Problémy v rodine
Dobry den, chcel by som sa informovat ohladom urcitych zakonoch o rodine, mam priatelku a jej rodina (mama a oco) sa ku nej spravaju rozdielne ako ku ostatnym surodencom, jej mama sa jej neustale vysmieva, vyhraza sa ze ju vyhodi z domu ze ju vystahuju, a podobne veci, a ja Vas ziadam o pomoc co v takom pripade, keby sa stalo to najhorsie ze by ju vyhodili, ci je mozne na sude ziadat o nejaku nahradu financnu alebo nieco take, priatelka ma 21 rokov, skoncila strednu skolu nedavno sa aj zamestnala, preto sa pytam ake su moznosti v najhorsom pripade
Dakujem vopred
neexistuje an ziadna moznost na sude o nejaku tu nahradu za psychicku ujmu ? .. pocas strednej skoly akurat dostavala peniaze na cipovu kartu a to je vsetko, väcsinu veci si musela zaobstarat sama, nasetrit si a tak ci uz oblecenie alebo podobne veci, a ich ostatne deti dostavaju vsetko co poziadaju pomaly, proste ja neviem velmi by som jej chcel pomoct lebo ma to trapi ako sa ku nej spravaju , a ku jej starsiemu bratovi tiez sa takto spravaju husne by som povedal
@jozino691 ano, mozu ju vyhodit z domu. je zamestnana a nie je skolopovinna. takze ma dievca hold smolu, mala byt k rodicom uctivejsia
@jozino691 a to ti vsetko ona "bucha" do hlavy? lebo poznam presne podobny pripad, kde baba frajerovi take sprostosti o rodicoch narozpravala, ze on bol normalne na tych rodicov nasrany, a napokon vyslo z toho to, ze ona si to cele vymysla a to len preto, ze rodicia sa o nu starali, chceli jej dobre, ale ona bola rebelka. takze premyslaj. pa a dobru noc
o to dievca sa od detstva takto spravali, lebo bola necakana a museli sa zacat starat o nu, ostatny clenovia (krstna mama,strykovia,alebo stary rodicia by to mohli aj na sude dokazat)
mandragora.. nie zazil som to aj na vlastnej kozi priamo ten vztach proste a tvrdia to viacery clenovia rodiny o jej mame cize niejaka pravda na tom bude ;)
@jozino691 nuz v poriadku. ale to nic nemeni na tom, ze podla mna nema sancu. ak to tak bolo odnedavna, mala navstivit socialny odbor uz davno skor, napr. ked mala 14 rokov, proste podat staznost a oni by to prisli preverit. ak si ona mysli, ze teraz, ked ma 21, skolu skoncenu a chodi do zamestnania, nieco ziska, tak je na omyle. pretoze vsetko je to len tvrdenie proti tvrdeniu. mala konat skor, ked este boli povinni sa o nu starat a podat na nich zalobu cez socialku...
@mandragora22 no ty mas asi stastie na dobrych rodicov, ale bohuzial nie vsetci rodicia miluju svoje deti..a tvoja poznamka, ze mala byt uctivejsia a ze si to vymyslela - nic o tom nevies a osocujes namiesto toho, aby si poradila..a ked nechces poradit, tak radsej nepis..
Skoda, ale aj tak Dakujem za kazde prispevky, teras m ostava len dufat ze ked sa stane to nahorise ze ostatny v rodine sa zachovaju ako ludia a podaju jej pomocnu ruku,niesom vsemocny a sam to nedokazem zatial, nakolko mam rovnaky vek a nemam vlastny byt momentalne
.. Dakujem za prispevky
@marya nuz, nemala som az take stastie, tiez hodnotis a nevidis, ale keby som to mala mat az take, ako uvadza jozinko, tak by som najneskor v puberte sla na urad a rodina-nerodina, udala by som ich. zamysli sa na druhu stranu nad tym, co by si robila ty? predstav si, ze toto strpis od rodicov, ci matky cely zivot a potom konecne ako dospela, ked uz mas po skole a mas zamestnanie, potom by si taketo veci riesila? napisem ti na rovinu, potom by si bola rada a stastna, ze konecne si vypadla, alebo v dohladnej dobe vypadnes z domu, ved ked mas pracu a este super priatela ako jozinko, tak nejaky prenajom sa vzdy najde, aj ja som tak zacinala a v rovnakom veku, mala som 21, ked som si kupila s priatelom byt na hypoteku. a tiez som bola stastna, ze som vypadla z domu a dodnes to nijak neriesim, ba dokonca sa po mnohych rokoch niektore tie rodinne vztahy unormalnuju. ale chcela som tym povedat to, ze "po vsetkom", ked uz by som mohla mat pokoj svaty, by ma ani nenapadlo vlacit tieto veci po sude, bola by som na to prilis psychicky unavena, aby som si chcela pripominat niektore nestastne udalosti... preto sa mi cela tato vec zda ako somarina, sorry
Do 25 rokov sú povinní rodičia živiť dieťa aj keď je na úrade práce vedený ako uchádzač o zamestnanie. Takže vyživovacia povinnosť rodiča stále trvá.
