icon

Psychické týranie partnerom

mamulienka0107
5. nov 2012

Ahojte,
chcela by som Vas poprosit o nazor. S mojim partnerom som cca rok a pol, mame 4-mesacnu dcerku a vztah, ktoremu privlastok "taliansky" asi ani nestaci.
Viete, ako otec je takmer dokonaly, v spolocnosti oblubeny, je sebaisty, sikovny, atraktivny, rozumny. Okolie nas vztah obdivuje, kamaratky mi ho zavidia.
No nie je vsetko take ruzove, ako to na prvykrat vyzera. Totizto, moj priatel mava velakrat stavy, kedy mu vyslovene "prepne" a zacne sa ku mne spravat povysenecky,
arogantne, niekedy aj vulgarne, predtym ma aj ponizoval. Jeho spravanie bolo vzdy vyvolane vtedy, ak som sa
prave nespravala podla jeho predstav. Bohuzial som velmi citlivy a zranitelny clovek, a na jeho poznamky ci hodnotenia som vzdy reagovala mozno az hysterickym spravanim, cim som iba potvrdila jeho slova o mojej udajnej "psychickej narusenosti". Je mi to az trapne priznat, no pracujem ako psychologicka a sama som nikdy predtym nemala podobny vztah, resp. ak som spozorovala na mojich expartneroch podobne nerespektujuce spravanie voci mne, vzdy som vztah razne ukoncila. Momentalne sa vsak nachadzam v inej situacii, kedze mame spolocnu dceru. Neviem, co robit, kde nabrat silu s nim bojovat, a vobec, mam sa vlastne snazit tento vztah zachranit?:( Asi by som mala tiez poznamenat, ze podobne arogantne sa casto spraval v minulosti aj k svpjej vlastnej rodine, ci k predchadzajucim partnerkam, ktore mu to vsetko trpeli. Momentalne sme zasnubeni, v lete sme planovali svadbu, o ktorej uz vedia vsetci znami, zacali sme s pripravami svadby, no ja velmi silno pochybujem o tom, ci si ho mam vziat.. Postupne nadobudam vnutorne presvedcenie, ze svadbou iba posilnim jeho sucasne spravanie. Na druhej strane, ked mame prave "dobre obdobie", neverili by ste aky ohladuplny, milujuci, chapajuci a starostlivy clovek to je. Az sa neda uverit tomu, ze vie byt aj tak zly, arogantny a necitlivy.;((((

mima89
24. nov 2012

on vie, ze to jedine ta pri nom drzi,preto sa ti vyhraza...

pleja
24. nov 2012

Jedine co mi napada pri takychto vztahoch je to, ze az ked sa s takymito ludmi rozideme tak zistime, ze sme boi pekne hlupe ked sme pri nich ostavali...az pohlad zvonka a s odstupom casu ukaze, ze ako sme spravili dobre ked sme od nich odisli. Koniec-koncov nie su na svete jedini a urcite mozeme mat aj lepsiejňh a ohladuplneho chlapa, lebo aj taki su LKed som sa rozisla s magorom nasla som si UPLNE normalneho chlapa, a vzdy ked si pomyslim na byvaleho tak si GRATULUJEM. Vela sily do dalsich rozhodnuti.

svetlanka111
24. nov 2012

@mima89 len čo ak mi ju ozaj zoberie? čo ak ju súd dá jemu? ☹

mima89
24. nov 2012

ja som sa tiez toho bala.... ale sud dava dieta otcovi len ak je matka alkoholicka alebo berie drogy a pod... nebudem ti vraviet co mas robit,len ti vravim ako som sa rozhodla ja po tolkych preplakanyh nociach.

svetlanka111
24. nov 2012

@mima89 jasné chápem, nemysli, že nad tým nerozmýšľam...len toho súdu sa bojím..on má znamosti, peniaze, majetok..ja nemám majetok žiadny, ani veľké peniaze, bojím sa že aj to by zohralo veľkú úlohu..nemôžem jej dať veľké finančné zázemie..

mima89
24. nov 2012

@svetlanka111 tak zi dalej v dobre zabezpecenom prostredi .... je na tebe ako sa rozhodnes...

mima89
24. nov 2012

ale vyzivne musi platit...

