icon

Riešenie konfliktov pri výchove detí

18. mar 2025

Ahojte, viem ze je tu vela na túto tému no nemam sa velmi komu vyrozprávať a uz začínam rozmýšľať ci nie je problem vo mne. Mam 1,5 ročnú dcéru a každú chvilu riešim nejake hádky zo strany mojej mamy, jej babky. Odkedy sa dcéra narodila mama mi dava pocítiť ze stale nieco robim zle od dojčenia cez obliekanie prikrmy výchovu atd. Obhajuje to tým ze to nemyslí zle a ze ja som ta zla a drzá co si nenechá poradit. Pripomínam ze sa stretávajú tak raz do mesiaca napriek tomu ze bývame od seba 20 min autom a babka ju ani raz nestrazila a ani raz s nou nebola niekde vonku na ihrisku ci kočíkovať. Vlastne ani nezavolá sama od seba. Mama je velmi manipulatívny, sebecky človek ktorý potrebuje aby druhí ľudia žili podla nej a ked to tak nie je tak je to zle. Dnes bola konkrétne hádka kvoli tomu ze dcére nechcem dat lizatko a nema pestrú nevyváženu stravu. Mam pokrk stale sa obhajovať ze moja výchova je dobra, viem ze to nie je potrebné keďže ja som za svoje dieta zodpovedná no nechcem sa s mamou hádať. Snažila som sa jej nastaviť slušne ale jasne hranice ale nepochodila som. Jej názor je ze kalerabova polievka ma viac vitamínov ako surový kalerab a ze cigaretový dym neškodí detom. Dakujem za prečítanieo rada si vypočujem názor ako ste podobne situácie vyriešili.

Strana
z2
autor
18. mar 2025

Este by som chcela dodať ze my tam na navstevy chodíme velmi malo pretože su fajčiari fajčia v spojenej obývačka kuchyňa miestnosti pri otvorenom vetraku, na pripomienky ohľadne toho povedia ze oni su doma a ze sme moc precitlivele

natall113
18. mar 2025

A načo tam ešte chodíte? Keby niekto fajčí v miestnosti kde je moje dieťa tak tam už nie sme

autor
18. mar 2025

@natall113 sli sme iba zo slušnosti na oslavu pred troma mesiacmi a to som otvárala balkón a zazerali po mne nech zavriem ze je im zima no nezavrela som. Ja viem ze to ťažko pochopiť ked nezažijete takých rodičov no im sa naozaj neda vysvetliť ani takáto jednoduchá vec vzdy som ja ta zla a drzá a skončí to hadkou

januska12323
18. mar 2025

Do zafajčeného domu by som nechodila a u teba platia tvoje pravidlá. Nauč sa nejakú formulku a tú opakuj ako papagáj - mama ja to robím takto, alebo presuň zodpovednosť na lekárku - dcérina lekárka povedala, že máme robiť takto. Nenechaj sa zatiahnuť do hádky, načo je to dobré.

viestta
18. mar 2025

Mas dve usi. Jednym dnu, druhym von. "Ano, mama, ty si to robila tak, dakujem za radu"
Alebo "Ano mama, mas pravdu. Ty si to robila tak a pozri aka drzana papulnata zo mna vyrastla. Co si si vychovala, to mas"

autor
18. mar 2025

@januska12323 Ano velmi sa snažím opakujem dookola ze dakujem za radu ale nam to takto vyhovuje. No dnes ma uz velmi nahnevalo ze stale do mna rypala ako dcéru obmedzujem v strave, brzdim a ako bude ma zdravotne problémy a problémy s jedením v skolke. Iba preto ze častejšie papa masový vývar so zeleninou pretože jej chuti, inak je to normalne zdravé dieta len mama je zvyknutá varit iné veci privarky zahustene atd a mne to dcéra moc nechce a tým ze ani doma nam to nechuti tak mi je luto to vyhadzovať. Dcérka papa velmi pekne ma v strave všetkého dost.

lauruska_sumienka
18. mar 2025

podakuj za rady, ale bola by si radsej keby ti ich davala ked si ich budes pytat.
osobne by som obmedzila stykanie sa s mamou.
este som nepocula ze uvarena zelenina ma viac vitaminov ako surova 😂

pokial ti vadi ze fajcia, nechod do ich domacnosti. ak sa s nimi chces stykat, tak hladaj ine miesto kde to nebudu moct robit (detsky kutik a pod)

z toho co si pisala tak sa staras skvelo. problem je, ze niektore zeny aby sa ony mali lepsie musia zhadzovat nejaku druhu. tvrdit nezmysly, toto ti chyba?

