icon

Problémy so svokrou

sarka587
29. feb 2016

Ahojte uz som zufala, som tehotna a som na rizikovom tehotenstve. Jeste k tomu moj priatel robi v zahranici a jeho mamina je ako nooo... Ako to povedat proste svokra. Mosim lezat nic nerobit iba na vecko, najest a do sprchy to je vsetko co mozem robit. Ibaze svokra me pride, ze to nejako nechape. V noci nemozem spavat tak spim klidne aj do obeda. Ked vstanem idem do kuchyne nieco ziest. Potom si ide svokra lahnut a ja zatial mosim pozametat, poumivat zem, oprat a jeste ktomu byvame v malej dedinke kde sa kuri iba drevom , takze mosim chodit jeste prikladat. Noo proste sa to neda. Ked si idem lahnut ja, je zle ze nic nerobim pritom som jej vsetko vysvetlila ako to je. Priatel tiez je nerad ked nieco robim lebo som trikrat za tri mesace skoncila v nemocnici. Ako jej to jeste vysvetlit? skorej som sa sem isla vypovedat lebo ked to poviem priatelovy on jej povie , ale aj tak to vydrzi mozno den dva a zasa je vsetko pri starom. Vobec sa mi to nepaci. Uz toho mam dost lebo je toho vazne na mna vela. A ked pride navsteva moje kamaratky tak sa jej to nepaci , stale sedi pri nas aby vsetko vedela a abych nemohla nic povedat. Kazdy den svokre vola jej sestra a to je vzdy na pol hodinu a nieco zapocujem ked sa rozpravaju. Poslednu dobu hrozne rozpravaju o mne jaka som neschopna a ze si vymyslam ze som na rizikovom tehotenstve. Uz ma to rozculuje vsetko prosim nemate niekto nejaky napad ako jej to jeste vysvetlyt..... Dakujem 🙂

petra7777
29. feb 2016

@timea7 Veľmi múdro 🙂 Ibaže niektoré babenky to robia presne naopak....šup....šup....bábo a "nejako len bude" 😠 Žiadna...logicky uvažujúca žena by nikdy nešla bývať ku svokre.....NIKDY !

cervenaruza123
29. feb 2016

Mam pocit, ze slecna potrebovala hlavne psychicku podporu, lebo sama pise, ze nejaku robotu porobi, ale vadi jej to, ze ked si potom lahne, svokra jej to vycita, aj ked aj sama svokra to robi. A ze ju ohovara, ked telefonuje so sestrou.
@sarka587 Ja mam traviace problemy, musim si davat pozor na to, co zjem a svokra mi stale naznacuje, ze to len vymyslam. Viem ake to je, ked sa citis ako menejcenna. U nas je to sice naopak, mna svokra ku ziadnej robote poriadne nepusti a aj to malo co robim, som si musela dlho vydobyjat, kym sa s tym zmierila. Ale jej dom, jej pravidla. S tym sa musis zmierit. Teda jasne, dom je pisany na frajera, ale po pravnej stranke si ty vlastne zatial cudzia osoba, takze jasne, ze svokra ma tam hlavne slovo, ked tam cely zivot prezila a dom prepisala na syna len z lasky k nemu. To uz by bola otazka skor na frajera. Aby stanovil pravidla. Aby matke povedal, ze ta berie ako partnerku, s ktorou planuje zivot a ked povies, ze chces take farby do vasej spalne, tak budu take a hotovo. Svokra moze just byt proti tebe, aby si istym sposobom dokazala, ze bude platit jej slovo, nie tvoje, aj ked mozno jej je uplne ukradnute, aku budete mat spalnu. Ona je pani domu a zrazu si tam ty a ides menit jej dom. To su take boje o teritorium, malokto to dokaze potlacit. Frajer musi dat najavo, ze ta respektuje a aj tvoje slovo ma vahu. Ak to nedokaze vyriesit a zastat sa ta, sla by som spat k rodicom alebo hocikde. Neviem si predstavit vychovavat dieta, za ktore budes zodpovedna s tym, ze sa budes musiet prisposobovat tomu, co povie svokra. To je ina generacia, maju ine predstavy a nevysvetlis im, ze sa da fungovat aj inak. A pritom za to nemozu, proste boli tak vychovani a maju dost odzite na to, aby mohli mat "svoj pokoj

