icon

Problémy mladých pri zabezpečovaní bývania. Čo je príčinou?

20. mar 2026

Posledné dni sú tu témy, ako mladí si nevedia zabezpečiť byvanie..Ako je to možné? Čo si myslíte o rodičoch, ktorý nijako nepomôžu svojmu dieťaťu s bývaním?
Moji rodicia napr nezabezpečili byvanie ani sebe, dostali zadarmo dom od maminych rodičov. Ale ani im neťuklo, že takto sa to nerobi a ze keď oni dostalj zdarma, že mohli pomôcť deťom aspoň s podnajmom

Strana
z2
anonym_9e7637
•
20. mar 2026

Kde je napísané, že rodič musí zabezpečiť deťom bývanie? 😳 Kriste pane…. Ak nevieš zabezpečiť sama sebe bývanie, ako ho zabezpečíš svojim deťom? My sme boli 4deti, neviem si predstaviť, že by dali bývanie každému 🙈

anonym_99eab3
•
21. mar 2026

@anonym_autor o rodičoch si nemyslím nič, o tebe si myslím, že si sebecká dcéra .. keď ti umrú rodičia zdedíš celý ich majetok, len musiš počkať

anonym_a30f57
•
21. mar 2026

@anonym_autor tu niekto nemá kde bývať a závidí rodičom, že dostali zadarmo. Trápne. Nemala som na vlastné bývanie, okolnosti a financie mi to nedovolili. Až neskôr sa nám s partnerom podarilo zaobstarať byt na hypotéku. Áno, pomohli nám jeho rodičia ale časť financií sme im vrátili. A rozhodne som to nebrala ako samozrejmosť. Bola to ich dobrá vôľa. Áno, je pekné keď rodičia pomôžu deťom ale deti majú byť za to vďačné a brať to ako prejav lásky a pomoci nie s tým automaticky rátať. Aj keby vlastnili rodičia štyri domy a plantáž na Kube tak ti nemusia dať ani prd. Nemusia. A ak to automaticky čakáš tak si dobre mimo.

anonym_f25b7d
•
21. mar 2026

Ale zase je divne, ked rodicia pridu zadarmo k byvaniu a doetatu nic nesporia, nie rovno byt, ani platenie najmu, ale aspon na zaciatok 10 000 eur. To vsetky prachy po cely cas rozflakovali? Asi zalezi od rodiny, v mojej aj sirsej vzdy nejaka podpora bola, nemyslim pocas produktivneho zivota dietata, ale na zaciatok, trocha na rozbeh. Ved aj o tom je zivot, dietatu ulahcit vstup do dospeleho zivota. Ci som divna ja?

huxy
•
21. mar 2026
@anonym_f25b7d

Ale zase je divne, ked rodicia pridu zadarmo k byvaniu a doetatu nic nesporia, nie rovno byt, ani platenie najmu, ale aspon na zaciatok 10 000 eur. To vsetky prachy po cely cas rozflakovali? Asi zalezi od rodiny, v mojej aj sirsej vzdy nejaka podpora bola, nemyslim pocas produktivneho zivota dietata, ale na zaciatok, trocha na rozbeh. Ved aj o tom je zivot, dietatu ulahcit vstup do dospeleho zivota. Ci som divna ja?

@anonym_f25b7d peniaze rozflakovali? A ty vieš, že existujú rodiny, ktoré žijú od výplaty do výplaty. Moji rodičia nikdy nerozflakovali a bohužiaľ finančne nemohli pomôcť s bývaním. Na tak isto ako samoživiteľka nebudem vedieť zabezbečiť dieťaťu jeho bývanie v dospelosti.

anonym_f25b7d
•
21. mar 2026
@huxy

@anonym_f25b7d peniaze rozflakovali? A ty vieš, že existujú rodiny, ktoré žijú od výplaty do výplaty. Moji rodičia nikdy nerozflakovali a bohužiaľ finančne nemohli pomôcť s bývaním. Na tak isto ako samoživiteľka nebudem vedieť zabezbečiť dieťaťu jeho bývanie v dospelosti.

@huxy ja nepisem o byvani. A ano, viem, co je zo zit od vyplaty k vyplate. Som od mala polosirota, rodicc ktory nikdy nemal
Lukrativne ovolanie po revolucii prisiel na cas o pracu. A aj tak mi ten rodic po troche setril a dostala som nieco na zaciatok. Preto nechapem, co robia ludia cely zivot s peniazmi, ak navyse nesplacali hypoteku.

som_realistka
•
21. mar 2026

Mam kolegynu, mladu babu, narieka, ze nema na vlastne byvanie t.j. zaklad na hypo, lebo jej rodicia su "lakomci" zaroven rozprava zazitky ked dva roky studovala v zahranici, platili to rodicia, do minuleho roku byvala u rodicov zadara, v kuse niekde na welnes a predlzeny vikend, same vyletiky s frajerom, nove topanky a saty, tak neviem preco sa jej nedari dat dohrmady zaklad na hypo.

huxy
•
21. mar 2026
@anonym_f25b7d

@huxy ja nepisem o byvani. A ano, viem, co je zo zit od vyplaty k vyplate. Som od mala polosirota, rodicc ktory nikdy nemal
Lukrativne ovolanie po revolucii prisiel na cas o pracu. A aj tak mi ten rodic po troche setril a dostala som nieco na zaciatok. Preto nechapem, co robia ludia cely zivot s peniazmi, ak navyse nesplacali hypoteku.

