icon

Problémy mladých pri zabezpečovaní bývania. Čo je príčinou?

20. mar 2026

Posledné dni sú tu témy, ako mladí si nevedia zabezpečiť byvanie..Ako je to možné? Čo si myslíte o rodičoch, ktorý nijako nepomôžu svojmu dieťaťu s bývaním?
Moji rodicia napr nezabezpečili byvanie ani sebe, dostali zadarmo dom od maminych rodičov. Ale ani im neťuklo, že takto sa to nerobi a ze keď oni dostalj zdarma, že mohli pomôcť deťom aspoň s podnajmom

Strana
z2
anonym_9e7637
20. mar 2026

Kde je napísané, že rodič musí zabezpečiť deťom bývanie? 😳 Kriste pane…. Ak nevieš zabezpečiť sama sebe bývanie, ako ho zabezpečíš svojim deťom? My sme boli 4deti, neviem si predstaviť, že by dali bývanie každému 🙈

anonym_99eab3
21. mar 2026

@anonym_autor o rodičoch si nemyslím nič, o tebe si myslím, že si sebecká dcéra .. keď ti umrú rodičia zdedíš celý ich majetok, len musiš počkať

anonym_a30f57
21. mar 2026

@anonym_autor tu niekto nemá kde bývať a závidí rodičom, že dostali zadarmo. Trápne. Nemala som na vlastné bývanie, okolnosti a financie mi to nedovolili. Až neskôr sa nám s partnerom podarilo zaobstarať byt na hypotéku. Áno, pomohli nám jeho rodičia ale časť financií sme im vrátili. A rozhodne som to nebrala ako samozrejmosť. Bola to ich dobrá vôľa. Áno, je pekné keď rodičia pomôžu deťom ale deti majú byť za to vďačné a brať to ako prejav lásky a pomoci nie s tým automaticky rátať. Aj keby vlastnili rodičia štyri domy a plantáž na Kube tak ti nemusia dať ani prd. Nemusia. A ak to automaticky čakáš tak si dobre mimo.

anonym_f25b7d
21. mar 2026

Ale zase je divne, ked rodicia pridu zadarmo k byvaniu a doetatu nic nesporia, nie rovno byt, ani platenie najmu, ale aspon na zaciatok 10 000 eur. To vsetky prachy po cely cas rozflakovali? Asi zalezi od rodiny, v mojej aj sirsej vzdy nejaka podpora bola, nemyslim pocas produktivneho zivota dietata, ale na zaciatok, trocha na rozbeh. Ved aj o tom je zivot, dietatu ulahcit vstup do dospeleho zivota. Ci som divna ja?

huxy
21. mar 2026
@anonym_f25b7d

Ale zase je divne, ked rodicia pridu zadarmo k byvaniu a doetatu nic nesporia, nie rovno byt, ani platenie najmu, ale aspon na zaciatok 10 000 eur. To vsetky prachy po cely cas rozflakovali? Asi zalezi od rodiny, v mojej aj sirsej vzdy nejaka podpora bola, nemyslim pocas produktivneho zivota dietata, ale na zaciatok, trocha na rozbeh. Ved aj o tom je zivot, dietatu ulahcit vstup do dospeleho zivota. Ci som divna ja?

@anonym_f25b7d peniaze rozflakovali? A ty vieš, že existujú rodiny, ktoré žijú od výplaty do výplaty. Moji rodičia nikdy nerozflakovali a bohužiaľ finančne nemohli pomôcť s bývaním. Na tak isto ako samoživiteľka nebudem vedieť zabezbečiť dieťaťu jeho bývanie v dospelosti.

anonym_f25b7d
21. mar 2026
@huxy

@anonym_f25b7d peniaze rozflakovali? A ty vieš, že existujú rodiny, ktoré žijú od výplaty do výplaty. Moji rodičia nikdy nerozflakovali a bohužiaľ finančne nemohli pomôcť s bývaním. Na tak isto ako samoživiteľka nebudem vedieť zabezbečiť dieťaťu jeho bývanie v dospelosti.

@huxy ja nepisem o byvani. A ano, viem, co je zo zit od vyplaty k vyplate. Som od mala polosirota, rodicc ktory nikdy nemal
Lukrativne ovolanie po revolucii prisiel na cas o pracu. A aj tak mi ten rodic po troche setril a dostala som nieco na zaciatok. Preto nechapem, co robia ludia cely zivot s peniazmi, ak navyse nesplacali hypoteku.

som_realistka
21. mar 2026

Mam kolegynu, mladu babu, narieka, ze nema na vlastne byvanie t.j. zaklad na hypo, lebo jej rodicia su "lakomci" zaroven rozprava zazitky ked dva roky studovala v zahranici, platili to rodicia, do minuleho roku byvala u rodicov zadara, v kuse niekde na welnes a predlzeny vikend, same vyletiky s frajerom, nove topanky a saty, tak neviem preco sa jej nedari dat dohrmady zaklad na hypo.

huxy
21. mar 2026
@anonym_f25b7d

@huxy ja nepisem o byvani. A ano, viem, co je zo zit od vyplaty k vyplate. Som od mala polosirota, rodicc ktory nikdy nemal
Lukrativne ovolanie po revolucii prisiel na cas o pracu. A aj tak mi ten rodic po troche setril a dostala som nieco na zaciatok. Preto nechapem, co robia ludia cely zivot s peniazmi, ak navyse nesplacali hypoteku.