svetlanka111
24. nov 2012

@mima89 no práveže dobre zabezpečené prostedie pre mňa nemá žiadny význam.....ja chcem žiť skromne ale šťastne..som tak vychovaná a spokojná! peňazí nazvyš nebolo ale detstvo som mala najkrajšie! ak by mi niekto zaručil,že on nemá šancu na zísanie dieťaťa tak už večer je zbalený ☹ ☹

svetlanka111
24. nov 2012

@mima89 asi si ma zle pochopila..ja som tým chcela povedať, že sa mi vyhráža tým, že dieťa dajú jemu lebo on jej zabezpečí vlastnú izbičku ale ja nie...že on jej zabezpečí dobré školy, krúžky atď..ja nie lebo financie na to nemám....
nemylslela som to tak, že chcem byť s ním, lebo má dobré finančné zázemie,,, 😒

samantha342
28. nov 2012

@svetlanka111 ahoj som natom podobne ako ty len rozdiel je v tom ze mi sme uz manzelia mame spolu dvoch synov ja som znamenie ryba tiez som citliva a taketo veci sa ma dotykaju ked sa nam narodil prvy syn tak bol dokonaly otec ale teraz je to cele zle ☹ nezaujima sa ani o jedneho zaujima ho len pocitac tam sa hra cely den hry a ked nieje tam tak chrape alebo ide opravovat auto....kazdy den ma neako uraza a ponizuje ak nieco nieje podla jeho predstav tak hned zacne hucat dokaze ho vytocit aj ked malemu spadne omrvinka na podlahu a to doslovne je znamenie lev a presne to na neho pasuje vynadal mi uz vselijak aj ja placem ale radsej ked ma nikto nevidi vie byt aj dobry otec ale ako ide cas dalej tak stale je viac zly ako dobry keby bolo take lahke odist uz s nim davno niesom....maleho ani neprebali ani nenakrmi ani nepopestuje maly plakal lebo som uspavala starsieho ale doslova reval a on si len pozeral TV a ani ho nehlo este vynadal malemu do debilov som uz zufala ☹ je toho viac dnes mi povedal ze som neschopna zena lebo som sa ho pytala ze co mam varit na obed...som v koncoch ☹

lujza123
4. dec 2012

@svetlanka111 boze dievca ty si budto strasne naivna alebo tak zdeptana a ovladana svojim partnerom ze nevies kde je sever.....preco by ti mal vziat dieta? Si myslis ze nejaky sud zveri polrocne babetko chlapovi len preto ze ma peniaze? Alebo je to len vyhovorka sama pred sebou preco ostat s debilom...
Vies ze 90 % chlapov sa pri rozchode vyhraza tym ze partnerke vezmu dieta? Aj moj ex pri nasej poslednej hadke vykrikoval ze mam ist kade lahsie ale malu mu mam nechat ha ha ha

jana699
8. apr 2013

ja mám doma to iste manžel sa vie po faninčnej stranke postarat ale všetko mi vyčita jakeby ja nič nerobim.najprv to začalo výčtkami potom uražkami nikdy mi nepovedal PREPAč nikdy ani ked mi dal facku zato že som nevedela prepnut stary Tv alebo ma škrtil ke mu syn padol z gauča a jehoviac zaujmal program v Tv občas ma oplul aj pred detmi hov im že čoto mau za mater neschopnu,sprostu obyčajnu nulu,bola som u psychologičky ale ta mi pomohla sa vyrozpravat ale nie riešit problem ja som nato tak zle že mi nechuti jest,zabudam som v napati,strese...pomohla mi kniha kt,som náhodou našla v knihkupectve je to o skusenej uznavanej psychologičke kt sa špecializuje na všetky vztahy.či už rodinne ale pracovne.ked tu knihu budete čitat budete ju chcuet čitat stále dookole lebo je užasna.opisuje tam presne to iste čo citi že ked jej život nieje taky ako má bit....kniha sa vola PRESTANTE TVRDIT, ZE STE V POHODE -Mel Robbins ODPORUčam!!!pomože vám zistit načom ste a prečo ste tam kde ste

aduskatt
8. apr 2013

@svetlanka111 aby vzali dieta matke, to musi byt prinajmensom alkoholicka, fetacka.pokial by ste byvali aj v jednej izbe a mala chodila v cistych opratych satach a najedena, otecko moze mat aj tri palace, dietatko Ti nikto nevezme🙂

