Riešenie problémov s toxickou matkou po rozvode
Ahojte
matka a otec su cerstvo rozvedeni, otec sa odstahoval a nechal mame dom na ktorom je este hypo. Mama ostala v dome sama. S rodinou nema dobre vztahy, so vsetkymi sa pohadala. Na 99% ma narcisticku poruchu osobnosti.
Moja mama co si pamatam nikdy nepracovala, skusala MLM a podobne hluposti, na ktorych viac prerobila ako zarobila , ale do normalnej roboty ju nik nedostane lebo ona "nezvladne pracovat pod niekym".
Ja mam 21 rokov, uz nebyvam s nimi, normalne pracujem, zijem v prenajme a studujem vysku popri tom.
Pred par dnami som sa po dlhsom case videla s mamou, ktora ma prosila aby som jej pozicala(dala) peniaze na splatenie hypoteky a inych dlhov, jej auta atd.
Taktiez sa vyhrazala ze sa zabije, prosila ma aby som sa vratila byvat k nej, lebo ona to sama nezvladne.
Ja s nou nemam dobry vztah, vela mi v detstve a pri dospievani ublizila a som neskutocne rada ze som odisla a mam pokoj.
Moralne neviem co mam urobit, ja by som bola najstatnejsia keby sa s nou nemusim velmi stretavat a rozpravat, no vsetci z rodiny sa od nej odstrihli a tak trocha to ostalo na mna. Peniaze na jej dlhy nemam, neviem preco caka ze mam neviem ake uspory ked nepracujem dlho a hned po nastupe som brala podnajom..
Psychicky je na tom dost zle, v podstate cele dni pije a utapa sa vo vlastnom ziali a vo svojich pomylenych pravdach ako ju vsetci zradili a odisli od nej ked ona za nic nemohla.
Mal niekto podobnu skusenost v rodine? Ako jej viem pomoct? dohovorit aby si vzala osud do vlastnych ruk a len sa nelutovala? Nedokazem ist ku nej naspat byvat no trocha sa obavam aby si nieco naozaj neurobila.. A ked jej zacne banka vymahat dom uz fakt neviem co mam robit.
No jasne... citove vydieranie deti je urcite riesenie... uz len kvoli tejto vete by som utekala co najdalej. Mama nie je na ulici. Byvanie ma. Dom sa moze predat, moze cast prenajat, moze ho prenajat cely a sama ist do mensieho... moznosti ma viacero. A v neposlednom rade sa moze zamestnat a pracovat a zarabat si na zivobytie tak ako nemalo ludi. Vratane Teba.
Nedaj sa citovo vydierat, spomienky nespomienky ked nema z coho platit tak bohuzial ine jej neostane, ako ho predat a prinutit ju ist do roboty ked aj len na pol. uvazok na zaciatok
Ked navrhnem aby sla pracovat, lebo podla mna by jej to prospelo aj psychicky ,ona je socialny typ, aj nejaka rutina, tak sa tvari ako keby som ju neviem kam posielala, ze ona je uz stara na to, nevladze. Ja mam kolegyne ovela starsie ako ona ktore robia aj manualne
že stará... do dôchodku pôjde v 65ke
Naco je jednej osobe dom ked v nom byva sama? Dohovor jej nech ho preda a kupi si garzonku a za zvysne prachy nech splaca dlhy atd. Urcite sa k nej nevracaj ani sa nenechaj vydierat. Ty nie si zodpovedna za jej psychicke zdravie ani za to keby si nieco urobila nedajboze. Popripade ak bude vo velmi zlom psychickom stave zavolaj jej zachranku,nech ju hospitalizuju na psychiatrii.
Tak ak by banka vymahala dom, hadam by zakročil otec. Peniaze jej veľmi nedávaj, keď tak len výnimočne, narodeniny, meniny. Je mi ľúto ale ona je svojprávna, dospelá osoba a ty jej zo svojej pozície veľmi nevieš pomôcť.
To ona sa musí uvedomiť a zobrať život do vlastných rúk. Môžeš sa len za ňu pomodliť a priať jej dobre.
A určite nechoď k nej bývať, to by bol pre teba obrovský krok späť.
