icon

Riešenia bývania pre zdravotne znevýhodnené osoby

3. apr 2025

Dobrý deň, mám 25 rokov, som zťp, mám ID z mladosti 300 eur. S matkou žijem v starom malom dome v malej obci, matka je na starobnom dôchodku, má dôchodok 475 eur. Ja ak mi zdravie dovolí mám občas robím na dohodu, ale je to nepravidelné, rovnako aj mama ak jej zdravie dovolí si občas privyrobí. Teda nejako prežijeme-vieme zaplatiť poplatky, jedlo a tak.

Avšak problém je v tom, že dom je starý, chcel by opravy, na to financie nie sú a ani ako ženy ho nevieme udržiavať, preto toto terajšie bývanie je dlhodobo pre nás neudržateľné. Avšak ak predáme tento dom, dostanem zaň tak 70 000 eur, 2 izbák v meste stojí 120 000 a viac, 50 000 si našetriť nevieme, úver nedostanem ani ja ani mama. Na sociálny byt nárok nemáme tiež, lebo nespĺňame ani podmienku trvalej práce v meste alebo trvalého bydliska-kedže bývame v obci a ani podmienku že nič nevlastníme kedže vlastníme tento dom. Možno riešenie by bolo sa presťahovať do úplnej hladovej doliny kde by sa dal kúpiť byt do tých 70 000 eur, ale to zase budeme potom živoriť úplne, kedže tam nebude možnosť ani občasného privyrobenia ako v tomto väčšom meste a teda budeme žiť z tých dôchodkov spolu 775 eur mesačne 2 osoby čo nie je lákavá predstava, plus bude problém s lekármi čo máme teraz v blízkom meste a má ich dosť aj matka kedže má už svoj vek, aj ja kedže mám zdravotné problémy. Bohužiaľ môj stav mi nedovoluje zamestnať sa na trvalý pracovný pomer, nezvládla by som prácu dlhodobejšie a teda hypotéku nedostanem, chránené dielne tiež nie sú ponuky, dediť nebudeme tiež nič. A preto neviem fakt ako toto vyriešiť a je to niečo čo ma ťaží čím dalej tým viac... Preto skúšam aj takto, či proste niekoho niečo nenapadne ako to vyriešiť? Lebo ja sa snažím premýšľať, hľadať spôsoby, ale nejako neviem nájsť cestu z tejto situácie von...

Strana
z2
zefyra
4. apr 2025

U nás v Skalici dostanú mestský byt aj ľudia z okolitých dedín. Príjem počítajú vaše dôchodky. Čo sa týka domu, stačí vysvetliť že ho musíte predať, po predaji byt dostanete. Kamaráta tak riešila. Ja som po predložení ID a ZŤP dostala byt do 3 mesiacov, uprednostňujú zdravotne z nevýhodnených ľudí. Treba len ísť riešiť.

pikachu999
4. apr 2025

Oslov dobrú realitnú kanceláriu možno nájdu vhodný byt pre vás aj kupcu na dom..držím palce

Strana
z2