Ako nastaviť hranice vo vzťahu matka-babka-dieťa
Túto otázku sme položili za používateľa, ktorý chce poznať váš názor anonymne a bez priamej účasti v diskusii. Zverejňujeme všetky informácie, ktoré nám poskytol. Ďalšie podrobnosti k dispozícii nemáme, preto prosím vychádzajte z informácií uvedených v príspevku. 💙
Dobrý deň.
Potrebujem sa niekomu vyrozprávať, lebo už neviem, či som precitlivená, alebo mám právo byť nahnevaná.
Moja mama má veľmi rada moje dieťa, o tom nepochybujem. Lenže mám pocit, že pri ňom stále prekračuje hranice. Keď poviem, že niečo nechcem, urobí si aj tak po svojom. Dáva mu sladkosti, aj keď ju poprosím, aby nie. Kupuje mu veci, ktoré nechcem, komentuje, čo mu obliekam, čo varím, ako ho vychovávam. Pred dieťaťom ma vie zhodiť vetou typu „mama zase preháňa“ alebo „u babky sa môže všetko“.
Keď jej poviem, že mi to vadí, urazí sa. Hneď som nevďačná, lebo ona predsa pomáha. A áno, pomáha. Občas postráži, prinesie nákup, dieťa ju má rado. Lenže ja potom mám pocit, že za tú pomoc musím mlčať a nechať si zasahovať do výchovy.
Najhoršie je, že sa kvôli tomu začínam vyhýbať návštevám. Nechcem robiť dusno, ale zároveň nechcem stále prekusovať veci, ktoré mi vadia.
Mali ste to niektorá podobne s vlastnou mamou? Ako ste jej nastavili hranice tak, aby z toho nebola veľká hádka? Alebo sa s tým pri starých rodičoch jednoducho treba zmieriť?
Ja som mala pocit, že mi práve také schválnosti robí dcéra, to nemože jesť, tam nemože ísť, to jej neobliekaj, nekupuj.
Tak som povedala že OK, že sa už nebudem do ničoho starať, keď všetko čo urobím je na ho*no.
2 mesiace sa mi neozvala, bolo to hrozné, nespala som, trápilo ma to.
Stretli sme sa náhodou v nákupnom centre a išli sme na kávu a to čo sme si povedali bolo úplne nepochopiteľné, ona to presne brala akože ja robím z nej neschopnú, že ju nerešpektujem, ale to odlúčenie pomohlo, nikto jej nenosil obedy, nákupy, nezháňal lieky v inom okrese, neskákal ako ona pískla a uvedomila si čo som pre nich robila.
Tiež sa jej otočil život naruby narodením dieaťa a potrebovala si zvyknúť na novú situáciu a prakticky bojovala so všetkým a keď som sa snažila pomocť pripadala si neschopná.
Mama to nemusí robiť naschvál, ale cíti sa ako piate kolo u voza, nikto ju za nič nepochváli, len zhadzuje a pritom sa tak snaží😁
Dnes sme ako naj kamošky, ona rešpektuje mňa a ju, už nemáme to napatie medzi sebou.
Tiez som bola ako ty, mala som svoje predstavy, či už o jedle, výchove atď. Mala som pocit, že moja mama robí pravý opak, občas sme sa aj pohádali. Raz mi tuším to bola kolegyňa ,povedala, aby som ju konečne nechala byť babkou , aj s jej nezdravými obedmi, aj rozmaznávaním atď. Úplne som sa na to vykašlala a nechala ju tak , nechcela som viac vedieť že bol na obed rezeň a že u nej pozerali telku do pol noci, ani to že mali 3 kopčeky zmrzliny. Bol to ich spoločný čas a ja som úplne prestala riešiť .Babku mali veľmi rady . Dnes tu už nie je a keď zomrela, vieš na čo spomínali ? Na maratón pozerania Harryho Pottera v posteli , na babkin rezník, tri nanuky 🫣, kúpanie vo fontáne a kopec iných vecí, z ktorých by sa mi postavili všetky vlasy.
@pytame_sa_za_teba pozri tu, možno sa tu nájdeš... https://najmama.aktuality.sk/clanok/ycbys5g/nar...
