icon

Psychická a finančná záťaž rodiny s postihnutým dieťaťom

4. júl 2025

Ahojte.
Som mama takmer 8-ročného dieťaťa s mentálnym postihnutím a som už psychicky na dne.
Finančne to u nás nevychádza. Môj muž pracuje, čo sa dá, snažíme sa fungovať ako bežná rodina, nijako „nevyskakujeme“, ale aj keď si niečo máličko odložíme, vždy to nakoniec musíme minúť na nečakané výdavky.

Momentálne sme úplne bez auta — museli sme predať to naše staré, 20-ročné, lebo oprava bola nad naše možnosti.

Naše dieťa bolo doteraz v škôlke len do 12:00. Teraz ide do prípravky, kde bude výučba len do 11:20. Do družiny ho nezobrali, vraj majú plno a uprednostňujú zamestnaných rodičov.
Skúšala som rozvážať jedlo na živnosť, aj s dieťaťom, ale to bola čistá katastrofa. Vydržala som 4 mesiace a doslova ma to položilo (kým auto bolo pojazdné).

Momentálne čakáme na vyjadrenie ohľadom opatrovateľského príspevku, ale mám pocit, že namiesto zlepšenia je to celé čoraz horšie.
Neviem ani presne, čo týmto príspevkom chcem povedať, len to potrebujem dať zo seba von. NEPÝTAM peniaze v žiadnom prípade - pre rýpadlá !

Mám kamarátku, ktorá si z toho všetkého robí žarty. Smeje sa, že z čoho môžem byť psychicky na dne, keď „iba sedím doma“.
Ale ja už nemám silu nikomu vysvetľovať náš rodinný život. Môj muž sa veľmi snaží, podieľa sa na výchove, robí, čo môže. Ale sú chvíle, keď je to naozaj ťažké a nezvládateľné.

Ďakujem, že ste si to prečítali.

ChatGPT môže robiť chyby. Over dôležité informácie. Pozri si

Strana
z2
domkakvet
4. júl 2025

Preco je na konci napisane, ze chatGPT moze robit chyby? Lebo je to vymyslene? Asi ano, lebo prispevok na zdravotne znevyhodnene dieta by si uz mala mat davno.

doriiis
4. júl 2025
@domkakvet

Preco je na konci napisane, ze chatGPT moze robit chyby? Lebo je to vymyslene? Asi ano, lebo prispevok na zdravotne znevyhodnene dieta by si uz mala mat davno.

@domkakvet ...asi tak.Cisty fake

autor
4. júl 2025
@domkakvet

@domkakvet Prepáčte, dala som si to sformulovať pomocou Ai. Nieje to vymyslene k čomu by to bolo ? Diagnostikovali nám to až tento rok. Doteraz to malo byť "iba" NKS.

isis234
4. júl 2025

Kto to nezažije, nepochopí. Kamarátku odstrihni... Z pleca na pleco... jej reakcie.
Držím palčeky, aby vyplatili i spätne príspevok na zdravotne znevýhodnené dieťa.
Potrebovala by si vypnúť. aspoň na 1 deň v týždni. Do prírody, masáž, wellness. Veľa síl prajem. Ver, že bude lepšie.

autor
4. júl 2025
@doriiis

@domkakvet ...asi tak.Cisty fake

@doriiis kiežby.. Radšej by som si to vymyslela ako to zažívať denne na vlastnej koži.

smoulingirl
4. júl 2025

Nemám skúsenosť ,ale možno keby si našla nejaké skupiny mamičiek, ktoré majú podobnu diagnozu, neziskovky, centrá, aspoň pre psychickú podporu. A kamošku posli seriozne do prdele, na co ti je v zivote clovek, ktory ta nepodrzi, ale este viac depta. Želám veľa síl a držim palce.

