icon

Riešenie dedičstva po mame a tlak zo strany rodiny

15. máj 2025

Ahojte
Všimla som si, že často tu dokážete poradiť poprípade si všimnuť kadejaké iné cestičky ako riešiť problém.
Ja však mám len jeden a dosť podstatný.Žijem už asi 6 rokov v Nemecku, vyrastala som len s maminou,som jedináčik ,otec odišiel keď som mala 2r.
Mamina nedávno zomrela a z jej strany ostala len jej sestra - moja teta, s ktorou sme sa vždy vídali len na nejaké sviatky, vianoce, a to bolo všetko, nejaký špeciálny vzťah tam nikdy nebol.Po mamine mi ostal náš dom.Moja teta ma však bombarduje, že tým, že bývam v Nemecku a mám tu svoje zázemie, tak ten dom nepotrebujem a či sa tam nemôže nasťahovať poprípade či jej ho nedarujem kým dožije.Verte mi, momentálne absolútne nemám chuť riešiť takéto veci, pretože stále nemôžem spracovať že tu mamina nie je a je to veľmi ťažké.Ale ona ma denne bombarduje,vypisuje, teraz som u maminy na dome chodí sem či som si to už premyslela.Lenže ja jej ten dom dať nechcem a nechcem aby tam žila, veď ma svoj byta ,pretože keď sme to s maminou najviac potrebovali vykašlala sa na nás a odmlčala sa na dva roky.Ide aj o to, že mám kamarátku ktorá má chorú dcéru a ledva vyžijú v nájme za 650eur, pomáham im z Nemecka často finančne,tak pri tom ako ma bombardovala teta som sa rozhodla, že by som si priala aby sa kamarátka nasťahovala a užívala ten dom za polovičné poplatky za energie,.Mne to pomôže, budú sa o neho starať,udržiavať čistotu a neschátra a viem že ju moja mamina mala veľmi rada, aj ona im často pomáhala a že aj im to situáciu uľahčí, skrátka vzájomná pomoc, pretože by som nemusela chodiť na Slovensko tak často ako doteraz, možno raz za pol roka...
Lenže keď som to včera tete povedala, tak ma označila za nevďačnú, a že z morálneho hľadiska má ona väčší nárok na dom a že stále je sestrou mojej maminy a moja teta a je mojou pivinnosťou jej vyhovieť, že byt si dá do prenájmu a pôjde žiť na dom.
Mám sama so sebou teraz problém vydržať lebo mi odišiel jediný človek ktorého som milovala a neviem si predstaviť že nemám za kým každé dva týždne chodiť, denne volať,písať že skrátka už nemám mamu a ona ma stále takto trápi.Mám pre svoj pokoj poľaviť alebo ju upratať raz a navždy?
Ďakujem🙏

Strana
z3
gov
Odpoveď bola odstránená
martin96321
15. máj 2025

Dom je iba Tvoj a Tvoja teta nema ziadne moralne pravo Ta vydierat. Poved, jej to zasne a zabuchni dvere. Uz o nej nebudes pocut

maris5
15. máj 2025

Mne to pride, ze teta je velmi vypocitava osoba a snazi sa ta zmanipulovat kym si v tazkom obdobi a dufa, ze si celkom neuvedomujes vsetky dosledky.

Poslala by som ju kade lahsie. Je len na tebe, co s tym domom urobis.

nelka93
15. máj 2025

Teta práve dosiahla morálne dno. Ako sa opovazuje ta otravovať po tom ako ti umrela mamina a jej sestra. Uprac ju raz a navždy. Dom je tvoj a keby si ho aj dala na charitu, tak ona môže len suchat nozkami. A úprimnú sustrast

anouschka5
15. máj 2025

V žiadnom prípade nedávaj matkinej sestre dom - ak si ho chceš nechať radšej ho prenájmi tej kamarátke, alebo dom predaj ( z vlastnej skúsenosti viem, že by som nemohla z citových dôvodov bývať tam, kde som mala domov s mojimi drahými rodičmi ) kúp si investičný byt a zopár peniažkov venuj kamarátke -

evansova
15. máj 2025

Preto, lebo je pazrava, nema v sebe kusok citu. Ty si rozorvana pre stratu najdolezitejsieho clovekav zivote a ona vidi len svoj prospech. Prerus s nou styky, lepšie je mat vrece krumpli ako takuto."tetu".

