icon

Riešenie dedičstva po mame a tlak zo strany rodiny

15. máj 2025

Ahojte
Všimla som si, že často tu dokážete poradiť poprípade si všimnuť kadejaké iné cestičky ako riešiť problém.
Ja však mám len jeden a dosť podstatný.Žijem už asi 6 rokov v Nemecku, vyrastala som len s maminou,som jedináčik ,otec odišiel keď som mala 2r.
Mamina nedávno zomrela a z jej strany ostala len jej sestra - moja teta, s ktorou sme sa vždy vídali len na nejaké sviatky, vianoce, a to bolo všetko, nejaký špeciálny vzťah tam nikdy nebol.Po mamine mi ostal náš dom.Moja teta ma však bombarduje, že tým, že bývam v Nemecku a mám tu svoje zázemie, tak ten dom nepotrebujem a či sa tam nemôže nasťahovať poprípade či jej ho nedarujem kým dožije.Verte mi, momentálne absolútne nemám chuť riešiť takéto veci, pretože stále nemôžem spracovať že tu mamina nie je a je to veľmi ťažké.Ale ona ma denne bombarduje,vypisuje, teraz som u maminy na dome chodí sem či som si to už premyslela.Lenže ja jej ten dom dať nechcem a nechcem aby tam žila, veď ma svoj byta ,pretože keď sme to s maminou najviac potrebovali vykašlala sa na nás a odmlčala sa na dva roky.Ide aj o to, že mám kamarátku ktorá má chorú dcéru a ledva vyžijú v nájme za 650eur, pomáham im z Nemecka často finančne,tak pri tom ako ma bombardovala teta som sa rozhodla, že by som si priala aby sa kamarátka nasťahovala a užívala ten dom za polovičné poplatky za energie,.Mne to pomôže, budú sa o neho starať,udržiavať čistotu a neschátra a viem že ju moja mamina mala veľmi rada, aj ona im často pomáhala a že aj im to situáciu uľahčí, skrátka vzájomná pomoc, pretože by som nemusela chodiť na Slovensko tak často ako doteraz, možno raz za pol roka...
Lenže keď som to včera tete povedala, tak ma označila za nevďačnú, a že z morálneho hľadiska má ona väčší nárok na dom a že stále je sestrou mojej maminy a moja teta a je mojou pivinnosťou jej vyhovieť, že byt si dá do prenájmu a pôjde žiť na dom.
Mám sama so sebou teraz problém vydržať lebo mi odišiel jediný človek ktorého som milovala a neviem si predstaviť že nemám za kým každé dva týždne chodiť, denne volať,písať že skrátka už nemám mamu a ona ma stále takto trápi.Mám pre svoj pokoj poľaviť alebo ju upratať raz a navždy?
Ďakujem🙏

Strana
z3
deti95060810
15. máj 2025

tetku by som poslala do čerta aj s jej morálnym právom... ani náhodou by som jej nič neposkytla. Žiadny nájom, dar - nič. Nech si býva vo svojom čo si nadobudla za svojho života.
ku kámoške sa vyjadrovať nebudem - tiež by som ju tam asi nedala bývať.

sili82
15. máj 2025

Určite by som dala dom tej kamarátke, pretože si vzájomne pomôžete, ale samozrejme s nájomnou zmluvou. Teta má kde bývať a ty voči nej nemáš žiadnu morálnu povinnosť.

wade
15. máj 2025

Ty si dcera, mas na dom plne pravo. Aj s nim nalozit ako chces. Bud asertivna, nenechaj sa vtiahnut do diskusii a nemusis nic zdovodnovat. Len - premysli si, co s domom dalej. Dom je starost a vyzaduje udrzbu (svojpomocne, a / alebo finance narocne externu). Vacsina velkych nakladov pojde za tebou. Ked sa pokazi kurenie, alebo bude nieco zo strechou. Skor ci neskor ta caka rekonstrukcia. Na tvojom mieste by som porozmyslal ci nechces dom predat a nekupit radsej menej narocny byt za rovnake peniaze. Ten mozes kamoske prenajat a sestre by som ponukol predkupne pravo na dom, ak ho tak velmi chce.

