Psychické týranie vnúčat. Mám sa báť?
Ahojte. Veľmi sa ospravedlňujem že v tejto diskusii vystupujem anonymne, ale je to pre mňa ťažká téma o ktorej som sa nikdy s nikým nerozpravala 😔 Môj otec nás ako deti mňa a môjho brata veľmi psychicky týral (žiadne fyzické týranie). Každý deň sme museli od neho znášať ponižovanie, vysmievanie, nadávky, falošné obviňovanie za veci ktoré sme ani nespravili po ktorom nasledovalo že sme nedostali jesť a on si potom spokojne sedel v jedálni a blazene jedol. Ide o to že hneď ako sme mohli sme sa z domu odsťahovali a v kontakte sme ostali iba s mamou (s ktorou sme mali a aj máme stále dobrý vztah keďže nás stále bránila ale nijako to nepomohlo. Ja mám teraz dieťa a mama si veľmi praje aby som ho priviedla k nim domov. Bývajú od nás ďalej preto by tam muselo stráviť viac ako len pár hodin. Ja mám ale strach že bude musieť prežívať to čo sme prežívali my s bratom . Ako by ste to riešili?
@evkano1402 presne...
Moj dedo bol tyran. Psychicky ale i fizicky tyral moju starku i mojho otca a surodencov. No k nam bol ako dedo uzasny. Milovali sme ho a ako dieta som celkom nechapala, prečo su nasi k nemu taki odmerani. Potom v puberte som sa dozvedela co sa dialo...zhnusil sa mi ako clovek ale spomienky na detstvo s nim mam pekne. Kreslil si s nami, hral sa stale sme nieco vymyslali a starka, ktora s nim uz nezila sa cudovala ze si to nevie ani predstavit... Verim ze mas strach, no teraz uz budes vediet zakrocit ak by sa nieco dialo.
Naco to silit, nervovat seba aj deti. Vyhovor sa na koronu a kasli na to.
@kacena4 mas osobnu skusenost? Vies ono sa to moze zdat, ze ved si uvedomi, ked jej ponuknu pomoc a istotu. Neviem to vysvetlit, pre mna samu nepochopitelne, ale bohuzial moja skusenost je opacna. Staci jedna veta manipulatora, napriek tomu, ze vsetci viete, ze on sa nezmeni a on ani nebude tvrdit, ze sa zmeni, ona ostane a vsetko bude po starom. Bodaj by som sa mylila.
Ona je na nom tak zavisla ako alkoholik na chlaste.
Ved ako niekto pisal, uz mohla urobit xkrokov. Okrem tlaku na dceru ona neurobila pre zmenu situacie nic!
A taka navsteva sa moze v mihu zmenit na sprsku nadavok a tie deti ona nestihne ani obut a budu svedkami ako niekto nadava ich mame napr.
To sa lahko povie, ze pri prvej vete sa dvihnu a pojdu, deti sa uz nechtiac stanu svedkami otrasnej situacie. Neviem ci si to vies predstavit.
Sancu by som dala, az by som videla, ze ma snahu to mama dako riesit.
Oni ziju uz akoby v inom svete. Kde toto co ziju im pride normalne. Normalne, ze on jej nedovoli navstivit vnuca. To su tie matky, co nechrania svoje deti, ale tlacia na nich nech sa prisposobia tyranovi.
@kittykat22 akoby som čítala o svojom mužovi, rovnaký pribeh, otec tyran, fyzicky i psychicky. Jeho mama sa nevedela brániť a znášala to a teraz keď máme my dieťa, tak jej vzťah s mamou sa dosť zhorsil. Nevie odpustiť. A. Nevie pochopiť, že ich nebránila.
