icon

Riešenie alergie v dome: Ako zvládnuť krízu s priateľkou?

tramtatadaaa
26. feb 2024

Ahoj, mame s priatelkou taku "krizu" a zaujima ma nestranny pohlad Vas ostatnych, iny zensky pohlad ako to mam chapat, pripadne ci nieco robim ja zle a tiez poprosim napisat ako mate rozdelene doma domace prace, za kazdy jeden komentar k veci budem moc rad 🙏🏻

S priatelkou sme spolu dva roky a uz tomu bude rok co byvame spolu v dome, ktory sme brali na hypo spolocnu. Mam alergiu na prach-roztoce, ktora sa tu zhorsila, priatelke vadi chrapanie kvoli zahltenym dutinam, mne ťažké dychanie a boli noci kedy som si lahol a musel utekat po ventolin. Predtym v podnajme sa tiez vyskytlo na zaciatku a konci zimy, no bolo kratkodobe a neriesili sme. Samozrejme som navstivil alergologicku, beriem lieky uz druhe silnejsie a o chvilu mi zacne imunoterapia. V dome je to ine asi kvoli psom, mame ich vonku, vecer a rano dnu, jazvecikovia. Doktorka povedala, ze by som ich dnu mat nemal, nakolko maju v srtsi roztoce, prasia a zhorsuju to. Skusal som vselico, spreje, roztocovi vysavac, UV lampou oziarovat a zlepsenie prislo, uz nemam dychavicne stavy ale stale je tu chrapanie. Podla inych for a doktorky treba hlavne odstranit pricinu alergie, takze sa snazim vsemocne a uz nevladzem dalej. Priatelka je nahnevana, ze obmedzujem psov tym ze nesmu do spalne, na gauc, musi im umyt laby ked idu vecer dnu ( rano idu s budy na terase, dvor je rozbahneny tak skor kvoli tomu) a vydobil som si, aby aspon dvakrat za tyzden mopovala kvoli chlpom a capkam. Hneva sa ze prikazy, zakazy... Mna to mrzi, no spava na gauci radsej akoby boli psy vonku. Mame dvor, su nonstop pusteny a budu maju na terase zateplenu v zavetri. Velke upratovanie mame spolocne v sobotu, medzitym ja vetram, beham lampou, tym vysavacom gauc a tak wuz ma to nebavi. Mam pracu i okolo domu, pomaham i doma varenim, nakupmi a tym upratovanim, mycku ci pracku zapinam ked vidim ze treba. Kvoli tomu sa hadame v opakujucich sa intervaloch pricom ona je ako kamen a stoji ma vela usilia aby sme s niecim pohli. V piatok som povedal ze uz nevladzem, ze psy budu len vonku a nemusime tolko riesit upratovanie a snad sa vrati do postele konecne, ja som dost citovo zalozeny a i pri nedorozumeniach zdoraznujem ze ju lubim a chcem s nou budúcnosť, no od nej to vtedy nejde a sprava sa akoby som bol jej nepriatel. Takze psov odniesla do psieho hotela ( klietky 3x2m ) a odisla na vikend k rodicom a vybavila si ze jej otco pomoze s bytom tu. Tak som povedal dost, nic pekne ziadne slova od nej nie su ked sa jej to nehodi a ze koncime. V nedelu ked sa vratila tak vecer povedala ze chce byt so mnou. Lenivy upratovat som i ja ale nikto to predsa za nas nespravi a ked to skodi mojmu zdraviu, tak predsa si nebudem skodit a pridavat pracu, radsej chcem byt stastny a pracovat okolo domu. Co myslite?

