Problémy s prenájmom rodinným príslušníkom - komunikácia a rekonštrukcia
Prenajímame bývanie rodinným príslušníkom. Bývanie prechádzalo rekonštrukciou predtým ako sa nasťahovali, a krátko počas zabyvania sa. Je potrebné dorobiť ešte poslednú časť prerábky- otázka 1 max 2 dní a hotovo. My sa v tomto prispôsobujeme nášmu majstrovi, ktorý nám to robi. Je to známy, ktorý ochotne veľa pomohol pretože aj môj partner robil niečo pre neho. Preto sme vďační, keď popri svojej práci ma čas prísť a urobiť to.
A nastáva problém. Naša rodina, ktorá tam býva nijak nespolupracuje. Oni nekomunikujú, je ťažké s nimi niečo komunikovať, dohodnúť. Majster mal prísť a oni sa vyhovorili, že nebudú doma. Pritom tam predtým pracoval aj sám keď doma neboli a teraz je problém-ok, to neriešime. Takze sme sa vyhovorili že ten deň sa nedalo a spýtali sme sa, kedy sa to môže urobiť. Opäť povedali na další iny deň, že to nebude možné.
A mna teraz uplne objektívne zaujíma, čo je v takejto situácii správne. Ja to viem, ale už si pripadam pomaly divne že potrebujem potvrdenie aj od cudzích ľudí, lebo oni akoby žili v inom vesmíre. Im je to jedno, nevnímajú asi že bývanie jie je ich, ďalej ani to že sú tu ľudia, ktorí majú prácu a mimo nej ešte robia takéto veci a musia sa navzájom aj nejak dohodnúť, oni si tam žijú ako v nejakom bunkri každému sa vyhýbať, s nikym nekomunikovať ani nič. Nejdem špecifikovať, o akých konkrétnych členov rodiny sa jedna ale sú to veľmi blízki, najbližší.
Ak by sa jednalo o cudzie osoby, bez pocitov by som oznámila, že treba niečo urobiť/ opraviť a dala by som im možnosť vybrať si termín ktorý im vyhovuje, keby nekomunikujú tak logicky by som ten termín stanovila ja a oznámila, že potrebujem aby boli vtedy prítomní.
Ak by nastala nejaká porucha alebo niečo nečakane, my by sme ešte mali zly pocit, že by sme tam museli bez ich súhlasu ísť pritom je to normálne, v neštandardných situáciách.
Celé toto ma hnevá a zároveň mrzí, že najbližší sa takto bezdôvodne správajú.
Čo robiť?
To bývanie je tvoje/vaše. Dohodla by som majstra a oni buď tam budú alebo nie. Hotovo.
Je tvoj majetok a ty si tam mozes robit co chces. BEz ohladu na to, ze tam mas podnajomnikov rodinnych prislusnikov. Len dufam,ze mas s nimi zmluvu o prenajme danej nehnutelnosti. Dohodla by som majstra, isla tam s nim, budu doma/nebudu, otvorim dvere a tym to konci, on si svoje spravi a nezaujimalo by ma, ze ci s tym oni suhlasia.
Je tvoj majetok a ty si tam mozes robit co chces. BEz ohladu na to, ze tam mas podnajomnikov rodinnych prislusnikov. Len dufam,ze mas s nimi zmluvu o prenajme danej nehnutelnosti. Dohodla by som majstra, isla tam s nim, budu doma/nebudu, otvorim dvere a tym to konci, on si svoje spravi a nezaujimalo by ma, ze ci s tym oni suhlasia.
@muchotrafka298 nemalo by to takto byt, že sa bude chodiť bez vedomia alebo súhlasu tých čo tam bývajú. Zároveň podotýkam že sa to nedeje ako na bežiacom pase, je to posledná vec ktorá sa ma urobiť. Nie je to , že každý týždeň sa tam bude chodiť niečo robiť, aby to niekoho obmedzovalo. Pripadá mi to, že aj partner im dáva priveľa možnosti rozhodovat o niečom a potom to tak asi aj pochopili.
Ak je to blizka rodina, tak by som im to oznamila, kluc predpokladam mas a zavolala si majstra s tym, ze nevadi, ze nebudu doma, naopak.
@muchotrafka298 nemalo by to takto byt, že sa bude chodiť bez vedomia alebo súhlasu tých čo tam bývajú. Zároveň podotýkam že sa to nedeje ako na bežiacom pase, je to posledná vec ktorá sa ma urobiť. Nie je to , že každý týždeň sa tam bude chodiť niečo robiť, aby to niekoho obmedzovalo. Pripadá mi to, že aj partner im dáva priveľa možnosti rozhodovat o niečom a potom to tak asi aj pochopili.