@pseudomonas87 to ma mrzi. Jedine co mozeme spravit je, dat svojim detom lepsie zazemie, lepsie detstvo a nespravit rovnake chyby 🙂 Zlych prikladov sme mali dost, takze vieme ako sa to nerobi 🙂
Máš zlý pocit,tak nechoď.Ja by som pre mamu prišla.S otcom si v kontakte napr.telefonicky?Ako sa oň vyjadruje k vašej návšteve?Chce detičky vidieť aj on alebo mama chce iba ona a snaží sa jeho akoby kryt,že veď on bude rád,aj keď možno mu je to fuk?Napr.moj otec je veľký nervak a má vysoký vek,mám z návštev pocit,že ak prídeme,lezieme mu na nervy,ale mama je zas veľmi rada,aj strážila deti(viac chodila ku mne).Keď prídeme,bavíme sa viac menej s mamou,otec je väčšinou aj tak preč alebo v izbe.Ak príde aj môj manžel,venuje sa jemu..príde mi to ako divadlo.Nesil to,iba preto,že mama si to praje
@janage nie nemam osobnu skusenost, ale mam par rokov studia psychologie a niekolko rokov prace v detskom domove - tam boli tiez rodicia vselijaky ☹ , netvrdim ze to vzdy vyjde, hovorim, ze je to o tom, ze ak jej deti podaju pomocnu ruku a ona CHCE zmenu a vymanit sa z podnadvlady tyrana vychodisko je, ale musi to chciet ona. nepisala som (aspon myslim) ze ma ist k rodicom na navstevu ale pomoct matke aby mala moznost stretavat sa s vnucatami, kedze ona sama nevie spravit prvy krok a odist od neho tak ako to dokazali deti... ak to ona (matka) nedokaze urcite by som ja sama nesla do domacnosti kde je tyran, radsej by som sa stretavala s matkou niekde vonku
drzim autorke palce ak nechce s matkou uplne pretrhnut kontakt
@janage taK!
Kludne chodte ale.deti tam nenechavajte same.
@kacena4 tam nie dcera sa rozhodla prerusit kontakt s matkou, ale matka prave matka si vybera, ci posluchne otca a obetuje stretavanie s vnuckou, aby bol tyran spokojny. Nevidim najmensi dovod preco by sa dcera mala dat do takejto situacie zatiahnut. Ta matka si ani neuvedomuje, ze ten otec manipuluje cez nu veselo dceru dalej
je dost mozne, ze voci vnucatam sa bude spravat uplne inak.. a to vidim aj na kazdom starom rodicovi co mame.. uplne inak sa spravali k detom, ako k vnucatam...
@simca06022011 ano kazdy normalny stary rodic vnucata rozmaznava, je k nim povolnejsi ako bol k svojim detom. Ale toto nie je normalny dedko. Sa stavim, ze mu maximalne dobre robi ked vidi svoju zenu a dceru ako sa trapia. Si vies predstavit, ze by tvoj otec zakazoval tvojej mame ta navstevovat? Ani sekundu by som mu neverila. Toto je na diagnozu ako sa on chova, to sa nezmeni len preto, ze vnucata ho prisli pozriet
@janage ano viem si to predstavit, realne poznam kopu jesitnych chlapov co skusaju takto manipulovat. Je to len o nej a matke ako si to zariadia a postavia sa k tomu, ci budu pri kuchynskej linke fnukat,a lebo sa na nom zasmeju a poslu ho do prdele a venuju sa vnucatam. Uz su dospele vsetky jeho deti, takze vedia rieisti situaciu, nemusia sa skryvat v detskej izbe, kludne mu mozu zo srdca vratit späť, čo sa do neho zmesti... A ako sa bude spravat a ci je to diagnoza, tazko povedat, ked tam este neboli a teda nevedia ako sa bude spravat, iba sa vopred obavaju. Ved ak bude zle, nick nikomu nebrani zdvihnut sa a odist.. a sama mam takehoto otcima, s ktorym sa vydrzat nedalo, neskutocne cirkusy robil, mama mi ledva na stuzkovu isla.. a k vnuckam sa sprava uplne inak. Jasne, ten vztah nie je super, ale raz za cas (rozumej raz-dvakrat do roka), tam skocime... z nosa nam nik neodhryzne.