777januska777
27. feb 2024

@macatt Ty si uvedom, ze on je frustrovaný a nahnevaný, keďže ma určitý problém. Takze áno ma pravo byť teraz nervózny a nahnevaný. Ženy toto pravo majú každý mesiac, keď majú menzes a každý to vtedy ma chápať. Ona musí chciet dany problém vyriešiť a nie poukazovať na jeho duševný stav, ktorý na zaklade okolností je pochopiteľný.
Podľa mna ak by psy boli von, on sa upokojí a aj ten čas s nou a psami by dokázal tráviť s nimi, teraz chodí nervózny po dome, hneva sa na neporiadok, do toho ho hneva jeho alergia a ešte aj priateľka si radšej sedí v pelechu so psami ako je s ním. Blbá situácia.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
macatt
27. feb 2024

@777januska777 no u mňa by taký človek neprešiel, ktorý má právo byť nahnevaný, lebo sa mu zhoršila alergia💁🏻a obviňovať mňa z toho?! Veď je to na hlavu😀

tundra
27. feb 2024

@tramtatadaaa necital som vsetko,ale nemas alergiu aj na priatelku?

macatt
27. feb 2024

@777januska777 na to nikto nemá právo, taký človek, akého si opísala nech žije sám..

777januska777
27. feb 2024

@macatt tak v tomto som iná, dokazem pochopiť človeka ktorý nemôže za svoj problém, že je z neho nervózny a frustrovaný a ze z neho obviní aj mňa, lebo viem, že to nemyslí tak ako to hovorí. Niekedy ludia hovoria veci a nemyslia ich tak.

777januska777
27. feb 2024

@macatt pozri vzťahy sú komplikovane a ludia su komplikovaní. Neviem ale podla mňa si z autora urobila niekoho, kým nie je a nepáči sa mi to, chyba ti taky nadhľad.

macatt
27. feb 2024

@777januska777 ja som mala alergika a psa, nosil si spray a aj keď bol pes vhodný pre alergikov a po venčení sa umýval, aj tak sa pri ňom drhol.. pes bol na ňom od prvej minúty, nepohol sa od neho…keď si zabudol spray tak mal horšiu noc, ale nikdy ho nenapadlo ho separovať v inej izbe, sám by to nedopustil, zbožňoval ho.. a ani mu to nedával za vinu a ani mne.. nie som extra psíčkarka, ale psa som mala, lebo som sa chcela naučiť veci, ktoré som nechápala…chcela som cítiť tu nekonečnú, nezištnú lásku.. a ľúto mi je ľudí, ktorý psov majú, zlyhajú a to nevinné stvorenie im zrazu nepasuje do života.. majú sa čo učiť..

macatt
27. feb 2024

@777januska777 rovnako ako autor, psov si zaobstaral, prešli roky a zrazu je problém, majú ho psy, má ho jeho priateľka.. neviem si pomôcť no😉

liv1
27. feb 2024

@tramtatadaaa tak klobuj dole, ze po tej praci este robis toto vsetko co si pisal

777januska777
27. feb 2024

@macatt to si ale ty, ty si to tak mala. Nie každý je ako ty a nie každý to tak berie. Ja napriklad nie som psickarka, zvieratá mám rada, ale nechcela by som zviera mat, lebo povinnosti, ktoré pri zvieratách máš sú pre mňa veľa.
Ale áno chápem co vravíš, ale podla mňa tu to je o tej frustrácii.
Napríklad ja keď ma niečo boli alebo som chorá, tak som odpalena a nervózna. Ale moja mama ci sestra, tie si daju liek a funguju úplne v pohode. Ide o to, ze každý svoje problémy prežíva inak.
Autor sa nechce psov zbaviť, Autor len mal nejaké podmienky, ktoré nefungujú a tak chce aby psy boli vonku, to fakt nie je na odsúdenie. Treba sa na to pozrieť menej citovo a viac logicky a potom autorova požiadavka nie je zla vec.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
macatt
27. feb 2024

@777januska777 áno.. ale oni sa dohodli, že psy budú jej starosť a autor so psami súhlasil, on sa nemusí starať o psov, že porušila dohodu… vo svojej frustrácii tlači na partnerku, ktorá musí sedieť v pelechu, aby psy nebehali, sleduje čas, ktorý je s nimi, číha že neumyla podlahu, nevetrá… nesmie sa potom čudovať, že im to nefunguje..vieš si to predstaviť?

macatt
27. feb 2024

@777januska777 takto fungovať?

