icon

Riešenie preferencie dieťaťa medzi rodičmi po rozvode

123nikolaa123
17. jún 2025

Ahojte, s priateľom som sa rozišla po 17 rokoch vzťahu, máme 5-ročnú dcérku, po dohode v striedavej starostlivosti. Náš rodinný život vyzeral tak priemerne, cez týždeň po škôlke nejaká malá aktivita (ihrisko, zmrzlina - sama vždy s malou, otec bol skôr na jašenie doma), cez víkend sme bývali na chate, kde sme pracovali. Raz za život dcéry sme boli v Tatrách a raz pri mori v roku 2024. Od januára praktizujeme striedavú starostlivosť, avšak dcérka vidí ako veľmi jej je všetko dovolené - napr. od januára boli asi trikrát na dovolenke, v lete majú naplánované ísť tiež dvakrát, po troch dňoch s ex má 10 nových hračiek, xy značkového oblečenia (dovtedy nevedel ani aké číslo nosí), ich tri dni sú o neustálom predbiehaní sa, navyše tatino robí tie typické jašenia na gauči, pozerá sa Tary a mamina - ja aj nakáže jesť poriadne jedlo a schovať topánky do botníka a ešte aj sem tam skríkne dokonca, nemá také zaujímavé výlety dokonca a ani vlastne tak nechce žiť ani keby na to bolo. Neviem ako s tým bojovať, pretože sa dočkám slov akože “ja nemôžem zato, že na to nemáš”, alebo “budete doma sedieť na riti”? Fakt sa obávam o budúce smerovanie dcéry, či časom nebude strečkovať, nepostaví si hlavu, že chce byť iba s tatinom. Majú spolu super kamarátsky vzťah. Riešila to tu nejaká žena aj súdne? Alebo čo
Mám robiť? Naše financie vyzerali tak, že som sa často musela dožadovať polovice peňazí na úvery a energie a teraz sa tvári, že na to všetko má. Ale aj keby mal, toto sa nerobí.

Strana
z2
sense
17. jún 2025
@123nikolaa123

@sense značne nič nebude, lebo podniká a ma tam určite nula celých nula chápeš… a platíme to napoly rovnako ako doteraz

@123nikolaa123 ale z niečoho financovať dovolenky a rozmari musí. Sudcovia tiež nie sú padnuti na hlavu. Že chlap podnikateľ nemá nič len nulu a môže si dovoliť každý mesiac týždeň dovolenky

123nikolaa123
autor
17. jún 2025
@sense

@123nikolaa123 ale z niečoho financovať dovolenky a rozmari musí. Sudcovia tiež nie sú padnuti na hlavu. Že chlap podnikateľ nemá nič len nulu a môže si dovoliť každý mesiac týždeň dovolenky

@sense budem sa o to zaujímať, máš pravdu…

123nikolaa123
autor
17. jún 2025
@sense

@sense ja ho tak neberiem vieš, keď doteraz odo
Mna poziciaval peniaze a ja som platila účty a naveľa naveľa mi tri týždne po splatnosti poslal polovicu, ja nepoznám jeho finančne pozadie, poznám ale vlastne úplne inak ako sa prezentuje

sense
17. jún 2025
@123nikolaa123

@sense ja ho tak neberiem vieš, keď doteraz odo
Mna poziciaval peniaze a ja som platila účty a naveľa naveľa mi tri týždne po splatnosti poslal polovicu, ja nepoznám jeho finančne pozadie, poznám ale vlastne úplne inak ako sa prezentuje

@123nikolaa123 aj keď budete mať dohodu , daj junuznat súdom...pozri my sme mali s ex tiež dohodu kým nezačal s tým že dohoda znamená platí čo on povie, a ak bude chcieť dcéru vidieť v pondelok medzi 14-16 a povie mu to v pondelok rano mu to mám umožniť lebo to je dohoda. Tak sme sa podpísali dohodu na súde a ak sa nedohodneme platí nariadenie súdu, a zrazu sa vedel aj dohodnúť a dohodu dodržať. 90perc chlapov má len silné reči obzvlášť ak sa pre skončenie vzťahu rozhodne žena, lebo urazila ich ego

