Problémy v rodine kvôli peniazom
Zdravim zienky, idems a tu k vam vyzalovat a precitat si aj nestranne nazory ohladom problemu ktory mna a mojho muza uz dlhsie trapi.Ide o to ze jeho sestra s muzom s nami prestali pred rokom komunikovat pricom dovtedy sme mali velmi dobre vztahy najma teda so svagrinou ..boli sme kamaratky, rozumeli sme si, aj muz so svojou sestrou a svagrom dobre vychadzal. Ide o to ze pred 10 rokmi ked sme a s muzom brali nam chcela dat svokra do daru byt v centre mesta a ze potom musime ale vyplatit svagrinu ( hodnota bytu je 80 000)..svagrina uz bola vydata a byvala s muzom u jeho rodicov..ale kedze si s nimi nerozumela uprosila svokru nech ten byt daju radsej im ze ona to ma aj tak odtial kusok do prace nemusela by dochadzat (byvali v 20 km vzidalenej dedine)..rovnako ako jej muz..a ze ona nas vyplati..My sme byvali dovtedy u nasich a tiez sme chceli vlastne tak sme si s pomocou nasich vzali uver na mensi domcek..manzel dostal dobru pracu a zacalo sa nam celkom darit tak ani tie splatky za uver nas velmi nezatazovali.Svagrinej sme preto povedali ze s tym vyplatenim sa nemusi ponahlat ze ked bude mat tak nas vyplati alebo moze na splatky..Tak zacala na splatky mesacne nam davala 500 eur..potom jej muz prisiel o pracu tak splatky prestali..ok brali sme to tak ze nemaju peniazky, je to rodina my tie peniaze nepotrebujeme surno takze sme to nechali tak..jej muz sa dovtedy zamestnal ale v kazdej praci vydrzal asi mesiac..a hned dal vypoved..raz mu nevyhovoval plat, potom sef, potom jeden kolega, potom pracovne oblecenie, a stale daco..dlhych 8 rokov sme od nich nevideli ani cent..priblizne pred rokom zdedil svagor po svojom starom otcovi stary dom na dedine ktory sa mu podarilo predat za 35000 (nam mali zaplatit ešte 30)ked sa to dozvedela svokra ze prisli k peniazom hned ich urgovala ze nas maju kkoncne vyplatit az ona ma dusu na mieste a moze umriet v pokoji..svagor najskor zahlasil ze nam nic neda ze si idu kupit vacsie auto nakolko sa rozrastli (maju tri deti)..a ze on nema pracu tak tie peniaze sa im zidu teraz.ze potom ked sa zamestna tak nam zacnu zase splacat (naposledy mal stale zamestanie pred8 rokmi) a ze jemu sa to nepaci ze nam musia dat tolko penazi..lenze svokra sa nedala odbit a tolko hustila do svagrinej nech nas vyplatia ze pred rokom prisli hodili nam peniaze v obalke a ze sa s nimi mame zadrhnut..to nam odkazal svagor..odvtedy sa s nami nekontaktuju vyhybaju sa nam ze mame dost penazi a ešte nam treba viac ze sme nenazrani apodobne..to vyhlasuje svagor a svagrina len mlci a prikyvuje..skusala som sa snou skontaktovat niekolkokrat ze vsak sme boli kamaratky a sme rodina ale nereaguje vobec..mrzi ma to hlavne koli muzovi..ze takto prisiel o sestru..uz som aj lutovala ze sme im tie peniaze neodniesli nazad..alebo ze som svokre nedohovrila nech do nich nehuci ked raz tie peniaze nemaju..a hentie by im velmi pomohli..neviem fakt ..skuste mi napisat vy co by ste robili na nasom mieste
Myslim, ze mat tri deti bolo ich slobodne rozhodnutie, ja by som im nic nedavala, co je vase.