cervenaruza123
29. feb 2016

Mam pocit, ze slecna potrebovala hlavne psychicku podporu, lebo sama pise, ze nejaku robotu porobi, ale vadi jej to, ze ked si potom lahne, svokra jej to vycita, aj ked aj sama svokra to robi. A ze ju ohovara, ked telefonuje so sestrou.
@sarka587 Ja mam traviace problemy, musim si davat pozor na to, co zjem a svokra mi stale naznacuje, ze to len vymyslam. Viem ake to je, ked sa citis ako menejcenna. U nas je to sice naopak, mna svokra ku ziadnej robote poriadne nepusti a aj to malo co robim, som si musela dlho vydobyjat, kym sa s tym zmierila. Ale jej dom, jej pravidla. S tym sa musis zmierit. Teda jasne, dom je pisany na frajera, ale po pravnej stranke si ty vlastne zatial cudzia osoba, takze jasne, ze svokra ma tam hlavne slovo, ked tam cely zivot prezila a dom prepisala na syna len z lasky k nemu. To uz by bola otazka skor na frajera. Aby stanovil pravidla. Aby matke povedal, ze ta berie ako partnerku, s ktorou planuje zivot a ked povies, ze chces take farby do vasej spalne, tak budu take a hotovo. Svokra moze just byt proti tebe, aby si istym sposobom dokazala, ze bude platit jej slovo, nie tvoje, aj ked mozno jej je uplne ukradnute, aku budete mat spalnu. Ona je pani domu a zrazu si tam ty a ides menit jej dom. To su take boje o teritorium, malokto to dokaze potlacit. Frajer musi dat najavo, ze ta respektuje a aj tvoje slovo ma vahu. Ak to nedokaze vyriesit a zastat sa ta, sla by som spat k rodicom alebo hocikde. Neviem si predstavit vychovavat dieta, za ktore budes zodpovedna s tym, ze sa budes musiet prisposobovat tomu, co povie svokra. To je ina generacia, maju ine predstavy a nevysvetlis im, ze sa da fungovat aj inak. A pritom za to nemozu, proste boli tak vychovani. A vo vyssom veku na to maju podla mna casto aj pravo, trochu pohundrat a povedat svoj nazor

cervenaruza123
29. feb 2016

No skvele, dalo mi to tu dvakrat, raz nedopisane, prepacte 😀

sirinka
1. mar 2016

@timea7 ano, bolo jednoduchsie zohnat vlastne byvanie, ale zvysok... Zodpovednost za osobu, ktoru k sebe priputam??? Akurat sa nenosili rozvody, ludia proste spolu zili a vobec nie idealne a nevery menej nebolo. A rodinne vazby rovnako ako dnes, neboli o nicom inom. Neidealizujme tu.

alexandra206
1. mar 2016

@katre mojaa mama sa brala s otcom ked bola v 5m a byvali u je rodicou tak neviem ci sa v tom to doba zmenila

0silvia0
1. mar 2016

moja mama sa vydávala v 19-tich a otec mal 21 a ja už som bola tiež na ceste 🙂 Tiež bývali nejaký čas u svokrovcov (u rodičov otca), takže mama bola za nevestu. Tiež mi opisovala roztržky medzi ňou a svokrou a staranie sa do všetkého, obmedzovanie atd... svokra im vraj sama navrhla, aby už odišli do vlastného, tak hneď ako im bol pridelený byt, odišli... len tá bytová otázka bola pre mladé rodiny finančne výhodnejšia ako teraz... ale vzťahy? Vzťahy boli také ako teraz... poväčšine medzi svokrou a nevestou: kto z koho, ale česť výnimkám, aj uvedomelé a normálne ženy existujú...

katre
1. mar 2016

@alexandra206 no presne.) Preto mi pride smiesne a absurdne poucat tu autorku, a vycitat jej naco si robila dieta. Akoby bola extremny pripad po generaciach materialne zabezpecenych a samostatnych zien. ...ja tu normalne tie zeny,co zalozia temu kvoli psychickej podpore a pomoci, lutujem. Vacsina prispevkov sa vzdy otoci proti nej samej - vycitkami a odsudenim a rozhorcenim. Absurdne.

