Problémy so svokrou a depresie
Ahoj, mamičky, dievčatá, ženy .
Na úvod by som sa rada predstavila, mám 26 rokov. Som vydatá . A máme spolu 2r synčeka. Píšem anonymne.
Vydávala som sa z lásky, hneď po VŠ 2.stupňa ( takže zárobok u mňa 0 bodov ) a po 2a pol ročnej známosti. Počas nášho predmanželského vzťahu som so svokrovcami vychádzala pomerne veľmi dobre. No po svadbe , a následnom presťahovani sa k nim sa všetko zmenilo. V skratke by som vám to rada opísala. Svokor je fajn človek, milí a spravodlivý, ešte pracuje. SVOKRA, je na polovičnom invalidnom dôchodku, čiže je stále doma. Ale podotýkam, nemá žiadne vážny zdravotný problém ( okrem psychiky si myslím). Je po mastektomii 15r.Píšem sem z dôvodu že už neviem nájsť východisko, začala som trpiet depresiami, moja situácia je pre mňa veľmi náročná. Preto by som rada počula aj názor nezainteresovanej osoby .
Svokrina domácnosť bola pre mňa po nasťahovali niečo čo som osobne nezažila. Zanedbané, len povrchové upratovanie. Ako nevesta som sa začala zapájať a väčšiu časť domácich prác som prevzala na seba.
No čo sa začalo diať po pol roku? Už som bolav 12tt.
-neustale kontrolovanie( koľko šampónu z kozmetiky používam, koľko spotrebujem prášku na pranie , či mám poriadok v skriniach )
-obviňovanie s krádeže
-staranie sa do výchovy ( nevadí mi občasné poradenie, skúsenosti. Ale to staranie je cez moju hranicu trpezlivosti)
-zacali sme toho roku staviat domček ( tiež sa nám mieša do zariadovania)
To som vymenovala len pár veci ktoré ma v tomto momente napadli. Samozrejme jej vždy poviem že sa mi to nepáči, že si to neprajem a podobné veci. No ale akoby som hádzala hrach na stenu. Manžel? Sama neviem povedať ako sa zachováva, svojej matke povie , obranuje m., ale na druhej strane mám pocit že to nerobí dostatočne keďže sa to čoraz viac stupňuje a stáva sa to čoraz častejšie.
Neustale narážky že som nevdačna .So svokrou sa nerada hádam, stále ma to veľmi rohadze a plačem,nemôžem spať. Moja rodina býva cez 200km od nás, takže je to ťažké, či s pomocou a ostatným veciami. Kamarátky, nerada sa niekomu sťažuje , a rozprávam svoje súkromie. Možno aj preto som a dostala do depresie. Je to naozaj ťažké opísať moju situáciu tak aby ste to pochopili správne. Začínam mať naozaj pocit že chýba je vo mne. Že ja som tá zlá. Na bývanie prispievame 200€+ strava sa delí na polovicu. Už neviem ako ďalej, rozvádzať sa nechcem som veriaca. Manžel hypotéku brať nechce aby sme čím skôr dokončili domček ( manžel mal našporene peniaze , + peniaze zo svadby a moje úspory od rodičov) svokrovci nám zaplatili strechu.
Tak autorka, musia ťa nejak natahovat, až ostaneš. Muž už našiel blbečka, co sa mu o mamu bude starať a keď si usta otvoris, vynadá ti do nevdacnych. Čo tam po tom, že on je syn a on sa ma starať. By som mu na to toľko, ze aj vaši prispeli, nech nie je nevďačný a nech pekne krasne aj za nimi častejšie zájde a sa tiež stara.
Škoda že sa ti nedá odpovedať súkromné do správy. Bola by som obšírnejšia. Čím skôr dostávať domček a ísť si do svojho. Ak chces kontaktuj ty mňa do správy napíšem ti viac.
