Problémy a podozrenia v domove sociálnych služieb
Žienky, moja mamina je necele 3 mesiace v DSS a začínam tušit, že tam nieco nie je s kostolnym poriadkom.
Otec je v DSS tiez, kus od nej. Chodí za nou, takmer stále spí, je mimo, akoby pod liekmi, posledne 2 týzdne sa z nej stala leziacka, ani na vozíku nechce pohyb po chodbe alebo tak, skusat chodit s choditkom to nehovoriac. Js bývam velmi daleko, nemám tam dosah. Dokonca jej zrušili nedávno dolezitu kontrolu u lekarky, kde bola dlho objednaná, vraj komplikacie a nemaju personál, ale u lekarky tvrdili, že je chorá a necíti sa na to. Klamu, klamu a klamu. Doma by s nou nemal kto byt. Další senior starší od nej, který to po prvom dni nedával. Vyložene tam chradne, pretoze aby personál náhodou nemal prácu.
Keď je taká pokojná, nie je agresívna atď. vezmi ju domov a zaplať opatrovateľku...Moja mama tak opatrovala jednu pani...resp. striedali sa 2...jedna cez deň, druhá v noci...ale bola tá pani doma, bola spokojná...dokonca ju moja mama postavila na nohy...prečo tvoj otec nesúhlasí, veď on je tiež v domove...tak mama bude doma s opatrovateľkou a otec nech si je v domove, keď mu tam je dobre...
@earlgrey sice peniaze sú, ale 2000 eur min.je drahy spas
Mamu si vezmi k sebe. Však v noci a víkendy ty, cez deň do poobedia sa prestriedajú na polovičný úväzok dve panie. Takú bezproblémovú pacientku predsa zvládneš ľavou zadnou, určite celú noc prespí a nerobí humbuk. Mama má dôchodok tiež, to dáte. Zamestnaj opatrovateľky odniekiaľ z Rumunska, tak to robia v Rakúsku. Rumunky sú lacnejšie než Slovenky.
A rodinu inú nemáte? že by ste platili nejakej tete, ujovi, sesternici, bratrancovi, kamarátky atď. ?
@earlgrey ludia, co za nieco stali, zomreli. Bratranci bývaju dalej tiez a maju svoje rodiny. A co mají známych, to sú ludia nad 70 a visc rokov, co už maju tiez svoje diagnózy, aj ked nie vážne. Hlavne otec dokola omiela, že potrebuje sociálnu opateru a vzapati place, že to jde dole vodou.
@ina2405 a rozklad rodiny. Na troch stoličkach nemozem sediet. Navyse nás dom, samé schody, ako ji budeme vynasat a znasat dole? Nemá tu poistenie. Pride sanitka jedenkrát, dvakrát, tretikrat a co? Ona by tu ani byt nechcela. A že Rumunku. Hlavne ziadnu Rumunku nepoznám. Este pride rodina za mnou, že lacna pracovna sila. Toto je scifi.
@ina2405 ja sa hlavne venujem synovi. Je autista, je s ním viac práce. A nie každý znesie hrabat sa v ho.nach svojej mamy, nie každý to psychicky dá..
Jaj, tak vidíš. Aj som si myslela.
No vidis,ty by si nebola spokojna s nicim.Ale budes sa sťažovať na darebne sestricky👍
@dobryden a na koho? Nerobia co maju..ulahcit si prácu, to im IDE. Keby vsetko tak zvládali. Lenivé ako 10 vsi. Chodis tam oddychovat.
Hlavne ze ty sa vies postarat o mamu.Naozaj si proste trapna.
@dobryden až po tebe
Asi si len jedna z nich. Rad Radim dáme lieky, sú to dementi, no tak co. To ani nie trapnost, to trestný čin. Aby si ty tak nedopadla.
Tu je zbytočne radiť dievčatá. Autorka pojedla všetku múdrosť sveta. Všetky sestričky a opatrovateľky sú darobne svine ktoré si dopuju klientov hala bala. Ona chudatko sa musí starať o dieťa lebo však to má vážnejšiu diagnózu ako jej matka ktorej sa zbavila tým,že ju pichla do starobinca. Úprimne ľutujem to zariadenie kde je umiestnená.
A keďže nič sa nedá tak bude len pindat a nadávať,kopať okolo seba miesto toho aby to riešila. Nuž asi kópia otca.
@modrykolibrik ano, zbavila. Jasne, zatial sa ako najmudrejsia prejavujes ty. Vsetko vie, vsade bola, všetko ovláda, pritom zo 100 razy sa mýli len 99x..asi som udrela na citlivu strunu a pravda bolí. Nemáš sajnu, co ja riesim.
