icon

Psychicky chorá sestra a jej zásah do nášho života

12. jan 2020

Ahojte, uz takmer 10 rokov zijem v UK, som vydata a mam 3 rocneho chlapceka. Moj problem sa tyka mojej mladsej sestry. Ma biloparnu poruchu, trpi depresiami, nema ziadne kamaratky. V minulosti si jej stav vyzadoval aj hospitalizaciu. Ale idem k problemu. S muzom som sa spoznala rok po prichode do UK, po dalsom roku sme zacali spolu byvat. Moja sestra vtedy na mna velmi apelovala, ze by chcela ist za mnou, najst si tam pracu, byvanie a zacat novy zivot. Po dlhom presviedceni sme jej s muzom dali sancu, zohnali jej pracu na polovicny uvazok, kde velmi nepotrebovala anglictinu, s tym, ze do 2 mesiacov si najde nieco na plny a odstahuje sa od nas. Lenze ona do tej prace chodila ako sa jej zachvelo, raz bola unavena, raz nemala naladu, po case mala vyhovorky, ze ju tam vsetci nenavidia a nakoniec ju vyhodili . Za 2 tyzdne si nic nenasla, tak som jej povedala, ze bude musiet ist domov, lebo mi si nemozeme dovolit zivit ju. Odchod domov bol strasny, ja som bola najvacsia svina na svete, ze vyhadzujem vlastnu sestru, milion nadavok a podobne. Casom sa to utriaslo, raz bolo dobre, raz zle. Pred 3 rokmi sa nam narodil syn a ona opat zacala, ze by chcela prist, nech jej dam este jednu sancu, ze mi aj s malym pomoze a pod. Asi vplyvom hormonov som sa nechala odmakcit a ina opat prisla.

Strana
z2
miadi
12. jan 2020

Tak aspon tvoj muz ju moze booknut. Jemu nema co vypisovat a stazovat sa na teba. Moze byt rada ze ju u vas 2x toleroval. Ona asi chce zas skusit ist k vam. Ale robit nie ona by tam chcela len tak preživat ako to robi u rodicov.

miadi
12. jan 2020

*bloknut

clarke
12. jan 2020

Asi by som ti radila bloknut všade nech sa dievča spamätá.. A komunikovať iba s rodičmi a už v žiadnom prípade ju nevoja do UK alebo neprijmi jej ponuku potom sa jej nezbavís... A na sviatky ich môžeš niekedy chodiť pozerať ale inak s nou vôbec nekomunikuj iba s rodičmi. Aby Ta nevedela ovplyvniť.

clarke
12. jan 2020

Pozri však nech ju rodičia nezivia nech jej daju ultimátum že buď si nájde a bude prispievať aspoň čiastkou do domácnosti alebo nech si hľadá iné bývanie... A nech im pomáha... Ma veľa času aj keď je chorá tak nemá tuleniu nemoc a preto asi je mimo realitu lebo jej všetko prejde... Však nech sa postaví na vlastné nohy...

gabrielaaaa
12. jan 2020

Mne kedby syna nazvala zmrdom tak jej asi vlepim jednu uz ta len využiva a ked neustúpiš tak citove vydieranie a co ja viem všetko

zuzudrnda
13. jan 2020

Kdesi som citala,ze skor ako zdravy pomoze takto choremu,sam ochorie. Cize ako bolo pisane ist za dobrym psychiatrom, nakontaktovat sa prip. Na ligu za dusevne zdravie - moznosti spoluprace s clovekom odmietajucim liecbu. Urcite nie ste ani prva ani posledna,kt.by s nimi tento problem riesila. No a obrnit sa trpezlivostou a urcit si s manzelom hranice pokial ju pustite a co je pre vas unosne. Zo zahranicia to bude snad lahsie. Myslim,ze Vam nerobi nic narocky. Skratka vsetko co pisete je bohuzial tato diagnoza v neliecenej forme - aj vydieranie,aj manipulacia aj depresie a sceny. Drzim vam s rodinou palce