olimuc
15. máj 2025

Teta nema ziadne pravo, ani moralne a k tomu je riadne vychcana … poslala by som ju do teplych krajin. S tou kamaratkou by som si to tiez rozmyslela … Ono je fajn, ze jej pomozes, ale jej situacia sa nezmeni nikdy a ked budes dom potrebovat pre seba alebo predat, budes to mat zbytocne komplikovane, lebo ich das na ulicu … takze ak chces pomoct kamaratke, tak daj vypracovat najomnu zmluvu pravnikom a takisto jej vyjasni, ze to je pomoc ale nie definitivne riesenie - napr kym najde obecny/ socialny byt atd

brrunetkaa
15. máj 2025

No tak tetu by som hneď upratala nech sa už teraz nestará keď sa o teba s maminou nezaujímala keď bolo potrebné. Dom je tvoj jedine pravo naň máš ty a žiadne ani morálne nemá teta….Volila by som radšej kamarátku s dieťaťom ale aj to by som si zmluvne ošetrila samozrejme.

melanta
15. máj 2025

Teta nemá morálny ani žiadny iný nárok. Povedala by som jej, že ak ma okamžite neprestane atakovať, tak podám oznámenie na polícii na obťažovanie a aj by som to urobila.

S tou kamarátkou - nepovažujem to za veľmi rozumné. Chápem snahu pomôcť. Ale dom bude potrebné udržiavať a to musíš financovať ty, nie podnájomník. Kamarátka ak je v zlej situácii, pomôž jej inak - ukáž jej možnosti, ako viac zarábať, ako sa vyhrabať z dlhov a podobne. Nie tým, že jej dáš bývanie a budeš jej ho financovať tým, že budeš financovať údržbu. A ak už, tak veľmi dobre nastavená zmluva vypracovaná právnikom, riadne v zmluve ošetriť náklady na energie a nedoplatky atď. Ale ja som teda skôr za pomoc vo forme takej, že pomôžeš človeku zmeniť život, aby sa vedel o seba starať sám.

mamaaja82
15. máj 2025

Milu tetu by som poslala tam kam slnko nesvieti,je pekne vychcana.Pomoz kamaratke,ja som mala postihnuteho syna tri prace aby sme to dali,urcite ti bude vdacnejsia kamaratka ako jeden prizivnik vychcany v podobe tety.Ja by som mala jasno hned.

bg92
15. máj 2025

Zevraj z morálneho hľadiska má ona väčší nárok na dom :D sestra zosnulej nema ziadny narok na dedicstvo pokial ma deti a ty si sa voci mame nijako neprevinila, je to tvoje dedicstvo. hanbila by som sa ako pes pytat od sestrinych deti dedicstvo! nema moralne zasady ani chrbtovu kost ta osoba.
ci prenajat kamaratke - to je na tebe. ja by som taky dom predala pokial ho nemam pod dohladom (ak zijes v Nemecku). a nechapem ci to je len tvoje prianie aby tam isli zit? prejavili vobec oni zaujem? idylicky si to totiz predstavujes, ak su v nudzi a pokazi sa kotol alebo zacne tiect strecha, budes mat na toto vsetko peniaze a cas? a energiu? hlavne ak tam bude byvat chore dieta, aby si z toho este necitila tlaky a zavazky potom prevadzkovat im byvanie. kazdopadne je to na tebe

autor
15. máj 2025
@wade

Ty si dcera, mas na dom plne pravo. Aj s nim nalozit ako chces. Bud asertivna, nenechaj sa vtiahnut do diskusii a nemusis nic zdovodnovat. Len - premysli si, co s domom dalej. Dom je starost a vyzaduje udrzbu (svojpomocne, a / alebo finance narocne externu). Vacsina velkych nakladov pojde za tebou. Ked sa pokazi kurenie, alebo bude nieco zo strechou. Skor ci neskor ta caka rekonstrukcia. Na tvojom mieste by som porozmyslal ci nechces dom predat a nekupit radsej menej narocny byt za rovnake peniaze. Ten mozes kamoske prenajat a sestre by som ponukol predkupne pravo na dom, ak ho tak velmi chce.

@wade dom bol pred dvomi rokmi zrekonštruovaný

martul
15. máj 2025

Teta nech sa ukludní a nech dá pokoj. Okrem toho, kamoška tam bude bývať za energie, nikto netvrdí, že jej to ideš prepísať. Stále dom ostane v tvojom vlastníctve, neskôr to možno predáš a budeš mať peniaze, ktoré si myslím že potrebuje každý.
Teta nemá ani morálne právo.

deti95060810
15. máj 2025

len pozor aj na tú kámošku, lebo ak má postihnuté dieťa - bude problém jej zrušiť podnájom...

