icon

Riešenie konfliktov o dedičstvo: Čo robiť ďalej?

6. okt 2024

Ahohte, prosim vas, stala sa mi taka vec, co by som nikdy ani v najhorsom sne necakala, ze moj brat, s ktorym mam skvely vztah, ma obral o majetok. Zomrel nam otec, s mamou mali dom na polovicu. Mne sa nedalo ist na dedicske,tak som bratovi podpisala papiere,mama tak isto. Brat na dedicskom dal napisat cely dom na seba(aj cast po mame) a mne nedal nic. Povedala som mu, ze svoju cast po otcovi chcem, povedal,ze mi nic neda... da sa to riesit nejako sudne, ked ja som mu podpisala splnomocnenie na dedicske konanie?

mircalla
6. okt 2024

@tiezjedna Ano, presne o ten rozsah tu ide....

tmonika
Autor odpoveď zmazal
mircalla
6. okt 2024

@draik Presne tak, ja som bola na predbeznom konani, notarka sa pytala ako sme sa dohodli a nestacilo jej, ze by som jej daco nabulikala, sestra musela potvrdit. Na dedicske sme sli spolu, ale keby nesla a dala mi splnomocnenie, nehrozi, aby jej stacilo, ze prepiste to na mna, muselo byt to byt pisomne

mircalla
6. okt 2024

@tmonika Radsej nehovor ty, odpovedal ti @draik, je pravnik....
Mam za sebou 2 dedicske a aj dve predbezne konania k nim rozhodne by toto notari neakceptovali. Aspon ti, kde som bola ja. Ci chce povedat, ze niekto je v nemocnici ci PN a to staci, aby ta niekto obral o majetok?

tiezjedna
6. okt 2024

@draik no práve. Príde mi to úplne šlendriánske aj zo strany toho notára... Ja by som si to pre pokoj duše na jeho mieste tiež overovala, ale povinnosť to nie je, tak to takto asi môže dopadnúť. Celkom čumím teda.

mircalla
6. okt 2024

@tiezjedna Presne tak. Cudujem sa tiez

autor
6. okt 2024

No ano, zjavne u nas to tak dopadnut moze,lebo mna nik nekontaktoval. Nebola som ani na predbeznom, tam bol tiez len brat

mircalla
6. okt 2024

@tmonika Vidim, ze uz radsej vymazavas.....preco asi

tmonika
6. okt 2024

@mircalla lebo nie je rozumne sa hadat s clovekom ako si ty, ktorý o tom nevie nič.

deti95060810
6. okt 2024

autorka sa mi nezdá že to tak funguje...
mali sme nedávno dedičské ... najskôr tam išiel jeden súrodenec, doniesol všetky papiere ohľadom pohrebu a notárka pripravila čo všetko ostalo po zomrelom....
doma sme sa dohodli a už dohodnutí sme išli k notárke aby sme to dali presne na papier kto čo dostane...

mircalla
6. okt 2024

@tmonika Skor preto, ze som ti dokazala, ze si bezne notari taketo veci overuju. Nevies o tom nic jedine ty. Moje posledne 3 roky som neriesila nic ine ako dedicske, z toho jedno velmi komplikovane. Ale vidim, ze si stojis, za tym, co si napisala, radsej to rychlo mazes, ubohe

oslo1
6. okt 2024

Autorka nemate deti? Teraz mozno nebudem mat pravdu, nech ma niekto opravi. Ked mate deti, tak aj keby ste SA kvaxi vzdali dedictva, tak to automatically ide na vase deti. Tie sa ako malolete vzdat nemozu.
Mna takto po smrti manzela zastupoval svokor, syna svokra a vsetko sa napisalo na syna. Mne ale notarka poslala email a tam som jej to presne napisala.

tmonika
6. okt 2024

@mircalla sama vidiš, že to prešlo, hádaš sa a tlčieš sa do hrude za svoju pravdu. Autorka sa pýtala a ja som odpovedala. Ty si začala útočiť že trepeš a podobné keci. Ako sa može jeden cudzí človek vyjadriť s istotou, keď nemá skúsenosť a ako može vobec druhého človeka zatlačiť, že on nemá pravdu. Pán právnik dal veľmi dobrú poznámku, to splnomocnenie može mať aj rôzny obsah, ale to sa už teraz nedozvieme, keďže ani autorka ho nemá a nevie čo podpísala.

tmonika
6. okt 2024

@mircalla áno presne tak ustupujem, kvoli takým ľuďom ako si ty… nemá cenu, tu trieskať dve na tri 🙂

mircalla
6. okt 2024

@tmonika Ale ved co tvrdi pan pravnik tvrdim od zaciatku, A pan pravnik tvrdi aj to, ze si notari toto aj preveruju, co tiez tvrdim od zaciatku. To je cele, co tvrdim.