@pytame_sa_za_teba Ver svojej intuícii.Musíš nastaviť hranice,inak ťa to bude aj naďalej zožierat a dusno budeš mať ty,lebo k úcty k mame chceš byť slušná.Lenze tvoja mama si tvoju slušnosť preloží: aha tu ešte môžem,tu sa dá.
V poriadku, že si vážiš mamu,ale čo nie je v poriadku, že si ona neváži teba.Ak aj váži,tak určite ťa nerešpektuje.Z vlastnej skúsenosti ti mozem povedať, že slušne to NEPÔJDE.Musis byť rázna a vybojovať si rešpekt.A bez konfrontácie to nepôjde.Mama sa síce bude urážať,ale s tým rátaj.
Tvojej mame, mojej mame ide o pocit dôležitosti.Chce sa cítiť hodnotná,chce sa cítiť "dosť". To je v poriadku.V poriadku nie je, že používa KRITIKU, MANIPULÁCIU A PONIŽOVANIE.Ona keď ťa skritizuje, keď ťa nerešpektuje, cíti sa na chvíľu " viac" . Cíti sa na malú chvíľu dôležitá.Ale po chvíli ten pocit odíde, príde pocit,nie som "dosť " a príde nutkanie zase niekoho ponížiť skritizovať.A nájde si nejakého dobráka alebo dobracku,lebo si myslí že " môže" .
A ďalšia finta ľudí s pocitom menej cennosti je urážanie sa.Urazi sa,aby v tebe vytvorila pocit viny.A tymto pocitom viny ťa manipuluje.Či podvedome alebo vedome,neviem,nie som psychológ,ale manipuluje.
Takže nádych,vydych, pevné nervy priprav sa, že keď budeš pevná,bude skúšať na teba "psie oči" ,ale BUĎ PEVNÁ, dávaj hranice s dôsledkami - obmedz stretávania,proste skúšaj,sama uvidíš, čo bude zaberať.Drzim ti palce.
@pytame_sa_za_teba chyba je, že sa bojíš veľkej hádky… ty si ale musíš presadiť, aby ta tvoja mama pred dieťaťom nezhadzovala. Netvrdím, že musíš na mamu vyletieť, ale musíš jej ukázať, že si ochotná vyvodiť z jej správania dôsledky. Ak nepomáha napomenutie, tak jej povedz narovinu, že bude asi lepšie, keď sa nebude s vami tak často vídať, nakoľko ti narušuje výchovu a nemieni ta rešpektovať. Možno jej dopne, že to naozaj myslíš vážne
toto tu už bolo
Babka ma byť babkou a mama mamou. Uz to s tými pravidlami preháňate.Babky vychovali vás a zrejme nie najhoršie.Akože odstaviť babku lebo nosí sladkosti? Ale ked bude treba dieťa stražiť zrazu bude dobrá.A ako presne ťa zhadzuje vetou U babky sa môže všetko? Riešime v rodine psychicky zosypané dievcatko.Tolko pravidiel,prikazov,zakazov a poznamok až je z nej pripad pre psychiatra.Rodicia aj stari rodicia by za nu aj dychali. Len ju nenechali mať normalne detstvo.
Obmedzili sme stretávanie na 2-3x ročne, vysvetľujem jej moje dôvody, správanie, pri niečom nevhodnom ju zastavím.

njn si mama a musis si za tym stat aj ked pojdes navzdory tej vlastnej .. moja mama bola daleko horsia.. nakoniec sme sa skarado pohadali a nerozpravali niekolko mesiacov.. az som jej ja sama napisala,ze mna moze nenavidiet kolko chce ale dieta babku potrebuje- normalnu babku a ak vnucku este niekedy chce vidiet,nech ma zacne respektovat aaj moju vychovu a rada si o radu sama poziadam az budem potrebovat,ale nech ma necha vychovavat po svojom .. tak ako ona vychovavala mna a nech nezabudne ake to bolo,ked jej svokra robila to iste co ona teraz mne .... uz 10 rokov sme ok mame pekny vztah dcera ju ma rada a ja som matka c 1 ...