@modrykolibrik inak ja lutujem teba, tu sa ine nedá.
@autor vieš čo si trápna končím túto debatu lebo to stebou nemá zmysel
Necitala som vsetky komentare, ale z nedavnej skusenosti ti poviem, ze Alzheimer a demencia vedia aj veeelmi rychlo postupit. Svokra bola umiestnena do DSS v juni ako CHODIACA, hoci uz zabudala, kratkodoba pamat bola fuc. Ale všetkých nas poznala, normalne s nami komunikovala. Prisiel v oktobri obrovsky zlom, svokra si jednoducho "postavila hlavu" , odmietala stravu, ostala leziak. V novembri bola hospitalizovana v nemocnici, kde zial 9.1. tohto roku zomrela. A teda DSS vinu vobec nedavame. Na oddeleni, kde bola, pracuje svagrinina najlepsia kamaratka, mala ju pod kontroloh, naozaj sme tam chodili aj tri krat dp tyzdna, necakane, svokru polohovali, nemala jediny dekubit. Zial, ako prisla do nemocnice, to uz bol iny pribeh......
@modrykolibrik aj tak z teba nic rozumné nevypadne
Nam babka nastupuje do domova socialnych sluzieb zatial na 3 mesiace. Je to zariadenie pre 34 ludi. Opatrovat doma sa da len do urciteho casu a to moja mama s jej mamou aj byva. A to je este ako tak mobilna, ale vidim na mame, ze to psychicky a zdravotne nedava. Mama ma 64, babka 90 rokov. Odkedy u nej byva babka jej doslova diriguje zivot, nemoze si v telke pustit to co chce pozerat ona, nadava jej, urob to urob tam, toto si spravila zle, ponizuje ju. Plus nie kazdy 64 rocny clovek s vahou 50kg, ak uz pri nej zo stresu neschudla viac vie dvihat a polohovat sto kiloveho cloveka. Byt je 2 izbovy, kupelne nepreroba, kuchyna s jednou uzkou chodbickou. Ak by zo dna na den zostala leziaca by trebalo vybavit postel, dvihak. V BA opatrovateliek domov je malo a ten byt je tak maly, ze aj keby ostala opatrovatelka na noc tak by sa rusili. Nie sme nadseny tym riesenim, uz dva dni mam migreny z toho, ale z nasej strany sme uz urobili co sa dalo. Mama cely zivot pracovala manualne ma slabe ruky, neurologicke tazkosti a uz ona pottebuje opateru. Ja pri rodine, praci nestiham odbieham plus to mam skoro hpdinu cesty. Z prace odist nemozem na opatrovatelsky, z coho by sme platili hypoteku a zili. Na sukromne zariadenie viem prispiet skoro 0 a mama z dochodku asi tazko dolozi do sumy 1200-1500€. Surodenca nemam. Je mi jasne, ze sa tam opusti, ale uz aj doma trucuje, von nechodi vobec, z panelaku maju 7 ci 8 strmych schodov, jest tiez zvykne odmietat. Mama byva cca 20 min od zariadenia, navstevne su 9-16 cize tam urcite bude denne. Beriem to tak, ze hocikedy ju vieme zobrat, ale mame aj tie 3 mesiace pomozu dat sa hlavne psychicky dokopy. Vsak ta kade chodi place a len pocuvam babka to, babka tam. Minule prehrala v kartach tak ich vyhodila oknom, obvinuje mamu z kradnutia penazi, potrhala zmluvy, stare fotky. A s takymto clovekom zite 24/7, ano je to rodic, ale to s kazdym zamavam.
A dalsia vec kazdy co radi opatrovat doma poznam aj pripady vyssie stadium demencie, plienkovany, strhavanie plienky, jedenie vykalov, vykaly rozostrete po stene, kricanie, bitie, trhanie za vlasy. Na Slovensku chyba daka domaca paliativna, hospicova starostlivost. Robota na geriatrii je tazka, malo ohodnotena, chyba im aj pomocny personal, su vyhoreni ako nasi lekari a zdravotne sestry. Nie kazdy dokaze platit stovky eur mesacne za sukromne opatrovanie doma. A populacia kazdym rokom starne, posuva sa vek odchodu do dochodku a tolko rodin ma na krku hypoteky, ze je nerealne len tak ostat na opatrovatelskom a potom co. Kde sa taka 60 rocna zena zamestna, ked bude mat este min 4 roky do dochodku. Pri hypo 500Eur mesacne fakt mam co robit platit ucty a nie prispievat na opatrovatelku alebo ist na opatrovatelsky. Ano byt by sa dal predat, ale mama co pojde byvat od most? Ano je to krute, tazko sa s tym zmieruje, ale momentalne mama musi byt sebecka a mysliet na seba. Fakt urobila maximum. Odkedy dedo zomrel tak 15 rokov jej beha okolo zadku a stara sa o nu.