777januska777
27. feb 2024

@macatt vidíš a nebolo by riešenie dat psov von? Toto je presne ta vec, ktoru musia vyskúšať. Ked to nepomôže, tak potom môžu hľadať nejaké ďalšie veci. Fakt akoze hľadať a nabalobat problémy, ktoré tam absolútne nemusia byť a možno sa vyriešia úplne jednoducho. Z autora vravi jasná frustrácia a ako sám vravi, je to kvôli tomu, ze su psy dnu a von. Riešenie dat psov von. Ak autorke fakt záleží na partnerovi, tuto možno musia skúsiť.

macatt
27. feb 2024

@777januska777 áno, len psovi hneď nevysvetlíš, že od zajtra bude vonku, jeden z útulku a druhý nájdený…musia si zvyknúť, môžu celú noc zavýjať.. asi je nejaký dôvod, že nemôžu ísť hneď von, preto toto všetko radšej partnerka podstupuje..

domi2425
27. feb 2024

@macatt aky pes je vhodny pre alergikov ?

macatt
27. feb 2024

@domi2425 čínskeho chocholáča som mala..Labutienku

tundra
27. feb 2024

@domi2425 labradoodle,neplzne ako labrador.Je to krizenec pudla a labradora.
https://www.zoohit.sk/magazin/psy/plemena-psov/...

macatt
27. feb 2024

@domi2425 😀

777januska777
27. feb 2024

@macatt no neviem, skôr tam ide o to, ze partnerka až tak tu alergiu podľa mňa nerieši. Ono to tak je často, že keď to človek nemá, tak nevie pochopiť druhého.

domi2425
27. feb 2024

@macatt
@tundra Neviem kto vam tieto sprostosti natrepal, ale nesirte to dalej😄To ze pes plzne menej neznamena ze je vhodny pre alergika. Uz som tu o tom pisala jeden komentar ako funguju alergeny. Srst NIE JE alergen. Alergenom su sliny, kozne supiny, potne a mazove zlazy, slzy, moc atd. Preto kratkosrste psy vedia byt pre alergika iritujuce este viac.
Kazdopadne, autor nema alergiu na psy ale roztoce, ktore tie psy podnecuju pohybom.

tundra
27. feb 2024

@domi2425 rozkaz,vykonam👏

domi2425
27. feb 2024

@tundra Nemyslim to zle, ale este aj v tom prilozenom linku je pisane ze pes nie je pre alergika vhodny. Toto si vela ludi mysli, ze alergia je na zvieraciu srst ale nie je to tak. 😊

tundra
27. feb 2024

@domi2425 sak ani ja 😉.Menej chlpov,menej alergenov,asi som sa zmylil😁🙈

domi2425
27. feb 2024

@tundra bodaj by to tak fungovalo😁

macatt
27. feb 2024

@domi2425 áno, ale ľudia čo majú alergiu napr na srsť znášajú niektoré plemená lepšie.. žiadne zviera nie je úplne vhodné pre alergika, možno rybička.. vieme to👍

domi2425
27. feb 2024

@macatt Alergia na srst neexistuje🤣chapes ? Alergizujuce molekuly sa nachadzaju napriklad v slinach - ked sa zviera lize, az vtedy to prenasa na srst. Aj bezsrsta macka vie sposobit silnu alergiu. Lebo sa lize, lebo na jej kozi sa nachadzaju supiny ktore su tiez alergenom atd.

macatt
27. feb 2024

@domi2425 nuž ako povieš

domi2425
27. feb 2024

@macatt ach boze.. toto je clanok z internetu alebo nejaka konkretna studia ? 🤦🏻‍♀️
ak niektore plemeno produkuje menej alergenov neznamena ze ich neprodukuje vobec