Riešenie dedičstva po mame a tlak zo strany rodiny
Ahojte
Všimla som si, že často tu dokážete poradiť poprípade si všimnuť kadejaké iné cestičky ako riešiť problém.
Ja však mám len jeden a dosť podstatný.Žijem už asi 6 rokov v Nemecku, vyrastala som len s maminou,som jedináčik ,otec odišiel keď som mala 2r.
Mamina nedávno zomrela a z jej strany ostala len jej sestra - moja teta, s ktorou sme sa vždy vídali len na nejaké sviatky, vianoce, a to bolo všetko, nejaký špeciálny vzťah tam nikdy nebol.Po mamine mi ostal náš dom.Moja teta ma však bombarduje, že tým, že bývam v Nemecku a mám tu svoje zázemie, tak ten dom nepotrebujem a či sa tam nemôže nasťahovať poprípade či jej ho nedarujem kým dožije.Verte mi, momentálne absolútne nemám chuť riešiť takéto veci, pretože stále nemôžem spracovať že tu mamina nie je a je to veľmi ťažké.Ale ona ma denne bombarduje,vypisuje, teraz som u maminy na dome chodí sem či som si to už premyslela.Lenže ja jej ten dom dať nechcem a nechcem aby tam žila, veď ma svoj byta ,pretože keď sme to s maminou najviac potrebovali vykašlala sa na nás a odmlčala sa na dva roky.Ide aj o to, že mám kamarátku ktorá má chorú dcéru a ledva vyžijú v nájme za 650eur, pomáham im z Nemecka často finančne,tak pri tom ako ma bombardovala teta som sa rozhodla, že by som si priala aby sa kamarátka nasťahovala a užívala ten dom za polovičné poplatky za energie,.Mne to pomôže, budú sa o neho starať,udržiavať čistotu a neschátra a viem že ju moja mamina mala veľmi rada, aj ona im často pomáhala a že aj im to situáciu uľahčí, skrátka vzájomná pomoc, pretože by som nemusela chodiť na Slovensko tak často ako doteraz, možno raz za pol roka...
Lenže keď som to včera tete povedala, tak ma označila za nevďačnú, a že z morálneho hľadiska má ona väčší nárok na dom a že stále je sestrou mojej maminy a moja teta a je mojou pivinnosťou jej vyhovieť, že byt si dá do prenájmu a pôjde žiť na dom.
Mám sama so sebou teraz problém vydržať lebo mi odišiel jediný človek ktorého som milovala a neviem si predstaviť že nemám za kým každé dva týždne chodiť, denne volať,písať že skrátka už nemám mamu a ona ma stále takto trápi.Mám pre svoj pokoj poľaviť alebo ju upratať raz a navždy?
Ďakujem🙏
Teta nemá žiadny nárok na dom. Radšej dom predať. Ak by tam kamarátka bývaláaa pokazilo by sa napr. kúrenie, voda,strecha riešiť by si to musela ty. A môže sa stať,že kamarátka ostane bez príjmu čo potom? Zákony sú nastavené tak, že ak sú deti sa nemôže vyhodiť z podnájmu
@maranco ani toto by som nerobila, nema na to ziaden dovod... teta kedysi dostala rovnake mnozstvo penazi a kupila si byt, nech si ho teda uziva... ona nema dovod jej robit nejake ustupky, hlavne ked sa aj na mamu vykaslala v tazkom obobi a nepomahala jej...
@anjelicek26 ústupky nemusí robiť, ale zistí jej zmýšľanie a aspoň naoko sa jej "snažila vyhovieť"
Tetku pošli do hája a ak to bude potrebné aj zablokuj. Nepotrebuješ teraz starosti s vychcanými ľuďmi. Dom nechaj zatiaľ tak, sú tam mamine veci a asi sa s nimi ešte nebudeš chcieť rozlúčiť. Úprimnú sústrasť
inac autorka, ak ty sa ani neplanujes vratit na SVK, asi by som naozaj dom predala.
proste budes mat o starost menej. a peniaze na ucte a uvidis, co dalej s nimi nalozis.
lebo zas je pravda ze s prenajom a udrzbou je praca. a ty si v nemecku. je to na zamyslenie sa.
a ako pisu baby, tak s tym prenajmom s dietatom, toboz chorym, to je asi dost narocne.