Nový zákon o rodine skutočne hovorí, že vyživovacia povinnosť rodičov k deťom trvá zásadne do toho času, pokiaľ nie sú deti samy schopné sa živiť. Vyživovacia povinnosť rodičov bude trvať s ohľadom na ich schopnosti, možnosti a majetkové pomery po celú dobu prípravy dieťaťa na budúce povolanie. Je však otázne odkedy je dieťa schopné samo sa živiť? Snád po 18 tom roku, kedy nadobudne plnoletosť. Nadobudnutie plnoletosti ale nemá pre trvanie vyživovacej povinnosti význam. Veková hranica 18 rokov má však význam z procesného hľadiska v tom zmysle, že do dovŕšenia plnoletosti možno začať konanie o určenie výživného aj bez návrhu, po dovŕšení plnoletosti len na návrh. Návrh, ktorý podáva samo plnoleté dieťa, môže smerovať voči jednému z rodičov, ale i voči obom povinným. V návrhu musí byť uvedená i výška požadovaného výživného a doba, od ktorej je požadované výživné.
http://www.manzelstvo.sk/pravne-poradenstvo/111
skus pozrieť nemožu len tak ju vyhodiť z domu, može ich žalovať!
@mandragora22 treba zvážiť aj to, či dotyčná vie o tom, že sem jej priateľ napísal, že on má záujem niečo riešiť... ona sa mu možno len posťažovala, ale iniciatívny je tu on, takže netreba hneď mladú slečnu obviňovať z vypočítavosti alebo podobne...
@mandragora22 ja Ťa nechápem, prišiel si po radu, nerozumiem tomu prečo si napísala takéto príspevky, vieš "topiaci sa aj slamky chytá"preto prišiel sem. Máš nejaké problémy, keď ho takto napadáš?
@sissy27 no....idem spat, ale neda mi nezareagovat. chlap, chlap!!!!!! teda chlap... ktory sa dnes zaregistruje, ihned vie, ako sa s konom robi, co a kde, sorry, ale nezmysel ako traky. chlap by hladal pomoc, ci radu predovsetkym na strankach, kde maju o takejto problematike sajnu. ci uz je to porada, alebo priam odbor socialnych veci a rodiny v prislusnom okrese. nie tu, na trapnom konikovi. preto mi to veeeeeelmi smrdi bud to srandou, ze zase sa niekto nevie spratat do kože, alebo inou hovadinou, toto nie je seriozna tema, som o tom presvedcena 😉
@adahk kuk moj prispevok o 23:04 😵
@jozino691 Skús sa informovať na kompetentných úradoch, ktoré ti podajú exaktnejšie informácie ako my tu, na koňovi. Zmrzlinkams má pravdu, mali by ju živiť do 25 rokov.
A ako to chce riešiť tvoja priateľka? Ako to prežíva?
Ja na jej mieste uz by som sama odisla ak by som mala takych rodicov...neviem na co caka nech si najde neaky podnajom zbali kufor a nech fici prec...
rodicia ju nemusia zivit ano vyzivovacia povinnost voci dietatu trva do 25 rokov veku dietata pokial sa dieta sustavne pripravuje na buduce povolanie ... teda na dennom studiu... dovtedy rodicia aj dostavaju detske pridavky...
ale kedze ona je uz zarobkovo cinna tak nema narok na nic od rodicov.... mozno sa to niektorym pletie co sa tyka posudzovania hmotnej nudze.... ale toto je ina situacia....
nema pravo na to aby ju zivili... a co sa tyka nahradneho ubytovania.... tak v podstate ona nema pravny narok na byt kedze pravdepodobne patri rodicom uplne postaci ak jej najdu podnajom ci ubytovnu
co sa tyka rozdielneho pristupu k detom v rodine... tak ja by som nepovedala ze je to nejake nezvycajne... je to skor pomerne caste... v kazdom pripade skor ako nad moznostami zalovat vlastnych rodicov a chodit po sudoch... co vsetko moze trvat roky je skor potrebne riesit osamostatnenie.. prip. sa prestahovat k niekomu z pribuznych kedze pises ze stoja na jej strane....
ale ako fakt tazko povedat.... niekedy to cele moze byt uplne inak a vsetko to ma dve strany ....
na druhej strane pokial priatelka byva doma a pracuje ma povinnost prispievat na naklady na byvanie, stravu atd... prispeva ona rodicom?