@simca06022011 lenze tu matka sa tomuto zakazu nepostavila. Zakaz trva, teda nic sa nezmenilo. Je zrejme presne taky ako si ho dcera za cele detstvo pamata.
@simca06022011 a uprimne nechcela by som aby moje malicke deti boli svedkom toho ako nakladam ich dedovi. Najma pre deti vyrastajuce v kludnom prostredi toto by bola velmi zatazujuca situacia.
@janage toto nemozes vediet, ani ty ani ona.. mama je skor pasivna, ktovie co vsetko je v tom. Po jednej navsteve, by uz vedeli, ze tam nepojdu a nemuseli by viac argumentovat pred matkou... a zatazujuca sitacia? deti prejdu tisicami, stretnu kopec negativnych veci.. a cim skor sa s tym naucia fungovat, tym podla mna lepsie. Inak to, ze vezmem deti a poviem , ze odchadzam, lebo si "dement" a viac ma nevolajte im nema preco nejaku extra ujmu urobit...
A inak je to len moj nazor, podla mna je lepsie raz skusit, ako roky nad tym dumat a "bat sa".
@janage a ak jej matka je 30 rokov naucena, nikam bez manzela nechodit, tak teraz to asi tazko zmeni v sebe z roka na rok ;) potrebuje nejaky impulz a pomoc mozno z vonku...
@simca06022011 toto su malicke deti 1 a 4 roky. Nezhodneme sa proste v tomto. Pre babku mal byt impulz prave chcenie byt s vnucatkami.
Ja zas nie som za taketo skusanie, hlavne ak skusobnymi objektami maju byt moje deti a ziadna ani minimalna snaha zo strany starych rodicov.
@janage babka sama neodide. Nikdy. Keby prisli, pozreli ju, priapdne raz dvakra tju vzali so sebou napr. na vikend k sebe,tak by to bol pre nu impulz. Pre zeny doma s takymto chlapom nie je impulz, ze niekde nieco v dialke ich caka, ani to ze ich niekto niekam zavola...
@simca06022011 ja mam opacnu skusenost aj s riesenim ubytovania, pomoc s rozvodom s financiami atd. A vysledok dalej roky s muzom tyranom, co nadava na nu, z bytu vyhadzuje, su tam asi vsetky formy tyrania a ona s tazkou chorobou sa ide pretrhnut, aby jemu vyhovela. Ja uz sa do toho vztahu nevztahu odmietam dat zatahovat.
@simca06022011 a inak dcera matku pozyva k sebe, len ona pocuva onen zakaz vychadzania z domu bez neho.
Keď pre babku nie sú impulzom vnúčatka, tak už si neviem predstaviť čo.
@katkati neboli ani deti...
@simca06022011 To je pravda. Ešte horšie.
@kittykat22 bola jej volba - mamina- brut.dobre napisane . Dakujem ze som si taky komentar mohla precitat pravdivy 🩶
@damira90 je pravda, ze to bola jej volba, ale, aai ma taku povahu, ze sa nedokazala vzopriet sama. Ja mam taku mamu, tiez sa takto s takym ch..jom trapila, az kym som nedospela a pomohla jej dostat sa toho. A ver, ze ju to cely zivot mrzelo, ze to nedokazala skor.

@kacena4
myslim, ze si trafila klinec po hlavicke s tym pocitom prazdnoty...
@autorka
viem, ze sa ti to asi bude tazko prijimat, ale tiez si myslim, ze "laska" k tvojim detickam nie je to, o co tvojej mame ide. Aspon primarne nie. Skus sama porozmyslat o co ide tvojej mame a potom budes vediet, co mas robit dalej.
(U nas to bolo, aby si susedia a ostatni mysleli, ze je vsetko ok, ale nebolo 😢)