Vzťahy sú divné a zložité. Ak Vám naozaj záleží na dobrých vzťahoch, a peniažky naozaj momentálne nepotrebujete, tak by som im ich odniesla s tým, že ak ich potrebuju teraz viac ako vy, nech ich použijú na to, čo potrebujú. Ja osobne nechápem, prečo si nevzali nejakú pôžičku, ktorú by mesačne splácali v rovnakej sume a Vám by prišla hneď celá čiastka. Ale dobre. Chápem aj Tvoju svokru, že chcela, aby to bolo všetko ok. Teraz ju už môžete z toho vynechať.
Nám sa stalo, že po smrti svokra zavolala jeho sestra a pytala od nás 50.000 sk, ktoré jej svokor nevyplatil (dlha história - v skratke za dom a plus peniaze naviac, pretože ona mala deti a ostatní jeho súrodenci nie 🤦♀️) a keďže som mala krvopotne našetrených cca 25.000, dohodli sme sa s manželovou segrou, že jej to vyplatíme tak, aby svokra o tom nevedela. V podstate sme to zaplatili iba my, lebo tetin syn dlhoval takú čiastku manželovej segre, tak sa dohodli, že on jej tie peniaze splatí. A my sme jej zaplatili tých 25.000. Bolo to pre mňa hrozné - lebo som ich chcela použiť na niečo iné, prežila som to s bolesťou v srdci a ani teraz sa mi na to nespomína ľahko, ale čo už. A najväčší gól bol po rokoch ten, keď sa dakto prekecol pred svokrou a ona s nervami povedala, že tie peniaze mala všetky ešte od otca vyplatené. My už neriešime. Je to jedno. Je pravda, že peniaze boli a sú a aj budú a vzťahy zakladať na nich je blud.
Ja držím palce, nech to dopadne najlepšie ako môže, aj keď to úspech dobrých vzťahov nezaručuje ❤️
Len tolko, ze vy nemozete zato, aky je svagor lavy. Po druhe, nepisete, kolko deti mate vy. Ja osobne by som nedelila pol na pol, ale aj podla toho, kto kolko deti ma. Aspon trosku. Aj ked my mame viac deti ako svagrina a tiez neviem, coho sa od nej raz dockame, lebo tiez je lava a cely zivot nikde nerobi. Ja budem rada aj len za kvapku, ktorej sa mozno raz dockame, v buducnosti pri dedeni. Je to tak.
@kassandra25 podla mna sa ma vzdy dedit rovnako. To kolko ma kto deti je z pohladu rodica co odovzdava dedictvo irelevantne. Ma byt ista spravodlivost. Vsak tak sa mali dohodnut, ze im z toho dedictva splatia polku 15 tisic napr. Urcite nie ze im nic nedaju lebo chcu auto. To je choreee
Keby boli seriozny tak si mohli zobrat uver 40.000 € hned a vyplatit vas a vy by ste brali uver o 40.000 € menej. Byvaju v byte nezatazenom uverom. To je sen... O co sa vy mate lepsie ked mate uver na byte? To nevidi nikto z rodiny, ze musite platit kazdy mesiac a ked nezaplatis tak si bezdomovec.
Keby tvoj muz prisiel o pracu, zobrali by si oni uver na byt, aby vas rychlejsie vyplatili? Zaujimalo by ich ci mate na splatku?
Keby nebolo svokry tak vas uz nikdy nevyplatia a nedali by ste ich na sud, vsak ste rodina.... Svagor si uz rychlo vymyslel ako vas nevyplati (predpokladam, ze nemate ziadnu zmluvu o vyplateni. Iba oni darovaciu a to by mohla svokra napadnut a ziadat vratenie daru), a bude mat 35.000 € k dobru.
Vobec sa necit zle, keby ste tie peniaze nevzali okradli by ste sami seba/svoje deti. Vyplatili ste cast uveru, teraz mozete prisetrit na horsie casy. Dnes robotu mas, zajtra ju mat nemusis.
