icon

Problémy mladých pri zabezpečovaní bývania. Čo je príčinou?

Dnes o 16:44

Posledné dni sú tu témy, ako mladí si nevedia zabezpečiť byvanie..Ako je to možné? Čo si myslíte o rodičoch, ktorý nijako nepomôžu svojmu dieťaťu s bývaním?
Moji rodicia napr nezabezpečili byvanie ani sebe, dostali zadarmo dom od maminych rodičov. Ale ani im neťuklo, že takto sa to nerobi a ze keď oni dostalj zdarma, že mohli pomôcť deťom aspoň s podnajmom

huxy
Dnes o 16:47

Nie každý rodič si môze dovoliť pomôcť svojim deťom s bývaním.

anonym_087ec9
Dnes o 16:47

@anonym_autor a co maju podnajom deti platit rodicia,ci ako tomu mam chapat.

minenkaa
Dnes o 16:48

@anonym_autor čo???

viestta
Dnes o 16:50

Vsak chvilu vydrz, ked sa pominu dostanes ty ich dom zadarmo

anonym_8e1848
Dnes o 16:51

Ja som ten mladý človek a moja mama ,v mojom detstve samoživiteľka, naozaj nemá také peniaze, aby mi s tým pomohla a ja jej to vôbec nezazlievam. Robila všetko preto, aby sme sa mali dobre, podporila ma vo vzdelávaní, nechcela odo mňa ani €, aj keď už som bola dospelá a stále doma, že si mám radšej šetriť na svoje, prečo by mi mala platiť podnájom nerozumiem. Nežije si zle, má normálny plat, ale platí bývanie, auto, na byte stále treba niečo prerobiť, s partnerom chcú aj cestovať a ja jej to veľmi prajem, zaslúži si to. Jednoducho nemá možnosť dať mi desiatky tisíc €, ale ani som to nikdy nečakala a som jej vďačná za všetko čo pre mňa spravila.

autor
Dnes o 16:51
@anonym_087ec9

@anonym_autor a co maju podnajom deti platit rodicia,ci ako tomu mam chapat.

@anonym_087ec9 nie, ale majú pomôcť na začiatok

minenkaa
Dnes o 16:52
@anonym_autor

@anonym_autor prečo?

autor
Dnes o 16:52
@minenkaa

@anonym_autor prečo?

@minenkaa lebo dostali zadarmo bývanie

minenkaa
Dnes o 16:53
@anonym_autor

@minenkaa lebo dostali zadarmo bývanie

@anonym_autor a čo na s tým to dieta?

bomba36
Dnes o 16:53

Rodičia nemali nejak extra peniaze navyše, ani sme nedostali žiadnu nehnuteľnosť. Dostali sme vzdelanie a vďaka tomu sa vieme živiť prácou a nenatŕčať ruky.

andrea_82
Dnes o 16:54
@anonym_autor

@anonym_autor u mna je pomoc na zaciatok to, ze synovia u nas mozu byvat, kym nezalozia rodiny. Ale uz teraz starsieho syna motivujem na brigadu, nech si pomaly odklada a setri, aby sa raz postavil na vlastne nohy. V zivote by ma nenapadlo pytat od rodicov, aby mi pomahali s najmom alebo s platenim hypoteky. Sa zobud.

anonym_087ec9
Dnes o 16:54
@anonym_autor

@anonym_autor ako pomoct???Zaplatit im 3m dopredu,ci ako??Raz ked su 2ja mladi a zarabajuci,tak oni maju pomahat svojim rodicom,nie opacne.
Ako v rozpravke o 3 grosoch,ale dnesne decka su tak nevdacne,ze az.

lenka.25
Dnes o 16:57

Ty kde žiješ ? Mna by ani nenapadlo, aby mi rodičia zabezpečili bývanie . To je čo ha nápad . Sme traja súrodenci , to akože kazdemu mali platiť podnájom , či zaplatiť byt / dom ? Mám ruky / nohy zdrave , nikdy sim nebola nezamestnaná , tak mám aj vlastne bývanie . Moji rodičia do mna investovali počas celého mojho štúdia a už je to len v mojich rukách , čo v živote dokážem

anonym_8ae5b5
Dnes o 16:58

@anonym_autor prečo by mali rodičia pomáhať dospelým deťom a bývaním? A nebodaj ešte platiť podnájom? A z čoho akože keď sami ledva prežijú? Toto čo je za chorý názor.