@jozino691 ak si našla prácu, tak si môže nájsť aj podnájom...nečakajte a nesúďte sa s rodičmi..Treba to brať tak, že všetko zlé je na niečo dobré..Treba nazbierať odvahu, zobrať si veci a hajde po svojom..Nevieme čo za tým je, problémy v rodine majú zväčša hlboký základ. Neviem či ty studuješ, alebo tiež pracuješ, ak by si jej chcel pomôcť, tak sa spolu osamostatnite..Neľutujte sa, všetko sa dá...A keď sa osamostatní, tak aj rodičia troška pomôžu..Možno ju chcú naučiť zodpovednosti, preto tak reagujú.. 🙂
@mandragora22 ono sa ťažko sudi niekoho o kom nič nevieš a taktiež povedať že mala byť uctivejšia krodičom ........ su deti čo si nevážia svojich rodičov, vycucavaju z penazi, nepomahaju a mysli si že čo kolkvek si povedia tak rodičia spravia, mama nech skače okolo nich, vari, živi aj ked to dieťa s nimi už nebyva .... vid moja švagrina! a poznam aj ine pripady len daj mi, žiadne prosim a pod. a druhy surodenec sa može rozkrajať aby pomohol je pre rodičov vzuch vid moj mužik až mi ho je luto aj ked neda najavo ale musi sa ciitť hrozne!
takže nemože si len tak o niekom povedať že mal byť uctivejšie ked nevieš ako to ozaj tam je !!!!
moja mam pochadza z š surodencov a vždy bola čierna ovca rodiny, moj dedo robil hrozne rozdieli a daval to velmi najavo /našťastie to nebolo take že by ju vyrazil z domu / ale tak to bolo na psychyku vela že sama odišla z domu, do smrti mojho deda to bolo tak že moja mama je nikto a najml. sestra všetko je to vidieť aj na deleni majetku hlavne že ked dedo bol na tom najhoršie, nevidel už a bol slaby strala sa o nho /podotykam že ostala s 3 malymi detmi sama lebo ju náš otec opustil takym sposobom že to urobi len najvúčši slaboch/ a ked dedo ostal ležať zas bola ta čo pomahala, chodila im upratovať, a starala sa aj ml. sice chodila ale pomenej ale hlavne tá bola ta naj. a mi dedi sme tym trpeli ked sme boli mali
babka urobila koláč a mi ako vnučence sme sa okolo nej zbehli že jej budeme papať kolačik boli sme ešte maly ale pamätám do dnes a velmi to boli, tak náš dedo zobral nakrajany koláč a začal rozdavať ked rozdal sesterniciam tak sa otočil na nás a povedal nám že mi nedostaneme že ked chceme mame isť za mamou a ta nam urobi - chceš mi povedať že sme mali byť viac uctivejši k dedovi?? ns dedi sa to velmi dotklo a nechapali sme to, neskor ked sme to chapali tak sme si deda važili ako dedu a pomahali ako sa dalo ale po pravde akožeby som ho mala nejako v láske veru nie - často som myslela na to a neskor to neboli koláčiky ale peniazi mi odpad a niekto nie!! ale ked bolo niečo treba spraviť, pomocť alebo do obchodu tak sme boli dobri mi.
do dnes neviem pochopiť ako možu rodičia robiť rozdieli medzi detmi ale veru možu a poznám viac takych rodin - skoro v každej rodine je nejaka čierna ovca rodiny ale o to to je horšie ak to zajde do takeho štadia že su tam vyhražky a neviem čo ešte (alebo su detičky tyrane kolko je takych pripadov - tiež by si povedala že si malo uctili rodičov? )
mne je cudne, preco maju rodicia zivit 21 rocnu zenu. Ako nic v zlom, je hrozne ako sa k nej spravaju/spravali. Ale to nic nemeni na veci, ze je dospely clovek. Co ma co sediet na zadku pri rodicoch ak sa jej tam nepaci? A navyse sa snazit domahat zakonne? Tak zas odtial potial.
Inak sa stotoznujem s @maznacik007 .