A ze oni sa necitili trapne zakazdym ked ste sa stretli a vedia, ze vam nesplacaju dlh.
ano ked by boli dobromysleni ale nemali peniaze tak hned vratia ked dostanu tie peniaze z dedicstva a sestra by platila aj ked nemali ziadne ason 50e mesacne
svokruša mala pravdu a kvitujem veľmi veľmi, že to chcela mať na poriadku, a že trvala na tom, aby vám vrátili. Zlatá žena. A verím, že keby vtedy ten byt predala a rozdelila im obom, tak švagrinka býva na ulici lebo by peniaze dávno minuli. Takto im ešte aj zachránila strechu nad hlavou
@kassandra25 neberiem ti tvoj názor, ale za mňa je to hlúposť, človek má mať toľko detí o koľko sa vie postarať bez toho aby čakal kto mu čo daruje a čo zdedí. ( Napr. Koľko ľudí niečo zdedí keď už majú deti ktoré zarábajú) ...
@kassandra25 my mame len jedno a viac uz mat nemozeme
@maris5 svokra im dala podmienku ze na nich prepise byt az ked nas vyplatia dovtedy kym nas nevyplatili tak byt bol pisany na svokru.
nic nevracajte , viac ich neuvidte. Ked si deti narobili nech sa staraju
@zuzliatko711 pisala som tu uz v diskusii ze my sme tie peniaze pouzili na splatenie casti uveru..takze uz nemame peniaze co by sme im odnielsi naspat aj keby sme chceli
Ocividne im aj chyba ista financna gramotnost. Oni vlastne dostali od svokry dar a este uver 40000 eur bez urokov a poplatkov. Nemaju co hrat urazenych. Roky vedia o svojom zavazku, neprislo to zo dna na den...
Žiaľ, skoro v každej rodine peniaze pokazia vzťahy, najmä dedičstvo... Pretože každý by 'chcel' to čo má ten druhý, či tretí. Keď zdedia všetci pozemok, tak ten má slnečnejší a tamten širší. Keď zdedia garáž jedni a ďalší malú záhradku, tak ten chce gará a tamten záhradu predal a už nevedia čo od "rozkoše". Najlepšie je nezdediť nič, naučiť sa 'gazdovať' sám za seba 😆 a vyhrať loto 😂 problém je trošku v rodičoch, nemajú, žiaľ, vždy rovnaký meter na každého a nechcene, podľa mňa aj v prípade Vášho manžela, urobia rozbroje. Peniaze ukážu pravú tvár človeka... Moja teta má takto v zuboch otca. Strýkovia zas mamku... Svokrova svokra kvôli nebohému manželovi má syna, ktorý sa s ňou roky nerozpráva, vystaval si trojmetrový múr medzi nimi...len pre pozemky 😭prababla má 93r.a každú noc preplače pre syna, kt.ju ignoruje atď. Toto všetko však tí ľudia raz pochopia, skôr či neskôr. A poviem Vám, môj brat by mal zajtra 31r., je mŕtvy, zlyhalo mu srdce a za to, aby som s Ním mohla byť živým by som dala všetko. Život je príliš krátky na hnevanie sa, určite by bolo dobré sa otvorene o tom porozprávať, ale ak snaha nie je na oboch stranách, nesnažiť sa a trápiť, nemíňať energiu zbytočne. Jej to dôjde, či už teraz, o rok, o 10... Každý je zodpovesný sám za seba, za svoje skutky. Odovzdať to a ľahnúť si s čistou hlavou. Sama pred sebou ❤
Podľa toho čo píšeš, vlastne nežili vo svojom byte, ale v svokrinom. Takže to mohlo ešte zostať tak a potom by byt šiel do dedičstva. Deti by mali už väčšie, situáciu inú, možno by sa im ľahšie vyplácalo. Alebo by sa potom predal a rozdelili peniaze. Neprišli by ste o peniaze, lebo byt nebol ich.
@ndrag neverim, ze ked svagor takto vystraja, tak by im potom raz dali o 40-tisic viac z dedicstva po umrti svokry. Svagrovci sa totiz nechovaju zodpovedne uz 8 rokov. Splatit za 8 rokov 400 eur dokopy? Keby aj po 50-tke mesacne davali, tak by 5tisic mali na ucte, co je sice velmi mala cast z dlhu, ale aspon by prejavili istu snahu. Ale ze by to neskor z dedicstva vyrovnali by som sa v tomto pripade nespoliehala. Myslim si, ze svokra dobre vie co za cloveka ma jej dcera za muza a preto na tom trvala...
