Problémy s mamou
Ahojte, píšem anonymne, keďže je to pre mňa dosť háklivá téma. Ani neviem, či a čo od toho čakám, možno len dúfam, že niekto bol v podovnej situácii, a podarilo sa nájsť riešenie. Skúsim stručne:
S priateľom bývame v dome mojej mamy, spolu s ňou (55 rokov), spoločnú máme len kuchyňu, takže si nezavadziame. Problém je, že kým my s mužom máme obaja celkom náročnú prácu, mama (hlavne odkedy je covid) je prakticky bez príjmu, a predpokladám, že sa jej zvyšuje mínus (sociálka, nedoplatky, omeškané splátky, atď.). Žije ako rocková hviezda, chodí spať o 4 ráno a vstáva poobede. Veľká časť výdavkov je na nás, nakupujeme potraviny, platíme účty, jedlo pre jej psa,tankujem jej auto keď potrebuje, opravy, plus jej dávam peniaze, keď si vypýta. Už dlhší čas by sme sa radi úplne osamostatnili, akurát je skoro isté, že mama by to sama nezvládla..a ja zas nemám silu ťahať 2 domácnosti, chcela by som žiť samostatne, podľa seba, a nemusieť tŕpnuť, čo zas bude treba zachraňovať na poslednú chvíľu. Som ale zas jej jediné dieťa, nikoho iného nemá...pomoooc 😱
@f333 nie, pn nie je 2 roky, odkedy vypukol covid, viacero oblasti utrzilo rany, ci uz gastro, kultura, alebo bezne obchodiky, ktore zruinovalo, ze opakovane museli byt zavrete. takze-ked bola pn, tak opodstatnene, business isiel dole vodou scasti aj preto, ze situacia bola aka bola. momentalne je pn s depresiami, uzkostou, atd., ma nastavenu liecbu, a uvidi sa. kym toto nie je uzavrete, samozrejme jej nemienim este pridavat dovody na nepokoj. Dom je v jej vylucnom vlastnictve, ja nemam na nom podiel. Ucty platime prevazne my, da sa s tym zit, ak by sme mali nieco prenajate, tiez by sme mali vydavky, len ide o to, ze ked odideme, nebude priestor ani vola platit vsetko dvojmo
@dadulamamula nestazujem sa, ze ma moju kartu, pisala som, ze to bolo moje rozhodnutie, som tak pokojnejsia. ked by sa cokolvek stalo, moze z nej vybrat.
na tvojom mieste by som sa proste odsťahovala.. pomáhala si jej dosť, ponúkla si jej pracovné možnosti, očividne spohodlnela, lebo všetko za ňu robíte, vybavíte, zaplatíte.. na takéto ľahké nažívanie, keď nemá žiadnu zodpovednosť, si človek rýchlo zvykne.. proste, povedala by som jej, že odchádzam, prešiel čas, za ktorý mohla zmeniť svoj prístup.. jej sa zrejme nechce, tak je najvyšší čas, aby si si začala žiť svoj život a ona sa opäť postavila na nohy...
@aliaray1 Nic nie je jasne. Kde si citala,ze jej matka ma dostacny prijem v chorobe ? Zakon hovori jasne... deti maju vyzivovaciu povinnost k rodicom/podla svojich moznosti a schopnosti/ ,ak rodic sanedokaze zivit sam z objekt. pricin..Ale tato povinnost nastupuje az po vzajomnej manzelskej povinnosti.
To,zeby autorka mala ID este neznamena,ze by dcera nemala k nej vyzivovaciu povinnost.. Zalezi od okolnosti ..
takze plati to,co som pisala predtym.Malo info na posudenie veci....
Anonym ,ano rozumiem.. Takze pakovane ,prerusovane PN...Ako som predpokladla,tak matka ma problemy z dus.zdravim.A to je casto dovod na to,ze sa nemoze sama zivit...nedokaze....
Zalezi na tom,ake ma z nem.poistenia plnenie.Ci ako zivnostnik platila dostatocnu sumu na primerane davky.Ano,zlozita situacia.Ako dcera by som pomohla v danej situacii.Ale nie,tak ze das kartu.... Tvoj priatel samozrejme nemusi .
