icon

Reakcia partnera na súd

slnko1989
14. jan 2016

Ahojte,
Posledných 10 mesiacov nežijem s otcom nášho dieťata v spoločnej domácnosti. Kúpili sme pred dvoma rokmi spoločne byt na hypotéku ale toho času už spoločnú domácnosť neobývame. Bývam momentálne u rodičov aj s dieťatom (2 roky). Prvé mesiace boli také, že otec dieťata chodil v priemere raz za mesiac, niektoré mesiace ako júl, október nebol vôbec za ňou, ani o nej nič nevedel. Posielal nám výživné (aj keď dohoda je k prvému) každý mesiac meškal, ... najprv mi posielal 200 € a platil aktivity. Od oktobra si samovolne znižil na 100 a prestal preplácať krúžky kam aj nadalej chodíme. Ja som celé podala na súd. Prvý návrh ako nevydatá matka, kde od neho požadujem na seba platiť 50 € mesacne a druhý navrh vyzivne na dieta vo výške 400 €, nakolko chodíme na aktivity, ktoré podnecujú jej zdravie nakolko sme mali nejake zdravotne problemy a bolo nam odporucene tieto aktivity vykonávat. No ale ide o to, ze partner sa urazil a stale ma obvinuje, ze som si podala navrh na sud. Prosto ako keby som mu ublizila, ze si malu chcem dat do svojej starostivosti, plus ze bude mat presne na papiery kolko ma platit € na dieta, a nakolko mu nebranim a ani som mu nikdy nebranila s malou, styk s malou tam nema vobec urceny, je to na dohode so mnou. Tu nejde ani o tu vysku sumy, co ziadam, nakolko on peniaze má a mam ich aj ja (no momentalne som na RD), mame obaja dost vysoke prijmy, vklude by som to cele financne utiahla aj bez jeho vyzivneho, ale je to jeho povinnost. Do dnesneho dna ma neodpisal z hypoteky, niekolko krat som sa pytala co s tym spravi a on, ze byt predat nechce, a nema co riesit. Ked sa ho opytam ako si predstavuje buducnost nasho dietata, ze potrebuje svoj vlastny priestor, tak povie, ze izbicku ma na byte. Vcera sa mi ozval a chce ist k mediatorke (teda ona je len bezna pravnicka, ktora ani to co riesime nema v popise prace).
Aka bola reakcia vasich partnerov na sudne pojednavania? Lebo ja si myslim, ze toto su bezne veci, co slobodne mamicky riesia, vyzivne, starostivost a hlavne vysporiadanie si vztahov, aby som sa mohla s dietatom pohnut...

Strana
z3
vladinka
14. jan 2016

@sasa1310... Opravujem...na RD 🙂

mircalla
14. jan 2016

@slnko1989 Trochu som zmatena - aktivity ktore ma vykonavat nakolko ma zdravotne problemy - no neviem, ci medzi ne patri tanecna, montessori a anglicitna ako neskor uvadzas
No inak ak pojdes na sud mozes dopadnut tak, ze dostanes 200 euro aj pri vysokom prijme. Sestrin exmanzel ma nadstandardne prijmy (je velmi uspesny podnikatel) a plati jej podla rozhodnutia sudu 220 eur, obavam sa, ze tych 400 euro je cez sud dost nerealnych aj pri vysokom prijme...takze radsej by som skusila toho mediatora

vladinka
14. jan 2016

@mircalla súhlas 🙂

mircalla
14. jan 2016

@slnko1989 Teda este plus 50 na teba spolu 450 eur....Segrin ex jej plati kruzky, dovolenky a kupuje malemu veci - pretoze chce a je normalny, ale keby nechcel, tak zaplati 220 euro a tym to hasne. Vyzivne stanovene sudom je vacsinou smiesne nizke, netvrdim, ze to tak je spravne

bratislavcankanm
15. jan 2016

@slnko1989 Mediator nie je uplne zla moznost, skusit to mozete, prinajhorsom sa nedohodnete a rozhodne az sud.
U mna bolo vyzivne stanovene na ovela nizsiu sumu 🙂, cca 10% cisteho prijmu exmanzela (toho prijmu co priznal sa sude, ak ratam jeho dalsie prijmy z podnikania tak je to tak 5%). Zavisi od sudcu. Pokial ide o nasho sudcu - aby mi pridelil 400Eur od ex, tak by som musela vydokladovat naklady na dieta 800 Eur mesacne (ale nie som na rozdiel od teba na RD). Ale videla som aj rozsudok o 1000 Eur vyzivnom (prijem otca bol okolo 5000) - v tom pripade neviem ako to sudca vyratal, minut 2000eur na dieta mi pride fakt nerealne, v rozsudku sa nespominalo nic specialne, ziadne extra nakladne kruzky dietata ani zdravotne naklady.

guinevre
15. jan 2016

@bratislavcankanm 1000? Mozno mal otec vela, ale naozaj vela nehnutelneho majetku na svojom mene..