klementinka58
4. júl 2025

moj ma tazku formu NKS a nevidim to az tak tragicky, normalne dieta len zle rozprava, chodil do beznej skolky, teraz je v pripravnom rocniku na zs pre nks a byva na internate kedze skola je mimo bydlisko a my chodime do prace . Na internat si zvykol, ma tam kamosov.....nechcem zlahcovat situaciu ale naozaj je to az take zle? Lebo celkovo NKS nie je az tak psychicky narocna dg aj ked niekedy cloveku je luto,ked vidi ze to dieta nevie rozpravat a to moj ma naozaj tazku formu nks

pribinak
4. júl 2025

Zvládne dieťa druzinu? Ak áno, tak by som tvrdo tlačila, aby bolo do tej družiny prijaté

autor
4. júl 2025
@isis234

Kto to nezažije, nepochopí. Kamarátku odstrihni... Z pleca na pleco... jej reakcie.
Držím palčeky, aby vyplatili i spätne príspevok na zdravotne znevýhodnené dieťa.
Potrebovala by si vypnúť. aspoň na 1 deň v týždni. Do prírody, masáž, wellness. Veľa síl prajem. Ver, že bude lepšie.

@isis234 ďakujem pekne. Aj som jej povedala svoj názor na to jej komentovanie nedá si povedať už vidí ze sa niečo deje ze nemám záujem sa s ňou viac stretávať. Bývame o ulicu čiže denne sa vydáme takmer. Uvidíme aj keď veľkú nádej tomu nedávam. Budem rada ak nám dajú aspoň v daný mesiac nie to spätne.

autor
4. júl 2025
@klementinka58

moj ma tazku formu NKS a nevidim to az tak tragicky, normalne dieta len zle rozprava, chodil do beznej skolky, teraz je v pripravnom rocniku na zs pre nks a byva na internate kedze skola je mimo bydlisko a my chodime do prace . Na internat si zvykol, ma tam kamosov.....nechcem zlahcovat situaciu ale naozaj je to az take zle? Lebo celkovo NKS nie je az tak psychicky narocna dg aj ked niekedy cloveku je luto,ked vidi ze to dieta nevie rozpravat a to moj ma naozaj tazku formu nks

@klementinka58 ako píšem najprv bolo diagnostikované NKS. Ale nakoniec sa vyvratilo NKS a je tam mentálne postihnutie. Keď si to všetko pospájam tie roky mohli sme prísť na to skôr.

autor
4. júl 2025
@pribinak

Zvládne dieťa druzinu? Ak áno, tak by som tvrdo tlačila, aby bolo do tej družiny prijaté

@pribinak toho sa obávam ci zvládne. Celkovo nové miesta môjmu dieťaťu robia problém. Nikdy sme nemohli ísť ani do reštaurácie alebo na kúpalisko kdekoľvek na verejné priestranstvo nebodaj na nejaký zámok a uzavreté priestory robia problém. Bojazlivosť, plač, utekanie. Keby môže schová sa mi pod "sukňu". Nikdy sme nemohli inde spať ako doma. Presťahovanie do druhého bytu bol 2 týždňový boj.

pribinak
4. júl 2025

Tak asi bude lepšie nechať tu druzinu tak, nech nemá veľa stresu

autor
4. júl 2025
@pribinak

Tak asi bude lepšie nechať tu druzinu tak, nech nemá veľa stresu

@pribinak mozno tento rok by som to nechala ešte tak. Ale budúci sa budeme musieť pozviechať a verím že si stihne zvyknúť a v tej hlavičke to nejako docvakne. Doma ma to už nebaví je to takmer 8 rokov stále to isté. Nejaká dovolenka je pre mňa sen, nemusí byť more iba oddychovať v kľude bez zvukov, kričania a behania. Stále dúfam že to bude lepšie ale sú lepšie dní aj horšie. Najhoršie na tom je že keď už svitne nádej v tom príde to blbé obdobie 😶

simona19871216
4. júl 2025

Som slobodná matka dvoch detí s hypotékou a nesťažujem sa lebo nikto mi nepomôže ale žijem ako sa dá, není chyža bez kríža

autor
4. júl 2025
@simona19871216

Som slobodná matka dvoch detí s hypotékou a nesťažujem sa lebo nikto mi nepomôže ale žijem ako sa dá, není chyža bez kríža