anonym_27b0b9
Dnes o 17:00

no vidis u nas rodicia zabezpecili surodencom byty a ja som nedostala nic, co narobim musela som sa zariadit sama

pe_mi
Dnes o 17:01

čo si myslím o rodičoch , ktorí nezabezpečia deťom? Veď každý sa rozhodne , do čoho zainvestuje. Niekto si nemôže absolútne pomôcť deťom , niekto nechce z presvedčenia , aj keď majú z čoho

My sa radíme do skupiny tých , ktorí deťom už kúpili, aj keď sú malé . Buď si budú prenajímať a pomôžu si alebo si predajú a kúpia väčšie .. je to na nich
Byty budú mať k dispozícii , momentálne sú malé decká a my prenajímame a peniažky odkladáme

minenkaa
Dnes o 17:01

Ako ja chápem pomôcť dieťaťu ,keď ti rodicia na to majú a nezníži to ich životný štandard,ake aby dieta čakalo ,že to bude samozrejmosť lebo rodicia dostali dom ,je pekná drzosť

billy_jean
Dnes o 17:05

Ja teda neviem, ale mne rodičia veľmi pomohli. Dali mi možnosť mať pekné detstvo, umožnili mi študovať, bývať u nich zadarmo, tancovať pri tom, čo stálo nemálo peňazí. Dali mi vzdelanie, výchovu a správne nastavené hodnoty ako štartovací balíček. Bolo už len na mne, ako s tým naložím.

anonym_f43d9c
Dnes o 17:05

Aspon vidis, ze ta rodicia vychovali na svoj obraz. Oni dostali pomoc od predoslej generacie, ktora este bola naucena robit a pomahat, ale oni sami uz pomahat nechcu. Ty budes taka ista, lebo vychova nepusti.

huxy
Dnes o 17:06
@anonym_autor

@anonym_autor majú pomôcť, lebo dostali zadarmo bývanie? A či myslíš, že za energie sa nič neplatí? A prečo "majú" platiť deťom? Však sú už predpokladám dospelé.

anonym_c4e91b
Dnes o 17:10

Ťažko povedať. Záleží od príjmov rodičov a možno aj od vzťahu. Nie každý rodič je obetavý. My máme syna, ktorému od narodenia sporíme na akýsi štart do života. Byt mu síce asi nekúpime, ale minimálne niečo prispejeme. Platenie vzdelania by mi ani nenapadlo rátať ako niečo, v čom mu "pomáham", beriem to ako samozrejmosť.
My sme bývanie síce nedostali od nikoho, no manžel keď si kupoval svoj prvý 1i byt, rodičia mu šli za ručiteľov. Splácal si už sám. Následne sme ten byt predali a spolu s mojim príjmom sme si kúpili už väčšie bývanie. Pri prerábaní nám niečo málo prispeli aj moji rodičia a aj svokrovci. Každý musí podľa jeho možností, nemusí ísť vyslovene o finančnú podporu, dá sa aj ručiť (zvýši to sumu hypo), prípadne umožniť bývanie bez toho, aby si pýtali nájom. Mám známych, ktorí bývajú už roky aj s rodinou (manžel + 2 deti) u rodičov a neplatia im nič, ešte aj energie platia na polovicu. Iným zase rodičia kúpili byt. A potom poznám aj takých, ktorých rodičia majú vysoké príjmy a deťom nekúpili nič, dokonca aj štúdium si platili z brigád. Ľudia su rôzni, no je to každého slobodná voľba ako naloží s peniazmi.

katica06
Dnes o 17:33

@anonym_autor to je nová móda? Nikdy v živote mi rodičia neprispeli na podnájom.
Do kedy má rodič živit svoje dieťaťa? Podľa teba...Do smrti ?

anonym_b8a681
Dnes o 18:05

Toto su také otázky, že no comment.🙄
Ty žiješ v nejakej obmedzenej bubline alebo si len príliš filozofujúci rozmaznaný puberťák, čo chodí zakladať diskusie na Modrý koník?