123nikolaa123
autor
17. jún 2025
@sense

@123nikolaa123 aj keď budete mať dohodu , daj junuznat súdom...pozri my sme mali s ex tiež dohodu kým nezačal s tým že dohoda znamená platí čo on povie, a ak bude chcieť dcéru vidieť v pondelok medzi 14-16 a povie mu to v pondelok rano mu to mám umožniť lebo to je dohoda. Tak sme sa podpísali dohodu na súde a ak sa nedohodneme platí nariadenie súdu, a zrazu sa vedel aj dohodnúť a dohodu dodržať. 90perc chlapov má len silné reči obzvlášť ak sa pre skončenie vzťahu rozhodne žena, lebo urazila ich ego

@sense ešte mám jednu otázku čo ak sme sa ústne teraz dohodli že dcéra bude chodiť do školy do rodného mesta, ak si ex za pár rokov premysli že sa napr. sťahuje, napríklad kvôli novej rodine, čo bude s našou dohodou

sense
17. jún 2025
@123nikolaa123

@sense ešte mám jednu otázku čo ak sme sa ústne teraz dohodli že dcéra bude chodiť do školy do rodného mesta, ak si ex za pár rokov premysli že sa napr. sťahuje, napríklad kvôli novej rodine, čo bude s našou dohodou

@123nikolaa123 presne pre tieto veci by som dala dohodu na papier. Lebo potom to bude slovo proti slovu a vieš len ty koľko sa s ním vieš dohodnút

cacianka
17. jún 2025
@123nikolaa123

@123nikolaa123 práve preto ries právnou cestou. Môžeš navrhnúť mediáciu, spíšte rodičovskú dohodu, dáte ju potvrdiť súdom. Ako vravia bratia česi " čo je psáno - to je dáno.
Rozumní ľudia sa vedia dohodnúť, ale ako tu píšeš niektoré drobné fakty, ten tvoj ex nie je rozumný, lebo napr. že si musela pýtať € na platby a úhrady a aj to robil dusno, nasvedčuje že ti bude robiť naprieky. Lebo medveď, lebo jeho ego. Ty sa budeš snažiť na 300% byť slušná, ústretová, ochotná kompromisom, ale keď jemu rupne, tak budeš márne čakať a budeš musieť riešiť odznova súdy. A ver tomu, že potom to bude ťažšie, lebo on si zvykol takto, on rozhodol takto a ty budeš najhoršia že "vymýšľaš ", len ty robíš problémy , lebo žena so slepačie mozgom a atď.

123nikolaa123
autor
17. jún 2025
@cacianka

@123nikolaa123 práve preto ries právnou cestou. Môžeš navrhnúť mediáciu, spíšte rodičovskú dohodu, dáte ju potvrdiť súdom. Ako vravia bratia česi " čo je psáno - to je dáno.
Rozumní ľudia sa vedia dohodnúť, ale ako tu píšeš niektoré drobné fakty, ten tvoj ex nie je rozumný, lebo napr. že si musela pýtať € na platby a úhrady a aj to robil dusno, nasvedčuje že ti bude robiť naprieky. Lebo medveď, lebo jeho ego. Ty sa budeš snažiť na 300% byť slušná, ústretová, ochotná kompromisom, ale keď jemu rupne, tak budeš márne čakať a budeš musieť riešiť odznova súdy. A ver tomu, že potom to bude ťažšie, lebo on si zvykol takto, on rozhodol takto a ty budeš najhoršia že "vymýšľaš ", len ty robíš problémy , lebo žena so slepačie mozgom a atď.

@cacianka čiže súd do našich rozhodnutí nemôže teraz zasahovať? Iba sa to spise? Ďakujem

mirko84
17. jún 2025
@mirola

no a žijem tuto sitaciu uz 4 roky a teda okrem toho, ze tato je super, vsetko mu dovoli a vie sa s nim sanit, mu kupuje drahe dary, telefony, pol dna maly sedi na mobile, ma playko a 4 kolku za 2000 euro.. tak tato ho nedava do školky lebo tato ma cely den HO a nepoklada to za dolezite.. ja zacinam byt bezradna, syn tvrdi, ze on chce byt s tatom lebo tato je lepsi... napriek tomu, ze mame sudom urcenu starostlivost od do.. tato to nedodrziava, proste maleho nedonesie... hlasila to skolka, bola som nahlasit skutocnosti na kuratele... jediny mozny sposob je vymozitelnost dodrzania rozhodnutia cez sud, alebo zmena urenia starostivosti s cim otec nesuhlasi.. neviem si predstavit ako sa domoct dodrziavania ked on to nechce a ja to nechcem riesit silovou cestou kvoli synovi, lebo ked sa do toho obuju urady uz to nebude o nas a maly ho ma velmi rad. Otec navyse neplati vyzivne, ktore ma sudom urcene, ani skolku a nic - lebo ved maly ked je s nim tam nechodi. Je s nim katastrofalna konunikacia a stale sa odvolava na to co chce syn. Z maleho rastie pomaly rozmaznany, drzi chalan, ktory sa odvolava na tatina uz len ked od neho chcem aby sa sam obliekol. Lebo 7 rocneho chlapca tatino nosi, krmi a oblieka. Je to narocna situacia a som z nej frustrovana, moj ex je narcis, ktory si honi ego na tom, ze ho syn zerie a nevidi ako mu ubllizuje. Teraz maly nastupuje do skoly, skolu ma pri mojom dome tak dufam, ze sa veci zmenia. Ak nie, sud bude jedina cesta.