@simona19871216 máš môj obdiv a deti sú zdravé? Vieš lebo rovnať zdravé dieťa s postihnutým je ako miešať jablká s hruškami.

simona19871216
4. júl 2025

Vďaka Bohu sú zdravé, viem každý má problémy niekedy sa treba vyrozprávať ale ja to nejak neriešim nikto mi nepomôže s platením dlhov, ale ver ze nie je to jednoduché. Je mi ľúto ze máš chore dieťa lebo zdravie je to prvé aj posledné čo máme, posielam veľa energie 🫶

pribinak
4. júl 2025

Držím celej rodinke palce 🍀🍀

autor
4. júl 2025
@simona19871216

Vďaka Bohu sú zdravé, viem každý má problémy niekedy sa treba vyrozprávať ale ja to nejak neriešim nikto mi nepomôže s platením dlhov, ale ver ze nie je to jednoduché. Je mi ľúto ze máš chore dieťa lebo zdravie je to prvé aj posledné čo máme, posielam veľa energie 🫶

@simona19871216 Ďakujem. Človek by nemal byť na všetko sám aj keď niekedy to inak nejde. Držím vám palce. Máš môj obdiv, nech sa vám darí 💝 Pre mňa osobne je najhoršie že to neviem úplne prijať túto diagnózu. Keď človek žije s tým že veď z toho vyrastie. Od 3 rokov chodíme po rôznych vyšetreniach a nikdy sa na ničom lekári nezhodli. Peniaze sú nepodstatné aj keď ich nieje dostatok. Nešlo mi tu o to aby som riešila peniaze iba sa vyrozprávať hlavne o zdravotom stave. Lebo viem ze nie sme jediná rodina s takýmto problémom.

autor
4. júl 2025
@pribinak

Držím celej rodinke palce 🍀🍀

@pribinak Vďaka

betulinka1
4. júl 2025

Skus si najst nejaku cinnost, nie len okolo dietata. Ked si najdes len 5 domov ci bytov na upratovanie, cas si vies rozdelit podla potreby. Budete mat peniaze a aj nejaku cinnost budes mat.

koniarova
5. júl 2025

Stále nerozumiem, prečo nemáš opatrovateľský?

motylik2559
5. júl 2025

Ahoj, neviem v akom meste zijete, ale skus pripadne za cas kym mas dieta v skolke nejaku brigadu-napr vykladanie tovaru, na nejake 3-4hodky, spoznas aj novych ludi, trosku sa socializujes a aj kazde euro sa zide...alebo pripadne na nejaky skrateny uväzok pracu z domu,hm? myslis,ze taketo nieco by sa ti dalo? Samozrejme ber to ako napad🤗 Drzim palce, aby ti prispevok vyplatili! Vela sil🍀🍀🍀

mamina7070
5. júl 2025

Otrasne ze sa sem davaju taketo fake pribehy, si sa trapne prezradila

kedy to bolo real tak davno mas opatrovatelsky ten sa vybavuje v takych pripadoch od dovrsenia 6 roka dietata a plus su zariadenia kde deti urcite mozu byt dlhsie ako do 11 nastej, popri tom chodila kamoska napr zehlit do svadobneho salonu da sa chodit upratovat a hlavn emas narok na opatrovatelsky aj auto ak dieta chodi do skoly vi zariadenia

a vo si platis sama zdravotne ?

marca12
5. júl 2025

Kamaratku by som poslala do pecka. Ako moze byt niekto tak neempaticky. Ja ta obdivujem. Zvladat zivot a vychovu alehokolvek postihnuteho dietata je strasna naloz na psychiku a vacsina rodicov zaziva vyhorenie. Poradit ti neviem,len ti vyjadrujem obdiv a posielam veela sil. Ked vam schvalia opatrovatelsky,snad to bude financne trosku lepsie. Ak mas na blizku rodiny,poziadaj ich o pomoc. Ked len na hodinu,dve by boli schopni postrazit a ty by si mohla trosku vypnut.