cacianka
15. máj 2025

Milá autorka, prijmi moju úprimnú sústrasť nad stratou najbližšieho človeka - tvojej maminy.
Prežívaš teraz najťažšie obdobie, tak sa ešte nerozhoduj v tak závažnej veci ako je riešenie domu.
Daj si chvíľu čas, kým sa rozhodneš.
Prepáč že ti napíšem ostrejšie, ale pravdivo - tvoja teta je hyena v ľudskej koži.
Celý život ste mali vlažné vzťahy, stretávali ste sa len občas, a ešte vo vašom ťažkom čase sa na vás vykašľala a dva roky ignorovala. Teraz ti ide vykrikovať koľko ju stál veniec ?! No nech si ho zožerie a zadrhne sa ! Uvedom si základ - nikto a ani tvoja teta ani duch svätý nemá právo na dom, ktorý patril tvojej mame. NIKTO ! A henta hyena ? Nemá nárok ani len bránku prekročiť, ani prah toho domu. Nemá ani právne nároky ani morálne. Nula. Ten dom si kúpila tvoja mama za svoje peniaze, tetka jej nedala ani groš, ani na kúpu ani na rekonštrukciu, ani na kľučku. Nemá nárok ani na kusok omietky, nemá nárok ani si niečo pýtať, ani len hubu si otvoriť na túto tému. A už dupľom, keď v najťažšej chvíli nie je pre teba oporou, nie ste si oporou navzájom.
Je to jedna hnusná, hamizna, vychcana osoba.ona ťa hnusne manipuluje, pre svoj vlastný osoh. Má nechutný zálusk na pekný veľký zrekonštruovaný dom, aby sa v ňom mohla rozťahovať a hrať na veľkú pani, gerojku a majiteľku. Neopovaz sa ju pustiť cez bránu, ona je schopná urobiť podrazy, oklamať ťa, pripraviť podvodom o dom, neverím že by ťa pustila dnu keby si chcela prísť na návštevu a privodiť si spomienky. Že dožiť ?! Nech si tetka rieši svoje bývanie, jej voľba bola byt, tak nech si čusí v ňom, alebo si kúpi za svoje lôve. A ešte je tak vychcana, že v tvojom dome by žila ako žaba na prameni, mooozno by platila iba réžiu, ale všetky opravy a udržiavacie práce by drzo pýtala od teba. Bačovala by v tom dome, všetko pozmenila, bez hanby by znegovala všetko čo tvojej mame aj tebe bolo blizke. To je fakt neskutočne hnusne, že by svoj byt dala do prenájmu. Tak machrovat v novom dome a ešte mať zárobok na tvoj úkor k jej platu / dôchodku je super biznis plán. No kto by nechcel mať takéto biznisy ?
Ty máš čučať v Nemecku a ona bude ryzovat tu.
Bránku zamknu, zvonček vypni, mobil blokuj. Ale najskôr jej to asertivne vysvetli - nie, nikdy, stačilo.
Nedaj sa psychicky vydierať.
Čo sa týka kamarátky - jej muž by ti zatiaľ mohol na dom dohliadnuť, kým sa nerozhodnes po čase čo s ním, za tu pomoc a prace okolo mu môžeš platiť, a postupne sa ukáže ako sa vyvinie možnosť ten dom kúpiť zo strany rodičov.
Na margo dôvery - kľudne by som im ho prenajala, so všetkými právnymi zábezpekami, a im by som verila viac ako tetke.
Ako som čítala diskusiu, nestačím sa čudovať, aké blaboly tu niektorí jedinci popísali, nejaké delenie, no Holt chýba čítanie s porozumením.
Uvedom si, že nemáš žiadnu povinnosť tete vyhovieť, žiadnu, ona nie je sestra tvojej mamy ale hyena, nemá žiadny nárok.. uprac ju, či navždy už závisí od nej. Ale priprav sa že radšej navždy, ako takéhoto človeka - upíra mať v rodine
Želám ti veľa síl, rozvahy a kľudu, aby si dôstojne prešla procesom smutenia.