jana699
8. apr 2013

@mamulienka0107 prečitala som si tvoj problém a ked pochybuješ o svadbe tak to je preto že to je to čo nechceš spravit.ja som tiež pochybolvala a teraz som zistila že to bolo preto že som nechcela a nedokazala som to povedat nahlas.nesprav tu istu chybu.v svadobny den by mala bit žena štastna a tešit sa na den D a nie pochybovat.nemyslíš.ja som už skoro 9r vydata a keby som si našla pracu aby som mohla uživit dve deti tak hned odidem ale nieje to take lahke .psychologička mi pov.zbalte sa a odidte ale ja nemožem odit a ke dnebudem mat s čoho žit tak potom sa budem pchat byvalemu a ukazat mu že mal pravdu?take poniženie by som už nezladla.moj manžel nikdy nebol ana mojej strane,najprv to začalo vyčitkami,nadávkami,fackou,škrtenim,oplutím,ponižovaním...takýto človek si ta neváži ja si naprv.mys.že to je stres ale bola osm naivna dnes musim uživat lleiky a psych.pov.ak neodide tak tak deti pojdu za vami na psychiatriu.

victory1
8. apr 2013

@mamulienka0107 No, ja v tom vidim analogiu s chlapom - alkoholikom. Takemu tiez raz za cas prepne, napije sa, zmlati zenu, vynada je, skratka spravi cirkus a ked vytriezvie, je ten najlepsi a najmilujucejsi manzel, prizna si chybu, ospravedlni sa, donesie kvety, vytrasie vyplatu.... No a cely tento "proces" sa s pravidelnostou monzunovych dazdov opakuje....KYM sa nezacne liecit, ale aj tu nie je vysledok isty.....
Cize mozno tvoj manzel nie je ani tak pripad pre psychologa ako pre psychiatra.... 😒

tweetynkaa
8. apr 2013

tiež som mala takýto problém....môj priateľ strašne žiarlil nielen na chlapov v mojom okolí, ale aj na kamarátky a dokonca aj na moju rodinu...nepríčetne po mne vrieskal a keď som sa rozplakala, upokojoval ma s tým, že "miláčik, veď vieš, že ja ťa ľúbim a len sa o teba bojím..vieš , že ti nechcem zle"...našťastie som sa rýchlo spamätala a využila chvíľku, keď odišiel na mesiac do zahraničia...svojim najbližším kamarátom som povedala, čo sa chystám urobiť, aby som mala nejakú podporu a najmä ochranu, ak príde k najhoršiemu..a keď sa vrátil domov, čakali ho len jeho zbalené veci
..a dnes som mesiac šťastne nezadaná 🙂
a to podotýkam, že sme spolu boli len POL ROKA!

kikaba44
10. apr 2013

@tweetynkaa Dôležité je, že sa situácia upokojila a snáď nepríde k najhoršiemu, že nebude mať na teba kto žiarliť a vrieskať 🙂 😕

tweetynkaa
10. apr 2013

@kikaba44 no upokojila, lebo som našťastie rýchlo pochopila, čo je to zač...nuž, ružové okuliare sú sviňuchy 😝 😎 ....ale tak ja dúfam, že k tomu najhoršiemu nepríde, aj keď vrieskadlo už vedľa seba netúžim mať 🙄

kikaba44
11. apr 2013

Najhoršie je, že veľakrát túžime práve po tom, čo nemáme 😀

hihismejo
30. aug 2013

@mamulienka0107 tiez mam ten isty pocit.preco nam to robia?my sme spolu 13 rokov, z toho manzelia 11.dlho sme zily v zahranici.Na Slovensku sme odkedy sa nam narodil Nas syn.Teraz uz bude mat 3 rocky.Moj manzel zacal byt iny asi dva roky dozadu.Dnes tu placem a vravim si preco?Nemam rodicov, surodenci su daleko, ale aj keby tu boli nic by to pravdepodobne nezmenilo, lebo kazdy si mysli, ze sme super par.Dokonca nechcem ani kamoske zavolat, lebo co so vlastne pomysli, vsak cely cas vyzerame tak perfektne, mam pocit, ze by ma nechapala.Citim sa tak sama a bezradne.Uz sama neviem ci si len nahovaram, ze zijeme v peknom manzelstve, alebo take manzelstvo naozaj mame.Nechcem rozchod ani pripustit.Teraz mi prave napisal, ze skor na vysvetlenie ako ospravedlnenie-rovnako intenzivne by som sa hneval nsam na seba, ale na teba to asi bolo moc, tak sa ospravedlnujem.Uz neviem co si o tom mam mysliet.Najviac ma trapi, ze ma zvozil a nakrycal na mna pred malym.Dufam, ze sa to vyriesi, ale pomohlo mi, ze som aspon Tebe o tom mohla napisat.Dakujem a Tebe prajem tiez vela stastia.Veronika

