Prvé rande. Kto by mal platiť?
Ak muž je iniciátor stretnutia a idú do kina a na večeru kto by mal podľa vás platiť? Muž, žena alebo napol? A je podľa vás ok ak muž sám iniciatívne povie že kino zaplatí, večeru platí žena?
WTF? V zivote by som nedovolil, aby za mna na rande platila zena a uz vobec nie na prvom. Mozno davno, davno sa mi 1x stalo, ze sme sli napol, lebo bola strasne asertivna trvala na tom.
Obcas chce niektora za seba zaplatit, ale ked im vysvetlim, ze by som sa citil hlupo a nech to nechaju tak, ustupia. Niektore to robia pro-forma, niektore su fakt hrde a pri niektorych je to zly signal. To uz vidim na ociach: ,,ziadna dalsia vecera nebude, nedufaj, ze sa tato investicia vrati”.
muz by mal zaplatit aj Kino, aj veceru.
Ach som rada,ze toto uz mam davno za sebou 😀 vraj je take pravidlo,ze prve rande plati muz. Ale ja som sa vzdy ponukla,ze zaplatim aspon polovicu,aj ked nechcel,bolo mi trapne,ze musi za mna utracat. 😀 je na tebe,ci zaplatis alebo sa nechas pozvat alebo sa ponuknes,ze platis polovicu. Ale ak by ma nechal chlap v klude zaplatit na prvom rande,asi by som s nim viac nesla. To je znak,ci je drzgros alebo normalny chlap. Bola som na rande s chlapom,ktory ma pozval na kavu a musela som vsetko ja zaplatit. Povedala som si,ze mozno ma skusa,ale ked to spravil aj druhy krat,tak dovidenia viac som nemala zaujem,aby som robila niekomu sponzora. On ani penazenku nevytiahol ani naznak toho,ze by sme si podelili ucet.
Kto pozýva plati
Sedlacina prvej triedy, že to hned takto zadelil na začiatku. Bud je lakomý, alebo vypočítavý jak hovado. 😂 Obidve tieto vlastnosti u chlapa, to fakt nechces. Tak akoze ak chce ist s tebou fakt na rande a nema aj na kino aj na veceru tak nech pozve len na jedno, to zaplatí a mozte sa ist poprechádzať a pokecať. Mozno je len fakt tak vypočítavý a chce z toho prvého rande “aspoň niečo mat”. Mozno už dopredu ráta s tým, že ďalšie rande mozno nebude, že si nesadnete. Asi by ho potom viac štvalo to, že zaplatil kino aj večeru, než to, že druhé rande nebude. Takto si zgrlos aspoň povie, že sa dobre najedol a jeho peňaženku to až tak nebolelo.
Tak takto naše prvé rande som iniciovala ja a myslela som si že to aj ja budem platiť. A pri platení som aj povedala že to bol môj nápad tak to zaplatím aj ja a on nech vymysli niečo nabudúce a nech zaplatí on. Samozrejme mi platiť nedovolil ale podľa mna každý normálny chlap keby nechal platiť ženu by sa za seba hanbil (na prvom rande je rozdiel chodiť spolu nejakú dobu a rozdiel prvé rande). proste som ho nechcela zahanbiť keď povedal že ani náhodou platiť nebudem. A úprimne mi to prišlo ako pekne gesto gentlemana. Nechcem aby to znelo vypočítavo vtedy som ani nevedela koľko zarába a ja som mala slušný príjem ale prišlo mi milé že to zaplatil on.
@falbala132😂😂😂😂 wow , dobre som sa pobavila i ked je to k placu.
OMG, to je co za trula? Rande by ziadne nebolo, to je jasne. Ja si neviem vobec predstavit, ze by som mala nieco take vypustit z ust, to by som sa prepadla od hamby. Ako ho to vobec napadlo, mne to rozum neberie, lebo sak na prvom rande chce vacsina ludi urobit co najlepsi dojem. A to patrim k ludom co si chcu za seba uprimne vzdy zaplatit (samozrejme ak pozyvam platim aj zvysku😉).
Ja som na 1. rande nikdy nebola s chlapom na takom mieste, aby niekto niečo musel platiť. Totižto:
A) mne bolo hrozne nepríjemné aby mi cudzí človek niečo platil
B) na prvom rande som sa chcela s nim v kľude rozprávať a nie sedieť v hlučnej restike. S každým jedným som najprv išla na prechádzku😂😂
Keď sme spolu dlhšie chodili - vždy som si za seba zaplatila alebo jeden večer ja, ďalší on
Peniaze su vzdy chulostiva tema....
