icon

Problémy a podozrenia v domove sociálnych služieb

16. feb 2025

Žienky, moja mamina je necele 3 mesiace v DSS a začínam tušit, že tam nieco nie je s kostolnym poriadkom.
Otec je v DSS tiez, kus od nej. Chodí za nou, takmer stále spí, je mimo, akoby pod liekmi, posledne 2 týzdne sa z nej stala leziacka, ani na vozíku nechce pohyb po chodbe alebo tak, skusat chodit s choditkom to nehovoriac. Js bývam velmi daleko, nemám tam dosah. Dokonca jej zrušili nedávno dolezitu kontrolu u lekarky, kde bola dlho objednaná, vraj komplikacie a nemaju personál, ale u lekarky tvrdili, že je chorá a necíti sa na to. Klamu, klamu a klamu. Doma by s nou nemal kto byt. Další senior starší od nej, který to po prvom dni nedával. Vyložene tam chradne, pretoze aby personál náhodou nemal prácu.

dobryden
16. feb 2025

A tu rhb mozes aj formou ADOS riesit,to vela DSS akceptuje,a teba to nevyjde nic,lebo to plati poisťovňa.

autor
16. feb 2025

@dobryden ona už nevstane z postele. Ani sa pretocit nevie.

strelkyna1
16. feb 2025

@kavasmliekom Zo zvedavosti... Kolko?

autor
16. feb 2025

@ina2405 to mi medzi recou volali z nemocnice. Tie sestricky tomu neviem či rozumeju, ale vidia len to, že by tam s nou museli ist, robota navyse a aj tak, je to demencia (asi beru demencia ako demencia), na co, však lieky naslepo ordinované má. A tam zas, že nepride, je chorá a cíti sa zle. Tak kde je pravda.

ina2405
16. feb 2025

Objednajte mamu na neurológiu a choďte s ňou. My sme tiež mali starkú v DD a mama s ňou musela chodiť všade, naozaj je problematické toto behanie s doprovodom, keď už aj tak ich je málo. Viem, že je to aj pre teba komplikácia, zo zahraničia. Ale to asi lepšie nepôjde.

autor
16. feb 2025

@ina2405 no ved asi ju sukromne objednám na nejbližší termín a pridem tam a poriesim to. Sanitku na prevoz nám hádám daju. Problém je ten, že neurologicka má ordinacii na poschodí a je tam plošina pre vozíky a kočiky, tam ju musia dve osoby umiestnit a zaistit, 2x som tam používala na Kocík. Možno este otca spracujem, že by šiel so mnou. Inak poprosím ich susedku na dochodku, jej neter, popr.kto bude aktuálne ochotný.

ina2405
16. feb 2025

Jasné, aj komošku popros, hocikoho. Držím palce.

autor
16. feb 2025

@ina2405 Lebo vraj má tam ist po lete, co je ozaj daleko. Aby sa nejakeho leta dožila. Možno existuje liecba, zacyklilo sa to na tom, že má demenciu a finito.

autor
16. feb 2025

@ina2405 dakujem.

modrykolibrik
16. feb 2025

@autor keď tak čítam tie tvoje komentáre tak je mi smutno. V živote si v DSS nerobila. Nemáš šajnu o čo v takom zariadení ide. Ja tam pracujem a úprimne až žasnem ako nás rodiny škatuľkuju. Podľa tvojho popisu mama je v adaptujucom procese čo trvá najmenej 3 mesiace. Vždy keď k nám príde klient s takýmito diagnózami jasné vravím príbuzným,že Ti klienti sa menia keď sú v takom zariadení. Podľa tvojho opisu, mama zrejme zle znáša,že si ju strčila do starobinca a väčšina takých ľudí má pocit,že tam ide umrieť. Vylievať si zlosť na zamestnancoch je podľa mňa z tvojej strany nevhodne. Každý klient v takomto zariadení má nastavenú liečbu od LEKARA! Takže tvrdiť,že sestričky ju niečím nadopovali tak ako sorry toto dokáže povedať človek čo nepozná zákony. Sestra si nemôže svojvoľne dopovať liekmi klientov len preto,že je otravný. Opatrovateľky k liekom ani prístup nemajú. Za ďalšie ak mala ísť na vyšetrenie,je otázka prečo sa zrušilo? Mame klientku ktorá keď sa dozvie,že ma niekam ísť k lekárovi dostane hystericky záchvat,začne zvracať a hnackovat. Podľa teba takého klienta pošleš na vyšetrenie? Nevieš či tvoja mama nemala nejaký záchvat, prípadne sestričky zhodnotili,že nie je schopná ísť na vyšetrenie. Ak s ňou nemá kto ísť tak bohužiaľ preložia termín. Je to bežná prax.
Takže prosím ťa neber to,že oni sú tie zle a hnusne čo tvoju mamu neobskakuju 24 hodín 7 dní v týždni. Pretože na oddelení je klientov veľa a keď sa jeden zatne tak sa musia venovať aj iným nie len jej

autor
16. feb 2025

@modrykolibrik preco potom one tvrdia lékarke a ine nám?