katre
1. mar 2016

@timea7 timea, to ze mali podnikove byty nenavratne pozicky muselo ist z nejakych penazi - na dlh. Cize o to, to ma dnesna generacia zlozitejsie. To nie je zasluha nasich mam a otcov, ale nieco, na co dnes doplacame z nasich dani. A neviem co ta vedie k tomu, ze rodinne vazby boli o niecom inom. Ja si svojich rodicov nesmierne vazim a vztah s rodinou je pre mna dolezity. Ja naopak vidim posun k lepsiemu a som rada ze slobodna mamicka napriklad uz nie je opluvana babkami z kostola, otec na materskej je normalny pojem.

sardinka335
1. mar 2016

Neviem, podla mna psychicka podpora nezahrna len lutovanie, ťahanie medových motuzov podpod nos a utešovanie, ktore vo vysledku na chvilu pomoze, ale človeka nijako dopredu neposunie. To je na koniku take typicke....falošne lutovať, ak dotyčna pochybila (ako včera v inej teme) tak jej podiel viny nevidia, resp. ked jej to niekto napiše, tak uz sudi a neviem čo...take kamošky by som ja v reali nechcela - čo do očí jedno a za chrbtom druhe. Potom, ze mnohé zeny robia stale tie iste chyby - su nepoučitelne.
Čo uz tu autorke poradíme? Trpezlivost, pevne nervy....snaziť sa vychadzať, pomahat v ramci moznosti a obrniť sa pred nejakými blbými rečami zo strany potenciálnej svokry, stale to je jej dom a s priatelom ani nie su sobašeny, takže kazdu korunu čo tam vloží a pripadne by sa ,,niečo zomlelo,, s majetkom to bude na dlhe lakte. ..to je realita, manželka ma vzdy lepšie postavenie v spoločnosti ako družka - no ale to zase sudime....tak nech. rozumný človek si da poradiť a nerozumný sa musi popáliť a potom chce lutost a pochopenie...

magmolatus
1. mar 2016

@sarka587 pokial nebudes byvat sama musis to proste znasat. Je to jej dom a jej pravidla. Tak to proste chodí.
Po porode to lepsie nebude, skor to bude este horsie. Lebo ti bude kafrat do vsetkeho. Dobre riesenie je sa odstaovat a mat svaty pokoj.

meusicka
1. mar 2016

@sarka587 ahoj, ja jednu vec nechapem, preco si tam. a hlavne ked ani priatel nie je doma aby stal za tebou. nemas kam ist inam? kde na to brali naozaj ohlad ze si na rizikovom? zbytocnes riskujes.
a never ze to bude lepsie ked sa narodi male..... niektory ludia sa nemenia... pokial ona neukazuje ziadne pochopenioe tak by som sa na to nespoliehala ani neskor.

katre
1. mar 2016

@sardinka335 ved nikto tu o falosnej lutosti nehovori..ziadnych medovych motuzoch. Autorka opisala problem a vacsina prispevkom namiesto "toto by som urobila ja" alebo "taketo mas podla mna moznosti" len bezprizorne utoci, resp obvinuje alebo nechape akolen sa mohla ocitnut pod jednou strechou so svokrou. ..a s tym postavenim v spolocnosti nemas pravdu. Pokial teda nehovorime o malych dedinach niekde na lazoch. Mam osobnu skusenost. Vydavala som sa minuly rok, ked mal nas syn uz rok a pol. A uprimne ziadny rozdiel v spolocnosti..rodine, praci..necitim vobec.