.A situaciu treba riesit podla zdr.stavu matky tak,aby bola co najskor fit.Ale moze sa stat,ze nebude....A tam treba potom rozmyslat,ci ma uspory,ako bude fungovat v priapade ak nebude mat ID , a pod...
A podla toho na stupuje aj tvoja vyz.povinnost...
Je to tovja matka..Urcite sa o teba starala, byvate v jej dome...Takze je na tebe,ako vyhodnotis situaciu....a aka bude aj ta objektivna....
@f333 s pravnikom sa chces hadat 🤷♀️...
Z mojej strany tebe nema cenu nic vysvetlovat a ak chces mudrovat aj ked na to nemas vzdelanie ani chochmesa, nie je hanba sa prihlasit na fakuktu a ist do praxe.
Strasit tu drizdanim laickych pravnych nezmyslov a este sa urazat to je na zamyslenie.
Nemôžeš nikoho dospeleho svojpravneho nútiť, aby žil tak, ako si to predstavuješ ty. Čiže keď mama chce ostat doma, neísť do práce, chodit spat rano o 4tej, nestarat sa o dom, dvor, hospodárstvo, prosim... Ma na to narok. Je to jej zivot. Ty dobrovolne sa o ňu staráš finančne aj inak. Nemusis to robit. Ale chceš to robit, lebo to robíš. Ti vravim, povedala by som jej, mami, vtedy a vtedy sa stahujeme, najdi si prácu, postav sa na nohy, atd atd.. Ved vies.... Nemas inu sancu ak chceš mat aj svoj zivot vlastný.
@f333 fit urcite bude, ja keby som mala IQ 130, jej potencial, ziadne uspory, dlhy, a musela by som si od decka "poziciavat" tiez by som asi nebola uplne nadsena. takze nepochybujem, ze ma diskomfort, je to viac nez pochopitelne. Len treba, aby sa pozbierala, vzchopila, a zacala zit ako dospela osoba. Ja od nej nic neocakavam, len aby zvladla vlastne naklady a vydavky.
@zojazoja velka pravda, dakujem. nakoniec, ono prestrihnutie pupocnej snury bude asi vseobecne prospesne, a vsetci sa niekam posunieme (idealne vpred).
@evamarek77 nie su to nijakym sposobom tazke depresie, tvrdi, ze je vyhorena. tak som jej vravela, ze ak je, nech si najde inu pracu, ze ma moju (dusevnu,aj inu) podporu, hlavne, nech je spokojna. co ma trosku zaraza-ja lieky spravidla.neuzivam-ze liek na uzkost ma ako velmi casty vedlajsi ucinok depresie. tak dufam, ze to nebude zacarovany kruh. pomohlo by aj, keby mala aktivity, pohyb, alebo hobby,ale nemozem jej vnucovat svoje nazory, do niektorych rozhodnuti musi clovek dospiet sam. to, ze platime ucty neberiem ako nejaku obrovsku tragediu, ale nebola by som rada, keby to tak zostalo na veky vekov, okrem ineho mam teraz vlastne nemale vydavky..
Anonym, to zalezi od jej zd.stavu,ci s apozbiere.. zial.. a ano,bolo nezodpovedne,ak neodkladala an horsie casy..ak teda bola uspesna vpodnikani.ale to je ina otazka.. Terazje kontraproduiktivne dus. chrej osobe vicitat,co mala cinemal urobit . aaj ,aby s avzchopila.Kedze je PN,asi jej chdoba nie je banalna vec....Inak by brala len lieky a bola schopna prace....A bola na urade prce ,ak by chcela..
Takze situacia je taka,ze zalezi na tom,aky ma prijem teraz... a tiez chciet et realne uvazovat o osobe dus.chorej je neracionalne aj co sa tyka predaja jej domu ...
Takze je na tebe, ako teraz budes postupovat..
Vies, byvate smilencom je ine,ako s manzelom.. Takze pokil si slobodna,tvoj ´priatel´nema prvo hovorit ti do toho,ci mas ci nemas pomoct svoje matke...On je cudzi clovek, je pekne ak pomaha.Ale nema ani pravnu ,ani moralnu povinnost tak robit.Ale ty ano....A ty aj ludsku...
Ja som svojim babicka ako slobodna platila obom opatrovatelky,....Hoci tu povinost som ako vnucka nemala... ale lubila som ich a kedze mali len mna/jedna dceru,ktora tie z sa podielala samozrejme na starostlivosti/ tak som to rada robila...Do ich smrti...