@dooscoby hlavne nech si nevyčíta, že je to rodič, aj ona sa postarala. Postarala sa, ked bola plná sil, rozhodla sa mat dieta, tak musela sa starat, starat sa o dieta a seniora je sakra rozdiel a ona si demenciu svojej mamy nevybrala. Je to smutné, ale Ked sa sypne ona, co potom s babkou? Inak ja som pre mamu vybavila rehabilitačnu pracovnícku, ktora s nou cvičí, že vraj to pojde este, sestry jej nejaké psychiatrické lieky dávají, nie že nie, samy mi povedali a že pomáhaju, z jednej stránky asi ano, ale z druhej ...a otec? Ten ked t radsej nechodí. Pred nou hovori, že viac mrtvá ako živá.
Babka ma tiez liek od psychiatra. Naposledy, ked ju brala sanitka CT mozgu ukazalo stredne tazku demenciu. Zial lepsie to uz nebude predsa ma 90 rokov. No ona je taka povaha, ze nikoho neznesie nema kamaratky, nema rodinu ak neratam moju mamu. Moja mama po rozvode musela ist jej cestou. Akonahle povedala, ze ide s kolegynou na kavu uz bol ohen na streche nebodaj si po rozvode niekoho najst. Mama by to mozno este zvladala, ale po tych rokoch s nou je total psychicky znicena. Ako jej vlastna matka moze povedat ako 60 rocnej, ze je pip, neschopna, nic poriadne nevie vybavit. V telke ide vzdy len babkin program, za vsetko moze ona, veci jej periem ja, nebodaj ju zoberiem na vylet uz je ohen na streche, ze nech teda ide do riti, ked nevie sediet doma a furt ma potrebu sa niekam pchat a tak. Mama potrebuje aj dychat, vyspat sa co uz roky nespi lebo babka o tretej musi vetrat, o stvrtej pocuvat radio, 4krat na wc, minule ju obliala vodou, hodila po nej jedlo. Ako ja obdivujem moju mamu ako to vsetko znasa zato, ze jej vari, nakupuje, poplati ucty, vybavi lekarov, nakupy lieky, pomixuje jedlo, vari caje, umyva a prebaluje rany lebo ja by som ju uz v uvodzkovkach davno niecim klepla alebo zbalila veci a nechala ju tam napospas osudu. Mamina sa teraz prihlasila do kurzu pre opatrovatelov a raz mesacne maju sedenie s temamy ako komunikovat so seniorom s demenciou, ak si udrzat svoje psychicke zdravie a podobne. Zajtra ma nastup, nemam iluzie, uvidime ako to nepojde alebo bude trucovat pojde domov a bude sa hladat ine riesenie. Lenze v tomto veku staci zly krok ako minule ju 3 krat v noci dvihala zo zeme, potom sanitka, urgent. Zostane leziaca zo dna na den lebo ta chodza sa zhorsuje a potom co s nou. Opatrovatelka na dlhy beh, prerobit byt na bezbarierovy tiez. Aj vybavit kompenzacie, pomocky sa neda zo dna na den.
@dooscoby Vasa mama je svatica, že toto vsetko znasala. A babka mala také reči, ze do každej řítí sa musí pchat, alebo po rozvode si nikoho nenajst pred vypuknutím demencie alebo po nej? Lebo poznám ludi, co tiez povedali dcere, že ked sa rozvedie, do konca života v celibáte ako mniska, bude sa venovat len dietatu, nemusí byt v každej prdeli, dokonca poucaka, že kupuje zly tvar banánov, to ona kupuje lepsie. Moze to byt ranny nástup demencie, kedy to malokto pozná, tažko povedat. A také ako - spravím čaj a senior dotyčného opluje, že mu podal jed, pocula som dost o tom.
Možno si tam babka zvykne a bude spokojna..hlavne ju nedávat hned domov, ako ona zaveli, az jeby ste videli, že naozaj to zle zvláda a znasa, potom sa dá o tom uvažovat.
@dooscoby nech babke predpise psychiatricka lieky na spanie, aby prespala celu noc. Lebo takto sa mamina dostane Skorej do hrobu ako ona. Bohuzial demencia sa prejavuje aj zmenou spravania, sú lieky aj na potlačenie takehoto “zlého” spravania.