Mávať pár dní po pohrebe dcére nebohej pred nosom bločkom za veniec, koľko ju stál, veniec vlastnej sestre! - to už je úplne total morálne dno. :(
Aha takže tetka pôjde do zrekonštruovaného domu, ktorý jej máš najlepšie darovať a ona svoj byt hodí do prenájmu a bude mať na dôchodok "vreckové" z nájmu. Dobre to vymyslela. Kopla by som ju do riti.
Tvoja teta nema žiadne moralne právo na dom po tvojej mame. Jedine TY si dedič nie jej sestra.Ak dáš kamarátke do prenajmua by nebolo potom že za dobrotu na žobrotu. A ine je dať bezdetnej kamáratke do prenájmu a ine s dieťaťom ak by s ju chcela poslať prečo predať dom už s dieťaťom to nebude take jednoduche.Môžu nastať problémy.
...a titul vychcalina roka ziskava...tramtadadaa...tvoja teta. Lebo ona ma moralne pravo? Nemala si k nej ziadny velky ani vrucny vztah, tak preco by si jej mala darovat dom? A ona bude brat peniaze za prenajom svojho bytu a u teba bude byvat krasne zadarmenko.
Nemas ziadnu povinnost, ani moralnu, vyjst jej v ustrety a spravit to, co chce ona. Mozes si so zdenenou nehnutelnostou robit to, co ty uznas za vhodne. Ci sa jej to paci alebo nepaci.
Ja by som zvazila aj to byvanie kamaratky, nevies co sa moze pritrafit, dom budes potrebovat pre seba a potom co? Ona nebude mat kam ist, citove vydieranie ako vysite. Uz teraz jej pomahas, co spravis, ked budes dom potrebovat? Nechas ju na ulici alebo jej zaplatis ine byvanie?
Aha takže tetka pôjde do zrekonštruovaného domu, ktorý jej máš najlepšie darovať a ona svoj byt hodí do prenájmu a bude mať na dôchodok "vreckové" z nájmu. Dobre to vymyslela. Kopla by som ju do riti.
@jankalukasova a povesit do prievanu, skoda ze teta nema gule.
Uprimnu sustrast. Neries teraz vobec dom, ziadnu tetu nic. Potrebujes cas na smutenie, aby si sa s tym ako tak mohla vyrovnat. Nerieš nic pod tlakom. Vies si predstavit,ze by si teraz isla vyhadzat veci po mamine? Myslim,ze nie. Ries dom az ked budes pripravena, ked neberieš silu to riesit- ci ho predas,ci das do prenajmu.
Teta sa len vyfarbila a len ukazala preco ste nemali dobre vztahy,prečo kedysi sestre nepomohla, ked to najviac potrebovala. O dome by som sa s nou viac nebavila.
Ak ma kamarátka postihnute dieťa tak to je chranena osoba nemôžeš ju len tak vyhodiť na ulicu keby si chcela predať dom ani pri zlmuve od právnika.Postihnuty sa berie ako chranena osoba zo zákona nie že len tak ju pošleš preč.Ak bude robiť problémy tak nemôžeš ju s postihnutým dieťaťom vyhodiš na ulicu.Tak to meni úplne situáciu.