juliet86
13. jan 2020

ahoj. chcem ti vyjadrit podporu! s chorym clovekom trpi cela rodina. je uzasne ze si si ju dvakrat k sebe zobrala. ubezpecujem ta ze keby si to spravila 7krat vzdy to dopadne rovnako. odporucam ti vyhladaj na fb skupinu pani klara dynisova. ztp kompenzacie . ma okolo 7 tisic clenov. myslim ze sestre sa choroba zhorsuje vekom. to sa stava. ty si musis uvedomit napr. ako reagujes na manzela ked si tri dni nevyspata z babatka tak tak sa jej mozog citi v bezny den. je to proste choroba. nie zdravy vztah. ak neberie liely ke moznost udrziavat ju s injekciami. nech tvoji rodicia uzko komunikuju a spolupracuju s jej psychiatrickou. taktiez v tej v skupine ztp kompenz. ti poradia ako napisat odvolanie. je mozne ze ma zhorseny stav a dochodok jej zvysia. dalej ju rodicia musia zbavit svojpravnosti na pravne/financne ucely. lebo si z nej niekto spravi bieleho kona. ona si vezme pozicku a budete roesit exekucie. toto treba riesit. sestra by mala zacat navstevovat denny stacionar. tzv dss. potrebuje mat program a rezim. nema naplnenie preto sa sprava ako sa spravam pripadne chranenu dielnu. kontaktuj pripadne ombudsmana pre ztp nech ti daju siet kontaktov socialnych kam sa obratit. je uzasne ze rodicia ta majum ze si zdrava ze sa dokazes postarat o seba a svoju vlastnu rodinu. ked rodicov nebude tak to zvladnes. len uz teraz urobte vsetky kroky. a vzdy ked sa ti dostane vycitiek zlosti hnevu od sestry tak len odpis ze vidis ze sa trapi a ze je jej tazko a ze to chapes. a ty vyhladaj psychologicku pomoc pre seba. aby si vedela lepsie podporit seba svoju rodinu rodicov. napr. aj na ipcko.sk ti pomozu. stav psychiatrie aj psychologie na slovensku ma extra daleko od dobreho treba hladat a nevzdavat sa. drz sa. si super sestra a dcera a matka a manzelka som si ista drzim ti palce

autor
13. jan 2020

@juliet86 wau, dakujem za skvelu odpoved. Tu pani skupinu si urcite pozriem. A vela veci z toho co pises, si mi uvedomujeme. A ano, vekom sa jej stav zhorsuje, konzultovali sme s viacerymi psychiatrami, aj sama jej doktorka povedala, ze ona uz by mala narok na cely incalidny, lenze ona ho odmieta, odmieta si podat ziadost, lebo podla nej nie je blazon a s plnym invalidnym ju nikde nevezmu. Kusok od nas je chranena dielna, kde by ju vzali, ale opat to odmieta, lebo ona nebude robit medzi postihmi. Proste vsetky riesienia odmieta, vsak naco by sa snazila, ked sa o nu postaraju. S clovekom, ktoru nespolupracuje sa neda nic robit. Podla mna jej by pomohla len dlhodoba ustavna liecba a potom ako pises, bud chranena dielna alebo stacionar, kde by mala presne aktivity kazdy den, lenze neda sa ju donutit. Asi bude musiet zatlacit na nasich, nech zacnu pravovat na tom zbaveni svojpravnosti, aj ked to bol pre nich posledny krok, ku ktoremu sa nevedia odhodlat.

juliet86
13. jan 2020

svojpravnost zbavenie existuje viaccero stupnov. na tie pravne sa to da. pozri... ak dcera sestra nespolupracuje. nefunguju ultimata. obmedzebie penazi ci netu rozumny pohovor u psychiatra existuje este moznost. ktora je hranicna ale sice. aby tvoji rodicia tvrdili ze je hrozbou pre seba a svoje okolie. vtedy moze byt hospitalizovana proti svojej voli. to uz je na vasom zvazeni. byt vami radim sa okrem psychiatrov aj s pravnikom. a existuje bilion ludi co maju plny invalidny a pracuju naplno. zamestnani ci zivnost. vtedy praveze na nu zamestnavatel dostane viac ulav a vyhod moze mat oznacenie chranene pracocisko a pod.