Hypo na prerábku nebude hádam vysoká ako keby kupovali nový dom.Vies koľko spláca? Mamička sa musí postaviť na vlastné nohy,zvlášť keď ešte nemá 50,síce pracovné návyky žiadne,ale upratovačku,do výroby,automobilky berú fakt každého,nemá záväzky,môže pracovať kdekoľvek.Problem je,že taketo toxické osoby si nikdy nepriznajú chybu na svojej strane až kým nepadnu na úplné dno.Tzn.pride o dom,ty ju k sebe nevezmes.Mozno potom sa nakopne.Je to rodič,ale v tomto prípade by som nedala peniaze.1.aj tak ich nemáš,2.v tejto fáze by to vôbec nepomohlo.
Najdite si na jednanie s mamou mediatora. Vas s otcom bude vzdy vydierat. Tretia nestranna osoba sa jej moze snazit pomoct, vykomunikovat to s nou, a na tu osobu si nemusi dovolovat. Hlavne otec by si mohol toho mediatora najst, aby sa dohodli na rozdeleni majetku.
Bohuzial, je mi luto cim si prechadzas, viem ako narcisovia vedia velmi ublizit. Mozno niekedy nekonaju vedomo, v tom zmysle, ze oni niekedy nechapu ako ich knanie je velmi toxicke. Aky to ma dopad na ludi, na vztahy.
Inac aj tu na koni sa tvari mediacna poradna stale ako funkcna - skus: https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/mediacn...
Dievča máš to náročné. Nechaj nech si to vyriešia rodičia medzi sebou najprv (dom-hypo). Vôbec sa do toho nemiešaj, neangažuj sa. Mama si bude musieť zariadiť život bez teba. Treba jej to povedať jasne, nekompromisne a aj to dodržať. Ak má poruchu osobnosti, poraď sa s odborníkom ako komunikovať s takýmto človekom. Ak to neustojíš stiahne ťa na dno.
Moja mam tiež ostala s holou riťou bez práce a bez vzdelania (mala len gympel), ale ona nie vlastnou vinou. Tam boli iné okolnosti. Mama mala 47 rokov, keď si začala robiť opatrovateľský kurz a začala chodiť do jazykovky na nemčinu. Všetko som jej platila ja s manželom, lebo ona by to neutiahla. Popri učení si zháňala prácu, vybavovala veci cez agentúru a chystala sa byť opatrovateľka. Takže tvoja mama nie je stará ale lenivá. Jediná vec s ktorou by som jej na tvojom mieste pomohla, je hľadanie práce a keby je veľmi prieberčivá, vykašľala by som sa aj na to. Žiadne peniaze, bývanie u teba, splácanie dlhov, vracanie sa k nej. Je dospelá, musí si poradiť.
@sasa1310 no do tohto riešenie by som nešla. Matka už nemusí ani toľko hľadať prácu, lebo veď žiadna hypotéka ju netlačí a teda ani nehrozí, ze príde o dom, ved dcéra ju predsa ne vyhodí. A navyše keď autorka bude chcieť niečo vlastné, tak asi ťažko na to dostane hypotéku, keďže už jednu má a nemá z nej nič, lebo bývať s matkou by asi bola cesta di pekla. Tak ako písali viaceré baby, predať, hypo vyplatiť, rozdeliť, kúpiť garsónku a keď sa nebude starať môže z nej byť bezdomovec. Matka autorky môže mat o rok dva viac ako ja a teda si neviem keď ceyl život nepracovala, tak verím, ze sa jej nechce, ale asi nie je ani veľmi vyčerpaná z desiatok rokov práce a súčasnej starostlivosti o rodinu, takže nejakú tú prácu by si našla keby chcela a hlavne keby videla, ze je to jediná možnosť, ako neostst na ulici. Slušne vysvetliť, ze dieťa sa snaží postaviť na vlastné nohy a áno, pomoc môže očakávať v prípade nepriaznivého zdravotného stavu.
Otec odisiel a s nim aj zdroj prijmov. Tak sa snazi nalepit na teba. Oznam mamicke, ze sama mas malo a potrebovala by si pomoct, ze si platis skolu, svoju hypo nespominaj.
Mamicke treba pripomenut, ze do dochodku musi odrobit este 15 rokov a ked chce mat nejaky normalny dochodok, je najvyssi cas zacat makat.
Ty sa musis starat o seba, bud v tomto pripade sebecka.
autorka: ja nikde nepíšem, aby si ty platila hypo. Čítaj poriadne. Píšem, že môžete to urobiť tak, že tebe pomôže otec (bude on platiť hypo na dom, ktorý by bol tvoj) a zároveň tým pomôžete aj matke, aby neostala na ulici. Lebo predajom domu a vyplatením hypo sa problém nevyrieši.