Veľmi pekne ďakujem za Vaše názory a postrehy, ano je pravda že ja už svoj život v Nemecku mám a jediná vec, ktorá ma držala aby som cestovala sem bola moja mamina, keďže ona odísť nechcela..Cestou z banky som sa zastavila u kamarátky prebrali sme túto debatu,že čo moja teta,dom.možnosti aj s jej mužom.Ich názor bol taký, že oni za energie určite nepôjdu tam bývať,že to nie je voči mne fér a cítili by sa zle,že sa porozprávaju so svokrovcami,pretože nedávno hľadali nehnuteľnosť kde by sa všetci 5ti zmestili ale nič sa ďalej neriešilo keďže sa malej priťažilo. Ich svokrovci bývaju vo vlastnom 2 izb.byte v inom meste a tam by sa teda aj s dieťaťom nepomestili. Že by predali svokrovci svoj byt a odkúpili by mamin dom.Ale tam už aj vek hrá rolu, či ich dofincancujú s hypotékou atd atd...
Nechali sme túto tému otvorenú a ďalej ju budem rozoberať až sa budem cítiť lepšie a budem naozaj rozhodnutá.Ja som len potrebovala mať istotu, že teta s tým nikdy nembude mať nič spoločné a naozaj pevne verím, že sa mi už bude vyhýbať.
Jedno však viem, až by sa toto stalo realitou a oni by ten dom naozaj kúpili, nikdy nebude problém keď by som sa chcela prisť pozrieť a zaspomínať na milovanú mamu a náš život.
Moja rada pre teba rozmysli si to aby potom si nebola v problémoch. Ved ak by si išla dať kamarátke do prenájmu tak aj pravnik TI povie ved chodia aj tu pravnicia lebo je tu
na MK skupina právnici radia tam sa opýtaj ked je postihnute dieťa nemôžeš ho vyhodiť na ulicu.Dajme tomu že teraz by to bolo dobre za roky sa môže čokoľvek vo vašom kamarátskom vzťahu pokaziť a potom čo budeš chcieť dom predať a problém máš na svete. Alebo môže sa čokoľvek stať nikdy nevieš či epnaize surne nebudeš potrebovať.Nikto jej neprikaže že sa ma odsťahovať postihnute dieťa chranena osoba.
Ináč kamarátka má jedno dieťa so zdravotnými problémami. A má aj chlapa, o ktorom píšeš, že je veľmi šikovný, porobí všetko okolo domu a vie veci aj opraviť. Chlap má dve práce. A ty ich finančne dotuješ z Nemecka.... Hmm.... Si si istá, že ťa tak trochu nevyužívajú?
Ináč kamarátka má jedno dieťa so zdravotnými problémami. A má aj chlapa, o ktorom píšeš, že je veľmi šikovný, porobí všetko okolo domu a vie veci aj opraviť. Chlap má dve práce. A ty ich finančne dotuješ z Nemecka.... Hmm.... Si si istá, že ťa tak trochu nevyužívajú?
@elviku11 liecba pre malu je velmi narocna, poistovna jej nepreplaca ani tretinu z toho max.biologicku liecbu a stale som človek a ked vidim ako sa snažia a žial nevychadza im tak sa snažím im to ulahčiť.to je cele
@monsterablue ano za trhovú cenu preto som pisala že neviem či nenastane problém s dofinancovanim hypoteky kedže už majú svoj vek a je otázne či by vôbec im niečo poskytli...
@monsterablue každopádne je pravda že predaj je najrozumnejšie riešenie...Nechám to nateraz tak a keď príde ten deň, nech to dopadne najlepšie ako sa dá
Upratať raz a navždy, lebo ti bude chodiť žrať nervy. Keď tak domček môžeš predať, peniažky vieš isto využiť.
Dá sa aj tak spraviť aspoň dočasne, že oni prenajmú byt a niečo to z toho môžu dávať za nájom aby nemali zlý pocit. Viem že to nepotrebuješ, tak to odkladaj a uvidíš. Ale ten nápad čo navrhli vyzerá byť celkom dobrý. Len teda ako si povedala, neviem aký je rozdiel cena bytu a tvojho domu.
Jo a maminu sestru začni úplne ignorovať a odmlč sa. Nemá nijaké zákonné ani morálne právo bývať v tom dome.