tundra
15. máj 2025
@cacianka

Milá autorka, prijmi moju úprimnú sústrasť nad stratou najbližšieho človeka - tvojej maminy.
Prežívaš teraz najťažšie obdobie, tak sa ešte nerozhoduj v tak závažnej veci ako je riešenie domu.
Daj si chvíľu čas, kým sa rozhodneš.
Prepáč že ti napíšem ostrejšie, ale pravdivo - tvoja teta je hyena v ľudskej koži.
Celý život ste mali vlažné vzťahy, stretávali ste sa len občas, a ešte vo vašom ťažkom čase sa na vás vykašľala a dva roky ignorovala. Teraz ti ide vykrikovať koľko ju stál veniec ?! No nech si ho zožerie a zadrhne sa ! Uvedom si základ - nikto a ani tvoja teta ani duch svätý nemá právo na dom, ktorý patril tvojej mame. NIKTO ! A henta hyena ? Nemá nárok ani len bránku prekročiť, ani prah toho domu. Nemá ani právne nároky ani morálne. Nula. Ten dom si kúpila tvoja mama za svoje peniaze, tetka jej nedala ani groš, ani na kúpu ani na rekonštrukciu, ani na kľučku. Nemá nárok ani na kusok omietky, nemá nárok ani si niečo pýtať, ani len hubu si otvoriť na túto tému. A už dupľom, keď v najťažšej chvíli nie je pre teba oporou, nie ste si oporou navzájom.
Je to jedna hnusná, hamizna, vychcana osoba.ona ťa hnusne manipuluje, pre svoj vlastný osoh. Má nechutný zálusk na pekný veľký zrekonštruovaný dom, aby sa v ňom mohla rozťahovať a hrať na veľkú pani, gerojku a majiteľku. Neopovaz sa ju pustiť cez bránu, ona je schopná urobiť podrazy, oklamať ťa, pripraviť podvodom o dom, neverím že by ťa pustila dnu keby si chcela prísť na návštevu a privodiť si spomienky. Že dožiť ?! Nech si tetka rieši svoje bývanie, jej voľba bola byt, tak nech si čusí v ňom, alebo si kúpi za svoje lôve. A ešte je tak vychcana, že v tvojom dome by žila ako žaba na prameni, mooozno by platila iba réžiu, ale všetky opravy a udržiavacie práce by drzo pýtala od teba. Bačovala by v tom dome, všetko pozmenila, bez hanby by znegovala všetko čo tvojej mame aj tebe bolo blizke. To je fakt neskutočne hnusne, že by svoj byt dala do prenájmu. Tak machrovat v novom dome a ešte mať zárobok na tvoj úkor k jej platu / dôchodku je super biznis plán. No kto by nechcel mať takéto biznisy ?
Ty máš čučať v Nemecku a ona bude ryzovat tu.
Bránku zamknu, zvonček vypni, mobil blokuj. Ale najskôr jej to asertivne vysvetli - nie, nikdy, stačilo.
Nedaj sa psychicky vydierať.
Čo sa týka kamarátky - jej muž by ti zatiaľ mohol na dom dohliadnuť, kým sa nerozhodnes po čase čo s ním, za tu pomoc a prace okolo mu môžeš platiť, a postupne sa ukáže ako sa vyvinie možnosť ten dom kúpiť zo strany rodičov.
Na margo dôvery - kľudne by som im ho prenajala, so všetkými právnymi zábezpekami, a im by som verila viac ako tetke.
Ako som čítala diskusiu, nestačím sa čudovať, aké blaboly tu niektorí jedinci popísali, nejaké delenie, no Holt chýba čítanie s porozumením.
Uvedom si, že nemáš žiadnu povinnosť tete vyhovieť, žiadnu, ona nie je sestra tvojej mamy ale hyena, nemá žiadny nárok.. uprac ju, či navždy už závisí od nej. Ale priprav sa že radšej navždy, ako takéhoto človeka - upíra mať v rodine
Želám ti veľa síl, rozvahy a kľudu, aby si dôstojne prešla procesom smutenia.

@cacianka 👍🥇

jazula
16. máj 2025

Úprimnú sustrasť.
My sme niečo veľmi podobné zažívali so sestrou svokry. Svokra sa pre ňu už za života trápila, po jej smrti sestra a sestrina dcéra začali vypisovať, vyvolávať, “švagra” si v práci odchytili…veľmi nepríjemných niekoľko týždňov to bolo. Dokonca súdom sa vyhrážali a to nešlo o majetky. Pomohlo naozaj len neustúpiť a odstrihnúť sa.

lujza123
16. máj 2025

Toto je úplná klasika evergreen príbeh jak obohrata platňa v každej druhej rodine - pri dedičstve sa vzdy vyfarbia charaktery 🤷🏼‍♀️

Dom predaj, investuj v nemecku, budto do svojho alebo niečoho na prenájom.

ema22270
16. máj 2025

Teta je teda dost vychcana... pomoze radsej kamaratke.. ale spis si s nou aj zmluvu.