Ty tvrdis, ze to takto bezne funguje ako opisala autorka, ktora nevie, co podpisala, a po rokoch je zrazu vadi, ze nededila. Nasledne to vymazes

tmonika
6. okt 2024

@mircalla už som sa vyjadrila autorke. Uznesenie je právoplatne 2 roky. Nevidíš? Možeš mať iný názor ale nemusí byť pravdivý. To je celé a odomňa všetko.

lilke
6. okt 2024

@mircalla overovanie záleží od notára. U nás 2 dedičské konania v rôznych mestách a žiadne overovanie. Otec (vtedy sa liečil na rakovinu) a jeho sestra (bola vtedy v zahraničí) tiež splnomocnili brata, a prepísal na seba všetko (a boli to niekoľkonásobne väčšie majetky ako 1dom). Z maminej strany taktiež teta si prepísala na seba podiel ďalšej sestry.

tiezjedna
6. okt 2024

@tmonika
@mircalla
nemá cenu sa hádať, dievčatá. Zjavne je možné jedno aj druhé.

mircalla
6. okt 2024

@tiezjedna Je mi to jasne, normalny notar si to overuje, lenivy idiot nie

hradnapani
6. okt 2024

@mircalla bezne to notari neoveruju. Za posledne roky som absolvovala dve dedicske po rodicoch, zakazdym u ineho notara a ani raz neoverovali. Druhykrat sa uz dedili len "drobnosti", ale neoverovali ani tam (obe to boli pomerne velke kancelarie s nemalym poctom zamestnancov, ziadna jednoosobovka. Za idiotov by som ich neoznacovala - ak ich k tomu nezavazuje zakon, naco by to robili. Nasledne dedicske spory nie su ich zalezitostou. Idioti su len nenazrani dedici. Alebo mozeme za idiotske oznacit zakony, kedze tuto povinnost im neukladaju.

tmonika
6. okt 2024

@mircalla slúži na to plná moc, ktorú ľudia nečítajú a podpíšu bez toho, aby tomu rozumeli čo podpisujú. Tam je problém. V tej PM je jasne napísané všetko čo treba. Aj to, že spl. zášť. je oprávnený konať za splnomocnenca, zriecť sa v prospech druhého, odmietnuť a pod. Nie je notár na chybe. Ale človek sám.

tiezjedna
6. okt 2024

@tmonika to máš pravdu, právne bezvedomie môže mať strašné dôsledky. Ale myslím si, že každý skúsený a zodpovedný notár to vie, takže je aj na ňom, aby sa k tomu postavil správne bez toho, aby ho k tomu dokopal zákon.

mircalla
6. okt 2024

@tmonika A co ine tvrdim?

tmonika
6. okt 2024

@tmonika prepisuje mi telefón slová, podstata je tam..

autor
6. okt 2024

Dobre zienky, netreba sa hadat, zjavne je to (nie vsade) bezne....ide o to, ze sudit sa mi nepomoze,vsak?

adka3321
6. okt 2024

@mircalla Pri dedeni ma prednost dedicska dohoda, ak sa dohodnu, ze cely majetok dedi jeden dedic, notar to tak napise. Takze ziadne take, ze sa dedi podla zakona. Ano podla zakona ma kazdy narok na svoju cast dedicstva, ale ak pred notarom vyhlasia, ze sa vzdavaju svojho podielu v prospech jedneho dedica, plati tato dohoda.

namornicka
6. okt 2024

Autorka, ak správne rozumiem, brat si prepísal na seba aj maminu časť, hoci mama ešte žije? A to jej vtedy nezablikala kontrolka a neurobila si so synom poriadky? On jej vlastne drzo vyfúkol strechu nad hlavou. A po tomto všetkom si mu verila, že ti tvoju čas raz vráti?

mircalla
6. okt 2024

@adka3321 Ano, to ma, ale asi ti uslo, ze dedicska dohoda nebola a oni sa nedohodli.
My sme mali tiez dohodu v jednom pripade, overenu notarom
Cize brat ju zastupoval pocas jej nepritomnosti, vsetko prepisali na neho a notar si nic neoveroval, pre mna nonsense, ze si to neoveruje

mircalla
6. okt 2024

@autor Nie, po 2 rokoch sa ti sudit uz nepomoze.....ked ta si to mala riesit uz davno. Naviac ani nevies co si podpisala, nemas uznesenie z dedicskeho (ci mas?) uplne nechapem, ako si to mohla takto nechat vyhnit a ze ta nenapadlo, ze ak takto urobit nema dovod na teba naspat prepisovat cast domu

oliviabb
6. okt 2024

@tmonika nám sa to stalo v Považskej Bystrici asi pred 10 r. . So sestrou sme splnomocnili našu tetu. Týkalo sa to jedného pozemku po prababke, obnovili dedičské konanie po nej. Keďže notári niektoré veci chcú dávať len na jednu osobu, to je v poriadku. Lenže notár tam mal dať vetu, že pri príjmoch (z nájmu, predaja) alebo výdajoch z pozemku sa to týka aj nás. Avšak milý notár to tam nedal a prišli sme o pozemok. Takže aj takí notári sú.