@sara005 splatili 10000, keď im zostalo splatiť 30000 eur z dedičstva. Ale to je jedno. Pisateľka má peniaze a nemôže ich predsa prinútiť aby sa s ňou kontaktovali, keď jednoducho nechcú. Ja nechápem čo im nedá pokoj.
@1andrea111 ale ved zas si nemysli ze ja svagrinej dennodenne vyvolavam..teraz som ich sice pozvala na 30tku ale predtym dlho sme sa nekontaktovali..ja tiez niesom typ cloveka co nevie kedy dost a nevie dat pokoj..
@jumama za svagra pises...moje peniaze...preco by som ich mal pouzit na vyplatenie zeninho dedicstva?...to co je za chore rozmyslanie v manzelstve?..je jedno, ci su to jeho prachy moralne je to cele zle...nechapem ten "pocit" ako si to nazvala a ked isiel byvat do zeninho dedicstva, tak takto mohla rozmyslat aj ona...moje dedistvo, nech plati, ked chce byvat, vtedy by mal aj on moralne pravo rozmyslat, ze tie zdedene peniaze su jeho a nie pre celu rodinu..
@eliska13 bolo by pekne, keby kazda mama chcela byt spravodliva...moja sestra dostala cca 150 000€ na byt...mne bolo povedane, ze mam dost, lebo ja s manzelom sme sa obracali, pracovali na sebe.. .. ja som nedostala nicna uz ani nedostanem.....takze zial aj ine mamy existuju
V tom prípade kašli na to. Dostali ste vyplatené to, čo ste mali a to, že švagor chcel použiť tie peniaze možno na niečo iné je jeho problém, pretože ako prvé mal vyplatiť dlhy. (Vo všeobecnosti Ja nechápem, prečo si nevzali úver na tú vašu časť - my sme tak vyplatili manželovu sestru a mám pokoj - teraz platím iba moju hypo a s nikým nič nemám). Ak by to neboli peniaze, kto vie čo by si našli ako iné, aby boli rozbroje v rodine. Čas všetko vyrieši - akokoľvek. Možno oni potrebuju viac času ako vy. Každopádne držím palce, nech to dopadne najlepšie, aj keď je otázne, čo je najlepšie.
@sheila2004 nie...peniaze poseru iba nefunkcne dobre vztahy...
Vobec by ma to na tvojom mieste netrapilo. Svokra-mudra zena, svagor - neschopny chlap a asi by chcel byt zadarmo, svagrina- putka, ktora pocuva neschopneho chlapa🙂Deti maju dedit spravodlivo. Ak by na byt brali hypoteku, tak by zaplatili ovela viac na urokoch. Predpokladam, ze vas vyplatili bez urokov. Povedala by som, ze obet ste tu vy a nie oni. Ale najlepsia obrana je utok. A otazka- teraz ked uz vies aki su, potrebujes ich mat vo svojom zivote?
Polovica je polovica. Keď to bola dané do daru tak. Peniaze sú a vždy budú tŕňom v rodinách.Najspravodlivejsie sa mi vidu, že svokrmala predať byt, rozdeliť peniaze a bolo by.
No, neviem preco by ste sa mali vzdavat niecoho co vam patri. Ak som to dobre pochopila, nemaju peniaze, lebo svagor je fluktuant...a vy ich mate, preto ze sa snazite. Preco by ste mali byt za svoju pracovitost znevyhodneny. Ine by bolo, keby ich zastihla nejaka choroba, ale takto? Mysli na svoju rodinu, nikdy nevies co pride.

No tak predpokladam, ze ceny isli hore. Mozu byt radi, ze splacali len 40-tisic. Pozri, su nasrati, lebo zavidia a su frustrovani. Chlap je neschopni, zena nespokojna s nim. Ale narobili si deti a dufali, ze financne sa to vyriesi same dedictvami a tym, ze vy date pokoj.