A pozor, aby Ťa nemanipulovali skrz vieru. To títo manipulátori majú veľmi v obľube. Že čo si to za veriacu zlu. Nezabudni im na to povedať - miluj svojho blížneho ako seba samého, nikde nie je spomenuté viac ako seba samého a ísť už za úroveň straty ľudskej dôstojnosti, na tu ma právo aj veriaci.
@katkami123 ach bože môj 😪😪😪😪
Tak priamo takto ako si to opisala to nebolo. Ale pár krát sa to riešilo aj prostredníctvom viery. Že od kedy som prišla k nim bývať tak len samú zlobu som priniesla. Že kým som tam nežila tak bolo vraj všetko OK . Čo si ale nemyslím.
@katkami123 skrz vieru, mám z toho pocit skôr že svokra si myslí že keď vychovala syna kňaza že ma všetko dovolené a hlavne odpustene. Pretože dosť často to počúvam.
:( cudujem sa ze manzel necha aby sa s tebou takto zaobchadzalo :( ze si ta neochrani a nevezme prec z takeho prostredia ktore ta dohnalo az k depresiam :(
@fokuska na zaklade toho jej vravim aby bola nato pripravena pretoze ludia su v dnesnej dobe hrozni,, ty jej porozpravaj teoriu mne je jedno ci aj pravnicku,,, bohuzial skutocnost niekedy moze byt ina, uplne postaci ked jednemu z tych surodencov dojdu financie,,nebude mat kde byvat.dodnes pamatam ako sme mavali policajtov na dvore,bitku, furt sa daco riesilo. A to sa vsetci surodenci povyplacali. Uradne vsetko spisane. Kym mali surodenci peniaze ok. Potom uz bolo zle.
@lucmirka124 Ale ved surodenci budu moct chciet ale nijak si ten narok nevymozu.
Okrem toho pise, ze druhy brat dostal tiez dom, tak potom by sa museli vyplacat navzajom.
V tomto sa nema coho bat.
@katkami123 Je dosť pravdepodobné, že svokra trpí nejakou diagnózou, ale ak sa nechystá ju doopatrovať, tak prečo prijala polovicu jej domu ? To si ešte len starká bude trieskať hlavu o múr, keď sa rozvedú a nevesta si bude nárokovať na polovičku ich majetku. Ja by som napríklad nikdy neprepísala svoj majetok na nevestu...prečo by aj...človek nevie ani, čo sa môže stať zajtra...
@mandarinka555 celú polovicu majetku vám kľudne po rozvode darujem ..... rozmýšľate niekedy čo píšete , poniektorí? Ja už sa vyjadrovať ďalej nebudem 😱🙈🙈🙈
Ja sa našťastie rozvádzať nebudem a ani nechcem. A majetok nieje predpísaný len na mňa, ale aj na manžela a švagra (kňaza). A majetky viete kde mam ? Hadajte.... Čo mám z toho ? Len ja si ničím zdravie .
Preto som napísala, že človek ani len netuší, čo sa môže stať zajtra...o mesiac... o rok...Lebo, ak tvoj manžel vidí, že máš depky a nič s tým nerobí, tak to nie je v poriadku...lebo ti dôjde trpezlivosť a rozvod môže byť za dverami.
prepáč a ty v tomto žiješ? A máš "len" depresie? Ja by som už bola asi hospitalizovaná. Mimochodom, ako ju chceš doopatrovať, keď máš teraz depresie? Jej stav sa bude zhoršovať. A tvoj manžel je ako úplne spokojný so súčasným stavom? On nevidí alebo nechce vidieť? Ona vám vtrhne do spálne? Načúva za dverami? Na druhý deň by ma nebolo a prinútila by som manžela súčasný stav riešiť. Okamžite. Neexistuje, že nechce brať hypotéku. Ty sa tam zblázniš, kým dokončíte dom. Vaše dieťa cíti, že tam nie si šťastná. Ty nie si matka Tereza. Tvoja svokra má vážnu diagnózu, asi by bolo treba preliečenie na psychiatrii, neviem, koľko má rokov, či to môže byť starecká demencia, ale súčasný stav je pre teba neúnosný. Tu už nejde o buzeráciu, tu ide o diagnózu. Svokor na to čo?