Platit ma ten kto pozyva a nie byt vypocitavy typu "ja platim to a ty one..."
Chalan stupil rovno do klietky s levom :D. Ja osobne platim vzdy pretoze mi to pride blbe, je to proste slusnost. Podla mna zalezi od cloveka. Ja som napr pri poslednej navsteve u kamosky neplatil nic hoci som na tom trval. Proste to brala, ze sme sa po dlhsiej dobe nevideli a ja som meral cestu autom k nej tak nakup za veceru platila ona hoci mi to bolo blbe. Na oplatku som zasa ja varil. Riady zasa spravila umyvacka riadu :D
Podla mna nie je problem kto plati, ale skor iniciativa. Ja som sice neplatil, ale prislo by mi blbe len sa doviest a nechat kamosku nakupit, uvarit, umyt, k tomu flasa kvalitneho vina a este aj gratis noclah.
Zaplatit mi nedovolila a hoci ja nevarim vyslovene s nadsenim, urobil som to rad. Kazdy sme prilozili ruku k dielu a nik nic nelutoval.
Prve rande je najlepsie nieco co je low cost. Ist na turu alebo tak. Ja soferujem rad cize pre mna sadnut do auta je najmenej. Ak ste este na rande neboli a uz sa riesia peniaze tak to je podla mna vo vseobecnosti zle.
Ak idem na rande s dievcatom ktore mi beha den aj noc po rozume, kto plati ucet je asi posledna vec na ktoru myslim.
Ja osobne by som od tohto rande dal ruky prec, ale samozrejme je to na tebe.
Asi by som kúpila pukance a po kine ich prehlásila za večeru.
Podľa mňa muž, prvýkrát určite.. Potom neviem no.. Môj už mesiac všetko platí a cítim sa blbo 🤷♀️🙈
Teda mňa keby nechal platil chlap na prvom rande na ktoré ma on pozval, pozerala by som asi ako puk popravde 😂
@evamarek77 Doba za zmenila. Kedysi gentlemani zvadzali, platili, ale nerozvadzalo sa, pary boli vzhladom na spolocenske konvencie nutene byt spolu do smrti. Aj ked zarabal iba on, nehrozilo, ze pride o majetok, o deti, bol doma respektovany ako zivitel... Dnes muzi zvadzaju, platia, zeny hladaju co najbohatsieho, chcu ako kedysi sediet doma bez prace, on ma robit za dvoch, o partnerovi sa uz po par rokoch vyjadrujete s despektom, ze je to taky "cu..k" a "k..t". Pri rozvode, okrem toho, co uz priebezne popri manzelstve minuli z jeho prijmov, chcu z toho co zostalo pol majetku po rozvode, zbavit sa ho, ale nadalej ako predtym v manzelstve poberat co najvacsiu cast jeho platu ako vyzivne na deti a na seba. Deti patria samozrejme iba jej, z nehnutelnosti vysackovat. Potom sup dalsie dieta s dalsim, rovnaky scenar, idealne zase polka majetku, zase vyzivne,... az kym sa pri nejakom dalsom rune dzban nerozbije a nezostane sama s otvorenymi ustami s x detmi od x otcov a bez pracovnych navykov a odrobenych rokov na dochodok. A vsetky sa "uprimne" divia, ze akoze dnesni muzi nie su spokojni s takou extra mega super ponukou, ze na konci po celozivotnej drine muz dostane velke h..o, po tom ako sa o nu staral desiatky rokov, dostane iba oznacenie cu..k a ukazany vztyceny prostrednik. On si najde dalsi vztah, predoslej plati, ta dalsia uz zacne vykrikovat a pozadovat vsetko, co mala predosla, ba este viac ... On iba neveriacky pozera, ze wtf viete co, chodte obe do prd... ;) Najlepsie je ocakavanie, ze po podobnom despekte k muzom, nejaky sa o nu bude starat a vydrzi s nou, ked bude stara a ziaden za nou uz ani len nepozrie.
Cize mozeme zhrnut, ze nielen muzi, ale ani zeny nie su to, co byvali. ;)
To je asi taka ponuka, ako ked muz ponukne: Zoberme sa, ty chod do prace, maj deti, upratuj, on bude doma, valat si one na gauci a vo volnom case prasit desat dalsich zien odvedla. A tiez sa bude "uprimne" divit, ze ho kazda s takou extra super ponukou posle do teplych krajin.
Problem je, ze dnes sa kazdy s kazdym snazi vydrbat a vsetci su opatrni.
