Reakcia partnera na súd
Ahojte,
Posledných 10 mesiacov nežijem s otcom nášho dieťata v spoločnej domácnosti. Kúpili sme pred dvoma rokmi spoločne byt na hypotéku ale toho času už spoločnú domácnosť neobývame. Bývam momentálne u rodičov aj s dieťatom (2 roky). Prvé mesiace boli také, že otec dieťata chodil v priemere raz za mesiac, niektoré mesiace ako júl, október nebol vôbec za ňou, ani o nej nič nevedel. Posielal nám výživné (aj keď dohoda je k prvému) každý mesiac meškal, ... najprv mi posielal 200 € a platil aktivity. Od oktobra si samovolne znižil na 100 a prestal preplácať krúžky kam aj nadalej chodíme. Ja som celé podala na súd. Prvý návrh ako nevydatá matka, kde od neho požadujem na seba platiť 50 € mesacne a druhý navrh vyzivne na dieta vo výške 400 €, nakolko chodíme na aktivity, ktoré podnecujú jej zdravie nakolko sme mali nejake zdravotne problemy a bolo nam odporucene tieto aktivity vykonávat. No ale ide o to, ze partner sa urazil a stale ma obvinuje, ze som si podala navrh na sud. Prosto ako keby som mu ublizila, ze si malu chcem dat do svojej starostivosti, plus ze bude mat presne na papiery kolko ma platit € na dieta, a nakolko mu nebranim a ani som mu nikdy nebranila s malou, styk s malou tam nema vobec urceny, je to na dohode so mnou. Tu nejde ani o tu vysku sumy, co ziadam, nakolko on peniaze má a mam ich aj ja (no momentalne som na RD), mame obaja dost vysoke prijmy, vklude by som to cele financne utiahla aj bez jeho vyzivneho, ale je to jeho povinnost. Do dnesneho dna ma neodpisal z hypoteky, niekolko krat som sa pytala co s tym spravi a on, ze byt predat nechce, a nema co riesit. Ked sa ho opytam ako si predstavuje buducnost nasho dietata, ze potrebuje svoj vlastny priestor, tak povie, ze izbicku ma na byte. Vcera sa mi ozval a chce ist k mediatorke (teda ona je len bezna pravnicka, ktora ani to co riesime nema v popise prace).
Aka bola reakcia vasich partnerov na sudne pojednavania? Lebo ja si myslim, ze toto su bezne veci, co slobodne mamicky riesia, vyzivne, starostivost a hlavne vysporiadanie si vztahov, aby som sa mohla s dietatom pohnut...
@slnko1989 A keby sa aj urazil, tak čo ma po tom. Chcem to vyriešiť JA, uznala som, že to budem riešiť takto, tak mi môže so svojím urážaním akurát vyliezť na hrb.
Ale radšej by som súhlasila s mediátorom, s nasratým chlapom ísť na súd to nie je bohviečo a súd Ti môže Tvoje požiadavky riadne zosekať a nebudeš spokojná aj tak.
@slnko1989 😀 si ma pobavila 😀 tiež by som bola radšej, keby to bolo viac, ale je to rozhodnutie súdu....a rok a pol mi dlží na výživnom, ale to neriešim...o svojho syna sa postarám, zarábam celkom dobre a príde mi to ponižujúce drankať peniaze...ale to asi preto, že mám dobrý príjem atď...keby som bola bez príjmu a vlastného bývania asi by som tiež bojovala o čo najvyššie výživné 😉
@slnko1989 Poradila by som ti nechat papiere na sude podane a zaroven ist k mediatorke. Ona ak je certifikovana, cize zapisana v registri, vam spise mediacnu dohodu (ak sa dohodnete) a tu si dajte sudne potvrdit a ak sa nedohodnete, tak budes mat v rukach zapisnicu o mediacnom konani...cize prejav vole sa dohodnut. Zapisuje sa tam vsetko co ste povedali na stretnuti. U mediatorky to vidim na prijemnejsie stretnutie a v pripade, ze sa dohodnut chce, aj jednoduchsie. Ale na potvrdeni mediacnej dohody sudom by som aj tak trvala, sud je najvyssi organ v rozhodovani. A co sa tyka bytu, bohuzial, dlznikom si a aj budes ak sa nedohodnete inak a nepodpisete to aj v banke. Takze rozhodne a jednoznacne to ries subezne. Necakaj na nic, ani to neodkladaj. Toto moze totiz skoncit tak, ze budes bez bytu ale splacat banke ako dlznik budes musiet. Nie je malo takych pripadov. A to tiez mozete riesit u mediatorky, ze sa na tom dohodnete a ona to zapise. Nenechaj sa "opit rozkom" ziadne sluby a ustne dohody. Ako hovoria bratia cesi "Co je psano, to je dano". Takze tak. Vela stastia.
@vladinka ahoj, preco to neriesis cez exekutora ? ved ked ma platit, tak nech plati ci ?