lienka8010
16. máj 2025

Povedz tete ze teraz nie je tvoja priorita dom máš iné starosti, budeš to riešiť keď príde čas. Ak chces kľudne pomôž kamarátke ak to tak cítiš ale tiež bud opatrná akým spôsobom to dohodnete, v každom prípade treba ošetriť podmienky písomne aj keď je to kamarátka. Ideálne právnik nech pripraví dohodu.

ema22270
16. máj 2025

A s tym vencom, prosto, naozaj su ludia bez chrbtovej kosti. Je to otras. Aspon sa vyfarbila.
A je mi to luto, ze si prisla o maminu.

hedviga2
Autor odpoveď zmazal
viera012345
17. máj 2025

Ako 1.je právna stránka:Ste jediná dedička,a tak nikto si nič nárokovať nemôže.... Morálne hľadisko:Teta nebola Vašej mamke za života nápomocná, neviem prečo na Vás apeluje,ze má na dom moralne právo.Tiez by som uprednostnila pomôcť s bývaním osobe, ktorej by som pomohla v ťažkej situácii/kamarátke/, než osobe, ktora chce len profitovať/Vaša teta/Koniec -koncov,aj Vy môžete dať zdedeny domček do prenájmu a máte na to právne aj morálne právo....a je tu ešte aj praktické hľadisko: Kamarátka sa o dom a jeho okolie postará,nebudete musieť Vy chodiť kontrolovať a dávať spraviť údržbu okolia domu/kosenie, údržba kríkov/stromov, záhrady... možno by to urobila aj teta,no možno by od Vás pýtala prostriedky na tieto cinnosti.Otazka je,ako si s naliehanim tety poradiť?Jednoducho:Tete navrhnite,ze plánujete dom prenajímať za trhovú cenu.Pokial jej to vyhovuje, považujete o tom,ze jej ho prenajmete/prípadne, že bývať tam bude ten,kto ponúkne najviac.Predpokladam,ze bude teta nahnevaná,sle pokiaľ špekuluje,chce profitovať z prenájmu svojho bytu a ešte aj dobre bývať,tak mala by si uvedomiť, že každý vie počítať.V prípade,ze by narážala na to, že máte v zahraničí zázemie,pokojne jej vysvetlite, že pečené holuby ani tam Vám same nenakracaju do pusy... Zároveň môžete tete vysvetliť,ze ešte sama neviete, či dom predáte po nejakej dobe,ci si ho ponechate ako možné zázemie na staré kolená/aj keď Vašu tetu nepoznám, ale na základe toho, čo ste písali,si myslím,ze lahko by sa nasťahovala, ťažko v pripade potreby vysťahovala.Prajem Vám trpezlivost a pevné nervy na vyriešenie tejto situácie,lebo viem,ze s rodinou to vie byť ťažké

martinadomianova
18. máj 2025

V žiadnom prípade nepoľav. Aspoň ukázala svoj charakter. Lebo ju očividne viac trápi ten dom, ako to, že tebe zomrela mama a jej sestra. Možno by som zvážila alternatívu ako bola spomínaná v jednom komentári. O predaji domu a kúpe bytu, ktorý by si prenajala tej kamoške. Je to tvoj dom a je na tvojom uvážení ako s ním naložíš. A nenechaj sa žiadnym spôsobom obmäkčiť ani zatlačiť do kúta od tej svojej nepodarenej tety.

margotka17
22. máj 2025

Má ta teta deti? Ak ma, nedávala by som jej dom na dočasné uzivanie, lebo ak sa k nej nasťahuje niekto ďalší, dom bude na dlhé roky obsadený. A za ďalšie, má svoj byt, má kde žiť. Vôbec by som neriešila s tetou bývanie. Kľudne jej povedz, že chcem pomôcť kamarátke a toto je jedna z tvojej pomoci, že jej tam dovolíš zatiaľ bývať. Ty sa budeš mať ku komu z času na čas rada vraciat a jej pomôžeš.

bielasovicka
22. máj 2025

Teta by tam chcela nasťahovať svoje deti podľa mňa. Nebudú predsa v paneláku, ved pekný veľký dom je lepší..... Normálne jej povedz na rovinu ze nie, dom jej nedáš. Žiadne také, a zablokuj ju aby ti nevedela vyvolávať. S takými sprostými ľuďmi treba veľmi rýchlo ukončiť všetko čo sa dá.

Strana
z3