@anonym_autor mate najomnu zmluvu? Ak ano, drz sa jej a ak nie, tak im oznam, ze majster pride vtedy a vtedy, zenemusia byt doma, snad kluce od vlastneho bytu mas.
Tiež by som tam išla, či budú doma, či nie. Keď sa s nimi ináč nedá, tak co už. Prácu treba urobiť, a hotovo. Na takýchto ľudí treba ísť tvrdo, ináč nikdy nevyhrás.
@anonym_autor ale ja nepisem, ze tam mas chodit stale bez ich suhlasu. pises, ze sa jedna o jednorazovu vec, tak by som postupovala takto, kedze nie su ochotni tam toho cloveka pustit. Pracu treba dorobit, ci s tym oni suhlasia alebo nie. Bolo by im to oznamene vopred, ze pan XY pride na prace dna XYZ o XY hodine a oznamila by som im to pisomne. Nie je to ich nehnutelnost. Alebo snad je?
Este dodam, ze tiez som v podnajme, ale u cudzich ludi. Ked je treba nieco robit (male opravy, vymeny vodomerov, odpocty a pod), tak vzdy mi majitel.zavola a ak ja nie som doma, pride on. A ja som aj vdacna, ze pri mojej vytazenosti to uz nemusim viac riesit. Bol tu dokonca, ked sme boli na dvojtyzdnovej dovolenke, zial len vtedy mal majster cas, tak sa nezblaznim. Keby sa jednalo o pribuzneho, duplom by som neriesila, ze pride do mojho byvania za mojej nepritomnosti.
@anonym_autor otazka je, ako ste sa dohodli pred zaciatkom prenajmu s rodinou a podla toho postupovali... alebo im dali vypoved (ak porusili nejaku dohodu)... Uz to, ze sa nastahovali a nieco nie je dokoncene je divne...
Ak je to havarijny stav (alebo moze byt), tak mozes aj bez ich pritomnosti vojst a urobit to.
A teda ja prenajimam cudzim, ale vzdy sa dohodneme... ved to nerobim naschval a aj im to zlepsi kvalitu zivota...
Nájomníkom len oznamuješ čo sa bude robiť, nepýtaš si od nich súhlas ani povolenie.
Ak sa im nepáči môžu vypovedať nájomnú zmluvu. Platia aspoň toľko že ti to stojí sa s nimi nerváčiť?
Máte zmluvu? Ak áno, tak sa musíš riadiť zmluvou a zákonom, podľa ktorého je zmluva (buď občiansky zákonník alebo zákon o krátkodobom nájme). Ak zmluvu nemáte, oznám im, kedy tam majster príde, bez ohľadu na to, či tam budú alebo nie.
Asi sú to manželovi príbuzní, že? Tak mi to nejako vyplynulo z toho, čo si písala... Bude sa musieť, s prepáčením "chytiť za gule" a rázne to dohodnúť.
Inak, neviem si ani predstaviť, ako sa k tomu čerstvo zrekonštruovanému majetku správajú, keď nie sú ochotní ani dvere otvoriť...uff. Držím palce.
Hmm, toto budú asi svokrovci alebo manželov súrodenec. Nechala by som to vyriešiť manžela, s tým, že to naozaj vyrieši rýchlo a rázne. Nájomnú zmluvu asi s nimi nemáte, však? Ale ak máte, tak predpokladám, že v nej máme uvedené, že v prípade potreby (oprava, havarijný stav atď.) môžete vstúpiť do bytu. Nájomné platia asi nižšie ako je štandardný priemer. Čiže ak sa im nepáči a nespolupracujú, tak by som im oznámila, že majú mesiac na vysťahovanie, nech si hľadajú iný podnájom.
Čo konkrétne treba v byte ešte spraviť? Ako dlho a ako veľmi by boli "nájomníci" obmedzení v normálnom fungovaní v byte? Bude pri tom hluk, neporiadok, bude sa prášiť, odstavená voda/elektrina...?
@anonym_autor však tam nepôjdeš bez ich vedomia. Normálne im oznam vtedy a vtedy príde majster. Budete doma? Keď nie, tak oznam, že tam teda prídeš ty na ten čas. Vybavené.
Tu zmluva nebude 🤷 takze by som tam jednoducho isla s majstrom ako dozor.

@anonym_autor ešte dodam, že pre nich by ideálny deň nenastal asi nikdy. Neverím, že by sa z ničoho nič ozvali, že teraz sa dá- a zrovna vtedy nie je samozrejme, že sa bude dať majstrovi. Sú doma, nejdú nikam a len si podľa mna neželajú, aby tam niekto chodil, asi ani my, najbližší. Takze aj naše vzťahy budú take