cacianka
16. feb 2025

Prečo nie je v zariadení kde je otec, spolu by im bolo lepšie a mal by na mamu kto dohliadať, mali by ste lepší prehľad akú majú obaja starostlivosť.
Prepáč, ale podľa popisu je tvoja mama na tom veľmi zle, už dosť dlho, jej stav sa prirodzene zhoršuje

alickapusinka
16. feb 2025

Pozri ak ma alzhaimera je v Piešťanoch sukromne centrum tam s nijakou inou diagnozou nezoberu.Na jednu choru osobu s alzahimerom su dve sestričky. Môj znamy tam ma mamu a pálka 1600 eur.V štatných na nich nemaju čas na cele oddelenie ak je jedna a ma 15 ľudi na starosti.V sukromných je to ináč ale príplať si.

terry658
16. feb 2025

Ono je to takto ťažko. Mám svokru s demenciou a stačí najmenšia zmena v prostredí a je vykoľajená na pár dní. To, že s vaša mama ocitla v domove u nej mohlo niečo takéto spustiť a oni si s ňou nevedia rady.

mogaa
16. feb 2025

Treba si v prvom rade uvedomiť jednu vec, na oddelení býva cca 40ľudí a 2 opatrovateľky....ak sú tam len5-6 ležiacich, majú čo robiť hlavne okolo nich....nie je tam čas na nejaké rozprávanie sa a venovanie sa jednému človeku, robia sa tam základné veci - ráno hygiena, hneď potom raňajky, kŕmenie ležiacich,spratanie raňajok od tých čo jedia na izbe, potom nasleduje kúpanie, prezliekanie postelí tých čo sa okúpu, desiata, obed, medzitáý písanie papierov čo opatrovateľka robila, podávanie obeda ležiacim + roznos obedov tým čo jedia na izbách, poobede opäť hygiena, výmena plienok, spratávanie prádla, večera....naozaj sa tam ti ženy namakajú, je málo personálu, nikto to nechce robiť....odporúčam nájsť menšie zariadenie kde nie je tak veľa ľudí....akonáhle vypadnú 2-3opatrovateľky tak je to celé zle, lebo ostatné ich musia zastúpiť, sú unavené, vyhoreté, majú hodín ako chlapi na stavbe čo robia od rána do večera........toľko moja prax......a to som ešte nepísala o tom že veľa krát robia opatrovateľky aj za zdravonté sestry lebo na celé zariadenie kde je 120 ľudí je 1 zdravortná sestra v službe - čie opatrovateľky rozdávajú lieky, antibiotiká, pichajú inzulín, nezriedka ošetria dekubity lebo sestra nestíha....

rikarika
16. feb 2025

Autorka - prečo si dala názov témy že systém v DSS je strašný. Mama ma zrejme alzheimera, jej stav sa bude len a len zhoršovať, nemôžeš čakať od DSS že tam spravia zázrak, sama píšeš, že aj toaletu vykonala na stoličke. Opatera o takého človeka je náročná a v domácich podmienkach veľmi veľmi náročná. Riešiš starostlivosť o mamu len sama? Súrodencov nemáš?

marca12
16. feb 2025

Vyberte jej lepsi DSS. A ked je na tom tak zle,tak sa zdvihni z toho zahranicia a prid na par dni domov a pobehaj s nou lekarov. Ja by som rodica nikdy nenechaka v takomto stave odkazaneho na cudzich ludi. Alebo popros niekoho z rodiny nejakych znamych hocikoho len ju nenechavajte v takomto stave. Ja by som taky cirkus narobila v tom domove. Na to su dopravne sluzby a sanitka ju dovezie aj privezie z nemocnice. Ze oni nemaju personal,tak si to mali zabezpecit s nie vykaslat sa na jej termin u lekara. Musite byt asertivny voci nim,inak budu na nu kaslat