A ziaden´priatel´ by si neodvazil do toho zasahovat....
Tak ale večne na PN z vyhorenia predsa byt nemoze. Musi mat nejaky prijem. Ak dostane invalidny dochodok na jej dusevnu chorobu, bude malý, bide treba jej pomahat nadalej aj finančne. Ale to je morálne ok, je to mama. Tiez ale sa daju znizit naklady urcite, ak by sa predal dom a isla do bytu maleho, ktory by stacil pre jednu osobu. Ak nebude uznana ako invalid, musi do prace... Neda sa inak.potom je to uz obyčajné zneuzivanie teba.
myslím, že keby si žila ak nie v zahraničí, ale minimálne 400 km od nej a nedotovala ju, tak by sa musela s vyhorením vysporiadať veľmi rýchlo. Sú osamelé ženy v jej veku, ktoré nemajú partnera, ani sponzora v podobe partnera a samé živia seba aj zo dve deti a na takéto diagnózy nemajú čas. Tým nechcem v žiadnom prípade bagatelizovať úzkosť a depresie, ale keby mama musela pracovať, tak by to jej duševnému zdraviu len prospelo
@elizabet173 keby len tomu jej, myslim, ze aj mojmu 😊 tiez to nechcem zlahcovat, ale ked mam dni, ze prvy krat sa zastavim o 9 vecer si vravim, ze na mna ta depresia ani nestihne sadnut, ked sa stale niekam zeniem 🙂
tak už vieš, čo pomôže vám všetkým, ostáva to čo najskôr zrealizovať
Ináč , Iq 130, to v com podniká? To musí byt inteligentná osoba.
Mamičke navrhnúť predať dom, vy do svojho.... mamička do svojho
@daniela2202 to by z jej strany neprichadzalo do uvahy, ona sa toho domu nezriekne...
Sadni si s mamkou a vsetko toto je povedz, priamo, do oci, slusne. Tiez jej povedz, ze sa chystas vydavat a peniaze uz budes mat potom spolocne s muzom a teda ani ty, ani on nie ste nadseni tym, ze ju budete do takejto miery dotovat.
Tak ked sa domu nezriekne, tak ako napisala zmrzlinka2021.. Jeden pekny vecer, den, sadnúť si a povedat jej ako sa veci maju.. Narovinu aj s navrhmi a riesenim. Bude to dlhsie trvat asi, ale treba jej postupne tu myslienku vnuknut, ze musi sa pohnut dalej. Bud do prace a zivit seba a dom alebo ostane bez peňazí, s dlzobami, ktore sa dedia.. Na teba..postupne to s nou preberat
tak si bude musieť na jeho prevádzku zarobiť, ináč sa z dlhov nevymotá a zaklope jej raz na ten dom exekútor
Necitala som vsetky komentare, ale neofukuj mamu. Ona sa zariadi a nakopne ked odidete. Nerob jej mamu, si jej dcera, tak si zi svoj zivot.
@elizabet173 on mozno uz aj klopal, ale trvaly pobyt ma inde ako byvame, takze sa to dozviem najskor az ked ju raz odvedu v putach 🤦
Ono to ale nie je sranda.. V putach ju neodvedu, siahne jej na majetok. Peniaze,dom... Kam pôjde? Zas len ku tebe s priatelom.. A ste tam kde ste boli.. Este horsie
tak prečo ju finančne podporuješ a tým jej pomáhaš rútiť sa dolu kopcom a neodsťahovala si sa už dávno?
Myslím si, že by ste sa mali osamostatniť ako si písala. Nemôžeš to takto ťahať donekonečna. Je zdravá a isto sa o seba bude vedieť postarať a vy to fakt takto nemôžte ťahať donekonečna

@f333 k tej vyzivovacej povinnosti dietata voci rodicovi...z prispevkov autorky je jasne, ze matka nie je neschopna. A ak by mala dlhodobo nepriaznivy zdrav.stav zvazuje sa invalidita a nie taketo vyzivne prosim ta. Taketo pseudo pravne rady jej prosim nedavaj.
Ziadnu vyzivovaciu povinnost zo zakona nema.
Z toho co je uvedene nevidim ani predpoklady ani splnene podmienky sa dozadovat takehoto vyzivneho.