cervenaruza123
1. mar 2016

@meusicka Ono sa to asi zhorsi. Viem si predstavit svokru, ktorej dojde domov cudzia zena, oproti jej veku prakticky male hlupe neskusene decko a jej narusa jej rokmi zabehnuty system (napr. ja u svojej svokry). A ta zena ma zrazu na nejake veci iny nazor ako ma ona. Hlupe nazory. Ale tak co, sak trochu to pretrpi, mysli si, aka je chapava, aj ked na mnohych veciach trva, lebo je to jej dom a proste jej to pride prirodzene. Ak nieco robi nevesta hlupo, navrhne, poradi a ak ju nevesta ignoruje, pomysli si, aka je hlupa a necha ju, nech si kazi zivot, ked chce. Ale potom pride vnuca, jej vlastna krv. A ta cudzia zena jej vlastnemu vnucatu nanucuje svoje hlupe tvrdohlave nazory a iny sposob zivota, aky poklada za spravny svokra. Neverim, ze by to len tak prekusla, ved pri vnucati si nepovie, sak co, nech mu matka pokazi zivot. A pritom nie v zlom, ta svokra si fakt mysli, ze robi dobre. To sa neda ani nic vytknut, to su vlastne chyby z lasky. A ak nie je svokra chapava teraz, potom uz viac chapava nebude pravdepodobne.

sardinka335
1. mar 2016

@katre ale ved pokial nemaš problém, ak je jasne ze ziadny rozdiel nevidíš, ale nedajbože sa niečo zomelie a potom ...kto vie. Ja nekričím dopredu ze hop, kym som nepreskakala. Ja by som družkou byt nechcela...okrem toho ze deti nerodím kamaratom. Keby sa mužovi niečo stalo - tak družka ide s holou riťou len čo sa po pohrebe zletia ako supy pozostalí ....nema takmer na nič narok a celkovo sa vela vecí ťažko dokazuje, vdovske, sirotske...ano, ked sme pri sile a zdravý, tak nam je to jedno ,ale ako vravim dnes je tak a zajtra...kto vie...sama s dieťaťom - no nepoznám taku čo vyskakuje a bije sa do prs, ze jej peniaz netreba..tak iste vynimky sa najdu, ale väčšina to nebude.

katre
1. mar 2016

@sardinka335 urcite z pravneho hladiska to samozrejme svoj vyznam ma. Aj ked nedokazujes nic ak sa otec priznal k dietatu a je zapisany v rodnom liste. Cize toto je pravne takisto osetrene. A so statusom v spolocnosti to uz (chvalabohu) nema nic spolocne. A ani ja deti nerodim kamaratom🙂

alicka850
1. mar 2016

@timea7 nesuhlasim obladne toho byvania. Ja si nemyslim,ze je dnes problem kupit si byt. Ked obaja mladi robia,mozu si vziat hypoteku, dnes s historicky najnizsim urokom a v pohode si ten dvojizbak kupit. Nech mi nikto nehovori,ze z dvoch platov nevedia dat 200e na hypoteku. Dnes len kazdy narieka,aka strasna je doba a keby si niektori spocitali,kolko utratia na kavicky,handry a ine veci,kludne by tu splatku zaplatili. Je to o prioritach.

sardinka335
1. mar 2016

@alicka850 no tak takyto odvažny nazor...pozor, pozor...to tu neradi čitaju. Ale pravda pravduca...x znamych čo mam začinali s hypo na garsonku pripadne 2 izbak...tam sa im narodilo 1 dieťa a ked deti pribudali tak byt predali a skusili ist do väčšieho..atd. Doba bola ťažka vzdy..a zial bude tažka aj nadalej. Aj u nas v robote mi občas predhodili, ze ved ja ,,si chodim na dovolenky,, (raz ročne) ano..chodim ale ja nefajčím, nechodim po podnikoch sadať kazdu chvilu, nemam zaidny naročny koniček..nemusim mat kazdu chvilu rifle za 60 eur a kabelku za 50 minimalne, nečítam Emy, Evy a ine blbiny.Plus neutracam na deti hlava nehlava ako niektore, že vzdy odidu s hračkou z obchodu. Keby si to cele spočitali za rok...tak aj oni maju na dovolenku. Samozrejme nehovorim, ze toto je pripad zakladatelky temy to len pišem an ilustraciu, ze niečo na tom bude.