hadky nemaju vyznam. ty vzdy budes mladsia, vzdy dcera a oni ti starsi a najmudrejsi.
vasich uz nezmenis, mozes len vytvarat urcite moznosti, ktore vam (tebe a dcerke) vyhovuju a oni to budu musiet akceptovat. 🙂
tvoja mama je toxicka osoba a pokial chces mat na dusi klud a tvoje dieta tiez, drasticky obmedz navstevy pri vasich

autor
18. mar 2025

@viestta mama mi neda pokoj kym nezačnem dcére varit jedla ake ona povie. Napr pri tom lizatku ked jej nechcem dat a neustúpim tak po mne začne kričať ako to dieta obmedzujem a ja si neviem pomôcť vzdy ma to rozčúli ked to stale opakuje

natall113
18. mar 2025

Tak jednoduché riešenie, začne kričať zober sa a choď preč...ja to poznám ale proste moje dieťa moje pravidlá

siska53
18. mar 2025

Stoj si za svojim! Ani pred 40rokmi sa tak malym detom nedavali sladkosti a tiez boli postupy, co kedy dieta moze. Viem to od mamy. A plus vyvoj isiel dalej. Nech nie je mudrejsia nez vedci a lekari.

crazy_cat_lady
18. mar 2025

nastavit svoje pravidla/hranice a ich sa dzrat. zacne ti rozpravat do telefonu, co robis zle? sorry mami, ale uz som ti nato svoj nazor povedala, ak ho nemienis respektovat, zavesim..

robi to, a ste u nej na navsteve? sorry mami, uz sme sa o tom bavili a bola by som rada, keby si mi nerozpravala do vychovy. ak neprestanes, odchadzame.

viestta
18. mar 2025

Ale vsak jej nemusis vykladat co si varila, vsak ku vam nechodi kontrolovat hrnce. Ked s bude pytat tak povedz Dnes sme mali zeleninu s tofu. Preco taky blud? Lebo toto nam chuti a je to zdrave. Bodka, viac o tom nedebatovat. Naozaj jej nemusis hovorit to co nechces aj ked sa bude pytat. Kludne jej povedz, ze nic ju do toho co vy jedavate. Vy jedavate to co vam chuti.

autor
18. mar 2025

@lauruska_sumienka dakujem za podporu, niekedy uz je ten nátlak tak veľký ze rozmyslam ci naozaj nie som ja ta mimo. Naozaj sa nechcem hádať, chcela som len nastaviť hranice no asi sa to s nimi neda, vzdy budem ja ta zla nech to poviem hocijak slusne

autor
18. mar 2025

@siska53 problem je ze ked uz niekto nechápe ze fajčiť pri malinkom dieťati je škodlivé, chodit na navstevu chorí alebo do pôrodnice zafajceni a prevonavkovani tak ich nepresvedčí ani to ze uz sme sa posunuli vo veže a výskumoch :/

autor
18. mar 2025

@viestta boze toto keby som povedala ze ju nic do toho nie je tak si zase vypočujem pestrú skalu nadávok a toho aka som drzá a nevážim si rodičov. Ja musim naozaj starostlivo vyberať slova a je to fakt unavne. Ked som povedala ze sa jej nikto nepýtal na názor na moju svadbu(uz som vybuchla) tak mi zložila telefón a nebavila sa so mnou

viestta
18. mar 2025

Autorka, treba si vedomit, ze kazdy si k tebe dovoli len tolko, kolko mu dovolis ty. Plati to aj pre mamu a babku. Ide o to aby si si nastavila hranice. A mohla by mama vykladat kolko len chce o drzosti a co ja viem com, trvala by som na svojom. Varim co nam chuti, nebudem varit to co si predstavujes ty. Bodka. A tak dookola. A ked sa nebude bavit, tak sa nebude bavit. Jej skoda, pretoze inac vnucku neuvidi, ked nebude dodrziavat nase pravidla. Vy ste za dieta zodpovedni. Nikto iny len vy dvaja.

januska12323
18. mar 2025

Ja nechápem prečo na seba necháš kydať po telefóne. Nevieš zložiť? Nech si hovorí do steny doma.

autor
18. mar 2025

@crazy_cat_lady Ano dnes som nastavila hranicu jasne štýlom ze ak budem potrebovat radu sa opýtam ale nebudem diskutovať o mojej výchove a nema inú možnosť ako to rešpektovať. Samozrejme odpoved som strasne drzá a musim sa aj ja naučiť rešpektovať iny názor takze akoby som hrách o stenu hadzala

autor
18. mar 2025

@viestta Ano to je pravda ja si urobím vzdy po svojom mam skvelého muža s ktorým zdieľame rovnaké názory na výchovu, mamine nevyžiadané rady ignorujem väčšinu času len ked ide o nieco vazne co neviem prekusnut sa vzdy pohľadame. O vela veciach ked chce rýpať rovno stopnem ze o tomto sa nebudeme baviť no dnes mi to vobec nevyslo