Ešte len info pre všetky mudrlantky. Taaakže - moja mama má vaskulárnu demenciu, ako som si myslela. Vedela som, že Alzheimer asi nie, ale skor vaskulárna, lebo mala CMP. Potom, že sa niečo zanedbalo. Asi nič, pretože tá sa objavuje skokovito s obdobiami, keda sa to zlepší alebo naopak zhorší. Každý hovoril, že na neuverenie, ešte den predtým ako tak fungovala a prudké zhoršenie, čo sa nedalo očakávat, navyše mama to všetko zľahčovala a po svojom si vyložila. Ja tam nebývam, takže som nevedela, ale u nás to bolo prudké. Pýtala som sa sestričiek, či berie dajaké lieky od psychiatra a že áno. Ale všetky návštevy do jednej sú za to, že viac škody ako osohu, ako ju to utlmí až zblbne. A bude z nej ležiak a to je koniec. Verím, že ked sa oteplí, tak sa to zlepší. Nie - domov íst nemože, nemá tam s nou kto byt, nie všade je voľná osoba na 24/7 a obvolávala som iné dobré domovy, ale preplnené na roky a ťažko sa dostat. A áno, na SR nefunguje nič, preto tam nie som a nestačím sa diviť pri každej návšteve, kam to speje. Problémy sú už na hraniciach. Zakl.
Nuž vidis to,má demencia a príčinu prečo taka je.A úd rada ze s ama kto o ňu postarať,sama to dakuj tak dajuj sestričkam
No my uz mame miesto aj ked s doplatkom a trvalo to 3 mesiace. Tusim take, ktore pokryje komplet dochodok neexistuje. Budu sa doolacat sluzby lekar, personal, denne aktivity atd. Cize uvidime ci sa to financne zvladne alebo nie. Lenze je malo zariadeni co beru ludi s alzhaimerom alebo demenciou a tam rovnaky stav moze by roky alebo zo dna na den sa to zhorsi. Ale ideme este sa popytat do jedneho ake su tam podmienky. Keby tam stacil dochodok sa da ziadost, ale zasa ju nechceme takto prehadzovat. Tam ako je teraz docasne nic nie je dobre, odmieta tam jest, mama jej denne nosi jedlo, non stop staznosti na spolubyvajucu,ale to bude zial robit vsade. Aspon sa dostane viac von ako keby bola doma. A na von uz musi mat vozik. Napisledy s chodulkou mame padla a odniesli si jej to krize. Cize doma ani nemoze byt, kedze mama ma poskodenu chrbticu a musi este dobrat injekcie a cakaju ju rehabky. Ta demencia je zradna.
@dooscoby to je problém tych speciálnych domovov pre demencie, že su tam nenormálne doplatky, tažko sa to pokryje z dochodku, ale aj tak su preplnene a na poradovniky. A chcu posudky od neurologa, psychiatra, obvodneho, možno beru podla urgentnosti, pretoze vsetci kricia, že oni si urgentny prípad.
Babka je zatial len v adaptacnom procese, moze byt este rada, že za nou má kto dochadzat, nosit jej domácu stravu, pomoct, trávit s nou čas, toto má len málo ludi. To nie je samozrejmost. A naozaj, Vasa mama musí mysliet aj na seba. Musí si dat v pokoji do poriadku krize, aby este mohla byt trochu prospešná. Poznám ludi, ktori na jedneho človeka toho naložia, že je toho aj na kona vela, on sa zosype a oni sa cuduju. Nic si nevycitajte.
Včera som volala s Domovom, kde mamu a s jej psychiatrickou a nestačila sa cudovat
Zaciatkom tyzdna dostala horucku. Lekarka ju pozrela, nic vážne, ale dostala antibiotika na týzden. Pozor! Kontraindikovane s nejakými inymi liekmi, takže vysadit. Mama je na antibiotikách, cize má nárok byt unavená a spavá. Ale, opak je pravda. Vrtí sa stále, rozprava, pohybuje sa ako tak po vysadeni ,,niecoho". A nespi celý den. Psychiatricka sa zhrozila, že s takymto sa stav zhorsi a začne to riesit. Vraj jej dala lieky len na noc, vobec nie je jej cielom, aby spala celé dni, práve naopak. Mala by sa zapajat podla možnosti a toho, co zvládne. Rozhodne nie niekde odložit a nechat tak. Našla som si paniu na rehabilitacie, ale ta mala úraz a už nemoze chodit, škoda. Bola dobrá. Ale divné to je. Muselo sa ,,nieco" vysadit a človek už nie je živá mrtvola. Žeby náhoda? A nie je tych náhod akosi vela?

@modrykolibrik to netvrdím