majah212
15. máj 2025

najhoršie rozhodnutia sú pod tlakom - kam ťa chce dostať teta, ty nie si časovo obmedzovaná a "nehorí ti pod zadkom" , čiže ty nemusíš nič. Teta tlačí na pílu, aby ťa zlomila v období, kedy si najzraniteľnejšia (aj to o niečom svedčí). stačí napísať tete, že dom si nechávaš a túto tému nebudeš teraz otvárať. Ak je kamoška "normálna" a poznáš ju a nebude robiť nejaké problémy v prípade, že chceš dom nejak predať a pod. - tak ti aspoň dom postráži, bude dohliadať na veci a pokryje výdavky.

autor
15. máj 2025

ďakujem za každý komentár
čo sa týka kamarátky viem že by to ihneď brala - samozrejme to nebude na pekné slovo a ošetrím všetko čo bude potrebné s právnikom- zmluva,poplatky preberiem to s ňou aby sme sa vyhli nepríjemnostiam a problémom.. Vedomie, že jej manžel je naozaj šikovný chlap - opraví,spojazdní atd ma ukľudňuje a hlavne má dve práce takže viem, že tie poplatky si platiť budú. Ak to bude naozaj zlé a začnú sa diať vyššie spomímane veci okolo domu, zvážim radu predať dom kúpiť byt a prenajať ten.
Ja deti mať nemôžem, nie je pre koho odkladať ani nič takže zatial aj podľa vašich postrehov sa vyberiem možno touto cestou..
Naozaj nechápem a nerozumiem ako toto môže niekto riešiť keď mu zomrie sestra preboha

balerina2025
15. máj 2025

preboha, tete pohroz ze ju das na sud za obtazovanie a vydieranie !
a myslim si ze kebyze to prenajmes tej kamaratke, ako pises, so vsetkymi riadnymi zmluvami, ako sa patri, urobis aj dobry skutok, pomozes rodine, ktora to realne potrebuje.
prepac, tvoja teta je jedna hyena, tebe zomrie mama, a ona nema ani tie gule ti dat na cas pokoj, aby si sa z toho dostala a este ta zacne vydierat?
poslala by som ju do certa ale tak zeby na mna nezabudla.
toboz ked zjacne s tvojou maminou asi zjavne ani nemali dobre vztahy.

toto co je za svet , je mi z toho na grc

balerina2025
15. máj 2025
@deti95060810

len pozor aj na tú kámošku, lebo ak má postihnuté dieťa - bude problém jej zrušiť podnájom...

@deti95060810 toto sa da dako osetrit v zmluve?

hiro
15. máj 2025

Vsak ked tam chce ist teta povedz jej ze za povedzme tych 650 mesacne jej ho prenajmes. Rychlo ju prejde chut 🙂

balerina2025
15. máj 2025
@martul

Teta nech sa ukludní a nech dá pokoj. Okrem toho, kamoška tam bude bývať za energie, nikto netvrdí, že jej to ideš prepísať. Stále dom ostane v tvojom vlastníctve, neskôr to možno predáš a budeš mať peniaze, ktoré si myslím že potrebuje každý.
Teta nemá ani morálne právo.

@martul jej teta ma pravo ist zit do blazinca. za to ako sa chova.

guudy
15. máj 2025

Autorka, uprimnu sustrast❤️
Ako uz zienky napisali, tetu kopnut do zadnice, nedvihaj jej tel, nenechaj sa obtazovat.

autor
15. máj 2025
@balerina2025

preboha, tete pohroz ze ju das na sud za obtazovanie a vydieranie !
a myslim si ze kebyze to prenajmes tej kamaratke, ako pises, so vsetkymi riadnymi zmluvami, ako sa patri, urobis aj dobry skutok, pomozes rodine, ktora to realne potrebuje.
prepac, tvoja teta je jedna hyena, tebe zomrie mama, a ona nema ani tie gule ti dat na cas pokoj, aby si sa z toho dostala a este ta zacne vydierat?
poslala by som ju do certa ale tak zeby na mna nezabudla.
toboz ked zjacne s tvojou maminou asi zjavne ani nemali dobre vztahy.