@jozino691 je plnoleta, zarobkovo cinna...bohuzial, mozu urobit vsetko co robia.
Zaujimalo by ma preco sa k nej tak spravaju, ale to bude problem hlbsie v rodine....
A rodicia budu stary..budu potrebovat niekoho aby sa o nich postaral.... a z okolia co mam skusenosti prave taketo dieta im je zrazu dobre aby sa o nich postaralo.... 🙄
...kazdy mame svoju karmu....
ja som zažila správanie jednej matky k dcére stredoškoláčke .. akonáhle mala 15rokov, tak ju mama doslova zdrapla a hajde makať k nej do pekárne na nočnú, výplatu nevidela, ledva zmaturovala na učňovke .. mama jej vybavila trvalé miesto v tých pekárňach a nechápem ako sa to mohlo stať, dcérina výplata šla do rúk matke ... časom sa stali isté veci, dcéra odišla robiť na linku do inej firmy, nabehli bankové účty, tak mame dávala iba peniaze na bývanie .... a stále nechápem, ako narieka a neodsťahuje sa .. síce mama od nej pýta nájom za izbu 100 plus náklady zo sipo a podobne, no v podnájme by jej bolo isto dobre .. radím jej, nech sa spojí s kolegyňami, ktoré sa chcú tiež osamostatniť ... že sa nedá .. bo ona chce žiť a nie iba šetriť šetriť ked konečne má peniaze ... rozumej .. vyhodila z izby svoj starý nábytok a nakúpila si nový na splátky .. ako dobre, ale ani nečakala, či bude akcia, rovno roll-dor, lcd telka, vymakaná veža .. ako tak pozerám na jej súrodencov, mladšia sestra a brat, no nepodobá sa ona na nich spôsobom ako sa mladší na seba ako vajce vajcu .. tak bud je ona od milenca, alebo súrodenci a ona pyká, že bola nečakané, nechcené dieťa
@mandragora22 na zvládnutie tejto stránky nepotrebuješ extra školenie, to zvládne aj ozaj jednoduchý človek (poniektoré príspevky/témy sú toho jasným dôkazom)... každý mal prvý deň svojej registrácie, ale nikde nie je napísané, že založiť tému alebo dať otázku sa smie až po uplynutí nejakej "skúšobnej doby" - ak som niečo prehliadla, tak sa ospravedlňujem... a ak je tvoja paranoja taká silná, že tu polovicu príspevkov považuješ za fiktívnu a pre srandu - tak proste ich ignoruj, nereaguj... či nedá sa? 😎 aj keby to bol hneď vymyslený príbeh, tak možno tie rady pomôžu niekomu inému, kto nemá toľko odvahy, aby sa zaregistroval a spýtal...
@jozino691 Ja by som už rodičov neriešila. Keď nemali záujem doteraz, ba naopak boli hnusní, tak ich už nič nezmení. Výhoda je, že má prácu, ak by si bol ty na tom podobne, prenajmite si maličký bytík a prerušte kontakty s jej rodičmi. Týmto sa vyhne pohľadu na to, že rodičia nemilujú svoju dcéru a ako osamostatnená si určite zdvihne aj sebavedomie.
Žiaľ, nie všetci mali to šťastie, a majú milujúcich rodičov. Boli aj prípady, keď rodič nadával 2-ročnému dieťaťu vulg. nadávkami. Radím, OSAMOSTATNIŤ SA!!!
@mandragora22 si zatrpknutá...a uráža ťa všetko..nemáš rada, ak ľudia s tebou nesúhlasia..možno sa mýlim, ale tak pôsobíš..a čím viac príspevkov dávaš, tým viac ma o tom presviedčaš..
tiež si myslím, že ak je to aj vymyslená téma, nemá ďaleko od reality a môže niekomu pomôcť..
@jozino691 aj pre tvoje vlastne dobro, automaticky necakaj, ze vas rodicia budu zivit donekonecna. Ja som si vo svojich 21 rokoch vzala hypoteku a osamostatnila sa. Hned po maturite som sa zamestnala - prispievala rodicom z vyplaty na byvanie a stravu a snazila sa osamostatnit...
Najhorsie co je, je natrcit ruku, cakat co mi kto da, pripadne sa porovnavat s ostatnými súrodencami. 😉
@mandragora22 Aby to človek skonštatoval, nepotrebuje byť psychológ 😉

Bohuzial, kedze uz nie je nezaopatrene dieta (ma pracu), mozu jej zrusit trvaly pobyt a kedykolvek ju vyhodit bez akejkolvek nahrady 😖 .