A to Ti kto povedal, ze od kedy si ku ním prišla bývať, tak si samu zlobu priniesla? Kks, ja sa Ti fakt čudujem, že si ešte tam po takých slovách. Lebo to Ty chodíš svokru komandovať asi. By som sa zbalila a išla ku rodicom, keď tam nie si vítaná.
Ale ani každý kňaz nejde do neba, ako sa môže spoliehať, ze ona pôjde? Za každý jeden skutok sa bude zodpovedať.
No mna by tam pri takých chorých hlavách už dávno nebolo. Spravaju sa otrasne a ešte to budú na Teba hádzať, že to je Tvoja vina, oni sú lietadla.
Svokra sa liečiť nikdy nepojde, ona ma syndróm boha, ona si mysli, ze si môže dovoľovať čo len chce a druhí musia držať hubu. Autorka, dobre si prečítaj o tej diagnóze, ktorú som Ti napísala vyssie. Ty nečakaj, že sa pôjde niekedy liečiť. Tato diagnoza sa liečiť nikdy nebude, ta si vyberie obeť, vybrala si Teba a bude robiť blázna z Teba. A už sa jej to darí. Nad takým chorým človekom nikdy nevyhras, on Ťa iba stiahne dole. A čo sa týka Tvojho manžela, ešte nehovor nikdy. Lebo to jeho chovanie je tiež proti zdravému rozumu. Asi sa mamičky zastáva, lebo sa v nej vidí.
@fokuska
Manzel je podľa mna taký istý ako svokra. Normálny chlap by toto nedopustil. Jemu to očividne vyhovuje ako to je.
@lucmirka124
Tak kňaz ich tam asi nebude chodiť biť a volať na nich policajtov. A druhy dostal tiež dom. Čo stále majetky riešite, autorka ma očividne iné problémy. Aby ju ešte muž neodrbal. Zobral peniaze od jej rodičov a stavia dom na pozemku jeho rodičov. Keď od neho odide, lebo tam nebude chciet bývať, čo jej ostane? Nič. A kto kupi taký dom, ktorý je na jednom pozemku s druhým? Nebude ju mat z čoho vyplatiť. To autorka sa pekne obabrala.
Ahoj, situacie, ktore opisujes su bezny jav, ktory je vlastne superenim nevesty a svokry. Dve cudzie zeny, ktore musia spolu zdielat domacnost. Kazda inak odchovana, z inej generacie, s inym pohladom na vec. U tvojej svokry je to okorenene nielen tym precenovanim nabozenskych tem a bohuzial aj tymto chorobnym myslenim. Cudna nabozensky ladena povyseneckost, silne paranoidne presvedcenia, tazko rakovinova diagnoza. Ja si myslim, ze trpite obe, aj ona, aj ty. A je normalne, ze tvoj muz ju zastava, je to klasicka obranna reakcia, podla mojho nazoru je to tiez bezne. A tiez urcite tak troha podcenuje tie jej prejavy spravania, je odchovany na tom cely zivot a povazuje vela z toho za normalne. A ako muz je urcite lenivy a neschopny take veci riesit. Skoda, ze ste sa unahlili s tym byvanim tam a s tym stavanim domu na pozemku. Svokra potrebuje klud a svoj nauceny sposob udrziavania domacnosti. Aj vy potrebujete sukromie.
Kedze sa tak dramaticky zmenili okolnosti, stoji za prehodnotenie hento vase rozhodnutie zostat tam. Ked sa prestahujete do svojho nakoniec, v ziadnom pripade nedavat kluce rodicom.