toto co je za svet , je mi z toho na grc

@balerina2025 myslela som si, že keď mi "ostala" už len teta, nech je aká chce ale že mi aspoň pomôže trošku prekonať toto obdobie a nie mávať mi ešte pred nosom s dedičstvom a bločkom za veniec ktorý kúpila, to bolo medzi rečou že to spomenula koľko ju to stálo...čakala som empatiu stačila by aj veta " bude dobre, som tu"

balerina2025
15. máj 2025
@bg92

Zevraj z morálneho hľadiska má ona väčší nárok na dom :D sestra zosnulej nema ziadny narok na dedicstvo pokial ma deti a ty si sa voci mame nijako neprevinila, je to tvoje dedicstvo. hanbila by som sa ako pes pytat od sestrinych deti dedicstvo! nema moralne zasady ani chrbtovu kost ta osoba.
ci prenajat kamaratke - to je na tebe. ja by som taky dom predala pokial ho nemam pod dohladom (ak zijes v Nemecku). a nechapem ci to je len tvoje prianie aby tam isli zit? prejavili vobec oni zaujem? idylicky si to totiz predstavujes, ak su v nudzi a pokazi sa kotol alebo zacne tiect strecha, budes mat na toto vsetko peniaze a cas? a energiu? hlavne ak tam bude byvat chore dieta, aby si z toho este necitila tlaky a zavazky potom prevadzkovat im byvanie. kazdopadne je to na tebe

@bg92 preto ak by tam bola kamaratka, by to aspon ''udrziavala'' a ked spomina ze jej muz je zrucny...
len teda ak je potom problem, ked maju chore dieta, ich z prenajmu pustit, tak to neviem ako to je...

balerina2025
15. máj 2025

vies co, prave v najtazsich chvilach zivota spoznas, kto je kamarat kto je rodina kto je aky charakter.
presne viem o com pisem, presla som si podobnym,. a nekomentujem, je mi do placu, ze ziju taketo hyeny na tomto svete a ze dobri ludia umieraju !!!!

deti95060810
15. máj 2025
@balerina2025

@deti95060810 toto sa da dako osetrit v zmluve?

@balerina2025 no neviem... len viem že s takýmito ľuďmi je viac menej problém - nemôžeš vyhodiť z bytu - ani zo svojho ako podnájomníka.
jednoznačne sa opýtať právnika...

ruxandra
15. máj 2025

Teta sa práve teraz ukázala v pravom svetle. Na tebe jej nezáleží, ona chce proste ten dom a bude ta deptat dokedy jej to nepovolis. Prosím ťa, nepovol. Radšej ho nechaj prázdny akoby si tam mala nasťahovať ju. Nech si pekne zostane vo svojom byte..

anjelicek26
15. máj 2025

Dievcata ti uz povedali vsetko, tetku vypoklonkuj, snivat moze, dom jej nepatri a byvat tam nikdy nebude. Treba to asi takto bohuzial jasne a presne napisat a proste ju bloknut aspon docasne. Nech ju aj rozhodi.

autor
15. máj 2025

možno by som uvažovala že má tak trocha právo keby to bol ich rodičovský dom ale toto bol vyslovene mamin... Rodičovský predali, rozdelili sa presne 50/50, mamina si kúpila svoj (náš) dom...tak naozaj neviem,nechápem,nerozumiem prečo s týmto vyrukovala a ako k tomu prišla ...

beloved
15. máj 2025
@deti95060810

@deti95060810 Presne, toto moze byt v buducnosti este velky problem.
Ak sa autorka bude chciet niekedy v buducnosti vratit domov, co si aj teraz mozno mysli ze nie a o nejaky cas moze byt situacia uplne ina, kamaratku z domu nedostane, aj ked ta jej teraz naslubuje hory doly. Kamaratke by som pomahala financne, ak by som mala tu moznost, prip jej posielala oblecenie, lieky, ale do domu by som ju byvat urcite nedala.

balerina2025
15. máj 2025
@deti95060810

@balerina2025 no neviem... len viem že s takýmito ľuďmi je viac menej problém - nemôžeš vyhodiť z bytu - ani zo svojho ako podnájomníka.
jednoznačne sa opýtať právnika...

@deti95060810 tak toto naozaj pravne osetrit.

balerina2025
15. máj 2025

posli tetu dakam, psychicky ta vydiera, teraz ti brnka na city, hnida.

maranco
15. máj 2025

Teta má aké plány do budúcna, nasťahovala by sa do domu a svoj byt prenajala, predala a peniaze míňala?
Ak by ti viac vyhovoval byt bez údržby navrhni tete výmenu 🙂 aspoň uvidíš aké má úmysly, aj keby si reálne nemenila zistíš ako sa zachová.
Povieš že o dom sa treba starať, nemáš teraz na to možnosti tak by si jej dom nechala a ona nech ti na výmenu nechá svoj byt, prípadne doplatí do hodnoty domu.

prasiatko30
15. máj 2025

Tetku poslat do prdele a s domom nalozit ako uznas za vhodne - len si daj pozor aby sa kamaratsky vztah neskomplikoval a budes mat problem dostat barak nadpat alebo ho predat ked budes potrebovat

Strana
z3