Spravila som jednu velku chybu, kupila s nim byt a investovala tam peniaze. Ale dotahovat sa s nim co kto platil a co co stalo nechcem. Ja s kludnim svedomim spavat budem, ze som ho nedaj boze nahodou neukratila o jedno €. Preto chcem len odpisat, hypo sa plati nieco cez dva roky, splatene je minimum, kazdy kto ma hyposku dobre vie ako to je. A to ze sme dostali peniaze ked sa narodilo dieta a vsetky su v tom byte a on to vyuziva, mne to za to tahanie nestoji. Ked mu to ma posluzit. Mne ostalo nieco krajsie po nasom vztahu a to sa tym bytom neda ani vyvazit.
@libka1 vies byt je minulost, tu by sme museli nejako vydokladovat, a kto co platil a tahali by sme sa dlho, preto na to kaslem mne tie peniaze nestoja za tu spinu co by sa pretriasala, a vyzivne je pre malu na dany mesiac, na jej zivot na jej aktivity, ...
@dominikav123 vsak este vyzivne nebolo sudom urcene, takze exekutor nema co vymahat
Ustna dohoda je .....
@dominikav123 tiez tomu nerozumiem :O
@dominikav123 Ona nema zakonny ramec na zaklade ktoreho by exekutor mohol ist po byvalom.
@slnko1989 ale ved ked ste kupovali byt tak mate jasne v zmluve stanovene aky ma kto podiel. teraz nemyslim kto kupil chladnicku a kto sedacku ale realny podiel na hodnote bytu. t.j. by som ziadala svoju polovicu, ak ho mate na polovicu zapisany. tu sa ziadna spina na nikoho kydat nemusi. ved aj tieto peniaze su dolezite z hladiska buducnosti pre tvoje dieta.
@dominikav123 Pardon, nevsimla som si 🙂
@slnko1989
Akékoľvek dohody, týkajúce sa detí (výživné, styk...) musia byť schválené súdom, inak nie sú vykonateľné. Mediátor môže pomôcť k nájdeniu dohody, ale tak či tak ju nakoniec bude posudzovať súd. Stále je to však lepšie, než by súd mal rozhodovať.
Ak ste spoludlžníčkou z úveru, tak so zmenami v úverovej zmluve musí súhlasiť druhý dlžník a banka. Banka dá súhlas len vtedy, ak bonita zostávajúceho dlžníka je dostatočná resp. ak na miesto Vás nastúpi iný dlžník alebo ručiteľ. Úverovú zmluvu ste podpísali, banku nemá prečo zaujímať, či žijete v danom byte, či žijete spolu s druhým dlžníkom, to sú z hľadiska úverovej zmluvy nepodstatné veci.
@slnko1989 necitala som vsetko takze len k veci:
1. On ta nemoze svojvolne odhlasit z hypoteky, moze dat navrh banke, ale o tomto rozhoduje banka, nie on. A preco by sa banka dobrovolne zriekala spoludlznika? Komunikuj s bankou, ako spoludlznik mas na to narok.
2. Co sa tyka mediatora, zabite dve hodiny casu a ziadna pravna vymozitelnost. To ak sa vy dvaja dohodnete u mediatora musi aj tak potvrdit sud, inak je to neplatne resp. zdrap papiera s ktorym nemozes ist ani k exekutorovi ani dat trestne...
A ako to moj ex zobral? Neviem, neriesila som, bolo mi to jedno.
nejak tomu nerozumiem,
si spoluvlstnickou bytu? ak ano, v akom podiele? ak chces byt predat a si spoluvlastnickou,a on nechce. daj to na sud, su aj ine moznosti, ako sa da predat spoluvlastnicky podiel, ale to by uz bolo na teba prilis,
dalej, daj na sud na urcenie vyzivneho na dieta, co sa tyka styku dietata s otcom, to rob, ako chces, je to jedno, lebo aj tak je to v tvojich rukach, ak otec bude mat zaujem, mozes byt iba rada, ak nie , si na tom isto, a dufam, ze tebe nevadi vylucna starostlivost, pri predaji bytu budete vysporiadavat hypo, tak sa jej zbavis a co vsetko si o tom mysli tvoj byvaly, ti moze byt sum a fuk
@slnko1989 a este nieco: "a nakolko mu nebranim a ani som mu nikdy nebranila s malou, styk s malou tam nema vobec urceny, je to na dohode so mnou." toto trocha citim ako vychcanost, nakolko ak nebude styk uvedeny v rozsudku, otec ostane vydany na milost a nemilost dohody s tebou...Takze nie, ze ty mu tym robis laskavost, ze to sudne neriesis... 😉
@dominikav123... To by bolo na dlho..oficialne nic nevlastni a nema ziadny prijem...nemam chut sa a nim natahovat po sudoch :(

@zacik ano, aj to mam poriesene. Banka by musela nasu nehnutelnost predat riadne pod cenu tzv 1/3 bytu... byt ma trojnasobne velku hodnotu ako hyposka 🙂 takze sa nebojim mongolska ...