johnny_knoxville
30. aug 2013

@mamulienka0107 mozno ti mne budes moct poradit lebo taky isty som bol aj ja.az na to ze moja zena si robila co chcela.a kvoli tomu sa choval ako prasa.nepil som a nepodvadzal som.z prace rovno domov a okolo deti som fungoval ona sa starala o druheho a v dome neporiadok ani system nebol .nevenovala sa dietati.tak som ju pourazal a ponizoval.hm.peknymi slovami som sa snazil za kazdym ale nedalo sa a tak som vybuchol.hanbil som.a teraz nanu kaslem a pekne sa rozpravame.skus od neho sa vzdialit na par dni a mozno na tyzden.moja mi teraz hovori z ejej chybam.je to diagnoza zenska?skuste mne poradit.a napisem vsetko

johnny_knoxville
30. aug 2013

@hihismejo som tu krato ale tebe som posielal spravu hihismejo.

pasteleria
30. aug 2013

@mamulienka0107 ten moj mi robi to iste a ten predtym mi to robil tiez ☹ tak neviem, asi sme magnet na takychto. inac aj moja sestra je psychologicka. myslis, ze tieto fakty maju nejaky suvis? napr. nizke sebavedomie apod. ?

hameeda
30. aug 2013

@samantha342: no aj ja som ryba, a vôbec nie som citlivka, skôr ľadová kráľovná 😀, u nás som práveže ja ten kto velí, ja by som si nedala skákať po hlave a ak by sa mi partner vyhrážal s deťmi, tak nech ide a berie si aj deti, to nie je totiž len tak starať sa o deťi, veľká večšina chlapov by to nezvládla a ani nechcela byť 24 hodinovým otrokom, to sô len ich silné slová pretože vedie že tým partnerku dostanú do stavu že sa radšej podriadi, ja nehovorím aj ja niekedy manželovi ustúpim, a mali sme aj ťažké dni, ale to žeby ma citovo alebo inak vydieral to by som mu teda nedovolila, a vlastne on to vie, preto to ani neskúša, divím sa že písateľka píše že pracuje ako psychologička a sama nevie nájsť riešenie pre seba, každý si k vám dovolí len to čo mu dovolíte vy

veronika2486
30. aug 2013

Viem, že je to veľmi ťažké to prijať, ja mám podobného manžela. Predtým ako sme sa zobrali nebol taký.On má rád len sám seba, len on všetko robí a ja nič, mám tri práce a stále to nestačí aj my máme dcérku 5 ročnú.Nie som psychologička ale dám radu nevydávaj sa za neho budeš veľmi trpieť sobášom sa nič nevyrieši práveže sa to zhorší. Ja som veriaci človek brali sme sa v kostole nechcem sa rozviesť, ale sľuby akože sa to zlepší, že to robiť už nebude také niečo neexistuje. A k tomu dcérka je na neho veľmi naviazaná vy máte ešte malé bábo, nedovoľte aby ste sa tak trápili, ja už ani nevládzem plakať, ľutujem samu seba, bola som hlúpa lebo každý vedel ako to dopadne len som tomu neverila nechcela som si to pripustiť slepo som mu verila a sklamala som sa...

