, tak to tak je.
@negymama môj strýko tiež od svojej mamy takto skoro celý život dranka peniaze a s dedkom preňho nabrali pôžičky lebo mal dlhy(nie v banke,ale po kamaratoch,na úradoch) teraz musí babka splácať sama z minimálneho dôchodku :( takže ak mal autorkin priateľ takéto dlhý,banka o nich nevie a ak sa zamestnal,nemali problém mu dať hypo
ak s nim planujes byt dlhodobo, resp. ak to spolu myslite vazne, tak tie dlhy by ta veru mali zaujimat z coho vznikli.... a ako sa tvoj priatel stavia k tomu ako vznikli, aby nepadol do tej istej diery....
ked raz bude svadba, tak si ho beries so vsetkym, aj s dobrymi vlastnostami ale aj s buducimi dlhmi...
@podmostom tu nie je žiadne jednoduché riešenie, nevieš, čo bude s rodičmi o rok, o päť, tomuto človeku by som neverila už ani slovo. Ako tu niekto vyššie správne podotkol, problémom nie sú rodičia, ale on sám
v ziadnom pripade sa k nemu nestahuj a vobec dobre by soms i to cele rozmyslela.nikdy tam nebudes panou domu ty,ale jeho mama.
@elektrina povedz mu, že on rozhodol bez teba za vás, že si on kúpi dom a nasťahuje do neho aj svojich rodičov, ty si sa zase rozhodla bez neho, že byt si necháš a ostaneš bývať tam, kde si. Som zvedavá, čo na to povie
Ešte mi napadlo-rodičov do tvojho bytu a ty do domu,ale všetko riadne spísané s právnikom,aké podmienky,kto čo platí...
@janinah ani za svet.ked si takto pohnojili svoj dom, v synovom sa tvaria ako hradni páni tak by ich z bytu velmi ťažko dostala keby niečo.
Synovia im trochu mozu pomôcť s najmom ale hlavne mali by byt samostatni a inde.syn by si mal kupeny dom udrzat pre svoju rodinu.
Alebo je 2generacny ?
@janinah nikdy, to nie je dobrý návrh a už by som mu nedôverovala, keď rozhodol za mňa bezo mňa v takej dôležitej veci. Môžeš mať spísané aj s tromi právnikmi a potom sa súdiť desať rokov.
@elektrina Kolko ma tvoj priateľ rokov? Oni majú dlhy od jeho základnej školy? Je rok 2021.Hypoteku asi nemali.Ja by som neverila, tam sa niečo deje.Len tak bez dôvodu nechať neobyvany svoj dom a nasťahovať sa k synovi.Urcite.Si si istá, ze ten ich dom uz nieje predaný?Tu sa nedá podla mna nic robiť, on urobil taký krok bez teba,postavil ta pred hotovú vec a čaká, ze bude ako on chce.Mas sa nasťahovať k nemu,teda pardon k nim,robiť asi služku a byt ticho.A ten návrh z predajom tvojho bytu,je opovazlivy,tam sa zas ukazuje jeho charakter, lebo normálne človek take návrhy nedáva.
@mimi1237 cudovala by si sa ako sa za (aj) 30 rokov clovek nedokaze vyhrabat z dlhov a staci, ze robis zle financne rozhodnutia a uz to ide... to je ako snehova gula... este k tomu ked zijes stylom dnes hojno- zajtra h0vn0, nemas ziadne uspory a nevies, kedy si mozes pozicat a kedy radsej utiahnut opasok, tak to potom konci tak, ze deti doplacaju na chyby svojich rodicov a prenasleduje ich to cely zivot.
@elektrina ak vytahuje kartu "ktovie ako dlho tu budu rodicia" stylom, ze pomaly akoby zajtra mali nedajboze umriet, tak ber nohy na plecia a prec od takejto toxickej spolocnosti. ja viem, ze niekolkorocny vztah zahodit nie je lahke, ale toto su vazne veci a nielen dlhy jeho rodicov su vykricnikom, ale aj jeho postoj k byvaniu s nimi, postoj k vasej buducnosti atd... drzim palce a zopakujem rady Xkrat tu pisane NEPREDAVAJ SVOJ BYT!!!
Tak ako ste sa posunuli ?
A ty ešte si s ním ?!?
Načo je on tebe ?

@elektrina ja tu vidím jedno jednoduché riešenie. Nech sa spolu so súrodencami poskladaju starkym na podnájom. Ak nie, tak by som odišla ja. A inak predtým bol normálny? Keď ste niečo riešili, čo i len dovolenku spoločnú, vedeli ste sa dohodnúť, alebo tiež riešil veci neplánovane, bez toho aby si ty o tom vedela? Ja nechápem už len to ako mohol sám kúpiť dom na váš spoločný život. To sa ťa ani nepýtal kde by si chcela bývať? Mňa už by to úplne vytočilo. Keby ze nie ste spolu tak dlho, tak nič nepoviem, ale takto..