@anonym_f25b7d tak chapať to nemusís. Nie každý mal zamestnanie, kde by vedel šetriť deťom, resp.kedysi to nebolo také zaužívané. To, že neplatia hypotéku, neznamená, že neplatia energie, v byte nájom bytovému družstvu atď.

kofa77
Autor odpoveď zmazal
kofa77
21. mar 2026
@huxy

@anonym_f25b7d tak chapať to nemusís. Nie každý mal zamestnanie, kde by vedel šetriť deťom, resp.kedysi to nebolo také zaužívané. To, že neplatia hypotéku, neznamená, že neplatia energie, v byte nájom bytovému družstvu atď.

@huxy bez preklepov. Este raz. Podla mna to zalezi od rodiny, ako boli zvyknuti od svojich rodicov. U nad tiez som z chudobnej rodiny a kazda generacia sa snazi mat lepsie ako predchadzajuca. Inde zas generacna chudoba sa taha vzdy. Takze neda sa zovseobecnovat.

kofa77
21. mar 2026

Ale zas platit pracujucemu dietatu najom😳, hanba by ma fackovala, ak by som brala id rodicov peniaze na najom.

kofa77
21. mar 2026
@som_realistka

Mam kolegynu, mladu babu, narieka, ze nema na vlastne byvanie t.j. zaklad na hypo, lebo jej rodicia su "lakomci" zaroven rozprava zazitky ked dva roky studovala v zahranici, platili to rodicia, do minuleho roku byvala u rodicov zadara, v kuse niekde na welnes a predlzeny vikend, same vyletiky s frajerom, nove topanky a saty, tak neviem preco sa jej nedari dat dohrmady zaklad na hypo.

@som_realistka to je tiez caste dnes, chcu vsetko a hned. Pozban dospelu zenu, ktora meni nabytok, spotrebice kazde 3-4 roky, vzdy si pride na to vypytat od matky na dochodku

huxy
21. mar 2026
@kofa77

@huxy bez preklepov. Este raz. Podla mna to zalezi od rodiny, ako boli zvyknuti od svojich rodicov. U nad tiez som z chudobnej rodiny a kazda generacia sa snazi mat lepsie ako predchadzajuca. Inde zas generacna chudoba sa taha vzdy. Takze neda sa zovseobecnovat.

@kofa77 ja sa veľmi snažím, aby som aspoň máličko mohla šetriť dieťaťu, ale ozaj z 1 platu, keď musím platiť hypotéku, najomné, energie, všetky výdavky domácnosti, navyše strojček pre dcéru, je náročné. Snažím sa, aby jej nič nechýbalo, ale zas nemá všetko. Ale veľmi cítim, že z 1 platu šetriť navyše je takmer nemožné..

anonym_cd6304
21. mar 2026

@anonym_autor Moji rodičia sú presne jedni z tých, čo by mne a môjmu manželovi mohli pomôcť (majú z čoho), ale nepomôžu. A to som ich jediné dieťa, brigádovala som celú strednú aj vysokú školu. Tak teda s mužom žijeme v podnájme a platíme ťažké peniaze za nehnuteľnosť, ktorá nikdy nebude naša. No čo sa dá robiť, rozhodla som sa nehádať kvôli peniazom.

drahomirrra
21. mar 2026

Ts. Lenive ste.
Tuto legendarna prispievatelka evkatk svojim trom detom dala ku promociam domy. Takze viac sa snazte. Vsetky 🤣🤣🤣🤣

natalka13
21. mar 2026
@anonym_autor

@minenkaa lebo dostali zadarmo bývanie

@anonym_autor ty si takto normalna? cikas rovno?

anonym_93adbd
22. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_087ec9 nie, ale majú pomôcť na začiatok

@anonym_autor nie, nepomahali a tiez dostali dom zdarma a ani ma nenapadlo od nich pytat peniaze
Ty si asi od rodicov vsetko na podnose dostala vsak? No vitaj v realite
Ked nemam na podnajom tak tam nejdem, naskor si nasetrim…

anonym_93adbd
22. mar 2026
@huxy

@kofa77 ja sa veľmi snažím, aby som aspoň máličko mohla šetriť dieťaťu, ale ozaj z 1 platu, keď musím platiť hypotéku, najomné, energie, všetky výdavky domácnosti, navyše strojček pre dcéru, je náročné. Snažím sa, aby jej nič nechýbalo, ale zas nemá všetko. Ale veľmi cítim, že z 1 platu šetriť navyše je takmer nemožné..

@huxy suhlasim
Z jedneho platu sialene a to mam 2000€ mesacne v cistom
Byvanie, skolne, oblecenie, lieky, je to strasne a je mi kazdy mesiac do placu

tilly
22. mar 2026

Toto je tu minimálne raz do týždňa táto téma mladí a bývanie. ..
čo takto namiesto zakladania novej diskusie pokračovať v jednej z tých, kde sa už diskutuje?
A mimochodom. Nič nedostali zadarmo. Všetko má svoju cenu!

muzula
23. mar 2026

Nie, nic som od rodicov nedostal a ani som nechcel. A hoci na to mame, nasim detom byt, auto ani nic podobne nekupime. Videl som dost pripadov, ked deti dostali ako na podnose byty, auta, domy a nie je to z mojho pohladu OK. Ak budu potrebovat, pomozeme s zakladom na hypo, ale to zrejme nebude potrebne - vychovavame ich totiz tak, aby si uvedomovali, ze pecene holuby do huby z neba nepadaju a ak chcu nieco mat, musia pre to aj nieco spravit. Takze si sporia a uz na strednej skole brigaduju.

Strana
z2