autor
18. mar 2025

@januska12323 v tom zlozeni ma mama predbehla. Neviem preco som to neukončila hned, myslela som ze ked jej vysvetlím ze dcérka naozaj nepapa tri veci dookola co náhodne vidí mama na fotke tak ukončíme debatu s tým ze povie ved dobre viem ze sa o malu dobre staráš atd nenapadlo mi ze to skončí krikom ako bude mat kvoli mne dcéra zdravotne problémy. Nabudúce budem vediet no

autor
18. mar 2025

@lauruska_sumienka ja by som sa najradšej nestykala. Nerobí mi dobre stale riesit hádky ich ohováranie po rodine atd. Robim to iba kvoli dcére aby mala babku s dedom. Lenže moji rodicia su schopní vsetko otočiť proti mne a čudovať sa preco som obmedzila kontakt. Dnes mi bolo vyčítané ze k ním nechodím a preto sa s vnučkou vidaju malo, aj ked vedia ze dcéra v sedačke velmi place a ja s nou nerada cestujem sama autom. Proste im je to jedno. Mama chodi do prace na pár hodín pár dni do týždňa takze času ma vela a autom je u nas za chvíľku

autor
18. mar 2025

Dakujem vam všetkým za rady som rada ze som natrafila na tak milé ženy, velmi mi to pomohlo ze nie som ja ta co robi stale konflikty

tanyan
18. mar 2025

Prečo Ty zo slušnosti udržiavať vzťah, kde sa smerom k Tebe a Tvojej dcére žiadnej slušnosti nedočkáš? Rozumiem, že snívaš o pochopení a uznaní, ale očividne to od Tvojej matky nepríde. Keď sa doteraz nezmenila, tak jednoducho neexistuje argument, ktorý by ju presvedčil, že aj niekto iný ako ona môže mať pravdu. Predpokladám, že istým spôsobom je to úľava, keď sa urazí a Ty máš aspoň na chvíľu pokoj.
Minimalizuj kontakt (osobný aj telefonický) čo najbližšie k nule a nekaz život sebe a svojej rodine.

autor
18. mar 2025

@tanyan Ano presne ja som vzdy trochu rada ked sa pohadame ze aspon chvilu sa nemusím báť co zase na mna vytiahne, som rada ze to niekto chápe 🙂 ono ja som si nikdy nemohla povedat svoj názor od malicka pretože vzdy bol zlý alebo bol krik tak som sa naučila byt radsej ticho a preto mi je aj nepríjemne narovinu im povedat ze nechodím k vam rada lebo nechcem byt s malou v zafajčenom prostredí. no uz ked mam vlastne dieta som odhodlaná to zmeniť len ma mrzí ze vyjadrenie vlastného názoru aj ked slušne automaticky znamená ze sa nebudem s rodicmi rozpravat

0silvia0
18. mar 2025

a ty jej načo hovoríš, čo ti dcéra konzumuje? Po telefóne? Načo? Načo? Povedz jej, boli sme vonku, nepočula som telefón, nezdvihla som. Chcela si niečo? Áno, máme sa dobre, ponáhľame sa, papapa a zložím, nie? Sama si to robíš, že sa správaš ako malé decko. Si dospelá žena, matka a ty sa nemusíš pred nikým obhajovať ani recitovať matke jedálniček svojho dieťaťa.

autor
18. mar 2025

@0silvia0 myslela som ze ked jej poviem ze jedla aj iné veci ako vývar tak uzná ze sa mýlila a nema dcéra nevyvazenu nepestru stravu 🙂 viem ze som sa mýlila a zobrala som si ponaučenie nedebatovat s nou o takých veciach. Viem ze sa nemusím obhajovať ale velmi ťažko sa mi to počúvalo dnes ako hovorila veci co nie su pravda a neviem preco som mala pocit sa obrániť mozno aj sama pred sebou ze naozaj nerobím nic zle

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
18. mar 2025

Ako ste potom prosim riešili situácie ked ste obmedzili kontakt ale napr vas pozvali na nejaku oslavu? Poviem ze ak budete vnútri fajčiť tak dakujeme za pozvanie neprídeme a znova budem mat rok pokoj od kontaktu?

7miriam77
18. mar 2025

Nesnaz sa jej nič dokazovať, presviedčať ju, očividne jej to robí dobre a aj o to jej vlastne ide. Chce mať ten pocit, že ťa to zožiera. Nabudúce jej len povedz, že ona už mala možnosť vychovať dieťa a teraz vychovávas ty svoje a nepotrebuješ žiadne rady, lebo mamy sa vedia najlepšie postarať o svoje deti.....a hotovo. Ak sa bude chcieť aj napriek tomu stále dohadovať, povedz že ťa to vôbec nezaujíma a že ak bude v Tom pokračovať, bude lepšie sa nejaký čas nestretavat.

autor
18. mar 2025

Viete ja mam iba manžela ako oporu, je pre mna ťažké mat takéto vzťahy s rodinou a mate všetky pravdu v tom ze som si mala nastaviť hranice uz davno

Strana
z2