Prečítaj si trocha o priemernej mzde na Slovensku, aké sú štatistické odhady úspor Slovákov a potom sa skús porozhliadnuť po okolí, určite nájdeš nejednú rodinu, ktorá žije z ruky do huby, čo myslíš, koľko nehnuteľností zabezpečia svojim potomkom, ak sú vôbec radi za tú svoju strechu nad hlavou? A nemusia to byť asociáli, ktorí € nezarobia/prechlastajú/pregemblia.. Stačí, že zarábajú priemerne a sú radi, že sú radi. Takéto témy môže založiť len obmedzená osoba. A to neber ako urážku, ale ako fakt. Lebo len obmedzený človek nevidí a nechápe, že na svete sú rôzni ľudia, nie len tí majetní, ktorí zabezpečia aj ďalšie generácie.

renesance80
Dnes o 18:19
@anonym_autor

@anonym_autor z coho

darmasiswa
Dnes o 18:30

@anonym_autor z priemerneho zarobku mozes zobrat hypo na startovaci byt - garsonku a byvat vo svojom, s cim mas problem?

anonym_06e18c
Dnes o 18:54

My sme ti mladi ludia ktorym rodicia nic nepomohli. Mame aktualne 32/37, tretie dieta na ceste a od podnajmov izieb, bytu, kupu mensieho, vacsieho, uz vlastny domcek. Nic nam neprispeli ani eurom, na ziadne byvanie, ziadne auto, ziadne poistky sme nemali, nic. Sme ludia s uplne normalnymi pracami, nas spolocny mesacny prijem v cistom neprevysuje 3tis, takze by som povedala "trosku lepsie" platy. A o mojich rodicoch si nic zle nemyslim, to akoze je povinnost pracujucim detom platit byvanie??? Chora doba. Ani jedni rodicia nemali na to aby nam kupovali byty. Nijako to nemeni nasu mienku ani nase vztahy, vsetko je super. Este stale sa da na Slovensku dobre vyzit aj bez zlatej lyzicky v zadku, s poctivou pracou a troskou snahy.

A ano mam okolo seba aj takych co toto hned po skole podostavali. Nie vsetko su nutne zli alebo rozmaznani ludia, len na to ich rodicia proste mali dostatok az nadbytok. Ano, niektori su aj neschopaci lebo cely zivot su v bavlnke. Ale uprimne? Nemyslim ze si ziju nejakym sposobom vseobecne "stastnejsi ci spokojnejsi a lepsi zivot" nez my, co sme to museli uplne obycajne sami zvladnut.

anonym_3f0f01
Dnes o 19:00

Hm rodicia mi v 18 stke prispeli na 1 vu letenku … vsetko, co vlastnim som nadobudla sama … ci dam nieco mojmu dietatu … neviem. Podla toho ako sa bude snazit. A ked dovlece nejaku zenu, co bude cakat, ze chlap zabezpeci byvanie alebo mat postoj mama daj, tak bude cakat kym umrem … a tu radost mu dufam do 50 tky nespravim

anonym_ca9a0c
Dnes o 19:20

Nedostali sme žiadnu extra pomoc od rodičov. Manžel si kúpil byt ešte ako 20r. s odretými ušami ledva vyšlo vtedy na splátku (rok 2015). Ten sme nedávno predali a kúpili spoločný.

Môj záložný plán bol - veľa šetriť a po 5r kúpiť byt. Vyšlo by mi to niekedy v roku 2021. Ale ja som už v 17tich myslela na bývanie a odkladala si peniaze z brigád, aby som v 25-30r nemusela nariekať, že na to nemám. Pripraveným šťastie praje.

Moje deti majú urobené sporenie, o ktorom nevedia, ani nebudú, kým peniaze reálne nebudú potrebovať, avšak záleží od toho, aký budú mať postoj k životu celkovo.

anonym_30ea75
Dnes o 19:39

Fiha... nestacim sa cudovat. Mojim detom som platila vysoke skoly, mala aj brigady, aby som to po rozvode sama zvladla a k tomu vlastna hypoteka. Zacala som od 0 po 40tke. Cize maju dobre vzdelanie a to je zaklad, nastastie su dobre vychovani a nic si nenarokuju. Dedit budu, ale pockaju si, mozem totiz zit kludne este 30 rokov 🙂)

anonym_aecbd4
Dnes o 19:41

@anonym_autor ja by dom ani nechcela aby mi pomohli, mala dom to stastie ze som si vedela zarobit na vsetko sama....ale je pravda ze som mala obcas aj 2, 3 prace