alicka850
1. mar 2016

@sardinka335 som rada,ze suhlasis ☺ v tomto sa.asi vynimocne zhodneme,ale my zijeme podobnym stylom ako vy a nestazujem sa. Dnes je byvanie dostupne takmer pre kazdeho cez hypoteku,a to ani nevravim,ze ked este pomozu rodicia. Mame kopu znamych, co zarobia aj podpriemerne oproti priem.platu a mozu si dovolit vziat byt na hypoteku,takze podla mna uz byvanie nie je otazka hornycb 10tisic. Pamatam si,ze nasi kupovali byt za 40tis.korun v case ked otec zarabal nieco cez tisic korun. Aky je rozdiel oproti dnesku? Ziaden

alicka850
1. mar 2016

@sardinka335 nemyslim,ze odvazny,len realny 😆

alicka850
1. mar 2016

@alicka850 kabelku za 50 a rifle za 60 som este nemala nikdy,nie ze kazdu chvilu 😆

timea7
1. mar 2016

@sirinka neidealizujem, nemám už tridsať, takže niečo o tom viem, ako učiteľka v škôlke som do rodinných vzťahov videla a vidím podstatne viac ako účtovníčka, ľahostajnosť, absencia úcty je markantná. 😒 😒

miriam11
Odpoveď bola odstránená
timea7
1. mar 2016

@katre ja som nepísala o podnikových bytoch, písala som o tom, že si vtedy mohli mladí manželia za desať mesačných platov kúpiť trojizbový byt. Čo si dnes môže dovoliť len pár vyvolených a na tom tiež majú podiel aj naše dane. Ja tu neobhajujem minulý režim, to ani náhodou. Iba porovnávam. A čo sa týka vzťahov, reagovala som na úvodný príspevok tejto témy. Pre mňa, ako matku je nepochopiteľné, aby moja dcéra žila v takých podmienkach u priateľovej matky, navyše ak tam priateľ chodí iba na víkendy. Kde je jej matka a jej rodina? Ľudia mali k sebe oveľa bližšie ako dnes, pomoc v rámci rodiny bola samozrejmosťou, dnes sa často pozerá iba na to, či z toho niečo kvapne a ak nie, tak nič. 😒 😒 😒 😒

@alicka850 čo sa týka bývania, nepísala som, že je nemožné dostať sa k hypotéke. Písala som o tom, že je neporovnateľné zobrať si hypo na tridsať rokov a kúpiť si za desať mesačných platov trojizbový byt. A hypo nie je až takou samozrejmosťou ani pre rodinu s dvomi deťmi (žena na MD) alebo ak muž má 480 eur hrubého, čo vôbec nie je na SK raritou, prípadne má ešte ďalšie dve deti z predošlého manželstva k tomu. Nepíšem, že je to nemožné, ale niekedy veľmi ťažké. Stále som toho názoru, aby sa mladí najprv porozhliadli po samostatnom bývaní, aj tú hypo dostanú, kým pracujú obaja, ako keď ide žena z MD do MD, tlačia sa u svokry a len potom sa začne riešiť bývanie.

sardinka335
1. mar 2016

@alicka850 no by si neverila na čo ludia utratia...značkovymi vecami si niektorí ,,dvihaju sebavedomie,, priznavam, ze aj ja si ,,semo - tamo,, na narodky či viacoce vyberiem niečo z mojej oblubenej značky,ale to je tak všetko. Mužova kolegyna vybafka denne krabičku cigariet..to je podla mna luxus na entu. Aj ked beriem ze je to zavislost a asi nejde sa to odnaučiť len tak...

sirinka
1. mar 2016

@timea7 tak neviem, ucitelky, ktore mna ucili v skolke, su uz takmer vsetky na dochodku, takze o akej dobe sa vlastne bavime?

timea7
1. mar 2016

@sirinka Ženy, ktoré si pre revolúciou mohli kúpiť za 30-36 tisíc trojizbový byt, majú dnes okolo 50 rokov, prečo by mali byť na dôchodku?

sirinka
1. mar 2016

@timea7 takze mas na mysli koniec 80tych rokov? A chces tvrdit, ze v tom obdobi vladla nejaka uzasna atmosfera v rodinnach na slovensku?

rica1
1. mar 2016

@macamac presne tak ja úplne súhlasím, ani by ma nenapadlo si robit dieťa keby som bola odkázaná bývať u "priateľovej matky" a ešte k tomu manželstvu - priateľstvu, tiež som stará škola a neviem si predstaviť nebyť zosobášená a mať deti len tak, som štastná že som vydatá a žijeme usporiadane. dnes je svet naruby.

timea7
1. mar 2016

@sirinka neviem, ako u vás, ale v našej rodine sa nenechávali napospas osudu deti len preto, že sú dospelé.