@mirola hmmm. Hovoris skolka ale ze chalan ma 7 rokov co sa viac hodi na skolu. Tak ci onak, skola aj predskola (posledny rok v skolke) je povinna a tato nemoze len tak svojvolne dieta neposlat… Ak to neriesis (s uradmi) tak v konecnom dosledku skodis synovi

cacianka
17. jún 2025
@123nikolaa123

@cacianka čiže súd do našich rozhodnutí nemôže teraz zasahovať? Iba sa to spise? Ďakujem

@123nikolaa123 súd nemá ako vedieť o tebe, exovi ani vašom dieťati, kým nepodás návrh a nepožiadaš súd o nejaké rozhodnutie keď sa vy 2 neviete dohodnúť. Aj keby ste spísali nejakú dohodu u advokáta, pred notárom, mediátorom, môže to byť ok, ale nie je to pravoplatne vymahatelné. Keď sa ex po čase zasekne a prestane platiť, dodržiavať dohody, tak si nepomôžeš. Môžeš si pomôcť len ak bude rozhodnutie zo súdu. Až to je právne vymahatelné. Napr. Dostávať výživné na dieťa, ak by neplatil tak môže vymáhať exekútor, alebo si vieš vybaviť náhradné výživné od štátu. Bez súdu nie

taktotedanie
18. jún 2025

@123nikolaa123 lebo striedava starostlivost je blbost
Poznam xy ludi co to tak mali sami v detstve a dost tym trpeli a trpia dodnes a vsetci do jedneho chodia na psychoterapie
Tu by som sa poradila s detskym psychologom
Dieta si dala do osobnej starostlivosti a urcila stretavanie otca s dietatom len v urcity cas

123nikolaa123
autor
18. jún 2025
@taktotedanie

@123nikolaa123 lebo striedava starostlivost je blbost
Poznam xy ludi co to tak mali sami v detstve a dost tym trpeli a trpia dodnes a vsetci do jedneho chodia na psychoterapie
Tu by som sa poradila s detskym psychologom
Dieta si dala do osobnej starostlivosti a urcila stretavanie otca s dietatom len v urcity cas

@taktotedanie nateraz necítim, že tento druh starostlivosť je práve pre nás vhodný, pre iné rodiny možno áno, nateraz pre nás nie

taktotedanie
18. jún 2025
@123nikolaa123

@taktotedanie nateraz necítim, že tento druh starostlivosť je práve pre nás vhodný, pre iné rodiny možno áno, nateraz pre nás nie

@123nikolaa123 do buducna to nebude bez nasledkov pre dieta

wolke7
18. jún 2025

Neries otca, na to ako on s decreou travi cas a ake darceky jej kupuje ty nemas najmensi vplyv a cim viac proti tomu budes bojovat, tym to bude horsie. Sustred svoju energiu na TVOJ vztah s dcerou - to je jedina rozumna investicia. A hlavne nezi v strachu, ze sa dieta bude rozhodovat medzi vami dvoma alebo rozmyslat o tom s kym mu je lepsie - tieto myslienky mas len ty, ale nie vasa dcera. Obaja ste pre nu najdolezitesie ludia na svete a to este tak aj velmi dlho bude. Mamu ma len jednu jedinu!!

123nikolaa123
autor
18. jún 2025
@taktotedanie

@123nikolaa123 do buducna to nebude bez nasledkov pre dieta

@taktotedanie to je možné, myslím na to a obávam sa, práve preto som ukončila vzťah, kvôli dieťaťu, nie vždy je najlepšia cesta zotrvať kvôli deťom v nefungujúcom vzťahu, nateraz nám všetkým vyhovuje striedačka, vidím to aj na dcére, je to živel, berie to veľmi dobre…

Strana
z2