Preco nejdete do kina a na veceru do ikey, pripadne niekam na bagetu, kavu, zmrzlinu. On dvacku za kino zvladne, ty 8 eur za veceru tiez. Pripadne projektor, film doma na platne doma a vecera.
Trosku nechapem, ze preco prve rande chcete pomaly s rozpoctom 2x9-10 eur za jeden listok za kino a dalsich 20-30 eur za veceru (s ikeou by ho poslala do prdele ako skrta) a mal by to zaplatit iba on a v pripade, ze si nesadnete, sa uz nikdy nevidiet. Cize chudak, co zarobi 1000 eur si s hypo/najomnym, dovoli max 1-2 rande do mesiaca a este bude oznaceny za neschopneho lakomeho cu.ka. To su paradoxy doby.🙂 Ze ci nieco urobis, alebo nie, aj tak budes za debila.
Prve rande maju byt otukavacie, cenovo prijatelne (kava, zmrzlina, pizza, prechadzka,...) mal by to cele platit on, ona by sa mala symbolicky ponuknut, ze zaplati, on by mal odmietnut. Drahsie pozvania typu kino, divadlo, wellness, ... si nechajte na vtedy, ked uz budete spolu chodit.
Osobne mi vadi najviac ten despekt. Idem von, zabavim sa, pripraveny si za seba zaplatit, ak zaplati on, je to prijemne. Ak je to pako, ved aj ona moze byt divna, otocit list.
@majkeel ale nikde sa nepíše, že ženy chcú prvé rande, ktoré si pýta nejaký extra rozpočet. Ale ak je chlap iniciátor a pozve ženu napr na večeru do reštiky, tak nech ju aj zaplatí, stále je tu predsa možnosť pozvať ju len niekde von, prechádzka parkom, zmrzka, pripadne sadnúť na kávu.. Ten kto vymyslí program a pozve niekoho niekam, hlavne čo sa prvého rande týka, by mal rátať aj s tým, že ho zaplatí 🤔
@majkeel no tak prr, tazko pausalizujes. Všetky ženy stavias ako zlatokopky. Na prvom/druhom/je jedno kolkom ešte len spoznavacom rande som ponukla zaplatiť utratu za seba. Keď on kúpil lístky, ja som automaticky šla kúpiť pukance a pitie. Ale väčšiu časť by som neplatila. Okrem toho prvé rande bolo vždy nejaká čajovňa, alebo kaviareň.... Skrátka low cost. Chlapík, o ktorom sa píše, je buď ňeslus y, že sa dopredu pozýva na večeru, alebo zgrlos, alebo mu nedopina ...
@ukulela Ako hovorim, mne vadi ten dnesny despekt a vypocitavost. Kde najdes ine forum, kde by sa vacsina muzov tak casto vyjadrovala o zenach ako o "cu.koch", lebo hocijaky dovod? Ja som taku este nenasiel. Tu su ten dovod skoro vzdy peniaze. Nema peniaze, alebo ma a neda mi ich, nedopraje mi, tak je automaticky cu..k. Chyba trocha respektu, ucty,... ale co clovek v zivote dava, to aj dostane ... Respekt a vdacnost sa neda kupit, stratis ho aj tak hned, ako prestanes platit.
Kvôli tomuto som ja vždy trvala na tom, aby prvé rande bolo maximálne pri káve a zákusku, určite nie celá večera v reštaurácii. Podľa bontónu by mal zaplatiť muž, ale mne by bolo veľmi nepríjemné, keby za mňa cudzí človek platil väčšiu sumu, najmä ak by sme si nesadli a nemala by som záujem o ďalšie stretávanie. A čo za prvé rande je kino? Ako sa v kine ľudia spoznajú a otukaju? 😀
@majkeel podla tvojej logiky tu mame tisice tazko zabezpecenych zien (prveho osklbe, druheho osklbe...). Ja neviem ci zijem v nejakom inom paralelnom svete, ale v mojej realite su tisice zien, co sa same staraju o dieta/deti a neviedia z paka vymoct ani minimalne vyzivne, msti sa im cez deti, maju dve prace, aby vsetko utiahli atd. Samozrejme, najdu sa take i inake, ale gro zien po rozvode sa obracia ako vie a su rady ked im plati aspon ake take vyzivne na dieta.
@majkeel V zapadnom svete sa o tomto casto rozprava hlavne co sa tyka financii a to v zmysle, ze zeny chcu mat rovnake prava ako muzi, ale nie rovnake zodpovednosti.