S tymi prenajmami pre kamaratov a znamych sa uz velmi vela ludi popalilo. Nehovoriac o nejakych dalsich treniciach medzi nimi. A nepocitaj s tym, ze ak by si dom predala (za trhovu cenu) kamaratke, tak si tam budes chodit kedykolvek nostalgicky spominat. Mozno sa vase vztahy zmenia tak, ze uz nebudete ani v kontakte.
Pre teba, ak zijes v Nemecku a neplanujes sa v dohladnej dobe vratit, je uplne zbytocna nehnutelnost na Slovensku, ktora vyzaduje udrzbu. Lebo dom nie je panelakovy byt, ktory zavries a otvoris o pol roka. Proste tam mas kosenie, v zime odhadzovanie snehu, kontrolu ci sa Ti tam niekto nevlupal, kedze je to neobyvane. Predaj by bol najschodnejsi, ci uz pribuznemu alebo cudziemu cloveku.Nechaj si nehnutelnost odhadnut odhadcom a nasledne mozes ponuknut dom na predaj tete ked ho teda tak velmi chce. Ak sa do urciteho casu nevyjadri, mozes to dat komukolvek, v jej pripade, kedze v nom nema podiel, tak toto ani urobit nemusis, len ked chces zo slusnosti. Ked odmietne, dovidenia, dom ide do realitke alebo kamaratke.
Upratať raz a navždy. Teta nemá žiadne právo na dom ani právne ani morálne
no prepáč, akym pravom? pracovala na tom dome, stavala ho? či len z pribuzenskeho vzťahu chce profitovať? vykašlala sa na vas? vymen zamky, zavolaj policajtov, potom len budeš za nevdačnicu
a ešte si ide dat byt do prenajmu, šikulka, niektori ludia nemaju chrbtovu kosť, nech ti vyplati polovicu domu, bude byvat v jednej polke, kamaratka v druhej polke platit budu obe, a bude to obojstranne vyhodne pre všetkych, nie takto
Takze by ti v dome byvalo 5 ludi aj s chorym dietatom? Nie, nie a este raz nie, toto zavana problemom, aj ked je to teraz najlepsia kamaratka na svete.
Dom predaj, ked si si ista, ze sa nechces nikdy vratit na Slovensko.
Ak ma kamarátka postihnute dieťa tak to je chranena osoba nemôžeš ju len tak vyhodiť na ulicu keby si chcela predať dom ani pri zlmuve od právnika.Postihnuty sa berie ako chranena osoba zo zákona nie že len tak ju pošleš preč.Ak bude robiť problémy tak nemôžeš ju s postihnutým dieťaťom vyhodiš na ulicu.Tak to meni úplne situáciu.
@alickapusinka aha tak to je teda pekny zadrhel
urcite to nechaj nayteraz tak, nakolko sa prv vysporiadaj so smutkom a potom budes triezvo uvazovat, robim to iste
Len aby si nedošla domov z Nemecka a tetka zabarikadovana v dome, mreže na oknach, žaluzie na dverach a nedostaneš ju odtial, ešte nebude platit cely rok a narobi ti dlhy a exekutorov

Teta má aké plány do budúcna, nasťahovala by sa do domu a svoj byt prenajala, predala a peniaze míňala?
Ak by ti viac vyhovoval byt bez údržby navrhni tete výmenu 🙂 aspoň uvidíš aké má úmysly, aj keby si reálne nemenila zistíš ako sa zachová.
Povieš že o dom sa treba starať, nemáš teraz na to možnosti tak by si jej dom nechala a ona nech ti na výmenu nechá svoj byt, prípadne doplatí do hodnoty domu.
@maranco ani toto by som nerobila, nema na to ziaden dovod... teta kedysi dostala rovnake mnozstvo penazi a kupila si byt, nech si ho teda uziva... ona nema dovod jej robit nejake ustupky, hlavne ked sa aj na mamu vykaslala v tazkom obobi a nepomahala jej...