marca12
5. júl 2025

Skus socialne siete na instagrame je vela matiek,ktore maju tazko chore deti. Mozno by ti pomohlo vidiet,ze v tom nie si sama. Mnohe sa dostali do povedomia len zdielanim ich zivota a prinasa im to peniaze.

pikachu999
5. júl 2025

Poradiť k veci neviem ja len toľko že taká kamarátka ti je na hovno a len berie energiu..držím palce aby sa to u vás zlepšilo 🫶🍀🍀🍀

alchemilkazltozelena
5. júl 2025

Ani nevieš ako to rozumiem... Blbé komentáre dokonalých matiek so zdravými deťmi si nevšímaj.. tie tá nikdy nepochopía.. máme podobný osud takže ti asi neporadim, len aspoň aby si vedela, že nie si sama... Tento štát namiesto pomoci len podkopáva nohy.. pýtajú tisíce papierov a nakoniec aj tak nepriznajú.. nemám čo dodať viac.. kto nezažil, nepochopí.. darmo budeme vysvetľovať niekomu, kto nemá skúsenosť 🥹

grof_monte_christo
5. júl 2025

Mas to ťažké a poradiť ti sama neviem. Mam teraz priateľa, ktorému před 2 rokmi zomrela manželka a vychovávali 20 rokov postihnuté dieťa. Chodila aj do práce, robila do 12 v škôlke a mala aj príspevok. Finančne to zvládali dobre. Popri práci však musela stihnúť aj domácnosť, aj veľmi postihnuté dieta. Vraj si nevěděla odpocinut, stále bola rozbehana, skoro ráno vstávala a neskoro večer lihala. V noci sa ešte nie vždy poriadne vyspali, keďže dcera hocikedy z postele píska. Načítalo sa to všetko a přišla vážna choroba, ktorej do 2 rokov podľahla. Práce sa vzdať nechcela, lebo mala pocit, že doma by sa časom zbláznila. Ani tak dobre, ani tak. Teraz je dcera v zariadení, kde je o ňu dobre postarané a každý druhý víkend je doma. Viac sa nedá. Uprimne, máš môj obdiv, ja by som toto asi nedala, ten pocit, že už nikdy nebudem mat normálny život. Je to veľmi ťažké, vidím, co to obnasa.

autor
5. júl 2025

Ďakujem vám za krásne povzbudzujúce správy. Nie každí to ma ľahké.
K tomu príspevku ako som písala vyššie, mentálne postihnutie bolo diagnostikované 2 mesiace dozadu (ústne) papierovo máme krátko (správa nieje ihneď, nakoľko nie sme jediní na tomto svete) čiže sme požiadali iba teraz tak čakáme či nám priznajú opatrovateľský.
Ja som rozvážala jedlo kým mi nepraskli nervy, niekedy je zložité ísť s takýmto dieťaťom na 10 minútový nákup nie to niekoľko hodín sedieť v aute a behať po reštauráciách.

Ai som dala sformulovať text, nakoľko môj bol dlhý zbytočne. Kiežby to bol iba fejk a žila si svoj život so zdravým dieťaťom .....

@alchemylkazltozelena toto je to že väčšina nerozumie. A vysvetľovať niekomu donekonečna sa nedá. Držím vám palce a veľa zdravia želám aj keď pevné nervy su podstatnejšie niekedy 🫶🏼

Vďaka za podporu 💚

modra_kolobezka
5. júl 2025

Ja mam poznamku k inej veci: mentalne postihnutie je mozne diagnostikovat v 3 rokoch, rovnako ako napr autiznus. To co pises, ze az tento rok mu bolo diagnostikovane menalne postihnutie, mi pride uplne absurdne. Uz davno mal mat za sebou specialnu skolku a mat za sebou 1 rocnik specialnej ZS (na slovensku je skol.dochadzka povinna od 6 roko a ty opatrovatelsky prispevok. Nie je mozne mat takr dieta ako pises, ktore sa len chyst do pripravky. Proste v tvojom texte su logicke chyby, AI to to zle vygeneroval

Strana
z2