Kedysi bol muz zivitel pretoze zeny boli doma s detmi a nemohli pracovat lenze dnes zeny maju tie iste moznosti ako muzi, maju pracu aj vlastny prijem a napriek tomu ocakavaju od muzov ze budu oni lovcami, ze budu platit, ze budu zivitelmi rodiny atd.
Dynamika vztahov sa zmenila, ale zeny si chcu ponechat vyhody stareho systemu pretoze skutocna equalita vacsine nevonia hoci ti budu tvrdit presny opak. Zena, muza neoslovi, nepozve na rande atd a ak tak su to vynimocne pripady.
Mna tu mozno za toto ukamenuju ale co uz. Mojej svagrinej ex-priatel bol vraj trulo co nevedel ani ziarovku namontovat ( jej slova ) a nakoniec da sa povedat, ze ona uhnala mojho brata svojim sposobom pretoze bola vo vztahovych veciach viac iniciativna nez on. Teraz cakaju spolu druhe dieta.
To je presne ta vec. Ked cakas co pride, moze prijst kdejaky trulo, pijan, zgrlos a kde co ine. Ked vezmes stastie do vlastnych ruk, dokazes svoj vyber ovela viac ovplyvnit.
Zeny sa casto stazuju, ze poriadni muzi vymreli. To je absolutna hlupost. Ti muzi existuju len su mozno hanblivi alebo nie su velmi tie typy co by oslovovali kazdu zenu na ulici.
Moja svagrina vzala veci do vlastnych ruk a doteraz vravi, ze nelutuje lebo by mozno skoncila s nejakym sedlakom.
Mozno by zeny nenarazali na tolkych arogantnych hlupakov keby prelomili spolocenske tabu a zacali lovit trocha viac sami. Mozno by sa niektorym viac postastilo. Co tu citam pribehy na MK tak niektore maju doma pekne exemplare.
suhlasim s tym, ze by prve rande malo byt len take na kavu, caj 🙂
ja napriklad zakazdym som riesila, ze si za seba zaplatim, nemam s tym najmensi problem, espolieham sa na to, ze niekto bude za mna platit 🙂
@hopsadobrandejsa vieš, zabudol s na jednu vec. Ak by mali byť živiteľmi rodiny aj muži aj ženy - 50:50, tak potom by aj starostlivosť o domácnosť a deti mala byť 50:50. Je to tak? V mizivom percente prípadov, lebo to jednoducho reálne väčšinou nejde. Neberiem teraz páry, kde žena zarobí viac, alebo rovnako ako muž, no na Slovensku bohužiaľ na rovnakej pozícii muž zarobí viac, ako žena. A potom je tu ešte to, že aby rodina s deťmi fungovala, treba niekoho, kto bude zabezpečovať vozenie detí do a zo školy, na krúžky, kto s nimi bude na OČR. To väčšinou zastrešuje žena, práve preto, že si v rodine povedia - muž má väčší plat, aby ho mal, nemôže ostávať každý mesiac doma s deťmi na OČR, alebo mať pracovnú dobu 8 hodín, aby ich stíhal vybrať zo školy a družiny. Tak je to žena, ktorá zoberie prácu za menej, len aby bola deťom k dispozícii, ale od toho sa odvíja aj jej nižší plat, horší kariérny postup, nižší dôchodok. Sú v rodine veci, ktoré sa nedajú ohodnotiť peniazmi, ale je treba, aby ich niekto urobil. Ak by to malo byť fifty-fifty, tak by mal to okolo domácnosti a detí robiť, niekto, koho na polovicu zaplatia a obaja budú živiť rodinu. Ale bola by to ešte potom rodina? Alebo len obchodný vzťah. Ja absolútne neuznávam ženy, ktoré hneď po škole švihajú na MD, bez pracovných návykov z MD do MD, vlastne z RP do RP a čušia si doma 9-10 rokov, potom je samozrejme problém uplatniť sa na trhu práce a očakávajú od muža, že to všetko zastreší. Na druhej strane, ak to mužovi vyhovuje, chce, aby bola žena doma s deťmi a on nemal v podstate žiadnu starosť o deti a domácnosť a vyhovuje to aj žene, prečo nie. Nie je to vždy čierno -biele. A neber MK ako vzorku vzťahov, súhlasím s tým, že niektoré ženy majú doma pekné exempláre, ale nebudú tu písať a zakladať témy ženy, ktoré sú vo vzťahu spokojné.

@falbala132 chudak, dobre si sedel na kabli🙈