lilysk
30. aug 2013

@mamulienka0107 Som zvedava ci ste sa vzali ,lebo toto je uz dost stare 🙂

rony15
12. nov 2013

@mamulienka0107 @mamulienka0107 Ahoj... Utekaj... Som v 6 mesiaci a rok som mala podobneho partnera... Podvadzal ma, klamal a manipuloval... Tusila som to ja, vravelo mi to okolie... Nechcela som to vidiet... Lubila som ho, verila som, zmanipuloval ma tak, ze som uverila jeho vyrokom o tom, ze som chora, narusena a paranoidna... svojim manipulativnym, klamarskym spravnim ma dostal do pozicie vinnika, za nic nebral zodpovednost, vsetko hadzal na mna, aj to, ze zacal pit, samozrejme ziarlila som, casom uz ked som velmi citila, ze klame, ze podvadza, som zintenzivnila napr telefonaty, bola som nestastna a aj takymto sposobom som sa chcela dozvediet pravdu... Nevedela som, ci som ja ten hlupak, alebo on klamar...bol to sialeny rok...Uplne na zaciatku to zacalo aroganciou a klamstvom, opovrhovanim ked som sa nechovala ako si prial, zatajovanim jeho sukromnych aktivit,casom sa pridali urazky ako zumpa, debil, magor, nula...samozrejme klamat donekonecna sa neda a tak postupne vyplavali na povrch len drobnosti o ktorych klamal, ale v podstate dolezite, v momente ako sa mu prislo na klamstvo, samozrejme obvinil mna, ze ja ho nutim k takemu spravaniu...Nadalej zo mna robil choru, narusenu.. Posledne stadium bolo fyzicke nasilie ked som tehotna, udery pastou do hlavy nie do tvare, stale do hlavy, aby neboli vidiet stopy...Ked to spravil prvy a druhykrat, bola som stale tak zmanipulovana a slepa, ze aj napriek tomu, ze uz nieco malo vyslo na povrch som sa stale obvinovala...jeho slova: ,, sama si sa zbila,, mas co si chcela,, pripadne uplne chory vyrok : ,, ja som ta udrel ty chudera? to by si videla keby som ta udrel,, To dokazal vyslovit minutu potom ako ma doudieral... Samozrejme klasika-v okoli oblubeny, zovialny, vtipny,robi male usluhy, obdaruvava malickostami kamartky napriklad, galantny...Takto oblbne okolie... Ano chvali sa tebou a dietatom, v podstate chvali a ukazuje sa v dobrom svetle on sam- ,, mam peknu rodinu, vsetko je ok,, ...aby vyzeral tip-top a vsetko aby vyzeralo ok...ale nie je, ze?presne to robil aj moj partner, ked sa vsade chvalil, ze som tehotna apod...Robil sa pred ludmi ako mu zalezi na dietati, ale nezalezalo, nechaval ma v stresoch, placi, bolo mu jedno ako a co to dieta v bruchu preziva so slovami - ,, vsak sa este nenarodilo,, to samozrejme len medzi styrmi ocami... No a dopadlo to cele asi pred dvomi dnami tak, ze som sa dozvedela celu pravdu o nom po roku... Podvadzal ma, gambling, nevery so slapkami 4 cenovej, takze musim ist na krvne testy, ci som nedostaa nejaku pliagu... Vsetko vyslo na povrch v jeden jediny den... Aj v ten den ma zbil aj v ten den som bola dourazana, narusena... a vies kto zato vsetko moze, ze bol taky? Spravne-ja...Akurat, ze som uz tomu neuverila a otvorili sa mi oci... Nemiluje Ta, prosim, utec...bude sa to stupnovat, zhorsovat... A este dodatok dost dolezity - na tie momenty, ked mate svetle chvile a on je mily, dobry, ohladuplny zabudni-parodoxne prave tymi si ta priputava a manipuluje... je to ako balzam ked je taky chvilu vsak? Vzdy ta tieto chvile prsvedcia o tom, ze je naozaj v poriadku a stoji to zato? Never... Vela stastia...

rony15
12. nov 2013

@zeleny_cajik presne...

farmacka
12. nov 2013

@mamulienka0107 ked si je partner ochotny priznat svoj problem a spolocne hladate korene, z coho to pochadza, nie je to stratene... len je potrebne, aby on s odbornou pomocou zmenil svoje spravanie.. mozno by si mu vedela odporucit aj daku odbornu lieteraturu, isto nie je jediny s takymto problemom...dovtedy by ste mali svadbu rozhodne odlozit, ked ste necitili potrebu sa zobrat pred narodenim dietata, teraz ozaj nie je ten spravny cas.. naco situaciu este viac komplikovat? osobne sa mi nezda vas problem neriesitelny a myslim, ze rozchod by bol v tomto pripade predcastny..

studentkavs
16. nov 2013

Dobrý deň,
chcela by som Vás poprosiť o vyplnenie dotazníka, ktorý je anonymný. Viem, že je táto téma citlivá a nechcete na ňu spomínať ale veľmi by ste mi pomohli vyplnením, pretože som študentkou vysokej školy a robím diplomovú prácu na tému domáce násilie. Veľmi pekne ďakujem ženám, ktoré vyplnia môj dotazník a touto cestou mi pomôžu k vypracovaniu diplomovej práce.

Dotazník môžete vyplniť kliknutím na link:
https://docs.google.com/forms/d/1by9wveDk_9Pebq...