@anonym_f25b7d tak chapať to nemusís. Nie každý mal zamestnanie, kde by vedel šetriť deťom, resp.kedysi to nebolo také zaužívané. To, že neplatia hypotéku, neznamená, že neplatia energie, v byte nájom bytovému družstvu atď.

kofa77
•
Autor odpoveď zmazal
•
kofa77
•
21. mar 2026
@huxy

@anonym_f25b7d tak chapať to nemusís. Nie každý mal zamestnanie, kde by vedel šetriť deťom, resp.kedysi to nebolo také zaužívané. To, že neplatia hypotéku, neznamená, že neplatia energie, v byte nájom bytovému družstvu atď.

@huxy bez preklepov. Este raz. Podla mna to zalezi od rodiny, ako boli zvyknuti od svojich rodicov. U nad tiez som z chudobnej rodiny a kazda generacia sa snazi mat lepsie ako predchadzajuca. Inde zas generacna chudoba sa taha vzdy. Takze neda sa zovseobecnovat.

kofa77
•
21. mar 2026

Ale zas platit pracujucemu dietatu najom😳, hanba by ma fackovala, ak by som brala id rodicov peniaze na najom.

kofa77
•
21. mar 2026
@som_realistka

Mam kolegynu, mladu babu, narieka, ze nema na vlastne byvanie t.j. zaklad na hypo, lebo jej rodicia su "lakomci" zaroven rozprava zazitky ked dva roky studovala v zahranici, platili to rodicia, do minuleho roku byvala u rodicov zadara, v kuse niekde na welnes a predlzeny vikend, same vyletiky s frajerom, nove topanky a saty, tak neviem preco sa jej nedari dat dohrmady zaklad na hypo.

@som_realistka to je tiez caste dnes, chcu vsetko a hned. Pozban dospelu zenu, ktora meni nabytok, spotrebice kazde 3-4 roky, vzdy si pride na to vypytat od matky na dochodku

huxy
•
21. mar 2026
@kofa77

@huxy bez preklepov. Este raz. Podla mna to zalezi od rodiny, ako boli zvyknuti od svojich rodicov. U nad tiez som z chudobnej rodiny a kazda generacia sa snazi mat lepsie ako predchadzajuca. Inde zas generacna chudoba sa taha vzdy. Takze neda sa zovseobecnovat.

@kofa77 ja sa veľmi snažím, aby som aspoň máličko mohla šetriť dieťaťu, ale ozaj z 1 platu, keď musím platiť hypotéku, najomné, energie, všetky výdavky domácnosti, navyše strojček pre dcéru, je náročné. Snažím sa, aby jej nič nechýbalo, ale zas nemá všetko. Ale veľmi cítim, že z 1 platu šetriť navyše je takmer nemožné..

anonym_cd6304
•
21. mar 2026

@anonym_autor Moji rodičia sú presne jedni z tých, čo by mne a môjmu manželovi mohli pomôcť (majú z čoho), ale nepomôžu. A to som ich jediné dieťa, brigádovala som celú strednú aj vysokú školu. Tak teda s mužom žijeme v podnájme a platíme ťažké peniaze za nehnuteľnosť, ktorá nikdy nebude naša. No čo sa dá robiť, rozhodla som sa nehádať kvôli peniazom.

drahomirrra
•
21. mar 2026

Ts. Lenive ste.
Tuto legendarna prispievatelka evkatk svojim trom detom dala ku promociam domy. Takze viac sa snazte. Vsetky 🤣🤣🤣🤣

natalka13
•
21. mar 2026
@anonym_autor

@minenkaa lebo dostali zadarmo bývanie

@anonym_autor ty si takto normalna? cikas rovno?

anonym_93adbd
•
22. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_087ec9 nie, ale majú pomôcť na začiatok

@anonym_autor nie, nepomahali a tiez dostali dom zdarma a ani ma nenapadlo od nich pytat peniaze
Ty si asi od rodicov vsetko na podnose dostala vsak? No vitaj v realite
Ked nemam na podnajom tak tam nejdem, naskor si nasetrim…

anonym_93adbd
•
22. mar 2026
@huxy

@kofa77 ja sa veľmi snažím, aby som aspoň máličko mohla šetriť dieťaťu, ale ozaj z 1 platu, keď musím platiť hypotéku, najomné, energie, všetky výdavky domácnosti, navyše strojček pre dcéru, je náročné. Snažím sa, aby jej nič nechýbalo, ale zas nemá všetko. Ale veľmi cítim, že z 1 platu šetriť navyše je takmer nemožné..

@huxy suhlasim
Z jedneho platu sialene a to mam 2000€ mesacne v cistom
Byvanie, skolne, oblecenie, lieky, je to strasne a je mi kazdy mesiac do placu

tilly
•
22. mar 2026

Toto je tu minimálne raz do týždňa táto téma mladí a bývanie. ..
čo takto namiesto zakladania novej diskusie pokračovať v jednej z tých, kde sa už diskutuje?
A mimochodom. Nič nedostali zadarmo. Všetko má svoju cenu!

muzula
•
23. mar 2026

Nie, nic som od rodicov nedostal a ani som nechcel. A hoci na to mame, nasim detom byt, auto ani nic podobne nekupime. Videl som dost pripadov, ked deti dostali ako na podnose byty, auta, domy a nie je to z mojho pohladu OK. Ak budu potrebovat, pomozeme s zakladom na hypo, ale to zrejme nebude potrebne - vychovavame ich totiz tak, aby si uvedomovali, ze pecene holuby do huby z neba nepadaju a ak chcu nieco mat, musia pre to aj nieco spravit. Takze si sporia a uz na strednej skole brigaduju.

Strana
z2