A preco sa tak strani prace, ved mozno by jej nejaka sadla a ozila by... (Viem, ona neznesie nikoho nad sebou)... Vobec som netusila o sirokom zastupe 50.tniciek,co maju odrobenych sotva par nesiacov pred materskou... Takychto pribehov tu uz bolo, neuveritelne🌨️🌨️🌨️
A nejaká psychiatrická liečba by nepomohla, keď si myslíš, že má poruchu osobnosti?
Povedz jej, ze jej pomozes s hladanim prace, napises jej CV a pozries ponuky. To je jedina pomoc, ktoru jej mozes ponuknut. Ty si musis platit svoje veci a nie ju tahat. Hlavne ked ona ma oen same vyhovorky a pije. Vysvetli jej, ze MUSI predat dom, ktory nesplaca, lebo o neho pride a nech kupi maly byt na ktory bude mat, lebo skonci na ulici. Ina moznost nie je. Hadam si nemysli, ze ty jej budes platit ucty?
@cimage ona si to naozaj mysli. Ona netusi, co to obnasa zivit sa, zarobit si na seba. Ona vobec nema predstavu, ake su prijmy, aby sa clovek dokazal postarat sam o seba. Akoby inak mohla tak sebecky ziadat financovanie vlastnych nakladov od dcery, ktora studuje a sucasne pracuje, aby nikomu nevisela na krku?
Asi si musi len narazit cumak, aby precitla. Nesmie stiahnut autorku ku dnu so sebou. Nema ani 50🫣🤐 Leniva rozmaznana zena, nic ine.
Nic,odstrihnut sa a zit svoj zivot.ak mas dobry vztah aspon s otcom povedz mu to nech si to riesia oni dvaja.nenechat sa vidierat.povolis raz budes ju mala na krku stale.najlepsie neustupit trvat na praci,ak nie,tak bohuzial
Povedz to otcovi, nech s nou spravi "poriadok". To si musia vyriesit oni dvaja.
By ma zaujimalo, z čoho chce tvoja mama žiť...pomožeš raz a uz budes musiet stále, lebo to bude brat tak, ze si povinná jej pomáhať. Trvaj na tom, nech to s ňou rieši tvoj otec a teba nech z toho vynechaju.
Povedz jej nech predá dom, vyplatí dlhy a nech ide do prenájmu alebo do bytu. Určite by som za ňu dlhy neplatila. Toto pôjde len dolu dolu dolu. A je len na tebe, či sa necháš stiahnuť a zničiť si život, alebo sa tomu postavíš čelom. Naozaj odstrihnutie je to najlepšie, čo môžeš spraviť a nie myslieť štýlom "ostala som jej len ja". Jej sračky s prepáčením. (Ona nikdy nepochopí, ako ti ubližovala, ak je narcistka, ty budeš vždy tá zlá, aj keby si jej pomohla, za chvíľu budeš mať na tanieri, že jej nepomáhaš dosť).
Neviem, či jej nedochádza...ale vysvetli jej, že ak nebude pracovať a splácať hypotéku, tak skončí na ulici a ty jej určite pomáhať nebudeš. Ak nezaberie, tak okamžite sa odstrihnúť. Také drísty, že si niečo urobí, sú len citové vydieranie, lebo ak by sa skutočne chcela skántriť, tak to nevykrikuje, ale to urobí na prvý pokus. Odkiaľ má vlastne peniaze na chlast?
Sorry ale mna by skor zaujimalo,odkial berie peniaze na chlast? Cely zivot nerobit, a mat za co pit?
Nech si vezme podnajomnikov, prečo nehlada možnosti na internete? vsak zdrava je, dom ma, nech pohne rozumom..neni az tak zle, ze byva na ulici a nema čo jesť..len to by musela hladat možnosti namiesto vyhražok, že sa zabije
Dom nechce predat - ale ona neni v situacii, že si može vyberat
@paciko9 ona uz dost dlho zije z jednej pozicky ktoru si brali este s otcom na vyplatenie nejakeho ineho dlhu ale nikdy sa tie peniaze na to nepouzili.

Na chlast má a na splátky nie?🤔 Drž sa✊