A proste to tak bude, ze budes truba najhorsia, co kradne veci, skryva a zlobu nosi. Co uz. Vobec sa nesnaz ju presviedcat o opaku, nema to vyznam, je to chorobne myslenie, tam bezny clovek daleko nezajde. Taki ludia potrebuju liecbu a dlhorocnu psychoterapiu. Inak urcite ma tvoja svokra hrozny strach.
jedine sa odstahovat. s manzelom alebo bez manzela...aj docasne, inac ta nebudu pocuvat co ty potrebujes
@katkami123 tiež to nechápem, že má tri deti a nevesta je "vylosovaná" ako opatrovateľka. Čo ak bude niekto z jej rodičov tiež potrebovať pomoc? Okrem toho kývnuť na opatrovanie, keď mám okolo 30 rokov - svet je gombička, prečo nie? Predstavím si pod tým objednanie obedov, varenie na víkend - veď čo o jednu porciu viac, vypranie prádla a prinesenie liekov, nie? že ten človek môže byť desať rokov na posteli, čo znamená, že nevesta ostáva doma z práce, sociálne kontakty nula bodov, lebo ten človek potrebuje opateru 24/7, dovolenka, výlety s deťmi nula bodov, kto by ju zastúpil? Súrodenci prídu raz za čas na hodinku na kávičku a ešte môžu kritizovať, že mala svokra pyžamu ofŕkané čajom. NIKDY by som sa do takéhoto niečoho nedala navliecť, ani keby na mňa prepísali dom na Floride. A to som doopatrovala rodičov, ale u mňa som to brala ako vrátenie starostlivosti a lásky, ktorú mi celý život dávali, to je o inom.
@elizabet173
Tiež mi to príde postavene na hlavu. Akoby nevesta bola sirota bez rodičov, že ma čas na svokrovcov. Tiež ma svojich rodičov, ktorí budú potrebovať pomôcť, ako čo sa potom rozštvrtí? A vlastne deti sa môžu hanbit. Nevestu dávať a pritom ich vlastný rodicia vychovávali od deti, im sa venovali a ich vychovávali a nie neveste. Oni by sa mali starať. Hanba neskutočná, 3 deti a ani jedno, aby nebolo schopne.
@att123 múdrosť vraví mať úctu k druhému človeku a je jedno, či má 20 alebo 60 rokov. Moja svokra je úžasná žena, ale keby som mala svokru, ktorú opisuje autorka tejto témy, už by som bola dávno preč. A ani by som neuvažovala o stavaní domu bližšie ako 100 km od nej. Je to zrejme psychicky chorá žena, ale to neznamená, že jej vrtochy má znášať jej nevesta. No za hlavného vinníka považujem jej muža, ten vedel, aká je mama, ak nie je celkom na hlavu padnutý, tak mohol predpokladať, čo sa bude diať, keď budú s ňou bývať. Počúvať za dverami ich spálne a vtrhnúť im tam v najlepšom ti príde OK? Riešiť, koľko minula šampónu a chodiťt jej do skríň? To ej vrchol drzosti. Podľa mňa to mal veľmi dobre premyslené. Brat je kňaz, ak katolícky, tak sa nevesta nekoná, druhá žije v zahraničí, veď moja žena to nejako zmákne, najmä keď na ňu prepíšeme nejaké majetky, tak bude čušať. Neverím, že si nevšimol, že je nešťastná, že považuje správanie jeho matky za štandard. Ja som tiež matka môjho už dospelého syna, takže viem o čom píšem. Okrem toho moji rodičia žili v dome spolu s rodičmi môjho otca, takže moja mamina žila so svokrou a svokrom v jednom dome. Spolužitie plné porozumenia a pohody, len musia chcieť a robiť preto niečo obidve strany

Ja mám s takymi ľudmi bohaté skúsenosti, viem ako rozmýšľajú. Niekedy sa toho až desim ako dokáže byt niekto tak chladný a vykalkulovaný egoista a ísť cez mŕtvoly.
A čo sa týka svokry- prečítaj si diagnózu - hraničná porucha osobnosti a paranoja.