sasa1310
15. jan 2016

@vladinka on má vysoký príjem. Logika nepustí

sasa1310
15. jan 2016

@mircalla ale priklepne súd. Dieťa má mať životný štandard ako otec. Ako píšem kamoška má 1200 eur na dve deti. A to pýtala 1500 eur presne kvôli tomu, že vedela, že to súd okreše. On nesúhlasil
Prečo by tá malá nemala mať také isté životné podmienky po rozvode rodičov? Veď, keď tie aktivity mala aj predtým, tak nech platí.

tmonika
15. jan 2016

kludne pýtaj to co pýtas, sesternicin muz zarobi vela, pýtala 1000€ a aj jej schvalili!!! takze pýtaj

mircalla
15. jan 2016

@sasa1310 ja nepisem, ze by nemala mat....pisem, aka je realita, apson co mam info, mozem sa mylit

vladinka
15. jan 2016

@sasa1310 ...každopádne držím autorke palce, ale obávam sa, že na súde tiež nie sú všetci na hlavu padnutí....

miriam11
15. jan 2016

@slnko1989 isla by som k tej mediatorke, tam vsetko predostri svoje potreby pre zivot s dcerou. Mediatorka aspon uvidi, co vsetko jej on zatajil...nepovedal.... a zrazu bude vsetko inak. uvidis. Bud neoblomna a nepolav.

vladinka
15. jan 2016

...poznám prípad z môjho blízkeho okolia, kde exmanželka žiadala na súde 400€ výživné, vraj má syn zdrav.problémy atd...na súde ju vyzvali predložiť doklady o tom, aké má syn zdravotné problémy a aké lieky berie atd.....keďže mamička si to vymyslela, nemala žiadny doklad...takže súd stanovil výživné 200€, a mamičke odporučil nájsť si prácu....mala VŠ vzdelanie a ešte nikdy nikde nepracovala..... na súde si vedia zrátať dva a dva, aj ked otec má vyšší príjem...

...ale samozrejme súhlasím s tým pokiaľ má otec nadpriemerný príjem, tak nech platí aj nadpriemerné výživné...

guinevre
15. jan 2016

@sasa1310 Ale to je fajn, ano, podla prijmu sa urcuje aj vyzivne, ale 1200eur na dve deti na SK proste znie nadrealne, chapes. Nepises kolko chlap zaraba. 2000e urcite nezaraba.

sasa1310
15. jan 2016

@guinevre no viac ako 2000 eur samozrejme

timea7
15. jan 2016

@guinevre nemusí to byť Kollár, poznám muža, ktorý platí n dve deti 260 eur a príjem nemal nikdy vyšší ako 900 čistého, skôr nižší - okolo 800. Stačí mať styky....

guinevre
15. jan 2016

@timea7 No, to je 30% z jeho platu, pri nizsich platoch vacisnou tak odklepnu ale vzdy je to individualne, zalezi kolko vyzivovaich povinnosti ma atd.

timea7
16. jan 2016

@guinevre to ej pravda, len potom nechápem tú výšku výživného - 30 eur, to má muž príjem 100 eur? A nie je to ojedinelé, ako čítam tu na MK, 30-50 eur nie je ničím výnimočným. Ja mám pocit, že to v mnohých prípadoch závisí od toho, ako sa sudkyňa vyspí 😖 😖 😖 😖

natalym
16. jan 2016

@timea7 No zarobí možno aj 1000 €, ale má výdaje a dokladoval pred súdom. Má úvery, prenájom, väčšinou muž odíde a žene nechá byt a prenájom aj niečo stojí. Tak potom také výživné.

katinkab
5. apr 2018

@guinevre nam urcil 450 eur + 100eur na sporenie. Je to realne

katinkab
5. apr 2018

@mircalla pri 1900 eur plate 450 eur vyzivne a 100 eur sporenie bez debaty ma kamaratka

cukricek4
5. apr 2018

@katinkab urcite ma, jasne ze ma, len asi nechce dat co je bezne zial pri rozvodoch :/

mircalla
5. apr 2018

@katinkab to je rozne kamoska ma 350 eur vyzivne a exmanzel ovela viac ako 1900 eur plat.

katinkab
5. apr 2018

@cukricek4 ono ti chlapi si to uvedomia neskor ked zistia co stratili! Nas to nechcel mat na papieri. Ale doprosovat sa a ponizocat stale ak potrebujes navyse. Uz nikdy! Ano nechcu dat a chcu si uzivat

katinkab
5. apr 2018

@mircalla ano je pravda, ze sudkyna prihliada aj na zdravotny stav dietata. Ak na znizenu imunitu a papier od lekara spravu tak davaju 25-30%z jeho prijmu. 20% ak je dieta zdrave

cukricek4
5. apr 2018

@katinkab ano ako hovoris ☹️☹️☹️

Strana
z3