autor
16. feb 2025

@cacianka otec je na oddelení, kde su mobilní klienti a Este s akym takym usudkom a mama tam, kde si skor imobilní a maju formy demencie. Tak to tam maju rozdelené. Co nie je zle. On by popravde ani nechcel byt s nou, vraj by ,,zblbol" aj on. To mu za zle nemám. Takto mu to vyhovuje, tak to tak má. Ale stále mi chodi hlavou, že má tu diagnózu, co v nemocnici nadhodili a co je velmi dobre liecitelne, len to nemá potvrdene od neurologa, ale keby ano, tak by sa poliecila (vývod z mozgu) a bola by lepšia. Úplne dobrá už asi nikdy, buďme realisti, ale lepšia, ale takto? Každý den co sa s tým nic nerobi, tak je strata. O pol roka už moze byt naozaj neskoro. A také tlmenie liekmi, aby len spala. Ved tam chodí otec, on by tak rád siel s nou na vozíku do spoocenskej miestnosti, do kapličky, ale nie, len postel a postel a postel a už nechce komunikovat. Ja nemám koho co sudit, netvrdím, že sa tak vsade deje, ale správne to nie je. To je také pochovávanie zaživa. Bola 16 dní v nemocnici Este minulého roka, po prepustení bola malátna, bali sa, že bude leziacka, vzchopils sa, a teraz znova.

autor
16. feb 2025

@marca12 zdvihni to zahraničia. Mám tu choré dieta (autista) a práca. Ale ano, chápem, je mi jasné, že musím prist a tu neurologiu poriesit čím skor, nie cakat do jesene. Na co? Až zomrie?

ina2405
16. feb 2025

@marca12 ako si to majú poriešiť, keď nie sú ľudia? Ty rozprávaš úplne z cesty. Takýchto dôležitých ukričancov mám rada. Však sa zamestnaj v jednom z takýchto pracovísk a potom sa ti otvoria oči. A budeš pokornejšia.

tramtada31
16. feb 2025

My sme mali svokru dva týždne v nemocnici, tak ju utlmili liekmi, že nevedela stat na nohach, pritom tam išla hodný kus po vlastnych a dávali mi ju na vozíčku, mužova babka tiež vystrajala, tak ju utlmili tak liekmi, že sa z nej stal ležiak. Podľa mna ich dopujú liekmi, aby neotravovali. Pno to nie je, že človek sa opustí, ale tým, čím ich dopujú.

nurse0
16. feb 2025

@ina2405 áno a častokrát sú dve zamestnankyne na 60 ľudí a na nočnej jedna

kp7333
16. feb 2025

Pises, ze mame nasli na CT hydrocefalus. S takou diagnozou by ale mala byt hospitalizovana v nemocnici, kde by dostala adekvatnu liecbu, nie v DSS. To, ze je spava, moze byt nasledok diagnozy a zial aj predzvest bliziaceho sa konca. Na tvojom mieste by som urychlene pricestovala. Ved docasne moze chod rodiny zabezpecit manzel.

autor
16. feb 2025

@rikarika brat už mi nežije. Cize vsetko riesim len sama. Otec je velmi nepraktický, navyse pohodlný, všetjo vždy pokorne obskakala mama a už nemoze a on nevie. Vie len bedakat a úplne paranoidny. A Alzheimera mat nemusí, jej stav sa prudko zhoršil v novembri, Alzheimer taky spád nemá, sice nie som zdravotník, ale nieco o tom viem. A demencia nie je len Alzheimer a nic ine. To je len jedna jediná forma.

ina2405
16. feb 2025

Inak z praxe skúsenosť je, že čím častejšie príbuzní chodia, tým menej sa sťažujú. Najmenej sa sťažujú tí, čo chodia ku príbuzným každý deň, porozprávajú sa, pokŕmia. Aj takí sú. Lebo fakt vidia, aký je tam systém a režim. V DD pri nás v dedine je dohoda s príbuznými, že chodia ako doprovod na vyšetrenia ak sa dá. Pretože tak sa potom vyhne veľa komplikáciám, komunikujú priamo s lekárom v nemocnici atď.a zariadeniu to pomôže, že im nevypadne v smene na pár hodín človek. Lebo to nie je len vysypať zo sanitky a naložiť do sanitky. To sú hodiny v čakárňach, pri rtg atď.

nurse0
16. feb 2025

@nurse0 príbuzný nie sú schopný zabezpečiť starostlivosť o blízkeho a keď ho umiestnia tak čakajú že personál bude robiť zázraky

autor
16. feb 2025

@kp7333 je tam podozrenie. To by šlo poriesit vyvodom z mozgu, ale musela by ju vidiet neurologicka. Takto dala naslepo nejake lieky, a ved lieky má, no tak co. Bola 16 dní v nemocke v decembri, dali ju do poklopy po fyzickej stránke, len ta hlava. To musí neurolog.

ina2405
16. feb 2025

Prečo neriešili v nemocnici počas 16 dní neurolog.konzílium?

autor
16. feb 2025

@tramtada31 tiez sa mi zdá

nurse0
16. feb 2025

@nurse0 a pritom dve ženy na službe a 60 klientov a z toho imobilný skoro vacsna. Takže kmitaju nemajú častokrát kedy ísť áni na wc