autor
13. jan 2020

@juliet86 mozem ti napisa sukromnu spravu?

simca06022011
13. jan 2020

Moja sestra mala tuto poruchu, predpokladam, ze kazdy to moze mat inak, ale taketo veci nikdy nerobila, spravanie zle si vie uvedomit... Mna zaraza preco ma kontakty na tovje kamaratky a muza? Ja by som ju zablokovala uplne (a manzel to mal tiez davno urobit, existuje v telefone na to funkcia), nie ze vypnem si data a vecer jej pisem sms, po dalsom vyleve a jednej urazke na moju osobu, by som jej napisala, ake je jej spravenie nevhodne, je neschopna a nenormalna a nezelam si aby mna alebo niekoho z mojho okolia obtazovala. Mate totiz aj povinnosti a nie len jej odpisovat cely den a ju riesit. A nech sa aj zadrhne zavistou a zlobou doma.

lujza123
13. jan 2020

Ono s touto diagnózou je to ťažko. Človek pôsobí normálne, ale nieje. Najhoršie je keď sa nechce liečiť, ako ja to celkom chápem ved kto by chcel plný invalidný koli psychiatrickej poruche?
A hlavne pri tejto diagnóze je to tak, keď ma obdobie manie tak si myslí že liečbu nepotrebuje ved načo a keď ma obdobie depresie tak je zas presvedčený ze liečba je zbytočná a nepomôže...

Mam známeho, veľmi šikovný a talentovaný chalan, ale tiež bohužiaľ na invalidnom a každú chvíľu hospitalizácia, nevie si pomôcť ani nedokáže pracovať aj keď je vo svojom odbore naozaj dobrý.
Ako sa hovorí, depresia je smrtelna choroba, veľa pacientov s ťažkou depresiou konci život dobrovoľne.

Máš to ťažké, ale čo narobíš, je to predsa sestra. Isto ma aj dobre stránky pre ktoré ju máš rada. Ale myslím ze by ste ju mali presvedčiť aby sa liečila adekvátne, aj keby to znamená plný invalidný a silnejšie lieky. Tu ale musia zatlačiť rodicia.

maria39
13. jan 2020

@janinah ano suhlasim s tebou napisala si to super 👍

maria39
13. jan 2020

@miadi moj tiez bol alkoholik doteraz si spolu nerozumieme mame odlisne nazory tiez viem o com to je a otec nebol jediny bolo tych alkoholikov viac v rodine oporu som naslav mojej babke bola premna autorita tpo je pisanie na velmi dlho a nerada spominam na to co bolo robi mi to zle

maria39
13. jan 2020

@lujza123vies ani rodicia moc nemozu do toho zasahovat pokial je ich dcera je na tom tak ako je musela by mat vaznejsie problemy ktore by rodicom skodili na zdravi pokial si ona sama neprizna tak tazko sa niekam posunut

miadi
13. jan 2020

@maria39 moj otec mi v 17ke pred očami prizabil mamu škrtil ju keby som tam nebola bola by mrtva. Nebezpečnych ludi treba zo života odstrihnut.

maria39
13. jan 2020

@miadi to ti verim... ano mas pravdu treba ich vymazat zo zivota a smamou mas dobry vztah?

miadi
13. jan 2020

@maria39 uplne najlepši. Je uzasna silna dobra duša moje slniecko. Teraz je u nas na 3m. Da sa snou o vsetkom porozpravat. Niekedy povieme naraz to iste. 😁a je naj babina na svete. Zboznujeme ju.

maria39
13. jan 2020

@miadi super tak si to uzivaj s maminou❤

miadi
13. jan 2020

@maria39 dakujem 😊

Strana
z2